: Tre 5.1 høyttalerpakker

Godteri for både ører og lommebok

Kanskje er du gått lei av lydkvaliteten i surroundanlegget i svartglinsende plast, og har bestemt deg for å gå opp et hakk for å få bedre lyd. Eller det kan være at du endelig har flyttet til en større bolig, og har fått bedre plass til livets goder, i dette tilfellet lyden.
Annonse
Annonse
forfatter

Et lite plastanlegg er selvsagt et løft om du sammenligner med TV-lyden, og det å se på film får en helt annen dimensjon, men anlegget har naturligvis sine begrensninger. Vil du ha en nærmest ekte kinoopplevelse og samtidig kunne nyte av favorittmusikken kreves det faktisk litt mer krutt.

Det å få god lyd krever noen forutsetninger, det er ikke å komme forbi. Det er blant annet vanskelig å se bort fra at jo større høyttalere – desto bedre muligheter for god lyd. Grunnen er helt enkelt at en høyttaler med større kabinett har mer plass til flere og/eller større høyttalerelement som har kapasitet til å forflytte mer luft. Og vil du ha en engasjerende lydopplevelse er det en forutsetning at lydanlegget henger med. En stor høyttaler krever imidlertid mer plass, en forståelsesfull familie og en fet lommebok. Eller kanskje ikke?

Testen
I denne testen var det tanken å undersøke om det går an å få en helt akseptabel surroundlyd for rundt 15.000 kroner og samtidig få en design som alle hjemme kan leve med og som ikke tar for stor plass. Tre ønsker i ett med andre ord…

Vi var klar over at det var et ganske stramt budsjett for hele seks høyttalere. Det strekker knapt nok til et pent KEF- eller Paradigm-sett som ikke barer leverer lyd, men også fungerer som en flott innredningsdetalj. Men om du kan leve med at høyttalerne tar litt mer plass kan du faktisk få en lyd som overtreffer de mindre design-anleggene. Vi satte sammen tre pakker for å se om vi kunne få oppfylt våre tre ønsker på en gang. Et surroundsystem til overkommelig pris som ikke tar for stor plass i rommet og som dessuten ser pent ut, uten å tilhøre designhøyttaler-segmentet. De tre anleggene vi valgte ut for oppdraget er alle testet både på musikk og film. Vi utsatte de for alt fra Robbie Williams til Metallica via blant annet sarte viser.

Da vi lyttet til musikk gjorde vi det naturligvis i stereo, både med og uten sub. Filmen var den actionfylte Transformers 3. En film som jeg nå har sett introen til samt et par andre scener et dusinvis av ganger, uten å ha sett hele filmen….

Annonse

Alle de tre pakkene viste seg å ha sine styrker og svakheter, og det kan være at du til slutt må foreta et valg alt etter hvilken type av musikk eller film du foretrekker.

Plassering og akustikk
Det er lett å havne i ”plassering-av-høyttaleren-diskusjonen” med centimeter og vinkler hit og dit, men dette er et emne vi forsøkte å unngå så mye som mulig i denne testen, da alt avhenger så mye av hvordan rommet som høyttalerne er plassert i ser ut. Akustikken er veldig avgjørende for hvordan lyden blir, og akustikken bestemmes som kjent av størrelsen på rommet, møbler, tekstiler og alt annet man ellers kan tenkes å ha i hjemmet.

En høyttaler som plasseres i et stilrent hjem hvor det er høyt under taket, få, men store møbler og nesten ingen tekstiler låter naturligvis ikke likt med en som blir plassert i et rom med vegg-til-vegg teppe, store Chesterfield-sofaer og tunge draperte gardiner i vinduene.

Det handler helt enkelt om å flytte, lytte og så kanskje flytte igjen. En virkelig artig oppgave faktisk.

Testkriterier
Når man skal teste surroundhøyttalere, er det viktig at hjemmekinoforsterkeren gjør minst mulig med lyden. Til denne anledningen er derfor Pioneer SC-LX85 perfekt, da den er rask til å kalibrere avstand og lydnivå for hver kanal, og kan lagre flere oppsett slik at man enkelt kan koble frem og tilbake mellom systemene. Vi har i etterkant gått inn og finjustert avstander og delefrekvens ved hjelp av øret der det har vært nødvendig. Alle høyttalerne har vært testet med både film og musikk. På det musikalske programmet var rolig visesang, heftig rock og i tillegg typisk moderne popmusikk som med sin flate produksjon ikke setter så store krav til dynamikk, men heller til lav forvrengning.

Annonse

Film i surround 
har hovedsakelig vært ”Transformers 3: Dark of the Moon” på Blu-ray, en film med et dynamisk krevende lydspor.

Vi har jobbet med plassering av hvert høyttalersystem, for å finne optimal plassering. Spesielt for subwooferen, men innimellom har det også vært nødvendig å sette høyttalerne nærmere eller lenger unna veggen. Omtalen av systemene er basert på det maksimale vi har klart å få ut av dem.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Dali Zensor 5.1

God og fokusert hjemmekinolyd

Dalis nye budsjettserie gjør mer enn å se pene ut, de har også en lydkvalitet som ligger en klasse over hva man forventer i denne prisklassen.

Slank bass Subwoofer mangler ”guts”
Lys og livlig lyd Masse detaljer i toppen

Oppsummering

Action eller drama?

De tre høyttalerpakkene vi har testet har sine sterke sider, men ingen av dem er best på alt.

Boston Acoustics A250 5.1

Slanke lydbomber

Bostons 5.1 system fungerer utmerket på variert musikk og til filmer av det rolige slaget, slik som drama, thrillere og komedier. Til mer hardtslående rock så vel som reale actionfilmer derimot, kan disse litt fremadlente høyttalerne likevel bli litt for ivrige.

Åpen, detaljert og ærlig lyd Sprek subwoofer
Litt skarp på høyt volum

JBL Studio 5.1

Amerikanske actionelskere

Dersom du foretrekker dialogfilmer og sart visemusikk hvor stemmer spiller en stor rolle, bør du kanskje velge en annen pakke. Dette er et system som passer hardrock og action som hånd i hanske.

Stor, varm og lyttevennlig lyd Potent subwoofer
Mangler litt detaljer Tilbakelent mellomtone
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Åsa Warme


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Aktiv støydemping i trådløse hodetelefoner, pleier å koste mer enn dette.
Det er Marshall Mode II man skal ha hvis man elsker at det trøkker litt i ørene når man ller musikk. Høyt, selvsagt.
HEDDphone er et virkelig unikum, som baner vei for noe helt nytt innenfor hodetelefoner. Slike har du garantert ikke hørt før!
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.