: Elipson Prestige Facet 8B

Franske friskuser

Lekker design og en lyd preget av store armbevegelser, til en pris man bare kan bli glad for.

Januar 2018Elipson Prestige Facet 8B

Lyd & Bilde mener

Stort og sjarmerende lydbilde. Lette å drive. Og prisen kan man bestemt ikke klage over.
Nyanseringen kunne ha vært bedre. Litt tung bass. Men man får hva man betaler for–og mer til.
Bestykning: 6,5” bass, 25 mm softdome-diskant
Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks
Frekvensområde: 47–25.000 Hz (+/- 3 dB)
Følsomhet: 91 dB
Effekt: 85 W
Impedans: 6 ohm
Mål: 23,0 x 36,1 x 34,7 cm (BxHxD)
Vekt: 9 kg
Farger: sort, hvit, sort/valnøtt
Web: lsound.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5999 kr

Franske Elipson har laget høyttalere siden 1940, og er kjent langt utover sitt hjemland for god kvalitet, og ikke minst for en ofte dristig og futurisk design. Selskapet har også platespillere og forsterkere på programmet.

Elipson Presitge Facet 8B er imidlertid en forholdsvis tradisjonell formgitt kompakthøyttaler til stativmontering. Navnet «Facet» skyldes en ring av pyramideformede fasetter som omkranser både bass- og diskantenheten. Fasettene skulle angivelig gi en jevnere lydutstråling, men da akkurat samme design brukes på alle høyttalerenheter i serien, inkludert subwooferne, mistenker vi Elipson for å ha skjelet mer til design enn til akustiske egenskaper. Men pyntelig ser det i hvert fall ut.

Navnet «Facet» skyldes en ring av pyramideformede fasetter som omkranser både bass- og diskantenheten. Fasettene skulle angivelig gi en jevnere lydutstråling. Foto: Elipson

 

Ut fra navnet skulle man forvente en 8-tommers bass, men den er kun 6,5″. Diskanten er en 1″ silkedome.

Kabinettet er for øvrig nydelig og lekkert, med avrundede former. Bassen er forsynt med en aluminiumsfaseplugg, og biwiring-terminalene på baksiden virker solide. Det hele oser av lekker byggekvalitet i forhold til prisen. Kabinettet er bygget av 18 mm MDF-plate med indre avstivninger. Noe som burde være mer enn rikelig størrelsen tatt i betraktning. En artig detalj er en ekstra bunnplate som skrus på undersiden av høyttalerne som en fot. Man unngår da at bunnen av kabinettet blir risset opp av oppadvendte spikes på stativet.

Fransk nøysomhet
Med en nominell impedans på 6 ohm og en følsomhet på 91 dB burde Elipson Prestige Facet 8B være en forholdsvis lett oppgave for de fleste forsterkere. Faktisk vil den få mer enn dobbelt så mye ut av de fleste forsterkere når man sammenligner med de 8 ohms høyttalere med følsomhet på 87–88 dB, som vi oftest får inn til test. Høyttaleren tåler samtidig opp til 85 watt. Så det er klart til fest fra de små franskmennenes side.

Lyden av Facet 8B
Vi blir noen ganger beskyldt for bare å teste utstyr ingen har råd til. Det er langt fra sant, men det er i hvert fall slett ikke tilfellet med Elipson Facet 8B. Ut fra utseendet å dømme kunne den godt ha kostet det dobbelte. Og lydmessig kunne man også forledes til å tro at prislappen gjaldt stykkpris. Spesielt ved første ørekast, hvor den imponerer med sine store armbevegelser.

Facet 8B er nok design, men den er ikke en pyntegjenstand som bare skal se godt ut og levere bakgrunnsmusikk. Til det gir den altfor mye oppmerksomhet til seg selv.

Det første man bemerker er et stort lydbilde, hvor musikken kommer fra et rom som ligger langt utenfor og bak høyttalerne. Man får en ganske overbevisende illusjon av å lytte inn i de rom hvor musikken ble tatt opp. Det er den salgs finesser som hi-fi-testerne hygger seg med å legge merke til på det førnevnte altfor dyre utstyret. Men her kan man altså få en forsmak på det til budsjettpris.

Legger man et opptak på spilleren hvor det er god romakustikk, blir endeveggen erstattet av et vindu inn til scenen. Det kan for eksempel være den mye brukte Jazz at the Pawnshop, som utmerker seg på nettopp det punktet. Men det kan også være Hanne Boels utgave av The Ballad of Lucy Jordan, eller for den saks skyld Zhao Congs Moonlight on Spring River (Dali test CD3).

På nummer med litt mer nærværende lyd får man et mer fremoverlent lydbilde, hvor det skjer likeså mye foran høyttalerne som bak. Det kan for eksempel være You Want It Darker med Leonard Cohen, hvis tørre basstemme står klart foran høyttalerne.

De store linjer
Men er Elipson Prestige Facet 8B et funn som gir ekte high-end for få penger? Nei. Den gjør noen ting veldig riktig, men trærne vokser ikke inn i himmelen.

De små franskmennene er sjarmerende og forlokkende. Men begeistringen tar noe av presisjonen. De åpner nok et vindu til opptaksrommet, men glasset er ikke så blankpolert som på (langt) dyrere høyttalere. På vokaler kan man fint fornemme deres plassering på scenen, men den enkelte sangers særpreg viskes litt ut. Det kan for eksempel høres på Right Hand Man fra Hamilton. Også i bassen er det de store linjene som tegnes opp. Det skjer til gjengjeld med en ganske tykk penn. Det er nemlig ganske mye trykk på bassen når man ser bort fra den dypeste oktav, som de små Elipson tross alt ikke makter.

Konklusjon
Elipson Facet 8B er en sjarmerende liten banditt som inviterer deg med inn på scenen og spiller opp til fest. Den har et stort og åpent lydbilde som er imponerende til prisen. Man kan godt finne høyttalere som er mer knivskarpe og presise. Men de er sjeldent et like hyggelig selskap. Og de koster så godt som alle langt mer enn Facet 8B. At høyttaleren er sparsom med effekten, er et ekstra pluss når anlegget skal settes sammen med et våkent øye på budsjettet.

Elipson Facet 8B er en sjarmerende liten banditt som inviterer deg med inn på scenen og spiller opp tilfest. Den har et stort og åpent lydbilde som er imponerende til prisen. Foto: Elipson

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.