TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.

Klassisk – og helt fornyet

Bowers & Wilkins velkjente trådløse Zeppelin-høyttaler har nådd fjerde generasjon, og den har fulgt med i tiden. Resultatet er helt moderne.

forfatter
Publisert 24.05.22 - 15:00
Karakter
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
L&B mener
Ikonisk design. Spiller flott med et minianlegg. Nå endelig med Android-support. Multirom med Formation.
Ingen mulighet for Chromecast. Ingen automatisk tilpasning til plasseringen. Bare stemmestyring med Amazon Alexa.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 6″ bass, 2 x 3,5″ mellomtone, 2 x 1″ diskant
 • Konstruksjonsprinsipp: lukket, aktiv, digital
 • Frekvensområde: 35 – 24 000 Hz (-6 dB)
 • Innebygd forsterkereffekt: 1 x 80 W (bass) + 4 x 40 W (mellomtone og diskant)
 • Trådløst: Bluetooth (aptX Adaptive), WiFi, AirPlay 2, Spotify Connect
 • Musikkstrømming: Tidal, Qobuz, Spotify, Soundcloud, Apple Music, Deezer, Napster, Amazon Prime Music
 • Styring: Bowers & Wilkins Music app (Android, iOS)
 • Stemmestyring: Amazon Alexa
 • Tilkobling: kun trådløst
 • Mål og vekt: 66 x 18,8 x 18,3 cm (BxHxD) / 7,3 kg
 • Farger: sort, grå
 • Web: bowersandwilkins.com
Veil. pris 7998Pr. 24.05.22 Produktside

«Ikonisk» er et misbrukt ord. Men når det gjelder Bowers & Wilkins’ bordhøyttaler Zeppelin, er det helt berettiget. For få høyttalere er så gjenkjennelige som den. Eller med så lang levetid.

Den luftskipsformede høyttaleren fikk sin debut i 2007, hvor den kunne brukes som dokk for Apple iPod Touch (som akkurat har gått av med pensjon etter 21 års tro tjeneste) og den helt nye Apple iPhone. Den gangen besto musikken av MP3-filer, og forbindelsen var normalt via kabel. Så det var litt av en revolusjon at man kunne parkere mobilen i holderen på høyttaleren og bare spille.

I dag, 15 år senere, er dokking og kabel avløst av AirPlay og Bluetooth. Og de sterkt komprimerte MP3-filene er erstattet av strømmetjenester med millioner av musikkstykker. Med mulighet for CD-kvalitet eller høyere.

Bowers & Wilkins Zeppelin ligner til gjengjeld seg selv. Selv om høyttaleren har nådd til sin fjerde generasjon, har kabinettet den samme sigarformen. Bare foten har forandret seg litt mellom versjonene. Og dokkingstasjonen er selvfølgelig blitt fortid. Noe den også var på tredje generasjon.

Zeppelin miljoe 2
Selv om høyttaleren har nådd til sin fjerde generasjon, har kabinettet den samme sigarformen. Bare foten er endret litt mellom versjonene. (Foto: Bowers & Wilkins)

Inne i det sorte eller grå kabinettet ligner alt også seg selv. Bassen ivaretas fortsatt av en sekstommers enhet, mens det er to 3,5″ mellomtoneenheter og to 1″ diskanter. Det er litt flere watt til rådighet enn tidligere: 80 W til bassen og 4 x 40 W til de øvrige toneområdene. Alt sammen i klasse D, naturligvis. Kabinettet har tidligere vært bassrefleks, men nå brukes et lukket kabinett. Det har samtidig vært mulig med elektronikkens hjelp å strekke ut frekvensområdet ned til 35 Hz.

Android – endelig

Den store revolusjonen har foregått på strømmingsiden. Fjerde generasjon av Zeppelin er en helt moderne trådløs bordhøyttaler. Det vil i første rekke si at iPhone-brukere kan strømme musikk trådløst fra mobilen via AirPlay2, mens Android-brukere må nøye seg med aptX Adaptive, som heller ikke er dårlig. Og det er i seg selv en nyhet at Bowers & Wilkins Zeppelin i det hele tatt kommuniserer med Android-telefoner. Dette har nemlig vært en mangel på de tre foregående generasjonene.

Multirom med Formation

Nå stiller de to mobilmenighetene likt med styringsappen Bowers & Wilkins Music, som fås til begge plattformene. Og som for øvrig er den samme appen som brukes til å styre Bowers & Wilkins’ trådløse Formation-høyttalere. Det betyr at du kan opprette et multiromssystem med Zeppelin(ene) og Formation-høyttalere.

En annen stor og avgjørende forbedring er innebygd musikkstrømming. Nå kan Zeppelin samarbeide med alle relevante strømmetjenester – og flere tilføyes løpende. Selvfølgelig i HD-kvalitet.

Bowers & Wilkins Zeppelin har også fått stemmestyring. Her er det imidlertid fortsatt god plass til forbedring. Man kan nemlig bare bruke Amazon Alexa. Noe som i de nordiske landene vil si at man ikke har noen stemmestyring, da Alexa fortsatt bare forstår engelsk. Generelt sett er Zeppelin og Google ikke på talefot, da høyttaleren heller ikke støtter Chromecast.

Zeppelin 2
Man kan bare bruke Amazon Alexa, som i de nordiske landene betyr at man ikke har noen stemmestyring. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lyden av Zeppelin

Bowers & Wilkins lager mange fantastiske hi-fi-høyttalere. Har du nok av penger og plass, kan du komme til musikhimmelen. Zeppelin sikter ikke mot så høye luftlag; den er en convenience-høyttaler som kan levere bakgrunnsunderholdning til de 95 % av hverdagene hvor man ikke sitter konsentrert i godstolen og lytter etter de ultimate detaljene. Men hvor man fortsatt gjerne vil ha skikkelig kvalitet.

Det leverer Zeppelin. Faktisk er det ganske imponerende hvor solid lydbilde man kan få fra en så liten høyttaler. Stereobildet er av gode grunner begrenset til det 66 cm brede kabinettet. Men setter man Zeppelin på bordet foran seg, får man et helt fint perspektiv.

Uansett om høyttaleren på papiret går ned til 35 Hz, er den dypeste bassen temmelig begrenset. Men lyden er på ingen måte tynn eller spinkel. Men spesielt mellomtoneområdet er overbevisende.

Bowers & Wilkins bruker angivelig samme FST-teknologi i Zeppelins mellomtoneenheter som i sine kostbare stereohøyttalere (men sannsynligvis ikke i helt samme utførelse). Under alle omstendigheter står stemmer virkelig rent og ufarget om man tar i betraktning at vi har å gjøre med en bordhøyttaler i mellomprisklassen.

Zeppelin 1
Med tillegget av strømmetjenester og den lenge etterlengtede Android-appen er B&W Zeppelin en relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøyttalerne. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konkurrenter

Det er ikke mangel på konkurranse blant trådløse bordhøyttalere i mellomklassen. Sonos Five, Denon Home 350 og Harman Kardon Citation 500. Ingen kan konkurrere med Sonos på antall strømmetjenester, men Zeppelin ligger godt i svingen i forhold til lydkvalitet og stereobilde. Den mangler imidlertid Sonos’ glimrende romkorreksjon.

Zeppelin miljoe 3
Få høyttalere er så gjenkjennelige som Zeppelin. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusjon

Bowers & Wilkins Zeppelin har bare steget litt i pris i løpet av sine 15 år på markedet, og med nye features i form av musikkstrømming, multirom – og den svært tiltrengte Android-støtten, er den i dag en meget relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøyttalerne i premiumklassen.

Designen er enten et pluss eller et minus; det er ingen nøytral mellomposisjon. Men lydmessig er den klart blant de beste måtene å få musikk i oppholdsrommet eller spisestuen. Så mangler vi bare en romkorreksjon til å sette prikken over i-en.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
Følg Lyd & Bilde