Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beosound Explore

Boksmusikk til campen

Beosound Explore ligner en boks tomater, men låter betydelig bedre – selv om den ikke kan komme seg unna betegnelsen «bokslyd». Vi tester B&Os billigste trådløse høyttaler.

Skrevet av / 03.07.21 - 10:00
Beosound Explore
John Hvidlykke

Når ferien kommer, vil vi gjerne ha lyden med på turen. Og skal den deles med omgivelsene – frivillig eller ei – må det trådløse høyttalere til.

Beosound Explore er den hittil minste og billigste Bluetooth-høyttaleren fra Bang & Olufsen, og den har en pris og størrelse som gjør det lett å putte den i sidelommen på ryggsekken.

Beosound Explore er som sagt den billigste bærbare høyttaleren fra B&O, men bare med knappeste margin. Beosound A1, som vi nylig har testet i annengenerasjonsutgaven, koster kun en tredjedel mer. Og de to høyttalerne henvender seg til det samme publikummet. Begge er kompakte Bluetooth-høyttalere på litt over et halvt kilo, og begge tåler vann, sand og strabaser. De har også stort sett de samme tekniske data. Lyden er imidlertid svært forskjellig. Det kommer vi tilbake til.

Designmessig skiller Beosound Explore seg ut. Der Beosound A1 ligner en skolematboks til en burgerbolle, er den første tanken ved synet av Beosound Explore, “hermetikkboks”. En veldesignet boks i armygrønt, rissesikkert type 2-anodiseret aluminium, vel å merke.

Beosound Explore vil passe perfekt i sidelommen på ryggsekken – eller sammen med boksmat til turen. (Foto: Bang & Olufsen)

I stedet for frontstoff eller metallgitter er overflaten på det sylinderformede kabinettet dekket av riller, som de to 1,8 tommers fulltoneenhetene spiller ut gjennom. Hver enhet drives av en 30 watt klasse D-forsterker.

Fem nedsenkede knapper på toppen av boksen brukes til å justere lydstyrken, styre avspillingen, slå av og på, og til Bluetooth-paring. Lading skjer via en USB-C-port nederst. Det er ingen mulighet for trådløs ladning.

Tåler en dukkert

Som en robust utendørshøyttaler bør være, er Beosound Explore helt vann- og sandtett. Med IP67-sertifisering tåler den å bli dyppet ned i vann.

Bluetooth-paringen skjer på samme måte som med andre bærbare Bang & Olufsen-enheter. Når den slås på første gang, dukker den automatisk opp på mobilskjermen, og få sekunder etter er forbindelsen på plass. Det går stort sett like smertefritt å innlemme høyttaleren i Bang & Olufsen-appen. Har du to stykker, kan de settes opp som stereopar.

Høyttaleren tåler en dukkert, og aluminiumsoverflaten er beskyttet mot risser. (Foto: Bang & Olufsen)

I motsetning til den kun litt dyrere Beosound A1, har Beosound Explore ikke stemmestyring. Den har heller ikke innebygd mikrofon, så den kan ikke brukes til mobilsamtaler. Det er dog et minimalt problem i en høyttaler til leirbruk. Og det er på sitt vis forfriskende med en høyttaler som ikke prøver å være noe annet enn nettopp en høyttaler.

Den velkjente Bang & Olufsen-appen gir adgang til å tilpasse frekvensgangen etter smak. Og som alltid ved hjelp av begreper som Ambient, Party, Speech, Favorite og Optimal – fremfor en gammeldags og logisk EQ-funksjon.

Lyden

Bang & Olufsen fremhever selv at Beosound Explore har selskapets signaturlyd. Jeg har i embets medfør lyttet til og testet en hel del B&O-produkter. Og jeg vil påstå at jeg kjenner den såkalte signaturlyden ganske godt. Og Beosound Explore har den ikke.

For å ta de gode sidene først er lyden forholdsvis ren og uforvrengt, tatt i betraktning at det bare er en forholdsvis billig trådløs høyttaler. Stemmer er fint forståelige, og vil du bruke kveldene i teltet til å høre lydbølger, vil Beosound Explore klare oppgaven utmerket. Og da den har en batteritid på hele 27 timer, kommer du langt på en lading.

Det som fungerer mindre bra, er ytelsene. Her er det rett og slett for lite i både bassen og diskanten. Den svært dempede bassen får musikken til å låte uengasjert og flat, og mangelen på diskant gir kvinnestemmer en snøvlende karakter. Og sprø overtoner kan man bare glemme.

Rett skal være rett, og jeg har bestemt hørt Bluetooth-høyttalere med små fulltoneenheter som låter dårligere. Men jeg har også hørt langt bedre. Blant dem Bang & Olufsens egen Beosound A1, som (ved lave lydtrykk!) kan måle seg med små reolhøyttalere i bassen. Beosound A1 er utstyrt med en forholdsvis stor bassenhet og en bitteliten diskant. Og her må jeg si at to spesialiserte enheter gjør en bedre jobb, enn to som hver for seg prøver å klare alt.

Der er ingen mangel på veletablerte konkurrenter i prisklassen. UE Boom, JBL Charge 5 og Sonos Roam, for bare å nevne de mest innlysende. Noen kan skryte av nett- og strømmefunksjoner og andre av rungende bass. Noe som stiller den spake og litt snøvlende Beosound Explore i et dårlig lys.

Beosound Explore er skapt til å bli tatt med på steder ingen Bang & Olufsen-høyttaler har vært før. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Beosound Explore er så billig at den kan konkurrere på lik linje med konkurrentenes lommebærbare utendørshøyttalere. Dessverre har mye av magien gått tapt i prosessen.

Designen er frisk, og den passer akkurat i dagsturryggsekken. Men hvor den kun litt dyrere Beosound A1 lydmessig er blant de beste i sin klasse, er Explore veldig begrenset i både topp og bunn. Det får det meste av musikken til å låte flatt og uinteressant.

Karakter
Beosound Explore
Premium

Lyd & Bilde mener

Robust design og at den er helt vanntett, gjør den til et designprodukt du fint kan ta med i ryggsekken. Lang batteritid. Ikke i nærheten av samme fylde i lyden som på den bare litt dyrere Beosound A1. Ingen stemmestyring og mikrofon. Ingen aptX. Ingen trådløs lading.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Lyd & Bilde
Scroll to Top