Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q950T

Lydplanke med kinoambisjoner

Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!

Skrevet av / 18.10.20 - 08:00
Samsung HW-Q950T
Geir Gråbein Nordby

Det kan virke som galskap å betale 15.000 kroner for en lydplanke. Men vi har erfart at en lydplanke ikke trenger å være et åpenbart kompromiss, hvis man er villig til å investere i kvalitet. Et ekstremt eksempel er Sennheiser Ambeo, den dyreste og beste lydplanken vi har testet. Når jeg likevel sier at det er Samsung HW-Q950T som er den som kommer nærmest ekte kino, er det fordi den faktisk har bakhøyttalere – og ikke bare etter beste evne prøver å simulere surroundlyd.

I prisen får du også en kraftig trådløs subwoofer, som Sennheiser på sin side krever at du kjøper ved siden av. Av tredjepart, og da nødvendigvis med kabel. Da blir prisforskjellen mellom Samsung og Sennheiser stor. Meget stor.

Samsung hw-q950t
Med trådløse bakhøyttalere i tillegg til subwoofer, og med hele 13 surroundlydkanaler, lager Samsung HW-Q950T liv og røre i heimen. Foto: Samsung

HW-Q950T har innebygde høydekanaler i både lydplanken og bakhøyttalerne, for å gi best mulig utbytte av 3D-formatene Dolby Atmos og DTS:X.

Les også Verdens beste lydplanke Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?

Ekstra kanaler

Sammenlignet med forgjengeren HW-Q96R har Q950T fått to ekstra kanaler og høyttalere, og har nå hele ni kanaler innebygd i selve lydplanken, hvor to av dem driver toppmonterte Atmos-høyttalere. I tillegg har vi altså de trådløse bakhøyttalerne, hver med en surroundkanal pluss et toppmontert høyttalerelement til Dolby Atmos og DTS:X. Den komplette høyttalerkonfigurasjonen er altså 9.1.4.

Noe annet nytt siden forgjengeren er at HW-Q950T er trukket med ullstoff fra danske Kvadrat, hvor forgjengeren hadde en mer rustikk metallgrill.

Samsung HW-Q950T detail
Foto: Samsung

Brukervennlighet

Brukervennligheten er god, Samsungs egen SmartThings-appe gjør tilkoblingen enkel. Det er riktignok litt mange steg å få koblet lydplanken til nettverket, men du blir leid i hånda gjennom det hele.

Noe som ikke er spesielt brukervennlig, derimot, er at displayet sitter på toppen av lydplanken. Tegnruten er liten, med altfor lite oppløsning til skriften den skal vise. Dermed ruller teksten bortover, slik at man må stå ganske lenge ovenfor lydplanken og se på teksten rulle bortover, for å få med seg hva slags lydmodus som spilles, eller innstillinger man har forandret.

I fronten av lydplanken blinker noen prikker fra under duken, når man trykker på fjernkontrollen. Da kan man i det minste se fra sofaen at lydplanken responderer på fjernkontrollen. Men for å se nøyaktig hva som skjer, må man altså gå bort til lydplanken og stå over den og glane ned. Akkurat det er litt dustete.

Samsung HW-Q950T side speakers
Sidehøyttalerne trekker lydbildet mer ut i bredden. Foto: Samsung

Tilkoblinger

Det er bra med tilkoblinger, med hele fire HDMI-innganger og dessuten eARC på utgangen, som gjør det mulig å spille av høyoppløst Dolby TrueHD og DTS HD Master Audio ut fra TV-ens tilsvarende inngang, dersom denne også har eARC. Det gjelder også Dolby Atmos og DTS:X.

På musikksiden savner vi støtte for Chromecast og Airplay. Enten må du bruke Bluetooth, noe vi ikke anbealer da Samsung kun bruker den dårlige SBC-kodeken. Eller så må du spille musikk gjennom SmartThings-appen. Da støttes tjenester som Apple Music, Spotify, Deezer, TuneIn nettradio og Samsung Music. Men dessverre ikke Tidal.

Samsung HW-Q950T surround speakers
Trådløse bakhøyttalere gir ekte surroundlyd. Foto: Samsung

Kongelyd

Heldigvis er lyden en real knockout! Det er masser av kraft her, mer enn i nesten noen annen lydplanke vi har testet ­– med unntak av forgjengerne og nevnte Sennheiser Ambeo. Der hvor Sonos Arc har en mer finmasket lyd i overtoneområdet, er Samung mer som lyden du hører på kino: tung, kraftig og deilig. La gå, så kan den ikke konkurrere med opplevelsen fra den lokale IMAX-kinoen, men til hjemmebruk er dette meget bra.

Lydplanken er kjapp i vendingene, her holdes det kontroll på pistolskuddene mens dialogene holder seg klokkeklare. Lyden oppleves også lineær og naturlig, hvor konkurrentene ofte demper mellomtonen for å gi inntrykk av mer bass og diskant. Det er ikke nødvendig her, siden Samsung Q950T har såpass bra dynamikk og kontroll. Subwooferen er nødvendigvis et kompromiss i forhold til de du kan kjøpe løst fra 5.000 kroner og oppover, den er ikke fullt så fast i fisken og oppløst i tonene som de beste. Men bevares, som del av et lydplankesystem gjør den jobben og vel så det.

Samsung HW-Q950T subwoofer
Subwooferen er god og kraftig, selv om den må se seg slått av separate subwoofere i seriøs klasse. Foto: Samsung

Filmopplevelsene er glimrende med ekte 3D surroundlyd. Vi savner mulighet for å kunne justere avstand/forsinkelse til bakhøyttalerne, for å få det siste lille på plass. Og filmer med veldig mye bassinformasjon i bakkanalene kan få dem til å skurre når det blir for høyt. Det er mulig Samsung burde kuttet bassen ved en høyere delefrekvens i bakhøyttalerne. Men da ville det samtidig lått litt mer pinglete bak når man spiller med mer moderate lydnivåer. Alt i alt gir HW-Q950T en storslagen opplevelse for en lydplanke.

Les også Verdens beste lydplanker? For deg som gjerne betaler for den beste lyden – men ikke gidder tanken på løskomponenter og kabelkluss.

Q Symphony

Har du en ny Samsung-TV med Q Symphony, så kan de toppmonterte høyttalerne i denne brukes til å løfte frontlyden ytterligere et hakk opp fra TV-benken. Da får du en boble med lyd som ingen annen lydplanke kan måle seg med.

Dette er dessuten blant de beste lydplankene til musikk i stereo, hvis du kan leve med de begrensede strømmemulighetene. Slagkraftig, og likevel mer naturlig enn andre lydplanker. Men vi anbefaler at man holder seg til musikken man ser på skjermen, for skal du drive med kritisk lytting til vanlig musikk, får du mer ut av et hi-fi-anlegg.

Konklusjon

Samsung har forbedret sin tidligere toppmodell og puttet inn ytterligere to kanaler. Sånt blir det romfølelse av!

I lydplankeland har vi vel aldri hørt en tilsvarende kruttpakke som HW-Q950T. Her kan du guffe opp lyden til nesten kinonivå, uten at det låter skarpt eller fislete. Her får du faktisk en skikkelig hjemmekinofølelse.

Det er slettes ikke for drøyt å hevde at denne lydplanken er billig, når man ser hva man faktisk får.

Samsung HW-Q950T lifestyle(2)
Foto: Samsung

Karakter
Samsung HW-Q950T
High End

Lyd & Bilde mener

Mer eksplosiv lyd enn i nesten noen andre lydplanker. Heftig hjemmekino med trådløse bakhøyttalere og Dolby Atmos. Chromecast og Airplay mangler. Lydkvalitet på Bluetooth kunne vært bedre. Litt klønete med rullende display på toppen.

16 hendelser på “Samsung HW-Q950T”

 1. Michael Angelo Justiniano

  Jeg vil bare dobbeltsjekke:
  Kan man IKKE spille musikk direkte fra Spotify-appen? MÅ man bruke Samsung sin egen app?
  Jeg så en test fra NeverEnoughTech på YouTube som nevnte at Spotify Connect støttes (uten at det ble vist spesifikt), og forstod da at man kunne spille rett fra Spotify sålenge man er på samme Wifi.
  Dette er en ganske viktig og brukervennlig funksjon (viktig enn bakhøyttalerne) som gjør at jeg velger Sonos Arc hvis det mangler.
  Håper derfor at noen kan hjelpe meg.
  Godt nyttår 🙂

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Samsung-planken har Spotify Connect. Godt nyttår!

  2. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Jo, det kan du. Det er det som heter Spotify Connect 🙂

  3. Michael Angelo Justiniano

   Hehe, du har svart meg allerede 😄👍🏼

 2. Robin Johannessen

  Har V.1017.5 på min, og har ingen problemer med «muffeled» senter.
  Prøvde og oppdatere firmware da jeg hadde problemer med dette, uten at det hjalp, men nå ble jo sentertweeter byttet som løsning hos meg.. 🤷‍♂️

  1. Michael Angelo Justiniano

   Robin, kan man spille musikk rett fra Spotify appen? Ref. det andre og litt lengre innlegget mitt. Du virker som en bra fyr som både kan svare og vil svare 🙂

 3. Oppdatering på «muffled sound / manglende lyd fra senter høyttaleren» Etter det jeg kan lese på samsung.com forum skal problemet være løst med firmware oppdatering for lydplanke serien HW-Q60T (ver 1003.6 released 27.11.20) og for serien HW-Q90R (ver 1012.6 released 19.11.2020). Kan noen bekrefte at firmware ver 1017.5 (USB versjon) released 12.10.20 løser problemene for HW-Q950T?

 4. Robin Johannessen

  En liten oppdatering :
  Etter og ha fått tilbake HW-Q950T fra reprasjon, der center tweeter ble byttet(DOA) , forstår jeg endelig den gode omtalen lydplanken har fått.
  Fantastisk bra lydbilde og surround 😎

  Om noen plages med å få Samsung Q95T TV og HW-Q950T til harmonere sammen, ble løsningen for meg å kjøre reset på tv og planke. Startet forfra med å koble sammen produktene via eARC HDMI portene, og gå gjennom innstillingene for lyd på TV. Nå får jeg Atomos fra Netflix appen 😊

  1. Geir Gråbein Nordby

   Fantastisk å høre at det løste seg for deg!

 5. Robin Johannessen

  Har kjøpt denne planken nå, samt q95 75″ TV, basert på all den glimrende omtalen dem har fått bl.a av lyd og bilde.

  Plages egentlig med og få satt dem opp ilag, samt at jeg opplever all dialog fra planken i alle moduser utenom standard, som om at noen står bak en dør og prater. Har koblet hdmi fra eArc fra planken til eArc på oneconnect boksen, men støter ofrer borti feilmelding på tv at eArc ikke støttes, og tv vil at jeg skal flytte hdmi tfra planke til tv, til hdmi 3 på oneconnect boksen..

  Noen ideer? 🤔

  1. Geir Gråbein Nordby

   Dette må jeg nok prøve å få svar fra Samsung på.

  2. Robin Johannessen

   For og gi en liten oppdatering, så ble det forsøkt optisk kabel mellom planke og oneconncet, andre andre HDMI utgangene/inngangene,kilde fra xbox one s Blu Ray, firmware oppdatering av planke, reset av planke, og en hel del settings inne på selve tv også, selv om problemet neppe lå der.
   Endte med at jeg leverte planken inn til reprasjon 8 desember. Har lest om lignene problemer med andre samsung planker på samsung.com forumet, der «muffeled» center speaker er en gjenganger. Utrolig rart om det er ett kjent problem over flere serier, uansett årsak, å om Samsung ikke rydder opp i det. Får satse på at det ordner seg med reparasjon eller nytt produkt, da jeg hadde store forventninger til denne.
   Skal holde dere oppdatert her.

  3. Geir Gråbein Nordby

   Flott, hold oss oppdatert! Det har visst vært noen problemer med tidligere generasjoner, det har gått på ting som dropouts i bakhøyttalerne. Og at de har manglet eARC, men det har jo den nyeste fått. Vi hadde ingen HdMI-problemer, men har da også bare testet på et par TV-er.

 6. men hvor mangen har earc på tven? og ikke for og snakke om samsung som nekter og oppdatere eldre en 2020 tver, denne lydplanken er best og overlegen på Atmos/DTS x noe de fleste ikke har mulighet til om de ikke bruker apple tv feks rett inn i lydplanken eller en blu ray/4k noe de fleste ikke bruker i dag (blu ray) også jeg så har en flaggskipet/fjordårets 19 model Samsung 75″ QLED Smart TV QE75Q90R som var best i test i mangen aviser verden rundt, kosta 27k-55k , når ikke denne engang kan få en update så er det ikke godt nokk.
  må også nevne den ubrukelige skjermen på toppen xD

  1. Geir Gråbein Nordby

   Hei! Fra Netflix og andre smart-TV-tjenester med Atmos, så vil dette kunne fungere også med vanlig ARC, siden signalet da er komprimert som Dolby Digital+. Men det er ikke alle TV-er som har aktivert dette. Samsung har gjort det under siste også på noen eldre modeller. Men ikke alle Atmos lydplanker funker likevel. Vi fikk Samsungs forgjenger Q96R til å funke sammen med Samsung Q90R TV. Men JBL Bar 9.1 fikk vi ikke Atmos med fra samme TV. HDMI er noe herk, så skal du være sikker på å få Atmos ut fra TV-en bør både denne og lydplanken ha eARC.

Stengt for kommentarer.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top