Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Harman/Kardon SB30

Klar tale

Harman/Kardon SB30 er svært livlig og artikulert i stemmeregisteret. Lyden er kraftig, og bassen like så. Men holder det helt i mål?

Skrevet av / 19.05.13 - 15:01
Harman/Kardon SB30
Geir Gråbein Nordby

Med sine 116 cm i bredden passer SB30 fra Harman/Kardon best med 50-tommers TV eller større. Hele 13 separate høyttalerelementer skal gjenskape et størst mulig lydbilde. 11 individuelle forsterkerkanaler er satt til å drive dem, med avansert prosessering som skal gi simulert surroundlyd til et større felt og ikke bare sitteplassen i midten.

Av lydeffekter kan du velge mellom stereo, virtuell surround eller en egen Harman Wave. Med sistnevnte kan du bruke en egen ”room size” knapp, som tilpasser lydbildet best mulig til størrelsen på rommet ditt.

Dolby Volume er også på plass, som får frem flere detaljer i lydbildet ved lavere lyttenivåer. Dette fordi de svakeste partiene fremheves, mens de sterkeste holdes igjen.

Brukervennlighet
SB30 står ikke veldig stabilt på bordet, da den er temmelig fortung og kan falle over. Vi anbefaler derfor å montere den på veggen. En EQ-svitsj på baksiden av planken justerer bassresponsen etter om du har planken på vegg eller bord.

Ellers er planken lett å bruke. Den trådløse subwooferen synkroniserer automatisk med planken uten behov for å trykke på noe. Tegnrute finnes ikke, i stedet forteller lysdioder på fronten av planken hva slags funksjoner som er aktivert. Den lille, fislete fjernkontrollen, fungerer godt, men er ellers et trist syn.

Lydkvaliteten
Styrken til SB30 ligger i en meget klar og snerten mellomtone. Dialogene på film er meget tydelige og velartikulert. Smådetaljer i lydbildet kommer godt frem, og maskingeværskudd smeller som bare det! Diskantområdet er ikke like finmasket som med SpeakerCraft, dersom en av karakterene på lerretet hever røsten kan det bli litt hardt.

Eksplosjoner smeller bra, og subwooferen tilfører bulder og brak. Men den er ikke blant de raskeste, slik at det kan bli litt tilslørt i dypbasseffektene.

Størrelsen på lydbildet er ganske bra, man kommer godt inn i handlingen, og det omslutter oss nesten. Ekte surround blir det aldri, men det skal man heller ikke forvente.

Musikk gjengis med god attakk i mellomtonen. Pianotangenter har skikkelig snert, og sangstemmer står klart og åpent ut. Bjørn Johan Muris stemme på surroundinnspillingen ”Dele alle ord og tanker” fra Hoff Ensembles klassiske jazzutgivelse ”Quiet Winter Night” er meget tydelig. Og duettpartner Tomine Harket står ut med god kraft i sitt øvre register. Overtonene er også luftige, og lydbildet er stort og nesten omsluttende.

Subwooferen tilfører fundamentet i bassregisteret. Men den hekter seg ikke godt nok til lydplanken lydmessig. Det oppstår et hull i det øvre bassområdet, som gjør at det blir litt ulineært. Skrur man opp subwooferen i lydnivå for å kompensere, blir det litt svulstig. Skrur man den ned, oppleves bassen tidvis litt slank. Subwooferen er heller ikke den mest attakkerte vi har hørt.

Konklusjon
Harman/Kardon SB30 er en lydplanke med skikkelig sprek mellomtonegjengivelse som gjør at sangstemmer og dialoger kommer klokkeklart frem. Filmopplevelsene er gode, og med ekstern subwoofer får man mer buldring i bunnen av frekvensområdet.

Vi ønsker oss imidlertid en kjappere subwoofer, som dessuten integreres mer sømløst i lydbildet. Det mangler litt futt i øvre bassområde, som går utover musikkopplevelsene.

Lyd & Bilde mener

Klar mellomtone Trådløs subwoofer Trøkker bra Litt seig bass Mangler HDMI Fjernkontrollen

Også i denne testen:

3 Lydplanker

SpeakerCraft CS3

Fabelaktig løsning

SpeakerCraft sin lydplanke er egentlig ingen planke, men en slank kasse. Men løsningen er snerten, og den låter utmerket.

Balansert lyd Integrert bass Trådløs Bluetooth
Ikke ekte dypbass Mangler HDMI Fjernkontrollen
Les hele testen

Klipsch HD Theater SB 3

Tøff med horn

Klipsch HD Theater SB 3 er en lydplanke med horndiskanter og et dertil tøft lydbilde som trøkker bra.

Tøff lyd Trådløs subwoofer
Grove overtoner Mangler HDMI Fjernkontrollen
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Lyd & Bilde
Scroll to Top