Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

GRUPPETEST: 6 lydplanker vinteren 2023

Lydplanker for alle - Hvem kan slå Sonos?

Seks ferske lydplanker – klarer noen å vippe Sonos av tronen? Vi har testet seks lydplanker, hvor subwoofer enten er inkludert eller tilleggsutstyr.

Skrevet av / 12.12.23 - 12:00
6 lydplanker vinteren 2023
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

I en verden hvor TV-skjermene stadig blir slankere og mer stilrene, er det en uunngåelig konsekvens at lydkvaliteten lider. De innebygde høyttalerne låter sjelden særlig imponerende, og det er her lydplankene kommer inn som redningsmenn for TV-lyden.

I denne gruppetesten vil vi finne ut om seks lydplanker i den rimeligere enden kan tilby en lydopplevelse som rettferdiggjør deres plass i stua. Vi ønsker oss stor og klar filmlyd med tydelig stemmegjengivelse som bygger opp under handlingen. Og selvfølgelig bass som både høres og føles når det går hardt for seg på skjermen.

Ikke bare det: Lydplanken blir for mange det sentrale lydanlegget i stua, og derfor må den også kunne forventes å låte brukbar på musikk. Musikk i stereo er ikke lydplankenes sterkeste side, og for musikkelskerne anbefaler vi fortsatt et godt stereoanlegg. Men om mesteparten av tiden går til TV-titting, vil du sette pris på lydplankenes plassering av stemmer dønn i midten, mens lydeffektene føles som de svirrer rund deg. Noe et stereoanlegg ikke klarer.

Lydplanke soundbar music mode
Selv med egen Musikk-modus, er det få lydplanker som musikalsk sett kan stille opp mot et stereoanlegg. Foto: Geir Gråbein Nordby

En god lydplanke trenger ikke være kjempedyr

For mange er prisen en viktig faktor når de vurderer lydplanker, og vi har fokusert på lydplanker i prisklassen rundt fem-seks tusen kroner, med et par unntak over og under. Dette er et segment som tidligere har overrasket oss positivt, med flere modeller som gir imponerende lydkvalitet til en rimelig pris.

Minstekravet i denne prisklassen er at lydplankene skal være en klar forbedring av TV-lyd, med stort lydbilde og tydelige dialoger. De beste kan fylle rommet på en helt annen måte, med større lydtrykk og et langt bedre inntrykk av surroundlyd.

Hvem kan slå Sonos?

I denne testen har vi samlet fem lydplanker som utfordrer den populære Sonos Beam. Med noe forskjellige prispunkter og funksjoner vil vi vurdere hvordan de presterer i ulike scenarier. Vi vil også diskutere fordeler og ulemper av å inkludere en subwoofer og hvorfor Dolby Atmos-støtte kan være avgjørende for en overbevisende surroundopplevelse.

Dolby Atmos illustrasjon TCL P733W
Dolby Atmos skaper en større illusjon av surroundlyd – også i høyden. Illustrasjon: TCL

Hvorfor Dolby Atmos?

Dersom lydplanken støtter Dolby Atmos, er du et steg videre mot en god filmopplevelse. På sitt beste gir dette en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet. Med objekter som flyter i luften, fremfor å føles som de kommer ut av en høyttaler.

Noen lydplanker har egne høyttalere på toppen for å gjengi høydeinformasjonen i et Dolby Atmos-lydspor. Andre belager seg på kun prosessering. Dette kan funke greit, men vi har best erfaring med separate topphøyttalere. I denne testen er begge løsningene representert.

Lydplanker subwoofer TCL P733W
Subwoofer eller ikke subwoofer? Det er spørsmålet. Foto: TCL

Med eller uten subwoofer?

Mange lydplanker har medfølgende, trådløs subwoofer. Denne tilfører mer tyngde og fundament – altså mer bass – og det kan være fristende å gå for en lydplanke hvor denne følger med til prisen. Men vær klar over at i denne prisklassen får du også kapable lydplanker uten subwoofer. Som står ganske så bra på egne bein, og som dessuten åpner opp for en helt annen verden om du kjøper en subwoofer ved siden av. Det blir dyrere, men fordelen er at budsjettet kan deles opp i puljer, og hvem liker vel ikke å kunne oppgradere og forbedre produktet over tid?

Mange lydplanker i den rimeligere enden er enkle, uten nettverkstilkobling. Skal du strømme musikk med dem, gjøres dette da fra mobilen med Bluetooth. Et kompromiss du slipper om du beveger deg opp i pris, rundt 8-10 000 kroner. Da vil du også få enda kraftigere lyd. Spørsmålet er om den økte prisen er verdt det for den gjennomsnittlige brukeren. Vi mener prisklassen vi her har lagt oss på, er fornuftig for veldig mange mennesker.

Produkter i denne test

Philips TAB7908/10

Lydmessig opptur fra Philips

Denne nykommeren fra Philips leverer et stort lydbilde med saftig bass.

Philips TAB7908 leverer et stort og fyldig lydbilde med kraftig bass. Tilkoblingsmulighetene er gode, mens en praktisk tegnrute gir oss nyttig informasjon.
Subwooferen er en «villstyring» som kan bli litt for kraftig og løssluppen på en del musikk.
Les hele testen

Yamaha SR-B40A

Skuffende flat lydopplevelse

Lydplanken Yamaha SR-B40A fikk testpanelet til å måpe! Dessverre var det ikke av beundring.

Subwoofer er inkludert i prisen. Støtter Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en brukervennlighet som leker gjemsel, og en lydgjengivelse flat som en pannekake på søndagsbrunsj.
Les hele testen

TCL P733W

Billig og blandet, men bedre enn ventet

TCL P733W har en svært rimelig prislapp. Likevel hevder den seg med overraskende brukbar ytelse.

En billig inngang til bedre lyd i TV-stua. Subwooferen tilfører ekstra kraft, og prisen tatt i betraktning er dette en god pakke.
Litt tynne dialoger, subwooferen kunne vært bedre integrert. Ikke Dolby Atmos.
Les hele testen

Sonos Beam (Gen 2)

Fortsatt best i klassen

Vi har lenge ansett Sonos Beam som den beste kompakte lydplanken. Hvordan står Gen 2 seg mot nye konkurrenter?

Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Funker bra med Sub Mini, enda bedre med Sub.
Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid, og enda større med suben vi ønsker oss – nemlig Sonos Sub.
Les hele testen

Sony HT-A3000

Best uten bass?

Denne lydplanken fra Sony spiller utmerket på egen hånd - subwoofer kan derimot bli en kostbar oppgradering.

Sony HT-A3000 er en kompakt lydplanke med fyldig lyd og fleksible oppgraderingsmuligheter.
Sony-planken har ingen høydekanaler, noe som begrenser 3D-følelsen en del.
Les hele testen

Samsung HW-Q610C

Fet filmlyd til en bra pris

Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.

Samsung HW-Q610C leverer et stort og overbevisende lydbilde med masse detaljer og høy underholdningsfaktor.
Samsung-planken er ikke spesielt pen å se på med sitt kantete utseende, og må klare seg uten innebygd Wi-Fi.
Les hele testen

2 hendelser på “6 lydplanker vinteren 2023”

  1. Dere har ikke testet Creative sine topp modeller på Lydplanke de 2 kommer til å toppe hele testen på lyd. Og det er synd dere aldri har testet de. For de er veldig konkurransedyktig på lyd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top