Search
Generic filters

TEST: LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastkongen

En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!

Karakter
LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Lyd & Bilde mener

Med glitrende god kontrast, suverent svartnivå, pluss svært gode tilkoblingsmuligheter er LGs OLED-skjerm et trygt valg for kresne TV-entusiaster.
OLED-skjermen er fortsatt relativt lyssvak sammenlignet med de beste LCD-skjermene, og den blanke skjermoverflaten reflekterer mye lys. Dermed er ikke dette den ideelle TV-en for veldig lyse omgivelser.
• Størrelse/type: 65” 4K OLED
• Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
• Operativsystem: LG WebOS (5.0)
• Innganger: 4 HDMI (2.1), 3 USB
• Utganger: Optisk digital lydutgang, HDMI eARC
• HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
• Annet: A9 gen3 videoprosessor

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 29990 kr

LG tilbyr et bredt spekter av OLED-skjermer, og blant disse har C-serien vært blant de mest populære. Her får du full uttelling på spesifikasjoner og bildekvalitet, litt finere design enn den enklere B-modellen, uten å måtte betale den stive prislappen for toppmodellene i GX og WX-serien. Dette har gjort C-serien til en ettertraktet modell i high-end klassen.

Årets modell CX (eller C10 som det også kan uttales) har fått en ny skjermstørrelse i familien. I tillegg til LG OLED CX (OLED65CX6LA) som vi tester her, samt de tradisjonelle 55” og 77” modellene, finnes den også i et nytt og interessant 48” format. Dermed skal denne serien kunne tilby noe for alle og enhver!

LG OLED65CX er syltynn og lekker å se på. Merk at sokkelen er like bred som TV-en, og derfor krever en relativt romslig TV-benk. (Foto: LG) 

Design

LG OLED65CX fornekter seg ikke i det vi pakker den opp av esken: Denne OLED-TV-en er virkelig syltynn! Bare cirka 6 millimeter på det tynneste, men selvsagt en del tykkere der høyttalere og strømforsyning sitter. Her skiller C-serien seg fra den dyrere G-serien, som har en jevnere tykkelse, og er skreddersydd for veggmontering.

OLED65CX er mer beregnet på å stå på et møbel, noe den klarer stødig ved hjelp av en blytung sokkel i to deler, som skrus fast i bunn av TV-en. Ferdig montert skaper den et stilig uttrykk, der skjermen står lett tilbakelent på bordet. Foten flytter også vektfordelingen bakover, og gir bedre plass til en lydplanke rett foran TV-en.

Apropos syltynt: Testskjermen vår hadde fått en merkbar bøy på veien gjennom mediejungelen. Det skyldes nok antageligvis bare en pakkefeil eller ytre påkjenning på ferden, men understreker bare at man bør utvise en viss forsiktighet ved håndtering av OLED-skjermer. Med andre ord: Husk å få hjelp av en kamerat når den skal bæres og pakkes ut!

Brukervennlighet og finesser

OLED65CX kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0). Årets versjon har fått en liten ansiktsløfting. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene – kanskje ikke like intuitivt som Samsungs Tizen-system, men likevel tett på. Fjernkontrollen Magic Remote har en gyrokontroll og aktiv musepeker som krever litt tilvenning, men etter hvert blir det enkelt å navigere gjennom menyene.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a. HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, og Apple TV+. LG vil også rulle ut den nye Disney+ appen så fort tjenesten blir tilgjengelig i Norden.

TV-en støtter også AirPlay og Homekit, hvilket betyr at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

OLED65CX kan også skryte av å støtte HDMI 2.1 – ikke bare på en, men alle fire inngangene! Dermed er den fremtidsrettet og godt forberedt for moderne videokilder. Neste generasjons spillkonsoller som Playstation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med opptil 120 bilder per sekund, og da er det kjekt med en TV som støtter dette.

Apropos gaming så vil LG OLED65CX fungere utmerket til dette. LG-skjermen har meget lav input lag, som vi målte til ca 12 millisekunder. Den er også spekket med gaming-vennlige finesser som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, som sikrer glatt og ren gjengivelse av ulike typer datagrafikk.

Bildekvalitet

På bildefronten bruker CX-serien det samme OLED-panelet og bildebehandling som dyrere LG-modeller, inkludert den kraftige videoprosessoren A9 gen 3. Den bruker avansert maskinlæring for å kontinuerlig overvåke og forbedre bildekvaliteten. Men LG tilbyr også en rekke mer nøytrale bildemoduser, inkludert den nye Filmmaker Mode som sjalter ut all unødvendig bildebehandling.

OLED65CX er et perfekt eksempel på de mange fordelene med OLED-TV. Rosinen i pølsa er som vanlig det bunnløse svartnivået! De mørke partiene av en filmscene er rett og slett kullsvarte, og det bidrar også til at de lysere detaljene får en helt annen ”impact”.
Fordi hver enkelt piksel også har sin egen farge- og lyskilde, oppnår LG-skjermen et sylskarpt, glatt og sømløst bilde med enorm kontrast.

Uten behov for bakbelysning eller speil bak skjermen, blir også lysfordelingen veldig jevn. Dette karakteriseres ved at vi kan betrakte skjermen skrått fra siden uten at fargegjengivelsen eller gråskalaen påvirkes av innsynsvinkelen. Det samme kan ikke sies om QLED-konkurrenten Q95T, som får et mer utvasket preg når vi ser den fra siden. Dette er viktig å tenke på dersom du har et stort, bredt rom med mange sitteplasser, eller liker å kikke bort på TV-en når du sitter ved spisebordet.

Akkurat som med den dyrere designmodellen OLED65GX, landet vi på innstillingen ”Kino Hjem” som vår favoritt bildemodus. Dette er en fin innstilling som passer til det meste, med flotte, nøytrale farger og smoothe bevegelser. Ulempen ved kino-innstillingen er at den ikke er spesielt lyssterk. De som titter mye på TV i dagslys vil nok foretrekke standard- eller dynamisk-innstillingen. Dessverre trives ikke OLED-skjermen like godt med lysstyrken ”på full spiker”: Fargene blør over i hverandre, og fremstår ikke like intense og klare som de gjør i mørkere omgivelser. Her har QLED-skjermen fra Samsung en klar fordel med sitt kraftige baklys: Selv med flombelyste lokaler og rikelig med solskinn fra vinduene, greier den å bevare et lyssterkt og kontrastrikt bilde.

Lydkvalitet

LG OLED65CX er utstyrt med et relativt standard lydsystem, med stereo høyttalere uten noen ekstra basshøyttaler på baksiden. Den er imidlertid utstyrt med avansert ”AI” lydprosessering, pluss individuelle lydmodus for blant annet kino, sport og musikk. Vi fant at kino-innstillingen låt klart og sterkt, med god taleforståelse og bra fylde i bassen.

De fleste vil nok likevel ønske å koble LG-skjermen til en ekstern lydplanke. I så måte er det kjekt at den støtter HDMI eARC, og dermed er i stand til å sende høyoppløste lydsignaler (f.eks. Dolby Atmos i TrueHD format) til en kompatibel lydplanke.

Konklusjon

OLED65CX er blant de mer prisgunstige OLED-skjermene fra LGs 2020-sortiment. Her får du den kontrastrike bildekvaliteten som kjennetegner OLED, kombinert med topp moderne bildebehandling, tilkoblinger og andre finesser. Vi er ekstra godt fornøyd med den brede formatstøtten (inkludert Dolby Vision på bilde og Dolby Atmos lyd) og gode tilkoblingsmuligheter med HDMI 2.1, som gjør dette til en multi-kompatibel og fremtidsrettet TV. OLED-skjermen savner fortsatt litt lysintensitet sammenlignet med QLED-lyskanonene fra Samsung, vi hadde gjerne sett at LG utviklet et mattere kontrastfilter til skjermene sine. I litt mørkere omgivelser er OLED65CX derimot helt enestående når det kommer til svartnivå og dybdefølelse. Hvis du er på jakt etter en TV til sene kvelder med film, serie- og spillunderholdning, er dette et perfekt valg!

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
  Også i denne testen:

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Den beste allround TV-en?

  Smart, kontrastrik og lyssterk: Samsungs 4K toppmodell Q95T er en utmerket TV til all slags vær.

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!