TEST: Sonos Roam – Sonos-anlegget som ”to-go”
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Sonos Roam

Sonos-anlegget som ”to-go”

Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.

forfatter
Publisert 06.04.21 - 15:00
Karakter
Sonos Roam
L&B mener
Varm og behagelig lyd med god taleforståelse. Du kan ta alle fordelene og strømmetjenestene fra det stasjonære Sonos-systemet med i lommen.
Forholdsvis dyr. Udynamisk lyd. Ingen bassgjengivelse. Lader er ikke med i prisen.
Spesifikasjoner

Elementer: to-veis (størrelse ikke opplyst)
Frekvensområde: (ikke opplyst)
Forsterkereffekt: 2 x 20 W klasse H
Tilkoblinger: WiFi, Bluetooth, AirPlay 2
Strømming: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer og mange flere
Stemmestyring: Google Assistent, Amazon Alexa
Tetthet: IP67
Batteritid: 10 timer
Lading: USB-C, Qi
Mål: 6,2 x 16,8 x 6,0 cm (BxHxD)
Vekt: 0,43 kg
Web: sonos.com

Veil. pris 1.999Pr. 06.04.21 Produktside

Det var ingen stor overraskelse da Sonos i begynnelsen av mars avslørte sin første lommebærbare høyttaler, Sonos Roam. Før den offisielle lanseringen hadde de fleste detaljene nemlig blitt lekket. Noe som sannsynligvis ga den mer oppmerksomhet enn hvis den ikke var blitt lekket. Små bærbare høyttalere er det mange av – men hemmeligheter er alltid positivt.

Men nå er den her, og vi har fått testeksemplaret i hånden tidsnok til å ta den en tur med ut i vårluften og hjem igjen. Den er nemlig beregnet både til bærbar bruk og som en del av hjemmets Sonos-system.

Roam er den absolutt minste Sonos-høyttaleren til nå. Med 17 cm i høyden og 6 cm i bredden i en håndvennlig, myk trekantet form passer den akkurat til å putte i jakkelommen eller i vesken. Fire touch-knapper på toppen av enheten kan brukes til å styre lydstyrke, starte og stoppe avspillingen og slå på mikrofonen så den kan stemmestyres med Google Assistent. Alexa støttes også, men det er kun interessant i de store språkområdene.

Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time.

Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time. (Foto: Sonos)

Som en uheldig tradisjon blant bærbare høyttalere oppgis kun meget få tekniske data. Vi får vite at det er en oval bass/mellomtoneenhet og en diskantenhet. Og vi får også opplyst at det er 1GB RAM og 4 GB lager. Men ikke noe om enhetenes størrelse eller høyttalerens frekvensområde. Men det sier seg selv at de må være små, og bassgjengivelsen skal man heller ikke regne med i nevneverdig grad.

Batteritiden er på 10 timer, noenlunde som andre små bærbare høyttalere. Lading enten via USB-C eller trådløst etter Qi-standarden. Sonos får poeng for å gi mulighet for trådløs lading, men minuspoeng for ikke å levere noen form for lader, trådløs eller ei. Det følger bare med en USB-kabel i esken.

Eksemplarisk lett oppsett

Oppsettet av Sonos-høyttalere har alltid vært eksemplarisk lett, og det er bestemt ikke blitt vanskeligere. Det tar under et minutt å koble Roam til et eksisterende system, og man trenger ikke å taste inn noe som helst underveis. Sikkerhetssjekken tas hånd om av høyttaleren sammen med mobilens mikrofon.

Når Roam er lagt til i multiroms-systemet, dukker den opp i appen på linje med husets øvrige høyttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme strømmetjenestene som normalt. Sonos støtter et utall av strømmetjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke sjekket, men alle du bare kan tenke deg, er der.

Sonos Roam kan lades trådløst, men den fikse magnetiske laderen er dessverre ikke med i prisen. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

Så langt, så bra. Det virkelig smarte er at du kan ta alt med deg. Alt som virker i Sonos-appen på mobilen, fortsetter å fungere når du går ut av døren. Det skiftes automatisk fra Wifi til Bluetooth, men musikken fortsetter. Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!

Det neste trikset er når man kommer hjem igjen. Et langt trykk på play-knappen på Roam flytter avspillingen til den nærmeste stasjonære Sonos-høyttaleren i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større rå styrke og bass, og uten å bruke batteriet. Det gjelder dog bare på musikktjenester som støtter Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, blir de ikke transportert til en stasjonær Play:5-høyttaler.

” Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!”

 Lydkvaliteten

Sonos Roam er en liten høyttaler, så de lydmessige evnene er nødvendigvis deretter. Den kan ikke spille spesielt høyt, og bass kan den rett og slett ikke spille. Men den er god til at late som!

Sonos Roam er utstyrt med en automatisk utgave av Trueplay-romkorreksjonen, som stiller inn lyden etter omgivelsene når den står stille på et sted.

Sonos Roam er liten nok til å kunne ligge i jakkelommen, men har samme bekvemmelighet som de stasjonære høyttalerne hjemme. (Foto: Sonos)

For å være en håndholdt trådløs høyttaler låter Roam veldig godt. Lyden er hverken tynn eller innelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette å forstå. Og det er lett å høre at den klangmessig er i familie med de stasjonære Sonos-ene.

Selv om lyden er varm, gjengir Sonos Roam reelt ikke bass. Dype trommer og synthesizerbasser mangler stort sett i avspillingen, men da resten gjengis forholdsvis jevnt, tenker man ikke over det. Det er i det hele tatt lett å leve med manglene, da det aldri låter dårlig; heller ikke når Roam blir utsatt for noe den ikke kan. Som dynamiske låter som blir flatet ut til lydtapet. Men uten hørbar forvrengning.

Konklusjon

Sonos Roam er dyrere enn de fleste trådløse høyttalere i samme vektklasse, og den spiller ikke så dypt eller for den saks skyld høyt som Beosound A1. Men den gjør det riktig sjarmerende.

Hvis lydkvaliteten teller mest, og du er villig til å betale for det, er KEF Muo det sterkeste alternativet. Sonos’ store forse er integrasjonen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheten for å beherske alle strømmetjenester og bekvemmeligheten når du går ut av døren – og når du kommer hjem igjen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende at Sonos-eiere sannsynligvis gjerne betaler litt ekstra for det.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Billig lydplanke imponerer Denons billigste lydplanke med Dolby Atmos har overraskende god lyd.
Nye Boomere fra Ultimate Ears De populære Wonderboom-høyttalerne fra Logitch-eide Ultimate Ears har kommet i sin tredje utgave. Og Hyperboom har fått et ansiktsløft.
Flaggskipserie markerer 50 år for PSB Synchrony-serien markerer 50 år med høyttalerhåndverk. Ikonisk grunnlegger er fortsatt med på laget.
Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend