annonse
annonse

test: Dynaudio Music 7

Dynaudio Music 7
Dynaudio Music 7

Hopp inn i multirommet

Dynaudio har kastet seg ut i multiroms-kappløpet. Vi har vært på tur med slagskipet i Music-serien.

Stor og ren lyd med overraskende god bunn. Automatisk tilpasning til omgivelsene. Ni måneders Tidal. Kan dublere som lydplanke.
Noe dyrere enn de mest populære konkurrentene. Den automatiske tilpasningen er ikke "ekte" romkorreksjon. Ingen Spotify.
annonse

Dynaudio er spesielt kjent for produkter i det tyngre sjiktet av prisskalaen. De har vi testet mange av. Noen av de siste har vært Special Forty, Focus 20 XD og Contour 60, som alle utmerker seg i sine prisklasser. Nå har fabrikken i Skanderborg imidlertid kastet seg over en helt ny og meget annerledes utfordring: livsstilhøyttalere til multirom. Det skjer i form av serien Music. Music 7, som vi tester her, er toppmodellen.

Music Now

I de gode gamle stereodagene var musikk noe man satte seg ned foran stereoanlegget for å lytte andektig til. Slik er ikke virkeligheten for en multiromshøyttaler. Her er musikken en innebygget bekvemmelighet på linje med vann og lys. Noe man bare åpner for. Forskjellige produsenter har opp gjennom tidene hatt sine alternativer til en tilpasset, konstant musikkledsagelse. Hos Dynaudio kalles den Music Now. Når man setter på systemet første gang, må man velge sine yndlingsmusikere. Høyttaleren spiller fortrinnsvis musikk fra disse, men krydrer løpende utvalget med “lignende” melodier. På samme måte som Netflix og Amazon tilbyr film og bøker som kanskje kunne være noe for deg.

Krever plass

Dynaudio Music 7 er med sine 81 centimeter i bredden ikke akkurat en nipsgjenstand. Den krever en hel reolhylle eller toppen av en skjenk for å finne fotfeste. Og med sin kantede, prismeaktige form tiltrekker den seg ytterligere oppmerksomhet. Man kan også kjøpe beslag til veggmontering. Selv om Music 7 først og fremst er tenkt som en enkeltstående høyttaler, kan den godt dublere som TV-høyttaler. Utover analog og optisk digitalinngang er det nemlig en HDMI-port med innebygget ARC (Audio Return Channel).

Dynaudio Music 77 er en stor høyttaler som tar plass. Men ytelsen minner mer om et (lite) stereoanlegg enn en multiromshøyttaler eller en lydplanke. Foto: Dynaudio

Bak det vevede møbelstoffet på fronten finner man hele seks høyttalerenheter: To 5″ basser, to 3″ mellomtoneenheter og to 1″ diskanter. Hver enhet er utstyrt med sin egen effektforsterker, som kan levere 50 W ut i spissene, noe som er rikelig til å spille med mer enn bakgrunnsstyrke.

På toppen av høyttaleren finner man knapper til forvalg, volum samt avspilling (play/frem/tilbake). Det er til gjengjeld ingen på/av-knapp på Music 7. Så hva gjør man når telefonen ringer mens musikken spiller? Første gang det skjedde, lette jeg forgjeves etter stoppknappen, inntil jeg til slutt trakk ut ledningen. Forklaringen er enkel, høyttaleren skal ikke slås av. Når man ønsker å stoppe bakgrunnsmusikken for en stund, trykker man på pauseknappen. Høyttaleren går automatisk i dvale etter en tid for å spare på strømmen.

På toppen av høyttaleren finner man knapper til forvalg, volum samt avspilling (play/frem/tilbake). Det er til gjengjeld ingen på/av-knapp på Music 7. Foto: Dynaudio

Automatisk tilpasning

Det å sette opp en høyttaler er aldri en enkel oppgave, da rommet påvirker lyden. Spesielt i bassen. Dynaudio Music-høyttalerne er utstyrt med et system kalt RoomAdapt, som prøver å løse dette. En innebygget mikrofon måler lyden i rommet – og tilpasser lyden tilsvarende. Det er ikke snakk om en egentlig romkorreksjon i stil med den man finner hos for eksempel Martin Logan, men en tilpasning av bassforsterkningen på bestemte plasseringer. Høyttaleren kan derfor ikke gjette om frekvensgangen på din lytteplass er passe. Til gjengjeld skjer alt i løpet av få sekunder, uten at man må fomle med mikrofoner og testtoner.

En annen automatisk tilpasning er NoiseAdapt, som tilpasser lyden etter bakgrunnsstøyen. Hvis praten går livlig, eller rommet syder av matlaging, komprimeres dynamikken i de svake passasjene, slik at musikken kan høres over støyen.

Strømming

For en multiromshøyttaler er strømmetjenester alfa og omega når musikken skal strømme ut av høyttaleren med et trykk på en knapp. Spotify støttes ikke i skrivende stund, men det gjør heldigvis Tidal, som tilbyr samme mengde musikk. Faktisk får man ni måneders Tidal Premium-abonnement med i pakken. Ved siden av strømmetjenestene kan man selvfølgelig spille musikk fra nettverket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.

Appen som følger med, er nødvendig når høyttalerne skal kobles til nettverk og strømming, samles i grupper eller stereopar, forvalgsknapper programmeres samt når man skal slå av og på romtilpasning og tilpasningen til bakgrunnsstøy. For Android-brukere er appen også veien til styreavspillingen av melodier fra strømmetjenester (iOS-brukere kan gjøre det samme eller bruke AirPlay).

Lyden av Music 7

Vi har testet multiromshøyttalere mange ganger, blant annet med en gruppetest i denne utgaven, og lydkvaliteten er ofte imponerende – når man tar den beskjedne størrelsen og prisen i betraktning. Når det er som best, kan man nesten tenke på å bruke dem i stuen. Nesten.

Dynaudio Music 7 feier innvendingene og forbeholdene av banen. For selv om den bare ligner en forvokst lydplanke, kommer det skikkelig hi-fi ut av den!

Mellomtonen står rent og ubetont, langt bedre enn hva man er vant til å høre fra de fleste multiromshøyttalere i plastkabinetter (som i rettferdighetens navn koster det halve eller mindre). Diskanten er veloppløst, og selv om stereoperspektivet aldri blir så bredt som på tradisjonelle høyttalere, er det helt klart til å leve med. Man fornemmer konsertsalens størrelse på Jean-Michel Jarres Fishing Junks at Sunset (Concerts in China).

Og så er det bassen, som er fremragende. De to 5″ bassenhetene leverer en solid og fast bunn helt ned til grensen på 40 Hz. Også når det kommer vitaminer i bunnen på Chris Jones No Sanctuary Here. Med Music 7 plassert på en skjenk opp mot veggen, ga RoomAdapt-funksjonen ikke den store forskjellen, men litt mer kontroll på bassen. Og setter man høyttaleren på “umulige” plasseringer, er forbedringen langt tydeligere.

Og så kan den spille dundrende høyt! Selv i en ganske stor stue på knappe 30 kvadratmeter og på flere meters avstand, fyller den rommet med vellyd, og treffer feststyrken før volumkontrollen passerer 50 %. Alt i alt føles det å lytte til Dynaudio Music 7 mer som å lytte til “riktige” høyttalere enn til en multiromshøyttaler – eller en lydplanke for dens saks skyld.

Dynaudio Music 7 er blant de dyreste multiromshøyttalere, men den har kvaliteter som berettiger prisen. Foto: Dynaudio

Konklusjon

Dynaudio Music 7 er blant de dyreste multiromshøyttalere, men den har kvaliteter som berettiger prisen. Den skal ikke konkurrere med billige små monomodeller, men med stereoanlegget i stuen. I kraft av sin størrelse er stereoperspketivet og dypbassen begrenset, men man kommer faktisk et overraskende langt stykke på veien. Selv om det ikke er “ekte” romkorreksjon, er den automatiske tilpasningen til plassering og bakgrunnsstøy en liten genistrek.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bestykning: 2 x 5” bass, 2 x 3” mellomtone og 2 x 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, aktiv, digital
 • Frekvensområde: 40–20 000 Hz (-3 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 6 x 50 W
 • Tilkoblinger: analog (3,5 mm stereo-minijack), optisk digital (Toslink), TV (HDMI ARC), USB (iOS)
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz
 • Justeringer: automatisk tilpasning etter plassering og bakgrunnsstøy
 • Mål: 81,9 x 21,0 x 18,5 cm (BxHxD)
 • Vekt: 7,7 kg
 • Farger: mørkegrå, lysegrå, blå og rød
 • Web: dynaudio.com
Pris: 9499 ,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

Sonus faber møter veggen

Den italienske høyttalerprodusenten slipper høyttalere for innfelling.

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W er tilbake for fullt

Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Lydplanker – Topp 5 under 6.000 kr

Fet lyd for slank lommebok

En rimelig men god lydplanke gjør underverker i TV-kroken. Her er de fem beste lydplankene til under 6.000 kroner.

gruppetest
9 trådløse smarthøyttalere

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

test
Devialet Phantom Reactor 900

Dette skulle ikke vært mulig

Devialet Phantom Reactor er et atomkraftverk i knøttliten innpakning.

gruppetest
6 trådløse luksushøyttalere

Trådløst i luksusklassen

Moderne og praktiske høyttalere med en lydkvalitet som nærmer seg fullvoksne anlegg.

test
Dynaudio Xeo 20

Nå enda mer trådløs

Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.

annonse

CES 2019: JBL satser trådløst

Trådløse høyttalere, trådløse hodetelefoner og helt trådløse hodetelefoner.

test
Sonus faber Electa Amator III

Klassisk italiensk håndverk

Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.

test
Dali Oberon 7

Tett på majestetisk

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

CES: Sony lydplanke gir imponerende bass uten subwoofer

Sony HT-X8500 støtter Dolby Atmos og simulerer lyd i høyden uten ekstra høyttalerelementer.

CES: Glasshøyttaler fra Sony

Glasshøyttaler kommer i ny, mer kompakt versjon. Og LSPX-S2 kommer til Norge.

test
Fender Monterey

Gitarister vil elske denne

Den ser ut som en eldre Fender gitarforsterker. Og den er utviklet av Fender. Har hårene reist seg ennå?

Gulvstående magiker

Magico har valgt karbonfiber i den kommende M2-høyttaleren.

test
Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

test
Audio Pro A10

Hjemmekoselig og rundtstrålende

Audio Pro A10 passer inn i et hvilket som helst hjem, og rundtstrålende lyd gjør den lettplassert.

test
ATC SCM11

Monitoren som gir gåsehud

La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.

test
Yamaha MusicCast BAR 400 og MusicCast 20

TV-lyd som kan bygges ut

Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

High-end til halv pris

Dynaudios nye Evoke-høyttalere blir billigere enn testvinnerne, men neppe mye dårligere.

SVS lover å sprenge grensene

Ingen andre subwoofere gir bedre ytelse for pengene enn SB-3000 og PB-3000, i følge SVS.

annonse
gruppetest
6 lydplanker

TV-ens bestevenn

Hvis TV-en din lider av tynn lyd, finnes det ingen enklere måte å oppgradere på enn en rimelig lydplanke.

test
KEF LSX

En liten sensasjon

Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

Sinnsyk McIntosh-høyttaler – igjen

Et bilde sier mer enn tusen ord heter det, men vil vi gjerne høre McIntosh XRT1.1K også.

Nå kan du høre disse i Oslo

De eksplosive Devialet Phantom Reactor vises for første gang i Norge.

Audio Pro feirer 40 år

A40 heter jubileumshøyttaleren som bare lages i 1000 eksemplarer, med 220w effekt.

Kompakt og vanntett partyhøyttaler fra Sony

SRS-XB01 er navnet på Sonys bærbare og vanntette "partyhøyttaler".

test
Google Home

Kanskje en revolusjon

Med norsk taleassistent har Google Home straks blitt mye mer interessant.

test
Google Home Mini

Mer enn OK, Google!

Google Home har endelig fått norsk assistent. Vil Google Home Mini revolusjonere det smarte hjemmet?

test
IKEA Eneby 20

Trivelig lyd fra IKEA

En fleksibel og trivelig høyttaler som låter bedre enn prislappen antyder.

test
XTZ 99.25 Beryllium

Toppklasse fra budsjettkongen

Med eksotisk berylliumdiskant plasserer denne høyttaleren seg godt opp i toppklassen, og gjengir musikken med et detaljnivå få er i stand til.

test
KEF Blade Two

Unik klassiker

En sjelden gang dukker det opp høyttalere som bare må bli klassikere.

test
Piega TMicro 60 AMT

God lyd i den fine stuen

Piegas livsstilhøyttaler er stram og stilren som få – og lydmessig vellykket.

Sony lydplanker får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony gir eARC-oppdatering til tre av sine eksisterende lydplanker.

Høyttalere med forsterker

Klipsch fornyer sine aktive høyttalere og lover bedre lyd.

gruppetest
6 PC-Høytalere

Kanonlyd på skrivebordet

Med et par bra høyttalere kan PC-en fungere til spill, filmtitting og musikklytting.

Dalis trådløse Callisto får MQA

Med MQA kan de trådløse high-end-høyttalerne i Callisto-serien strømme høyoppløst musikk med lavere båndbredde.

Audio Pro lanserer multiromhøyttaler

Audio Pro A10 har stemmestyring og kan kobles sammen med flere høyttalere .