TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Lydplanker

Lekre lydplanker hever opplevelsen

Møt to lydplanker og en sokkel som taler TV-ens formspråk – og hever lydopplevelsen.

forfatter
Publisert 14.01.15 - 00:01
Produkter i testen
 • Geneva Model Cinema
 • Libratone Diva
 • Dali Kubik One
 • Alle som har lest bladet vårt vet hva vi mener om TV-enes innebygde høyttalere. De stinker. Ikke bare er en TV maktesløs i å gjenskape bass, men den har gjerne høyttalerne montert på baksiden, slik at de luftige overtonene spiller inn mot veggen i stedet for ut mot lytteren. Resultatet er at det i tillegg til å låte fislete, også låter grøtete. Dårlig kombinasjon.

  Stadig flere har fått med seg dette, og siden lydplanker og lydsokler er den absolutt enkleste veien til bedre lyd fra TV-en, har salget av slike økt dramatisk de siste årene. Mange nye TV-kunder rasker med seg en lydplanke på kjøpet, like selvsagt som en ekstra HDMI-kabel eller et veggfeste.

   

  Premium TV trenger premium lyd
  Mens det ikke er noen tvil om at en hvilken som helst lydplanke løfter lydkvaliteten fra TV-ens begredelige egeninnsats på området, er det slettes ikke alle som låter like bra. Og om du har en premium-TV av den lekre typen og ikke vil ødelegge formspråket med en plastkasse av en lydplanke eller lydsokkel, så vil en av de tre presentert i denne testen være et bedre valg.

  Her har vi nemlig to lydplanker og en lydsokkel som alle er utviklet med et lekkert formspråk. De er ikke like billige som markedets mange plastprodukter, da det er brukt mer eksklusive materialer. Både utenpå og innvendig. Utenpå for å gi en langt bedre følelse av byggekvalitet og et lekkert formspråk, og innvendig for å løfte lydkvaliteten ytterligere.

   

  Ingen separat subwoofer
  Fordi utseende er et viktig element i disse produktene, er det ingen separat, boksete subwoofer til å håndtere basseffektene, i stedet er basshøyttalerne innebygd i selve lydplanken eller lydsokkelen. De går ikke like dypt i bassområdet som en separat subwoofer, men samtidig er basskvaliteten bedre og mer lineær enn hos billige planker med ditto billige subwoofere.

   

  Musikkstrømming
  Alle tre produkter har en eller annen form for trådløs avspilling av lyd fra mobiltelefon, nettbrett eller PC. Enklest er Geneva og Dali, som begge gjør strømmejobben med Bluetooth. Libratone Diva har også dette, men i tillegg trådløs internettilkobling som kan strømme med høyere lydkvalitet via AirPlay (gjelder iPhone, iPad og iTunes) eller strøm musikk fra en Android- eller Windows-mobil eller en nettverks-PC via DLNA. Da trengs en DLNA-app for å styre musikken, for eksempel Avia Media Player eller UPnPlay.

   

  Ingen surroundfunksjon
  Når all lyd kommer forfra, sier det seg selv at man ikke kan få skikkelig surroundlyd. Testens produkter er dessuten laget av litt smalere produsenter som har spart utgiftene man måtte betalt for å støtte lydformater som Dolby Digital og DTS via digitalinngangen. Hvilket igjen betyr at der hvor lydplanker fra større produsenter får et flersporssignal inn og dermed kan bruke DSP-prosessering for å skape en illusjon av surroundlyd, så godtar testens produkter kun et rent stereosignal (PCM), og kan dermed lage samme store lydbilde.

   

  Om fjernkontroll
  Både lydplankene og lydsokkelen i denne testen kan fjernstyres, men på litt ulike måter. Libratone Diva har ikke medfølgende fjernkontroll, men har en gratis app, som forvandler mobiltelefonen til fjernkontroll. Alternativt kan lydplanken enkelt læres opp til å forstå kommandoene fra TV-kontrollen. Dali Kubik One kan læres opp på samme måte, og har i tillegg en medfølgende fjernkontroll (hvis man kan kalle den lille flisa det). Lydsokkelen Geneva Model Cinema har en snerten fjernkontroll av aluminium. Denne må brukes, da produktet ikke kan læres opp til å motta kommandoer fra TV-ens fjernkontroll.

   

  Design koster
  Vit at du betaler noe ekstra for utseendet her, så hvis du kun bryr deg om best mulig lyd for pengene, finnes det rimeligere alternativer. For eksempel lydsokkelen Canton DM 50 til 3.990 kroner, eller lydplanken Samsung HW-H750/751 som til 4.990 kroner har separat subwoofer.

   

  Planke eller sokkel?
  Forskjellen mellom en lydplanke og en lydsokkel er at planken er mye tynnere, først og fremst utviklet for å veggmonteres på undersiden av TV-en, mens sokkelen er dypere, for å plasseres på et TV-bord, med TV-en stilt oppå denne igjen. Dermed dekker ikke sokkelen til TV-ens nedkant, i motsetning til en lydplanke med en tilsvarende bordplassering, som da kan obstruere for fjernkontrollen.

   

  Produkter i testen

  Geneva Model Cinema

  Penest i klassen

  Denne lydsokkelen er en fryd for øyet. Den kan også by på visse indre kvaliteter.

  En av de vakreste lydsoklene vi vet om strømmer trådløs lyd med Bluetooth, og lyden er lett å like, med en fyldig karakter. Fjernkontrollen er av deilig aluminium.
  Det mangler litt trøkk i lyden, de dype basseffektene låter nokså flatt, og det er ikke spesielt bred stereolyd. Subwooferutgang mangler.

  Libratone Diva

  Velutstyrt lekkerbisken

  Libratone Diva er en elegant lydplanke, laget for både filmlyd og musikkstrømming via hjemmenettverket.

  Med både AirPlay, Spotify Connect og Bluetooth er det en drøm å strømme trådløs lyd med Libratone Diva. Elegant ulltrekk er lekkert, og lyden er fyldig og oppløst nok for daglig bruk.
  Den delikate lyden blir aldri monstrøs, og maksimalt lydnivå er litt lavt på enkelte filmer. Vi savner subwooferutgang.

  Dali Kubik One

  Tøffest i klassen

  Dali Kubik One er en heftig og tung lydplanke, hvor lydkvaliteten har fått første prioritet.

  Massiv aluminium gir en meget tillitvekkende byggekvalitet. I tillegg er lyden dynamisk og kraftig, og spesielt bassen er kontant og samtidig nøytral. Pluss for subwooferutgang.
  Overtoneområdet er litt dempet, så dialogene kunne stått enda mer ut fra lydbildet. Den fislete fjernkontrollen kunne vi godt vært foruten.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
  Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
  Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
  Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
  Følg Lyd & Bilde