Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony HT-A3000

Best uten bass?

Denne lydplanken fra Sony spiller utmerket på egen hånd - subwoofer kan derimot bli en kostbar oppgradering.

Skrevet av / 12.12.23 - 12:00
Sony HT-A3000
Audun Hage

Sony har et stort sortiment av lydplanker som har begeistret våre anmeldere flere ganger. Den mellomstore HT-A3000 har derimot flydd litt under radaren: Denne modellen har ikke like imponerende spesifikasjoner som de større 5000- og 7000-modellene, men kan være et fint alternativ for deg som vil spare penger og plass.

Sony HT-A3000. (Foto: Sony)

Sony HT-A3000

Den kompakte Sony-planken er 95 centimeter bred, og passer fint til mellomstore TV-skjermer. Den er også lav nok til å unngå at den skygger for bildet. Utførelsen er en blanding av hardplast og metallgitter, som gir et greit kvalitetsinntrykk. Sony har plassert en tegnrute på fronten som gir status på lydformat og lignende – men det er ganske mikroskopisk og vanskeligere å tyde enn på Philips.

Høyttalerkonfigurasjonen er på 3.1 kanaler, med dedikerte elementer for venstre, senter og høyre kanal. Derimot mangler HT-A3000 dedikerte elementer for surround- og høydekanalene, og baserer seg på lydprosessering for å simulere disse lydeffektene. Det er en betraktelig enklere løsning enn for eksempel Samsung og Philips i denne testen.

På den positive siden har Sony utstyrt lydplanken med ekstra basselementer til de lavere frekvensene. Den skal i teorien klare seg uten separat bass – men vi har for sikkerhets skyld testet med og uten subwooferen SA-SW3.

Sony-HT-A3000 (Foto: Sony)

Lydkvalitet

Lydmessig er denne Sony-planken lett å like. Førsteinntrykket er at HT-A3000 serverer en sterk og klar dialog som får frem stemmene i både film og serier. Mellomtonen er klarere og jevnere enn vi opplevde hos Philips-konkurrenten. Lydbildet er stort og bredt, men samtidig får vi ikke det helt store inntrykket av høyde og dybde, som for eksempel Samsung klarer å skape. Selv når vi sjalter inn Sonys egen lydprosessering «3D Spatial Sound Mapping» blir lyden egentlig bare mer diffus, og ikke særlig detaljert eller omsluttende.

Musikk

På musikk drar Sony fordel av en ren og jevn klangbalanse, som gir både nærværende og presis stereolyd. Sony HT-A3000 har også god, fyldig bass på egen hånd, og i likhet med Sonos Beam klarer seg den derfor bra på egne ben.

Selvfølgelig opplevde vi stor forbedring da vi koblet til den separate subwooferen SA-SW3. Denne subwooferen er lydmessig bedre enn Samsung, Philips og Yamaha – og kan til og med utfordre Sonos Sub Mini. Bassgjengivelsen er både stram, musikalsk korrekt og eksplosiv når det trengs. Dessverre koster den også en pen slant ekstra (4990 kr veil.). Du skal derfor være spesielt interessert for å pare akkurat HT-A3000 med denne.

Les også Det beste Sony-kjøpet? Sonys mellomste lydplanke kliner til med overbevisende surroundlyd. Men hvor god er HT-A5000 i forhold til Sonos Arc?

Konklusjon

Sony HT-A3000 havner litt mellom to stoler i denne gruppetesten, da prisen er relativt høy til frittstående lydplanke å være. Mange av konkurrentene drar fordel av å inkludere en aktiv subwoofer til denne prisen, mens Sony blir uforholdsmessig dyr når man legger til en slik separat. Som en mellomstor lydplanke med 3.1 konfigurasjon klarer Sony seg likevel bra på egen hånd, med et stort lydbilde og fyldig klangbalanse. HT-A3000 kan derfor være et bra valg til deg som vil ha bra lyd uten sub.

Karakter
Sony HT-A3000
Basic

Lyd & Bilde mener

Sony HT-A3000 er en kompakt lydplanke med fyldig lyd og fleksible oppgraderingsmuligheter. Sony-planken har ingen høydekanaler, noe som begrenser 3D-følelsen en del.

Også i denne testen:

6 lydplanker vinteren 2023

Sonos Beam (Gen 2)

Fortsatt best i klassen

Vi har lenge ansett Sonos Beam som den beste kompakte lydplanken. Hvordan står Gen 2 seg mot nye konkurrenter?

Klar, naturlig lyd. Dolby Atmos gir økt inntrykk av storhet. Fordelene av Sonos' multiromssystem. Funker bra med Sub Mini, enda bedre med Sub.
Mangler litt kraft helt på egenhånd. Selv med den minste trådløse subwooferen blir prisøkningen solid, og enda større med suben vi ønsker oss – nemlig Sonos Sub.
Les hele testen

TCL P733W

Billig og blandet, men bedre enn ventet

TCL P733W har en svært rimelig prislapp. Likevel hevder den seg med overraskende brukbar ytelse.

En billig inngang til bedre lyd i TV-stua. Subwooferen tilfører ekstra kraft, og prisen tatt i betraktning er dette en god pakke.
Litt tynne dialoger, subwooferen kunne vært bedre integrert. Ikke Dolby Atmos.
Les hele testen

Yamaha SR-B40A

Skuffende flat lydopplevelse

Lydplanken Yamaha SR-B40A fikk testpanelet til å måpe! Dessverre var det ikke av beundring.

Subwoofer er inkludert i prisen. Støtter Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en brukervennlighet som leker gjemsel, og en lydgjengivelse flat som en pannekake på søndagsbrunsj.
Les hele testen

Philips TAB7908/10

Lydmessig opptur fra Philips

Denne nykommeren fra Philips leverer et stort lydbilde med saftig bass.

Philips TAB7908 leverer et stort og fyldig lydbilde med kraftig bass. Tilkoblingsmulighetene er gode, mens en praktisk tegnrute gir oss nyttig informasjon.
Subwooferen er en «villstyring» som kan bli litt for kraftig og løssluppen på en del musikk.
Les hele testen

Samsung HW-Q610C

Fet filmlyd til en bra pris

Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.

Samsung HW-Q610C leverer et stort og overbevisende lydbilde med masse detaljer og høy underholdningsfaktor.
Samsung-planken er ikke spesielt pen å se på med sitt kantete utseende, og må klare seg uten innebygd Wi-Fi.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top