Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q810D

Blant de beste i klassen

Konkurrentene får det tøft mot Samsungs kinomaskinist: HW-Q810D leverer imponerende og overbevisende surroundlyd – selv uten bakhøyttalere.

Skrevet av / 27.06.24 - 08:00
Samsung HW-Q810D
Audun Hage

Samsung har et bredt sortiment av lydplanker som er populære ledsagere til deres TV-modeller. Den mellomstore premium-modellen HW-Q810D er ny av året, og er i praksis deres største lydplanke uten trådløse bakhøyttalere. Med støtte for både Dolby Atmos og DTS:X, er den godt rustet for filmunderholdning på ulike plattformer.

Samsung HW-Q810D

Samsung-planken er cirka 110 centimeter bred, og passer fint til store TV-skjermer. Den er likevel lav nok til å unngå å skygge for bildet. Utførelsen består for det meste i perforert metallgitter, for å gi pusterom til de mange høyttalerelementene på innsiden.

Høyttalerkonfigurasjonen er på 5.1.2 kanaler, inkludert dedikerte elementer for surround- og høydekanalene. Så selv om det ikke følger med separate bakhøyttalere til Q810D, kan den simulere dette ved hjelp av lydprosessering.

Merk: Det finnes også en lignende versjon MED trådløse bakhøyttalere, og da heter den HW-Q935D. Q810D er altså et fint alternativ for deg som vil spare penger og plass.

Samsung HW-Q810D. Med i pakken følger det også en separat, trådløs subwoofer. (Foto: Samsung)

Lydkvalitet

Q810D er enkel å sette opp via Samsung Smartthings-appen, som gir tilgang til strømmetjenester og lydinnstillinger via mobilen. Den tilbyr automatisk romkorreksjon (Spacefit Sound Pro), som også justerer subwooferen. Hvis du kobler den til en kompatibel Samsung TV, kan den også utnytte TV-høyttalerne samtidig ved hjelp av Q Symphony.

Lydmessig er Samsung-planken umiddelbart lett å like. HW-Q810D serverer et stort og bredt lydbilde, med en overbevisende dybde og realisme. Vi skal ikke mange sekundene ut i Top Gun: Maverick før kinofølelsen begynner å melde seg.

Lyden er energisk, uten at den føles anstrengende på noen måte. Lydplanken har nok krefter og overskudd til å spille høyt. Dialogene står tydelig ut fra senterkanalen – vi kan klart høre kommunikasjonen mellom Pete «Maverick» Mitchell og bakkemannskapet.

– Det er bra trøkk her, kommenterer Geir, og Audun nikker anerkjennende.

Samsung-planken klarer også å gi en imponerende surround-effekt med Dolby Atmos lydspor, til tross for manglende bakhøyttalere. Vi får en tydelig fornemmelse av lydeffekter som passerer over hodene våre, og at det faktisk skjer noe bak oss. Det ville sannsynligvis vært enda bedre med fysiske bakhøyttalere – men man kan altså klare seg uten.

Når piloten tenner opp for jetmotorene, buldrer det overbevisende fra subwooferen i hjørnet. Vi kan riktignok høre at den får litt pustevansker på riktig høyt volum. I det testflyet nærmer seg Mach 10, er det et par systemer i testen som leverer enda mer trykk, deriblant JBL Bar 800. Men totalt sett klarer Samsung-suben seg meget bra.

(Foto: Samsung)

Musikk

Samsung Q810D låter også bra på musikk, selv om den ikke er like overlegen her som i filmverdenen. Queens Live in Montreal-surroundinnspilling låter stort og energisk, med bra livefølelse. Stemmen til Freddie Mercury er klar, og det er godt trykk i trommer og bass. Vi merker at timingen i subwooferen har blitt bedre enn tidligere generasjoner fra Samsung. Vi kan også tydelig høre publikumsbruset rundt oss, selv uten bakhøyttalere.

Loreens akustiske versjon av Tattoo i stereo låter også kjempestort og nærværende, men vokalen er ikke like glassklar her, som for eksempel Klipsch klarer å få frem. Sistnevnte har også et enda bredere stereoperspektiv, og litt strammere og mer melodiøs gjengivelse av bassgitaren. Alt i alt gir Samsung likevel en grei musikkopplevelse.

Konklusjon

Samsung HW-Q810D leverer en solid og helstøpt filmlyd, som overgår de andre utfordrerne i testen. Selv uten ekstra bakhøyttalere klarer den å levere et stort og overbevisende surround-lydbilde, med klare dialoger og dyp bass.

Samsung-planken er også med på notene musikalsk sett, selv om det er andre konkurrenter med like bra eller enda bedre musikkgjengivelse i stereo. Totalt sett er likevel Samsung HW-Q810D den beste lydplanken i denne testen, og samtidig blant de mer prisgunstige, hvilket er gledelig. En meget bra lydplanke!

Obs. Du kan velge å kjøpe bakhøyttalere som ekstrautstyr til Q810D om du skulle ønske, men da er storebroren HW-Q935D et bedre alternativ. Den modellen har nemlig også ekstra sidehøyttalere foran, slik at det totale antallet kanaler går fra 5.1.2 til 9.1.4.

Som en annen kuriositet går det også an å bruke den nye Music Frame høyttaleren sammen med HW-Q810D, men den har kun to kanaler uten ekstra høydeeffekter, som bringer antallet til 7.1.2.

Les også Her er Samsungs nye lydplanker Toppmodellen Q995D lover en heftig hjemmekino-opplevelse, men det finnes også noen slanke og interiørvennlige alternativer.
Les også Veggpryd med lyd Samsung har laget den perfekte høyttaleren for deg som allerede har en Frame TV: Music Frame er et musikkanlegg forkledd som en bilderamme.
Karakter
Samsung HW-Q810D
Premium

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-Q810D leverer et stort og overbevisende lydbilde med imponerende realisme og 3D-effekt. Pluss for god surroundlyd uten bakhøyttalere. Den lille tegnruten gjør det litt vanskelig å lese status-informasjon.

Også i denne testen:

5 premium lydplanker med Dolby Atmos

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Overbevisende surroundlyd

Polk Audio Magnifi AX SR gir en god hjemmekinoopplevelse med inkluderte bakhøyttalere og en kraftig trådløs subwoofer. Men den gjør ikke alt like bra.

Imponerende surroundlyd med inkluderte bakhøyttalere. Kraftig og fyldig bass. Enkelt oppsett og integrasjon.
Bassen er noe svulstig, og integrering mellom bass og mellomtone er ikke helt sømløs. Funker slettes ikke like godt uten bakhøyttalerne.
Les hele testen

JBL Bar 800

Stor lyd i et fleksibelt format

JBL Bar 800 leverer en imponerende lydopplevelse med kraftig bass, avtakbare bakhøyttalere og enkelt oppsett.

Kraftig og fyldig bass. Fleksible, avtakbare bakhøyttalere. Stort og dypt lydbilde. Autokalibrering av høyttalerne.
Bassen kan virke "entonet" på musikk. Litt slanke dialoger. Støtter ikke DTS.
Les hele testen

Bose Smart Soundbar 600 og Bose Bass Module 500

Kompakt og enkel

Bose Smart Soundbar 600 lover sammen med subwooferen Bose Bass Module 500 stor lyd i et lite format. Er den alt den lover?

Kompakt og elegant design, klar og detaljert lyd. Enkelt oppsett og brukervennlig app.
Begrenset bass fra den lille subwooferen, og den lille lydplanken gir bare ok surroundeffekt.
Les hele testen

Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Søt musikk fra Klipsch og Onkyo

Den nye Flexus-serien med lydplanker viser lovende takter: Flexus Core 200 egner seg godt til både film og musikk.

Klipsch Flexus Core 200 lager et bredt og detaljert lydbilde med imponerende fyldig bass – både med og uten subwoofer.
Surroundeffekten er ikke like imponerende, og inviterer til å supplere med separate bakhøyttalere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Scroll to Top