TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: NAD C388

En fløyelshånd i arbeidshanske

NAD har tradisjon for å skryte av sin ydmykhet. C388 er intet unntak for den regelen.

Av / 27.02.17 - 14:25
NAD C388

Lyd & Bilde mener

  • Mye forsterker for pengene. Innebygget Bluetooth-strømming. Kan bygges ut med nye funksjoner på tilkoblingsmoduler.
  • USB-inngang og Wifi/multirom er ekstrautstyr. Ingen balanserte innganger.

Hvis hi-fi var et eventyr, ville canadiske NAD vært svinedrengen. Prinsen, som kler seg i filler for å bli vurdert etter sitt vesen, og ikke sitt utseende. NAD har nemlig mer enn noen annen satt sin ære i sin no-nonsens-design, med grå frontplater og billige plastknapper. Og den tradisjonen er C388 intet unntak fra dette. Tvert imot har serien fått navnet “New Classic”.

Frontpanelet er skrapet, selv for NAD. Et navigasjonshjul, to trykknapper til kildevalg og en volumkontroll er alt av betjening. Et klart, men enkelt display viser innstillingen. Som ren tekst selvfølgelig, ingen grafikk og touch-funksjoner.

Bak finner man tre sett analoge innganger (inkludert platespiller) og fire digitale. Det er to sett høyttalerutganger, og kontakter til all verdens fjernkontroll- og smart home- standarder. Der er også en antenne til Bluetooth, og ikke minst to metalldeksler med teksten MDC. De kommer vi tilbake til.

Bluetooth-strømming
Uansett om det gjelder billige konsumprodukter eller tung high-end, har ingen hi-fi-produsent råd til å ignorere trådløs lyd. C388 har innebygget Bluetooth-mottaker og -sender. Det gir deg enten mulighet til å spille musikk fra mobil og nettbrett, for eksempel fra strømmetjenester. Eller til å sende lyden trådløst til et par Bluetooth- hodetelefoner. Bluetooth er i seg selv ingen hi-fi-fornøyelse, men det hjelper at aptX-protokollen støttes og gir lyd i noe som minner om CD-kvalitet.

Moderne innmat
Mens C388 ut fra utseendet å dømme kunne vært bygget stort sett i hvilket som helst tiår av NADs 45-årige historie, er innmaten lagt fra tradisjonell. Utgangstrinnet er en balansert klasse D-konstruksjon, basert på en design fra hollandske Hypex. Klasse D-forsterkeren er balansert, med to effekttrinn per kanal, som arbeider symmetrisk. Det skal eliminere støy og forvrengning, men betyr også at forsterkeren, i motsetning til mange andre av NADs konstruksjoner, ikke kan brokobles til høyere effekt, da den teknisk sett allerede er brokoblet. Forsterkeren er oppgitt til 2 x 150 W med 8 ohms belastning. Kortvarig bør C388 være i stand til å levere 250 W per kanal i 8 ohm, og hele 400 W i 2 ohm.

Annonse
NAD C388 1
(Foto: Produsenten)

Strømforsyningen er også gått inn i det 21. århundre, og er av switch mode-typen, som gir høy effektivitet og lav spillvarme. Switch mode-forsyninger er standard i datamaskiner, men er omdiskuterte i hi-fi-sammenheng på grunn av risiko for støy, som kan påvirke lyden. Det finnes på den andre siden også eksempler på vellykkede high-end-forsterkere med switch mode-forsyning.

Det er et utvalg av inn- og utganger, som man med rimelighet kan forvente av en digital integrert forsterker i den bedre klassen. Imidlertid er det litt rart at det ikke er noen balanserte analoginnganger. Spesielt siden den balanserte utgangsforsterkeren kunne ha gjort det mulig å kjøre balansert hele signalveien gjennom.

Kan vokse med oppgaven
Noe av det mest spennende med C388 er muligheten for å tilføye nye funksjoner. Det skjer via tilkoblingsmoduler, kalt MDC (Modular Design Construction). Modulene brukes også i NADs high-end-serie, Masters. Det finnes en lang og voksende rekke av moduler, som dekker alskens typer inn- og utganger, hvor noen, men ikke alle, er relevante for C388. En 4K HDMI-modul kan gjøre forsterkeren til sentrum i stereo-hjemmekinoen, mens en Bluesound-modul tilfører trådløs musikkstrømming og avspilling fra USB-enheter. En tredje modul gir adgang til USB-innganger slik at forsterkeren kan fungere som eksternt lydkort for en datamaskin. MDC-modulene kan kjøpes i ettertid, og montering på verksted er med i prisen.

Lyden
Med et totalt paradigmeskifte under den velkjente innpakningen, var det spennende å koble til NAD C388, og lytte til resultatet.

Det umiddelbare inntrykket var en forsterker med en noe kjøligere, eller kanskje nærmere mer nøytral, spillestil enn mange klassiske NAD-forsterkere. Og det var et inntrykk som ble understreket i de følgende timene, i takt med at forsterkeren ble varmet opp og begynte å spille.

Vi startet med å spille trådløs musikk via Bluetooth (fra Tidal HiFi, strømmet fra mobil med aptX). Bekvemmeligheten kan man ikke sette fingeren på. Trådløs lyd er kommer for å bli, også til anlegget i “finstuen”. Og det låter utmerket. Men forskjellen på CD-kvalitet og Bluetooth/aptX “nesten kvalitet” er åpenbar. Det er noe man kan slippe unna med på et dårligere anlegg, men ikke her.

NAD C388 2
(Foto: Produsenten)

Med CD som signalkilde og optisk tilkobling kommer det mer liv og luft i lydbildet. NAD C388 gjengir uten å favorisere noen toneområder på bekostning av andre. Adjektiver som varm, rund eller for den saks skyld kjølig passer ikke inn her. Det gjør til gjengjeld åpen og lett.

Med 2 x 150 W til rådighet og løfter om langt større effekter i musikkens spisser er vi oppe i det øvre sjiktet av forsterkermarkedet, hvor man kan velge sine høyttalere uten smålig skjeling til effektivitet. NAD C388 trekker dem uten tegn på anstrengelse, og uten å miste verken overblikket over de fine detaljene eller styringen av basselementene når det spilles høyt. Tyngde er ikke noe problem. Men imidlertid ikke med helt den samme maktfullkommenhet som den dobbelt så dyre Hegel H160. Med sitt kjølige overblikk minner C388 om for eksempel NuPrime IDA-16, men gir et hakk mer åpenhet og luftighet.

Konklusjon
NAD C388 er kraftig nok til å tilfredsstille de flestes behov for rå styrke, og allsidig nok til å kunne brukes ved en lang rekke anledninger. Spesielt hvis man utvider med MDC-moduler. Noen vil savne varme i gjengivelsen, mens andre vil glede seg over nøkternheten i spillestilen. Hvordan man enn vender på det, har vi å gjøre med en fullmoderne digitalforsterker i det øvre sjiktet, men til en meget fordelaktig pris. Hvis du kan leve med den anti snobbete designen, er det vanskelig å finne en integrert stereoforsterker som gir like mye for pengene. Du må sannsynligvis opp i en Rotel RA-1592, som koster nesten 20 000 kroner, eller en Hegel H160 for å finne en tilsvarende kombinasjon av finesse og rå styrke.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde