Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.

Klassisk – og helt fornyet

Bowers & Wilkins velkjente trådløse Zeppelin-høyttaler har nådd fjerde generasjon, og den har fulgt med i tiden. Resultatet er helt moderne.

Skrevet av / 24.05.22 - 15:00
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
John Hvidlykke

«Ikonisk» er et misbrukt ord. Men når det gjelder Bowers & Wilkins’ bordhøyttaler Zeppelin, er det helt berettiget. For få høyttalere er så gjenkjennelige som den. Eller med så lang levetid.

Den luftskipsformede høyttaleren fikk sin debut i 2007, hvor den kunne brukes som dokk for Apple iPod Touch (som akkurat har gått av med pensjon etter 21 års tro tjeneste) og den helt nye Apple iPhone. Den gangen besto musikken av MP3-filer, og forbindelsen var normalt via kabel. Så det var litt av en revolusjon at man kunne parkere mobilen i holderen på høyttaleren og bare spille.

I dag, 15 år senere, er dokking og kabel avløst av AirPlay og Bluetooth. Og de sterkt komprimerte MP3-filene er erstattet av strømmetjenester med millioner av musikkstykker. Med mulighet for CD-kvalitet eller høyere.

Bowers & Wilkins Zeppelin ligner til gjengjeld seg selv. Selv om høyttaleren har nådd til sin fjerde generasjon, har kabinettet den samme sigarformen. Bare foten har forandret seg litt mellom versjonene. Og dokkingstasjonen er selvfølgelig blitt fortid. Noe den også var på tredje generasjon.

Zeppelin miljoe 2
Selv om høyttaleren har nådd til sin fjerde generasjon, har kabinettet den samme sigarformen. Bare foten er endret litt mellom versjonene. (Foto: Bowers & Wilkins)

Inne i det sorte eller grå kabinettet ligner alt også seg selv. Bassen ivaretas fortsatt av en sekstommers enhet, mens det er to 3,5″ mellomtoneenheter og to 1″ diskanter. Det er litt flere watt til rådighet enn tidligere: 80 W til bassen og 4 x 40 W til de øvrige toneområdene. Alt sammen i klasse D, naturligvis. Kabinettet har tidligere vært bassrefleks, men nå brukes et lukket kabinett. Det har samtidig vært mulig med elektronikkens hjelp å strekke ut frekvensområdet ned til 35 Hz.

Android – endelig

Den store revolusjonen har foregått på strømmingsiden. Fjerde generasjon av Zeppelin er en helt moderne trådløs bordhøyttaler. Det vil i første rekke si at iPhone-brukere kan strømme musikk trådløst fra mobilen via AirPlay2, mens Android-brukere må nøye seg med aptX Adaptive, som heller ikke er dårlig. Og det er i seg selv en nyhet at Bowers & Wilkins Zeppelin i det hele tatt kommuniserer med Android-telefoner. Dette har nemlig vært en mangel på de tre foregående generasjonene.

Multirom med Formation

Nå stiller de to mobilmenighetene likt med styringsappen Bowers & Wilkins Music, som fås til begge plattformene. Og som for øvrig er den samme appen som brukes til å styre Bowers & Wilkins’ trådløse Formation-høyttalere. Det betyr at du kan opprette et multiromssystem med Zeppelin(ene) og Formation-høyttalere.

En annen stor og avgjørende forbedring er innebygd musikkstrømming. Nå kan Zeppelin samarbeide med alle relevante strømmetjenester – og flere tilføyes løpende. Selvfølgelig i HD-kvalitet.

Bowers & Wilkins Zeppelin har også fått stemmestyring. Her er det imidlertid fortsatt god plass til forbedring. Man kan nemlig bare bruke Amazon Alexa. Noe som i de nordiske landene vil si at man ikke har noen stemmestyring, da Alexa fortsatt bare forstår engelsk. Generelt sett er Zeppelin og Google ikke på talefot, da høyttaleren heller ikke støtter Chromecast.

Zeppelin 2
Man kan bare bruke Amazon Alexa, som i de nordiske landene betyr at man ikke har noen stemmestyring. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lyden av Zeppelin

Bowers & Wilkins lager mange fantastiske hi-fi-høyttalere. Har du nok av penger og plass, kan du komme til musikhimmelen. Zeppelin sikter ikke mot så høye luftlag; den er en convenience-høyttaler som kan levere bakgrunnsunderholdning til de 95 % av hverdagene hvor man ikke sitter konsentrert i godstolen og lytter etter de ultimate detaljene. Men hvor man fortsatt gjerne vil ha skikkelig kvalitet.

Det leverer Zeppelin. Faktisk er det ganske imponerende hvor solid lydbilde man kan få fra en så liten høyttaler. Stereobildet er av gode grunner begrenset til det 66 cm brede kabinettet. Men setter man Zeppelin på bordet foran seg, får man et helt fint perspektiv.

Uansett om høyttaleren på papiret går ned til 35 Hz, er den dypeste bassen temmelig begrenset. Men lyden er på ingen måte tynn eller spinkel. Men spesielt mellomtoneområdet er overbevisende.

Bowers & Wilkins bruker angivelig samme FST-teknologi i Zeppelins mellomtoneenheter som i sine kostbare stereohøyttalere (men sannsynligvis ikke i helt samme utførelse). Under alle omstendigheter står stemmer virkelig rent og ufarget om man tar i betraktning at vi har å gjøre med en bordhøyttaler i mellomprisklassen.

Zeppelin 1
Med tillegget av strømmetjenester og den lenge etterlengtede Android-appen er B&W Zeppelin en relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøyttalerne. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konkurrenter

Det er ikke mangel på konkurranse blant trådløse bordhøyttalere i mellomklassen. Sonos Five, Denon Home 350 og Harman Kardon Citation 500. Ingen kan konkurrere med Sonos på antall strømmetjenester, men Zeppelin ligger godt i svingen i forhold til lydkvalitet og stereobilde. Den mangler imidlertid Sonos’ glimrende romkorreksjon.

Zeppelin miljoe 3
Få høyttalere er så gjenkjennelige som Zeppelin. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusjon

Bowers & Wilkins Zeppelin har bare steget litt i pris i løpet av sine 15 år på markedet, og med nye features i form av musikkstrømming, multirom – og den svært tiltrengte Android-støtten, er den i dag en meget relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøyttalerne i premiumklassen.

Designen er enten et pluss eller et minus; det er ingen nøytral mellomposisjon. Men lydmessig er den klart blant de beste måtene å få musikk i oppholdsrommet eller spisestuen. Så mangler vi bare en romkorreksjon til å sette prikken over i-en.

Karakter
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
Premium

Lyd & Bilde mener

Ikonisk design. Spiller flott med et minianlegg. Nå endelig med Android-support. Multirom med Formation. Ingen mulighet for Chromecast. Ingen automatisk tilpasning til plasseringen. Bare stemmestyring med Amazon Alexa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Scroll to Top