TEST: Dali Oberon 9 – Bodybuilder i smoking
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Dali Oberon 9

Bodybuilder i smoking

Den store, deilige gulvhøyttaleren Dali Oberon 9 putter moroa tilbake i hi-fi.

forfatter
Publisert 21.03.21 - 08:00
Karakter
Dali Oberon 9
L&B mener
Store høyttalere gir stor lyd! Hardtslående bass, samtidig som lyden er balansert og fin også oppover i toneområdet.
Det begynner å bli vanskelig å finne rimelige forsterkere som er kraftige nok til å få frem potensialet.
Spesifikasjoner
 • Type: 3-veis bassrefleks
 • Frekvensrespons: 35-36.000 Hz (-3 dB)
 • Følsomhet: 90,5 dB / 4 ohm
 • Diskant: 29 mm silkedome
 • Mellomtone: 7″ trefiber
 • Bass: 9″ trefiber
 • Mål: 117,2 cm x 26 cm x 40,6 cm (H x B x D)
 • Farger: Sort ask eller Mørk valnøtt
 • Pris: 16.996 kr
 • Web: hifiklubben.no
Veil. pris 16.996Pr. 21.03.21 Produktside

I en tid når store høyttalere stadig oftere må vike for små, trådløse bokser i heimen, så er det deilig å se at det fortsatt finnes de som går imot strømmen. Danske Dali er blant de som fortsatt mener store høyttalere er best, og sist ut er den største modellen i Oberon-serien, nemlig Oberon 9. Med to heftige 9-tommere til å dundre løs i bassen!

I takt med at mange fabrikanter har kuttet ut store, boksete høyttalere, ser Dali at de tar stadig større markedsandeler i dette området – som i det siste nærmest har blitt en nisje. Men som Lars Worre, formann i Dali sier: «Det finnes MASSER av mennesker som synes det er ok at god lyd er en klart synlig del av en kul livsstil med musikk og boys toys«.

Dali har en historikk i dette segmentet fra mange år tilbake, og selv vokste Lars opp i virksomheten mens den fortsatt var en stor lisensprodusent for Cerwin-Vega i årene 1983-1997. Så at DNA-et med litt mer fysiske uttrykk har nok satt seg godt fast der.

Dali Oberon-9_walnut front
Dali Oberon 9 er store høyttalere, med to 9-tommers basselementer. Her i valnøtt. Foto: Dali

Bodybuilder i smoking

Med Oberon 9 har Dali ønsket å lage en muskuløs atlet, eller – som Dalis formann og sjefsingeniør Lars Worre beskriver den – «en bodybuilder ikledt smoking». Med det ligger at man ønsker en høyttaler som kan spille høyt, hardt og fysisk, men likevel fundamentert i sobre, musikalske kvaliteter.

Les også Dali Oberon 7 Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

Til knapt 17.000 kroner bør Oberon 9 betraktes som en påkostet høyttaler for de som ikke aksepterer noe halvveis, men hvor man likevel holder seg innenfor fornuftige prisrammer. Her trenger man slettes ikke være rik eller sette seg i stor forbruksgjeld for å handle. Bare pass på at en såpass stor og fysisk høyttaler trenger en skikkelig forsterker. Utvalget blant kraftige men rimelige forsterkere har krympet veldig i det siste, og det begynner å bli vanskelig å komme under 20.000 kroner. Men det finnes unntak, som for eksempel NAD C388.

DALI OBERON 9 tweeter
Diskantelementet på Oberon 9 har en diameter på hele 29 millimeter. Foto: Dali

Ny magnet

Oberon-serien er Dalis hittil rimeligste høyttalerserie hvor de i bass- og mellomtoneelementene bruker magnetteknologien de kaller SMC. Bokstavene står for «soft magnetic compound», som vi først så og hørte i den dyreste Epicon-serien. Materialet ligner keramikk. Først knust til pulver, for så å bakes i ovn – hvorpå det stivner og får den egenskapen at det har magnetisme, men samtidig nesten ikke leder strøm. Dermed skapes det langt mindre forvrengning av det elektriske musikksignalet i magnetsystemet.

Andre høyttalermagneter bruker som regel magneter av jern, som også er svært magnetisk men også leder strøm. SMC har også mer konstant magnetfelt ved ulike frekvenser, slik at det ikke varierer like mye med musikksignalet som jern gjør. Resultatet er at Dalis SMC-materiale – i følge selskapet selv – har mye mindre harmonisk forvrengning enn jern.

I Oberon-serien sitter en enklere variant av SMC-materialet enn i de dyrere seriene, men skal vi tro Dali bevares fordelene i stor grad.

Dali OBERON-tweeter-cut-out Dali OBERON-woofer-cut-out
<
>
Diskantelementet har en heftig magnet. Denne er ikke i Dalis keramikkmateriale SMC men jern. Eventuell forvrengning er formodentlig for høyt opp i frekvens til å bli noe problem. Foto: Dali

Treveis med trefiber

Oberon 9 er en treveishøyttaler, og i tillegg til de store 9-tommerne har høyttalerne en 7-tommers mellomtone. Dette gir bedre dynamiske vilkår, ettersom hvert høyttalerelement får mindre arbeid å gjøre. Membranmaterialet er trefiber, som Dali mener er en fin kombinasjon av lett og stivt, samtidig som de resonansene som måtte oppstå vil opptre mer naturlig og ørevennlig, enn fra for eksempel en aluminiummembran.

Les også Utendørs stereo i påskeværet Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Outdoor speakers utendørshøyttalere Bowers Wilkins B&W AM-1 winter jacuzzi

Stor diskant

Diskanten på toppen er nesten en halv centimeter bredere enn hos andre konkurrerende høyttalere. Dette bør gjøre den i stand til å takle et bredere frekvensregister enn en mindre diskant.

Når man i tillegg har et dedikert mellomtoneelement til å håndtere frekvensene mellom 780 og 3400 Hz, så gir det hvert høyttalerelement fine arbeidsvilkår, slik at de tåler å spille virkelig høyt uten forvrengning.

Dali Oberon-9_See_through
Kabinettene til Dali Oberon 9 har færrest mulig parallelle flater innvendig, for å redusere stående lydbølger. Foto: Dali

Pigger og griller

Det følger med pigger (spikes) som anbefales om underlaget ditt tillater det. De er veldig små og litt pinglete for såpass store høyttalere, men de gjør jobben. Er du derimot redd for riper i gulvet, kan du bruke de medfølgende gummiføttene. Høyttalerne står på en solid fot i aluminium.

Grillene som dekker til elementene er fine nok, men jeg skulle ønske meg magnetfester slik at man slapp mindre pene plugghull som avsløres når grillene er fjernet.

Dali Oberon 9 lifestyle(2)
Foto: Dali

Plassering

Jo større høyttalerne er, desto vanskeligere kan det være å plasser dem. Vel, egentlig er det viktigere hvor dypt de går i bassen, for det er de dypeste bassfrekvensene som kan være kinkige. Oberon 9 går faktisk ikke spesielt dypt, 35 Hz med en linearitet på -3dB er faktisk ganske standard blant gulvhøyttalere, også de som er en del mindre. Dette gjør også at Oberon 9 fungerer bedre også i mindre rom, enn de ville gjort om de f.eks. gikk til 20 Hz.

Jeg ville likevel ikke plassert høyttalerne helt inntil bakveggen, men heller gi dem litt luft. I vårt testrom funket det fint med ca 1 meter fra bakveggen, målt fra frontplaten. Og rundt 70 cm til hver sidevegg, målt fra midten av diskantelementet. Men alle rom er forskjellige, det gjelder å prøve seg frem. Og finn gjerne den beste plasseringen før du setter på piggene.

Dali Oberon 9 placement
Dali anbefaler en plassering 20-80 cm fra bakveggen. Vi fikk best resultat med baffelen ca 1 meter fra bakveggen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyd med trøkk!

Dette er høyttalere som er laget for å fylle et stort rom med lyd, eller for å spille enda høyere og mer fysisk i mindre rom. Uansett ønsker man ikke en pinglete forsterker til Oberon 9. Jeg har dessverre ikke nevnte NAD C388, som jeg gjetter er den perfekte match, for hånden. I stedet bruker jeg Hegel H390, som til 50.000 kroner egentlig er altfor dyr for disse høyttalerne, men som er en perfekt match når det gjelder kraft og kontroll, og som vil få frem potensialet i høyttalerne. Du kommer også langt med H190, men skal du lenger ned i pris ville jeg altså gått for NAD C388.

Med Billie Eilish og låta Therefore I Am er det duket for Fest med stor F. Med volumhjulet på H390 skrudd godt opp ruver basstonene i bunnen stort og fysisk. Man kjenner rytmene godt i kroppen, samtidig som den lavmælte og konsonantfokuserte stemmen til Billie kiler deilig baki øregangen. Der hvor typiske partyhøyttalere ofte slår hardt, men låter både skarpt og udefinert, holder Dali-høyttalerne et godt grep om lydbildet. Stereoperspektivet presenteres bunnsolid, og det er overraskende ryddig lyd man får her. Jeg var på forhånd redd for at det skulle rumle for mye i kabinettene, men det fungerer overraskende godt. Også når man spiller lavere, med akustisk musikk som setter større krav til kvalitet.

Flygelet til Tori Amos på sangen A Nightingale Sang in Berkeley Square fra TV-serien Good Omens, klinger stort med flott bunndrag. Samtidig er det et lett og ledig snert i de lysere tangentene, og stemmen til Tori er det både trøkk og luft i. Strykerne kommer også godt frem, og fyller ut lydbildet på mesterlig vis.

Dali Oberon-9_Black_terminals
Enkle terminaler tillater ikke bi-amping. Det er heller ikke noe de fleste driver med. Foto: Dali

Smått krast?

Det er selvsagt en grunn til at det finnes veldig dyre høyttalere på denne størrelsen, og når det kommer til å få frem de minste nyansene i lydbildet, så maler Oberon 9 med en litt stor pensel. Og spissere rock-produksjoner – som det finnes veldig mange av – låter litt flatt og dessuten på grensen til krast i toppen. Det gjør at detaljene kommer frem, men skal du spille høyt med vrenggitarer og harde cymbaler, så foretrekker jeg enda mer nyanserte høyttalere. Og hvis ikke, at de er litt mer dempet i toppen enn dette.

Men det er en liten pris å betale, for dette er virkelig knallgode allroundhøyttalere, som fungerer nesten like godt til bakgrunnsmusikk under en middag for to, som til å plage «halve nabolaget» når du ønsker det.

Dali Oberon-9_Walnut_Grille Dali Oberon-9_Walnut_Front_Grille Dali Oberon-9_Walnut_Front Dali Oberon-9_Black_Front Dali Oberon-9_Walnut_Back Dali Oberon-9_Black_Back
<
>
Foto: Dali

Konkurrenter?

Å komme på direkte konkurrenter til Oberon 9 begynner å bli vanskelig. Høyttalere i denne prisklassen har jo blitt så små og nette. Bowers & Wilkins 603 og Audiovector QR3 er mer nyanserte og «korrekte» høyttalere, men de kan slettes ikke dundre løs som Oberon 9. Det samme med Focal Aria 926. Men på mer moderate lydnivåer låter de alle bedre enn Dali-ene. Men sammenligningen blir urettferdig, for tar du en mindre høyttaler i Dalis Opticon-serie, så får du samme resultat.

Direkte konkurrenter til Oberon 9 er for eksempel KEF Q950 og  Klipsch RP-8000F. Disse har jeg dessverre ikke hørt ennå og kan ikke uttale meg, men Oberon 9 låter mer nyansert enn KEF-forgjenger Q900.

Konklusjon

Dali Oberon 9 er nesten alt man kan ønske seg fra en stor høyttaler. Den låter balansert og bra uansett musikkstil, den har dynamikk og kontroll på plass – og den kan dundre løs med en vanedannende basspumpe når man ønsker. Her er det full kontroll; det er stort, fysisk og deilig.

Med sin følsomhet på over 90 dB er det ikke noe problem å spille høyt med de fleste forsterkere, men for å få høyttalerne til å oppføre seg med god kontroll, trenger man ganske kraftige saker likevel. Ikke under 150 watt er mitt tips. Det kan bli kostbart, men det er verdt det.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Billig lydplanke imponerer Denons billigste lydplanke med Dolby Atmos har overraskende god lyd.
Nye Boomere fra Ultimate Ears De populære Wonderboom-høyttalerne fra Logitch-eide Ultimate Ears har kommet i sin tredje utgave. Og Hyperboom har fått et ansiktsløft.
Flaggskipserie markerer 50 år for PSB Synchrony-serien markerer 50 år med høyttalerhåndverk. Ikonisk grunnlegger er fortsatt med på laget.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend