TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST Beosound Explore

Boksmusikk til campen

Beosound Explore ligner en boks tomater, men låter betydelig bedre – selv om den ikke kan komme seg unna betegnelsen «bokslyd». Vi tester B&Os billigste trådløse høyttaler.

forfatter
Publisert 03.07.21 - 10:00
Karakter
Beosound Explore
L&B mener
Robust design og at den er helt vanntett, gjør den til et designprodukt du fint kan ta med i ryggsekken. Lang batteritid.
Ikke i nærheten av samme fylde i lyden som på den bare litt dyrere Beosound A1. Ingen stemmestyring og mikrofon. Ingen aptX. Ingen trådløs lading.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 2 x 1,8″ fulltoneenhet
 • Forsterkereffekt: 2 x 30 W klasse D
 • Frekvensområde: 56 Hz–22 kHz (toleranse ikke oppgitt)
 • Resistens: IP67
 • Maks lydtrykk: 91 dB (1 m)
 • Stemmestyring: nei
 • Tilkoblinger: Bluetooth (SBC), USB-C (lading)
 • Mikrofoner: 3
 • Batteritid: opptil 27 timer
 • App: iOS og Android
 • Mål og vekt: Ø 8,1 x 12,4 cm / 0,6 kg
 • Farger: sort, grå, grønn
 • Web: bang-olufsen.com

Når ferien kommer, vil vi gjerne ha lyden med på turen. Og skal den deles med omgivelsene – frivillig eller ei – må det trådløse høyttalere til.

Beosound Explore er den hittil minste og billigste Bluetooth-høyttaleren fra Bang & Olufsen, og den har en pris og størrelse som gjør det lett å putte den i sidelommen på ryggsekken.

Beosound Explore er som sagt den billigste bærbare høyttaleren fra B&O, men bare med knappeste margin. Beosound A1, som vi nylig har testet i annengenerasjonsutgaven, koster kun en tredjedel mer. Og de to høyttalerne henvender seg til det samme publikummet. Begge er kompakte Bluetooth-høyttalere på litt over et halvt kilo, og begge tåler vann, sand og strabaser. De har også stort sett de samme tekniske data. Lyden er imidlertid svært forskjellig. Det kommer vi tilbake til.

Designmessig skiller Beosound Explore seg ut. Der Beosound A1 ligner en skolematboks til en burgerbolle, er den første tanken ved synet av Beosound Explore, “hermetikkboks”. En veldesignet boks i armygrønt, rissesikkert type 2-anodiseret aluminium, vel å merke.

Beosound Explore vil passe perfekt i sidelommen på ryggsekken – eller sammen med boksmat til turen. (Foto: Bang & Olufsen)

I stedet for frontstoff eller metallgitter er overflaten på det sylinderformede kabinettet dekket av riller, som de to 1,8 tommers fulltoneenhetene spiller ut gjennom. Hver enhet drives av en 30 watt klasse D-forsterker.

Fem nedsenkede knapper på toppen av boksen brukes til å justere lydstyrken, styre avspillingen, slå av og på, og til Bluetooth-paring. Lading skjer via en USB-C-port nederst. Det er ingen mulighet for trådløs ladning.

Tåler en dukkert

Som en robust utendørshøyttaler bør være, er Beosound Explore helt vann- og sandtett. Med IP67-sertifisering tåler den å bli dyppet ned i vann.

Bluetooth-paringen skjer på samme måte som med andre bærbare Bang & Olufsen-enheter. Når den slås på første gang, dukker den automatisk opp på mobilskjermen, og få sekunder etter er forbindelsen på plass. Det går stort sett like smertefritt å innlemme høyttaleren i Bang & Olufsen-appen. Har du to stykker, kan de settes opp som stereopar.

Høyttaleren tåler en dukkert, og aluminiumsoverflaten er beskyttet mot risser. (Foto: Bang & Olufsen)

I motsetning til den kun litt dyrere Beosound A1, har Beosound Explore ikke stemmestyring. Den har heller ikke innebygd mikrofon, så den kan ikke brukes til mobilsamtaler. Det er dog et minimalt problem i en høyttaler til leirbruk. Og det er på sitt vis forfriskende med en høyttaler som ikke prøver å være noe annet enn nettopp en høyttaler.

Den velkjente Bang & Olufsen-appen gir adgang til å tilpasse frekvensgangen etter smak. Og som alltid ved hjelp av begreper som Ambient, Party, Speech, Favorite og Optimal – fremfor en gammeldags og logisk EQ-funksjon.

Lyden

Bang & Olufsen fremhever selv at Beosound Explore har selskapets signaturlyd. Jeg har i embets medfør lyttet til og testet en hel del B&O-produkter. Og jeg vil påstå at jeg kjenner den såkalte signaturlyden ganske godt. Og Beosound Explore har den ikke.

For å ta de gode sidene først er lyden forholdsvis ren og uforvrengt, tatt i betraktning at det bare er en forholdsvis billig trådløs høyttaler. Stemmer er fint forståelige, og vil du bruke kveldene i teltet til å høre lydbølger, vil Beosound Explore klare oppgaven utmerket. Og da den har en batteritid på hele 27 timer, kommer du langt på en lading.

Det som fungerer mindre bra, er ytelsene. Her er det rett og slett for lite i både bassen og diskanten. Den svært dempede bassen får musikken til å låte uengasjert og flat, og mangelen på diskant gir kvinnestemmer en snøvlende karakter. Og sprø overtoner kan man bare glemme.

Rett skal være rett, og jeg har bestemt hørt Bluetooth-høyttalere med små fulltoneenheter som låter dårligere. Men jeg har også hørt langt bedre. Blant dem Bang & Olufsens egen Beosound A1, som (ved lave lydtrykk!) kan måle seg med små reolhøyttalere i bassen. Beosound A1 er utstyrt med en forholdsvis stor bassenhet og en bitteliten diskant. Og her må jeg si at to spesialiserte enheter gjør en bedre jobb, enn to som hver for seg prøver å klare alt.

Der er ingen mangel på veletablerte konkurrenter i prisklassen. UE Boom, JBL Charge 5 og Sonos Roam, for bare å nevne de mest innlysende. Noen kan skryte av nett- og strømmefunksjoner og andre av rungende bass. Noe som stiller den spake og litt snøvlende Beosound Explore i et dårlig lys.

Beosound Explore er skapt til å bli tatt med på steder ingen Bang & Olufsen-høyttaler har vært før. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beosound Explore er så billig at den kan konkurrere på lik linje med konkurrentenes lommebærbare utendørshøyttalere. Dessverre har mye av magien gått tapt i prosessen.

Designen er frisk, og den passer akkurat i dagsturryggsekken. Men hvor den kun litt dyrere Beosound A1 lydmessig er blant de beste i sin klasse, er Explore veldig begrenset i både topp og bunn. Det får det meste av musikken til å låte flatt og uinteressant.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
De aller dyreste trådløse høyttalerne vi har sett 2500 watt og et vanvittig frekvensområde.
Mer klassisk blir det ikke Kanadiske PSB feirer sitt 50-års jubileum. Med samme mann bak roret som i alle fem tiår.
En klassiker vi ikke glemmer JBL Paragon var den ultimate høyttaleren til å imponere naboene i Beverly Hills med på 1950- og 60-tallet. Og den spilte i stereo!
Sett musikk til sommerfestene med en av disse høyttalerne Ingen sommer uten party, ingen party uten musikk.
Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend