Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED C1 (OLED65C1)

Sjefen på banen

OLED-skjermer har tradisjonelt vært en favoritt til film og og serier, men testens toppscorer LG C1 fungerer også utmerket til sport!

Skrevet av / 09.06.21 - 09:00
LG OLED C1 (OLED65C1)
Audun Hage

Årets nye C1-serie fra LG er innbytter for den svært populære CX-serien fra 2020. Designmessig er den nesten prikk lik forgjengeren, men LG har tatt seg råd til noen oppgraderinger på innsiden, med et oppdatert OLED-panel og ny videoprosessor. Nytt av året er at du også kan få den i flere skjermstørrelser, fra 48” og helt opp til 83”!

2021_65_C1_B_Infill_5 2021_65_C1_B_Infill_1 2021_65_C1_B_Infill_3
<
>
OLED-skjermen skiller seg fra LCD-skjermene i testen på flere måter, blant annet når det kommer til utseendet. Med et syltynt bildepanel (bare 4 millimeter tykt) fremstår den veldig moderne og minimalistisk. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

Årets LG-modeller har fått en ny versjon av operativsystemet WebOS (6.0), inkludert en ny fjernkontroll. Hovedmenyen har fått en kraftig ansiktsløfting, og fremstår ganske annerledes fra tidligere versjoner. Men fortsatt raskt og intuitivt i bruk.

LG har lenge vært kongen på haugen når det gjelder tilkoblingsmuligheter, og C1 fornekter seg ikke den heller: Med fire fullt kompatible HDMI 2.1 innganger er den klar for å pares med høyoppløste spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X. Med støtte for 4K-oppløsning og 120 bilder i sekundet,– pluss en egen Game Optimizer meny, kan gamingfansen kjenne seg godt ivaretatt. Men her og nå bryr vi oss aller mest om sport!

Bildekvalitet

OLED-TV-er allerede kjent for å levere god bildekvalitet – spesielt til film, serier og annen kveldsunderholdning, hvor den gode kontrasten og svartnivået skaper en særegen dybdefølelse. Men hvor bra fungerer det egentlig til sport? Aldeles glimrende, viser det seg!

LG C1 byr for det første på alle de typiske fordelene vi er vant til fra OLED: Lysfordelingen og paneluniformiteten er meget homogen, og uten noe separat baklys er det selvfølgelig lite tegn til sjenerende skyggeeffekter, slik man av og til kan oppleve med LCD. LG-skjermen klarer å gjengi fotballbanen uten påfallende ujevnheter i strukturen. Det resulterer i et veldig rent og skarpt bilde.

Innsynsvinkelen er dessuten utmerket, ved at man kan betrakte TV-en fra siden uten at fargegjengivelsen endrer karakter. Det er åpenbart en fordel til sportssendinger, hvor hele familien eller vennegjengen kan være samlet foran skjermen.

OLED65C1 har også en velfungerende bildemodus for sport, som gir en kraftig boost til kontrast, farger og lysstyrke. Denne modusen har ikke det mest fargekorrekte bildet vi har sett, men er veldig engasjerende og livlig. Til film og serier foretrekker vi naturligvis den mer edruelige Kino-innstillingen.

LG-skjermen imponerer ellers med svært glatte bevegelser: Her ser det ut til at LG har oppnådd forbedringer på bildebehandlingen fra forrige generasjon. Den klarer å følge de raskeste kontringene uten at bildet bryter opp eller blir utydelig. Kombinert med den nevnte kontrasten og skarpheten, oppnår man et skremmende livaktig bilde – nesten som å få en bit av stadion hjem i stua!

Utmerket lysstyrke

OLED-skjermene er kjent for å ha noe svakere lysstyrke enn LCD, noe som har gjort dem best egnet TV-titting på kveldstid. Når det er sagt, opplevde vi i praksis at nykommeren LG C1 har rikelig med lysstyrke – nok til å fungere godt i ganske lyse omgivelser. Den er ikke like intens som Samsungs nye MiniLED-skjerm, men så lenge man tar litt forholdsregler med solskjerming, plassering i forhold til vinduer og lignende, vil man få en utmerket bildeopplevelse.

Lydkvalitet

I forhold til den potente bildekvaliteten, har LG-skjermen en ganske slank og spiss lydkarakter. Stemmer kommer klart og tydelig ut, men kan også lett låte litt masete, spesielt dersom man blir fristet til å dra opp lydstyrken. Her synes vi for eksempel at konkurrenten fra Samsung har en fyldigere og mer behagelig klangbalanse.

LG OLED C1 fortjener helt klart å pares med en lydplanke for å matche den flotte bildekvaliteten. Skjermen ligger imidlertid så tett mot bordoverflaten, at en lydplanke lett vil kunne skygge for deler av bildet. I slike tilfeller bør man derfor vurdere å veggmontere skjermen, alternativt plassere lydplanken under i en reol. (Foto: LG)

Konklusjon

Denne OLED-skjermen fra LG koster en del mer enn konkurrentene i testen, men dersom du er ekstra kresen på bildekvalitet, kan det være verdt å spandere de ekstra kronene. LG C1 kombinerer et bredt spekter med bildeferdigheter, som gjør den til en glitrende god TV for både sport, film så vel som gaming. Vi er spesielt imponert over de glatte bevegelsene og den overraskende gode lysstyrken, som gjør dette til en utmerket TV å se fotball med, gjerne etterfulgt av en god actionfilm!

 

Karakter
LG OLED C1 (OLED65C1)
Premium

Lyd & Bilde mener

LG OLED C1 serverer sport og annen underholdning med en glimrende kontrast og dybdefølelse. Det bekmørke svartnivået gjør at den også egner seg utmerket for filmtitting på kveldstid. C1 koster litt mer enn konkurrentene i testen, og må klare seg med noe lavere lysstyrke enn MiniLED-skjermen fra Samsung.

Også i denne testen:

Fire storskjermer til sport

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spill

Denne Sony-skjermen har en glimrende bildebehandling som hjelper den til å levere flotte ytelser både på og av banen.

Sony-skjermen serverer skarpe og glatte bilder med utmerket lysstyrke. Pluss for rask og brukervennlig Android-TV.
Kontrasten er ikke på høyde med de aller beste, og lyden kunne gjerne vært enda kraftigere.
Les hele testen

Samsung QN85A (QE65QN85A)

MiniLED scorer mål

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevegelser fungerer Samsung QN85A utmerket både til sport og annen underholdning.

Samsung-skjermen scorer høyt på både bildekvalitet, brukervennlighet og lyd: en utmerket TV til all slags bruk.
Samsung-skjermen må klare seg uten støtte for HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kjent for å levere god bildekvalitet til fornuftige priser: Nå lanserer de dessuten sin første TV med Android!

Panasonic-skjermen serverer et skarpt og detaljert bilde med naturlige farger. Android-brukergrensesnittet sørger for godt utvalg av apper.
Kontrasten og svartnivået er midt på treet, og Panasonic må nøye seg med bare 3 HDMI-innganger.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top