TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST LG SN8YG

LG har skjerpet seg

Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?

forfatter
Publisert 26.10.20 - 09:00
Karakter
LG SN8YG
L&B menerskew
pluss Bra Atmos-effekt, stort sett gode filmopplevelser. Innebygd Chromecast øker brukervennligheten.
minus Litt lavt maksnivå på film, vi savner litt energi i mellomtoneområdet, og lydkvaliteten er ganske variabel på musikk. Forferdelig dårlig app!
Veil. pris 8990 Produktside
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 50”
 • HDMI: (2.1) 1 inn / 1 ut (eARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-Fi (5 GHz)
 • Trådløst: Chromecast, Bluetooth (SBC)
 • Stemmestyring: Kun passiv (Google Assistant)
 • Analog inn: nei
 • Subwoofer: Trådløs 7″
 • Mål: 116,8 x 28,4 x 45,6 cm (B x H x D)
 • Farge: Grå med børstet aluminium
 • Web: lg.com
Annonse fra prisguiden.no

LG har flere ekspertiseområder, og spesielt på TV-fronten kan de slå seg på brystet som en av de aller beste. En TV trenger da også lyd, og den enkleste og peneste veien til målet er med en lydplanke. Og akkurat når det gjelder lydplanker har ikke LG alltid truffet blink, i våre øyne. Vi skal ikke lenger tilbake enn i fjor for å finne en særdeles middelmådig toppmodell i SL10YG. Stor og kraftig, ja vel, men tonekvaliteten på det som kom ut var under par.

«Musikkopplevelsen blir for flat og grovkornet. Og det til tross for at selveste Meridian har stått for den digitale prosesseringen,» skrev jeg den gangen.

Les også Med denne lydplanken får du ekte hjemmekino Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

På årets serie er det igjen Meridian som gjør prosesseringen for å skape illusjonen av surroundlyd. Det i seg selv burde få øyebrynene til å reise seg for hi-fi-interesserte. Meridian er nemlig eksperter på digital hi-fi-lyd, og deres ingeniører står bak det smått geniale lydformatet MQA, som pakker høyoppløst lyd ned til strømbare filstørrelser.

LG SN8YG top buttons
LG SN8YG har betjeningspanel på toppen av lydplanken. Her sitter også Google-mikrofonen for stemmestyring. Foto: LG

Hey, Google!

SN8YG er en lydplanke i premiumklassen, og dessuten LGs rimeligste planke med strømming via innebygd Chromecast og støtte for Google Home smarthjemsystem med Google-assistenten innebygd. Du aktiverer den med direkteknapp på fjernkontrollen, eller si: «Hey Google» / «Okay Google».

Ellers er den utstyrt med det man trenger. En enslig HDMI-inngang holder, fordi utgangen støtter utvidet lydretur (Enhanced Audio Return Channel = eARC). Kort fortalt betyr det at alle kilder kan kobles til TV-en, så henter du lyden ut tilbake gjennom lydplankens HDMI-utgang. eARC betyr at den støtter høyoppløst lyd, som også inkluderer Dolby Atmos og DTS:X fra Blu-ray.

Optisk lydinngang er også på plass, det er derimot ikke analog lydinngang.

SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG
SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG

Brukervennlighet

LG SN8YG er enkel å koble opp. Strømming via Chromecast funker som en drøm, og med lydplanken lagt til et rom i Google Home-appen, kan man enkelt be en smarthøyttaler spille musikk på den. Den medfølgende fjernkontrollen funker også fint, du må bare vite at kildevalg gjøres med knappen merket F (for Function).

Det er likevel et par ting. For det første er det ikke lydmodus Movie du skal bruke, selv når du ser film. Dialogene blir altfor fremhevet i forhold til resten av lydbildet, og dessuten låter de skarpt. Riktignok blir talen klarere når man spiller med lavt lydnivå, men jeg vil ikke anbefale denne modusen.

Videre er det en funksjon som heter Bass Blast. Styr unna denne. Den har ingenting med bass å gjøre, i stedet komprimerer den all lyden til helvete og tilbake, og alt låter skarpt og ubehagelig. Fysj og fy! Bruk i stedet Standard lydmodus på film, den låter mest balansert. Musikk låter stort sett best i Music-modus.

LG sn8yg-remote
På fjernkontrollen har du en egen Google Assistent-knapp for talekommandoer. Foto: LG

Lydkvaliteten

Det er hyggelig å konstatere at lyden – med de beste lydmodusene – låter fyldig og fint.

Film låter best, med et overraskende stort lydbilde. Atmos-lydspor gir en ekstra illusjon av høyde i lydbildet, og effekten fungerer best når jeg setter takkanalene til maksimalt lydnivå (6) i menyen. Jeg føler at størrelsen på lytterommet har vokst, og sitter i en fin boble av lyd.

Dialogene låter klart nok, med bra futt i brystklangområdet. Det er bra futt i subwooferen, en bildør som smeller eller en bombe som eksploderer får bra med trøkk. Jeg ville kanskje hatt maksimalt lydnivå enda et hakk opp, men dette er ganske bra.

Musikk funker greit. Pop og rock setter pris på fylden i bassen, og selv om mellomtoneområdet er noe dempet i forhold til bass og diskant, er det mer balansert enn hva jeg opplevde med den dyrere toppmodellen av forrige generasjon. Resultatet er at dialogene er klarere, og det låter generelt mer realistisk. Subwooferen er litt bakpå i forhold til de beste, men det funker.

Den smått dempede mellomtonen gjør at sopransangere er noe bakpå, og det samme med piano, som mangler litt attakk i midtregisteret. Men det ordner seg, jeg synes totalt dette er skapelig. Bare ikke like balansert som den rimeligere – og enda bedre – Samsung HW-Q66T. Skal du først gi 9.000 kroner for en lydplanke, er dessuten Sonos Arc mer forseggjort – selv uten subwoofer.

LG sn8yg top speaker
LG SN8YG har høyttalerelementer på toppen for Atmos-effekter. Foto: LG

Elendig app

En ting helt til slutt. Det finnes en app man kan laste ned. Ikke gjør det. Den heter LG Wi-Fi Speaker, og er noe av det verste makkverket jeg har vært borti. Den kan – hvis du er heldig – iverksette romoptimalisering, slik at lydplankens lydkarakteristikk tilpasses rommet. Problemet er at språket er på elendig engelsk, fullstendig uforståelig.

Det virker som om LG har kjørt et eller annet gjennom Google Translate, og bare regnet med at det som kom ut igjen er engelsk. Det er det ikke. Jeg fikk omsider koblet lydplanken til appen ved å sette SN8YG til Wi-Fi-modus. Men det hjalp lite, for det er ikke mulig – i hvert fall ikke for meg – å skjønne hvordan appen funker. Man skulle ikke tro at en av verdens største elektronikk-kjemper kunne tillate seg dette.

LG sn8yg with sub
Subwooferen er kraftig nok, men ikke den mest presise. Foto: LG

Konklusjon

LG SN8YG er en lydplanke som gir noe blandede følelser. Lydkvaliteten på sitt beste er god. Klare dialoger på film, ganske tøffe lydeffekter og et temmelig stort lydbilde med Dolby Atmos og DTS:X. Musikk er ikke favorittkosten, men det funker.

Det et par skavanker du må være klar over for å ikke sitte igjen med dårlig lyd. For det første må du styre unna Movie lydmodus, og Bass Blast er en dårlig spøk av en lydinnstilling som bare låter flatt og skarpt.

Verst er appen. Du trenger denne til å iverksette automatisk romkalibrering, men du kommer ikke til å skjønne noe av den. Bare glem det.

Til tross for dette er SN8YG et respektabelt forsøk på en premium lydplanke.

Foto: LG
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Musikalsk hyllest til Italias fiolinmakere Sonus faber fornyer Homage-serien
lbpluss
Ny HomePod kommer til Norge Apple lanserer sin større høyttaler i en ny og smartere versjon.
lbpluss
Sjekk den heftige JBL-planken JBL Bar 1300 er deres beste og mest avanserte lydplanke hittil, og skal gi oss ekte kinofølelse hjemme.
lbpluss
LGs lydplanker tilpasses rommet LGs nye lydplanker SC9 og SE6 skal gi omsluttende lyd og en rekke allsidige funksjoner.
lbpluss
Sett musikk til årets siste fest med en av disse høyttalerne Ingen nyttårsfeiring uten party, ingen party uten musikk.
Følg Lyd & Bilde