Kommentar: Apple mangler nye ideer

Enda et kjedelig Apple-år. Hvor har “One More Thing” blitt av?
Annonse
Annonse
forfatter

Det er ingen tvil om at Apples nyeste iPhone-modeller – iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max – som elektronikkgiganten lanserte tirsdag kveld – var nødvendige oppdateringer.

Det var helt nødvendig for Apple å slå tilbake og lansere nye modeller med avanserte kamerafunksjoner. Apple har de siste årene blitt tatt igjen av konkurrenter som Huawei, OnePlus og Samsung. Deres Android-baserte toppmodeller – Huawei P30 Pro, OnePlus 7 Pro og Samsung Galaxy Note 10+ – har alle kommet et steg lengre på kamerateknologi enn iPhone Xs (Apples 2018-toppmodell.

Mission accomplished?

Men det ser ut til at de har fått det til, spesielt med iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, som begge kommer med trippelkamera-systemer med helt nye ultravidvinkel-, vidvinkel- og telekameraer.

Våre kommende tester vil vise om iPhone 11 Pro faktisk kan vinne kamerakrigen mot Android-konkurrentene, men selv om det skulle være tilfellet, så sitter jeg fortsatt igjen med en lunken følelse etter offentliggjøringen av Apple nyeste produktnyheter.

iPhone 11 Pro er Apples beste smartphone til dato. Men er den god nok til å slå Android-konkurrentene? (Foto: Apple)

 

Verken den nye, billige iPaden eller nyeste Apple Watch 5 (som nå kommer med en skjerm som ikke skrur seg av hele tiden!), kan man ikke si så mye negativt om. Både når det gjelder nettbrett og smartklokker gjør Apple det sterkt på markedet. Ingen av konkurrentene har vært innovative nok til å utfordre den posisjonen, men når det gjelder iPhone ser det annerledes ut. Hvorfor? Fordi iPhone utgjør den klart største andelen av Apples samlede omsetning (48,29% i 2019).

Tjenester skal kompensere

Salget av smarttelefoner er på verdensbasis fallende, og i 2018 så Apple en nedgang i iPhone-salget på 12%, sammenlignet med fjoråret. Det gjør selvfølgelig vondt når det er toppselgeren det går ut over, og derfor kom Apple allerede i mars ut med en rekke nye tiltak som skal supplere salget av fysiske produkter.

Apple TV+ lanseres d. 1. november. (Foto: Apple)

 

Tjenester som Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+ og (foreløpig kun i USA) kredittkortet Apple Card skal utgjøre en gradvis større del av Apples omsetning, og tirsdag kveld hørtes startskuddet til flere av tjenestene. Dermed vet vi nå at Apple Arcade lanseres allerede den 19. september, mens Apple TV+ åpner dørene for publikum den 1. november. 

Det er ikke bra nok, Apple!

Men er det nok å legge seg i dragsuget av Netflix og Disney+ (som heller ikke er på banen enda, men som om kort tid kommer buldrende inn på streaming-markedet med verdens beste backlog av Disney-, Marvel- og Star Wars-titler), når man er Apple? Er det godt nok å lansere de nyeste smarttelefon-funksjoner mange måneder etter konkurrentene, når man ser et så stort fall i salget av sine viktigste produkter? Og er det greit å la andre tech-giganter som Amazon og Google dominere hele markedet for stemmestyrte assistenter og smarte høyttalere?

Det er tvilsomt om Apple TV+ har en reell sjanse mod en sterk konkurrent som Disney+.

 

Jeg synes ikke det. Etter min mening har det gått for lang tid siden Apple for alvor ga oss en skikkelig «One More Thing», som Steve Jobs pleide å si, når man hadde en kanin i hatten eller en overraskelse på lager i forbindelse med store Apple-lanseringer for noen år siden.

One More Thing?

Ser vi tilbake på historien har Apple lansert en rekke store innovasjoner under mottoet «One More Thing». I 2006 var det f.eks. den første MacBook Pro, mens Apple Watch ble vist frem for første gang i 2014 som «One More Thing». Men siden Apple Watch har det vært dårlig med reell innovasjon fra verdens største teknologi-virksomhet, og ryktene vil også ha det til at det var på grunn av manglende produktfokus (og samtidig voksende fokus på tall og regneark), at Apples mangeårige designsjef, Jonathan Ive, tidligere i år besluttet å forlate selskapet.

Apple-designsjef, Jonathan Ive (til venstre), har meddelt at han forlater Apple for å starte sin egen virksomhet. (Foto: Apple)

 

De siste årene har det gått spekulasjoner om at Apple snart er på vei med sin helt egen og nyskapende versjon av kjente produkttyper – akkurat som tilfellet var med f.eks. iPhone og iPad. Et Apple-fjernsyn har blitt nevnt igjen og igjen, og det samme med Apple-bilen.

Inntil videre har det ikke blitt noen bil fra Apple. Bilistene må nøye seg med Apple Carplay.  (Foto: Apple)

 

I stedet ble det til «Apple Netflix», som inntil videre ikke virker spesielt overbevisende.

Men Apple skal nok sikkert klare seg fint. Deres produkter er som regel av høy kvalitet. De er bare ikke overlegne på samme måte som de har vært lenger (f.eks. hadde iPhone 4 den skarpeste og høyest oppløste mobilskjermen på markedet i 2010. Når har det sist vært tilfellet for andre iPhone-modeller?).

Men inntil bare få år siden hadde Apple en helt spesiell, nærmest magisk evne til å fascinere og overraske forbrukere med sine produkter. Og om denne tiden ikke skal gå helt i glemmeboken, er det på tide at Apple igjen tenker større og faktisk prøver å gjenoppfinne noe.

Jeg er og blir gammel Apple-fanboy. Og Apple har en helt spesiell plass i mitt hjerte. Men jeg savner virkelig Apples tre magiske ord: «One More Thing».

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.