TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST LG SN8YG

LG har skjerpet seg

Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?

forfatter
Publisert 26.10.20 - 09:00
Karakter
LG SN8YG
L&B mener
Bra Atmos-effekt, stort sett gode filmopplevelser. Innebygd Chromecast øker brukervennligheten.
Litt lavt maksnivå på film, vi savner litt energi i mellomtoneområdet, og lydkvaliteten er ganske variabel på musikk. Forferdelig dårlig app!
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 50”
 • HDMI: (2.1) 1 inn / 1 ut (eARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-Fi (5 GHz)
 • Trådløst: Chromecast, Bluetooth (SBC)
 • Stemmestyring: Kun passiv (Google Assistant)
 • Analog inn: nei
 • Subwoofer: Trådløs 7″
 • Mål: 116,8 x 28,4 x 45,6 cm (B x H x D)
 • Farge: Grå med børstet aluminium
 • Web: lg.com

LG har flere ekspertiseområder, og spesielt på TV-fronten kan de slå seg på brystet som en av de aller beste. En TV trenger da også lyd, og den enkleste og peneste veien til målet er med en lydplanke. Og akkurat når det gjelder lydplanker har ikke LG alltid truffet blink, i våre øyne. Vi skal ikke lenger tilbake enn i fjor for å finne en særdeles middelmådig toppmodell i SL10YG. Stor og kraftig, ja vel, men tonekvaliteten på det som kom ut var under par.

«Musikkopplevelsen blir for flat og grovkornet. Og det til tross for at selveste Meridian har stått for den digitale prosesseringen,» skrev jeg den gangen.

Les også Med denne lydplanken får du ekte hjemmekino Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
Samsung HW-Q950T lifestyle

På årets serie er det igjen Meridian som gjør prosesseringen for å skape illusjonen av surroundlyd. Det i seg selv burde få øyebrynene til å reise seg for hi-fi-interesserte. Meridian er nemlig eksperter på digital hi-fi-lyd, og deres ingeniører står bak det smått geniale lydformatet MQA, som pakker høyoppløst lyd ned til strømbare filstørrelser.

LG SN8YG top buttons
LG SN8YG har betjeningspanel på toppen av lydplanken. Her sitter også Google-mikrofonen for stemmestyring. Foto: LG

Hey, Google!

SN8YG er en lydplanke i premiumklassen, og dessuten LGs rimeligste planke med strømming via innebygd Chromecast og støtte for Google Home smarthjemsystem med Google-assistenten innebygd. Du aktiverer den med direkteknapp på fjernkontrollen, eller si: «Hey Google» / «Okay Google».

Ellers er den utstyrt med det man trenger. En enslig HDMI-inngang holder, fordi utgangen støtter utvidet lydretur (Enhanced Audio Return Channel = eARC). Kort fortalt betyr det at alle kilder kan kobles til TV-en, så henter du lyden ut tilbake gjennom lydplankens HDMI-utgang. eARC betyr at den støtter høyoppløst lyd, som også inkluderer Dolby Atmos og DTS:X fra Blu-ray.

Optisk lydinngang er også på plass, det er derimot ikke analog lydinngang.

SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG
SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG

Brukervennlighet

LG SN8YG er enkel å koble opp. Strømming via Chromecast funker som en drøm, og med lydplanken lagt til et rom i Google Home-appen, kan man enkelt be en smarthøyttaler spille musikk på den. Den medfølgende fjernkontrollen funker også fint, du må bare vite at kildevalg gjøres med knappen merket F (for Function).

Det er likevel et par ting. For det første er det ikke lydmodus Movie du skal bruke, selv når du ser film. Dialogene blir altfor fremhevet i forhold til resten av lydbildet, og dessuten låter de skarpt. Riktignok blir talen klarere når man spiller med lavt lydnivå, men jeg vil ikke anbefale denne modusen.

Videre er det en funksjon som heter Bass Blast. Styr unna denne. Den har ingenting med bass å gjøre, i stedet komprimerer den all lyden til helvete og tilbake, og alt låter skarpt og ubehagelig. Fysj og fy! Bruk i stedet Standard lydmodus på film, den låter mest balansert. Musikk låter stort sett best i Music-modus.

LG sn8yg-remote
På fjernkontrollen har du en egen Google Assistent-knapp for talekommandoer. Foto: LG

Lydkvaliteten

Det er hyggelig å konstatere at lyden – med de beste lydmodusene – låter fyldig og fint.

Film låter best, med et overraskende stort lydbilde. Atmos-lydspor gir en ekstra illusjon av høyde i lydbildet, og effekten fungerer best når jeg setter takkanalene til maksimalt lydnivå (6) i menyen. Jeg føler at størrelsen på lytterommet har vokst, og sitter i en fin boble av lyd.

Dialogene låter klart nok, med bra futt i brystklangområdet. Det er bra futt i subwooferen, en bildør som smeller eller en bombe som eksploderer får bra med trøkk. Jeg ville kanskje hatt maksimalt lydnivå enda et hakk opp, men dette er ganske bra.

Musikk funker greit. Pop og rock setter pris på fylden i bassen, og selv om mellomtoneområdet er noe dempet i forhold til bass og diskant, er det mer balansert enn hva jeg opplevde med den dyrere toppmodellen av forrige generasjon. Resultatet er at dialogene er klarere, og det låter generelt mer realistisk. Subwooferen er litt bakpå i forhold til de beste, men det funker.

Den smått dempede mellomtonen gjør at sopransangere er noe bakpå, og det samme med piano, som mangler litt attakk i midtregisteret. Men det ordner seg, jeg synes totalt dette er skapelig. Bare ikke like balansert som den rimeligere – og enda bedre – Samsung HW-Q66T. Skal du først gi 9.000 kroner for en lydplanke, er dessuten Sonos Arc mer forseggjort – selv uten subwoofer.

LG sn8yg top speaker
LG SN8YG har høyttalerelementer på toppen for Atmos-effekter. Foto: LG

Elendig app

En ting helt til slutt. Det finnes en app man kan laste ned. Ikke gjør det. Den heter LG Wi-Fi Speaker, og er noe av det verste makkverket jeg har vært borti. Den kan – hvis du er heldig – iverksette romoptimalisering, slik at lydplankens lydkarakteristikk tilpasses rommet. Problemet er at språket er på elendig engelsk, fullstendig uforståelig.

Det virker som om LG har kjørt et eller annet gjennom Google Translate, og bare regnet med at det som kom ut igjen er engelsk. Det er det ikke. Jeg fikk omsider koblet lydplanken til appen ved å sette SN8YG til Wi-Fi-modus. Men det hjalp lite, for det er ikke mulig – i hvert fall ikke for meg – å skjønne hvordan appen funker. Man skulle ikke tro at en av verdens største elektronikk-kjemper kunne tillate seg dette.

LG sn8yg with sub
Subwooferen er kraftig nok, men ikke den mest presise. Foto: LG

Konklusjon

LG SN8YG er en lydplanke som gir noe blandede følelser. Lydkvaliteten på sitt beste er god. Klare dialoger på film, ganske tøffe lydeffekter og et temmelig stort lydbilde med Dolby Atmos og DTS:X. Musikk er ikke favorittkosten, men det funker.

Det et par skavanker du må være klar over for å ikke sitte igjen med dårlig lyd. For det første må du styre unna Movie lydmodus, og Bass Blast er en dårlig spøk av en lydinnstilling som bare låter flatt og skarpt.

Verst er appen. Du trenger denne til å iverksette automatisk romkalibrering, men du kommer ikke til å skjønne noe av den. Bare glem det.

Til tross for dette er SN8YG et respektabelt forsøk på en premium lydplanke.

Foto: LG
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
De aller dyreste trådløse høyttalerne vi har sett 2500 watt og et vanvittig frekvensområde.
Mer klassisk blir det ikke Kanadiske PSB feirer sitt 50-års jubileum. Med samme mann bak roret som i alle fem tiår.
En klassiker vi ikke glemmer JBL Paragon var den ultimate høyttaleren til å imponere naboene i Beverly Hills med på 1950- og 60-tallet. Og den spilte i stereo!
Sett musikk til sommerfestene med en av disse høyttalerne Ingen sommer uten party, ingen party uten musikk.
Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend