Search
Generic filters
TEST

Takstar HF 580

 itemprop
TESTTakstar HF 580
Karakter
Takstar HF 580

Kinesisk luksus på budsjett

Planar-hodetelefoner er normalt svindyre. Men Takstar HF 580 presterer å få high-end-teknologien inn i noe alle har råd til.

Lyd & Bilde mener

Superlekker byggekvalitet. Lyden er ren, uanstrengt og dynamisk.
Litt tilbaketrukket øvre mellomtone. Krever en god hodetelefonforsterker.
 • Type: over-ear, åpen
 • Drivere: 97 x 76 mm planmagnetiske drivere
 • Frekvensområde: 15–25 000 Hz
 • Impedans: 32 ohm
 • Tilkobling: 3,5 mm stereojack / 6,3 mm adapter.
 • Vekt: 550 g
 • Web: malaaudio.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2399 kr

Kinesiske Takstar er ikke så kjente på våre breddegrader, men prisen på under 3000 kroner for et par planmagnetiske hodetelefoner vekker en naturlig nysgjerrighet. For de pleier normalt å ha et siffer mer i prisen.

Planmagnetiske (eller «planar») hodetelefoner kan både i oppbygning og lyd sammenlignes med elektrostatiske hodetelefoner. I konvensjonelle hodetelefoner er driveren bygget som en liten høyttalerenhet. I en planar-hodetelefon er membranen en ultratynn folie som er spent ut foran en kraftig magnet. Det betyr at membranen kan gjøres meget lett og at den påvirkes jevnt over hele flaten.

Det gir mulighet for en svært forvrengningsfri og vektløs gjengivelse. Men planar-hodetelefoner koster oftest en liten formue på grunn av den avanserte oppbygningen. Audeze og HiFiMan er noen av de mest kjente tilhengerne av planar-hodetelefoner, men også T+A har nylig meldt seg inn i klubben med de enormt kostbare Solitaire P.

Takstar HF 580 ligner sistnevnte av ytre, men koster bare en femtendedel, så forventningene er lagt litt lavere. Faktisk er HF 580 den billigste planar-hodetelefonen vi har sett til dags dato. Man kan mistenke at HF 580 mest er tiltenkt hjemmemarkedet når teksten på emballasjen og i manualen er på kinesisk. Heldigvis med engelsk oversettelse under.

Kinesiske Takstar er ikke så kjente på våre breddegrader, men prisen vekker en naturlig nysgjerrighet. (Foto: Takstar)

Luksus og komfort

Det er ellers ikke spart på byggekvaliteten, og hvis jeg hadde fått hodetelefonene i hånden uten annen informasjon, ville jeg ha gjettet på en langt høyere pris. Øreklokkene er store og høyglanssorte. Hodebøylen er foret med tykt kunstlær. Det følger med to typer øreputer: den ene i luftig stoff, den andre i et sølvfarget, vevd materiale. Komforten på begge er topp.

Kabelen, som er fastmontert, er gummibelagt for å hindre at den vikler seg. Det virker nesten litt for godt, for kabelen er så tykk og kraftig at det kan vært vanskelig å rette ut buktningene når den har vært rullet sammen. Med en lengde på hele tre meter kan kabelen nå helt fra stereoanlegget og til godstolen. Og det er fint.

Vekten på over et halvt kilo fører oss til tungvektsklassen, men heldigvis er vekten godt fordelt, og den rikelige polstringen betyr at HF 580 ikke føles tung på hodet.

annonse

Bare til hjemmebruk

Det hører med til sjeldenhetene at vi i dag finner hodetelefoner uten innebygget mikrofon og fjernkontroll til mobilen. På den andre siden vil den slags moderne tull være borkastet her. For det første er Takstar HF 580 ikke en hodetelefon som man tar med på bussen eller sykkelen. Til det er den for stor, tung og sart. Og for det andre må den helst ha en ordentlig hodetelefonforsterker for å yte sitt beste. Her holder det ikke med hodetelefonutgangen (om den overhodet finnes) på mobilen.

annonse
Øreklokkene er store og høyglanssorte, og hodebøylen er foret med tykt kunstlær. (Foto: Takstar)

Lydkvaliteten

Det første man merker seg, er den enorme bassen. Ikke tung og dominerende som i DJ-hodetelefoner, men mektig og dyp. Pauker serveres med trykk, og vegg-til-vegg-heavy som Pestilence and Plague med Judas Priest får en wagnersk storhet. Det er nesten på grensen til å være for mye, men også bare nesten.

Mellomtonen er virkelig nyansert og uforvrengt. Det gir en naturlig klang på både stemmer og instrumenter, og selv når det går hett for seg, blir ikke tingene rotet sammen. Selv de minste detaljene står hårreisende presist når Jonathan legger stemme til den halvgale King George III i You’ll be Back fra Hamilton.

I det øverste sjiktet kommer motsetningene. HF 580 er egentlig veloppløst nok i toppen, men den står litt i skyggen av den flotte mellomtonen. Det kan i noen tilfeller gi et litt innelukket og mindre luftig inntrykk. På den positive siden kan man si at det aldri er noe som kan få hodetelefonene til å låte skarpt eller pågående.

Diskanten avslører imidlertid også at Takstar HF 580 er kresen med hva den kobles til. På hodetelefonutgangen på en mobil (Huawei Mate 10 Pro) blir lyden flat og mørk. Tilkoblet en fullvoksen stereoforsterker blir detaljene i toppen bedre, og bassen mer kontrollert.

annonse

Før vi blir for kresne, må vi heller ikke glemme å se på prisen. Vi har å gjøre med en planar-hodetelefon til en fantastisk lav pris. I dette perspektivet er det imponerende hva man får. En nærliggende sammenligning kan være den virkelig vellykkede Ollo HPS S4, som har en litt mer analytisk klang, men ikke så mye sjarm som Takstar HF 580.

Konklusjon

Takstar HF 580 er et spennende bekjentskap, med noen innlysende kvaliteter til en pris som er vanskelig å konkurrere med. Byggekvaliteten er svært god, og du får overraskende mange av planar-prinsippets sterke sider uten de ellers obligatoriske lommeboksmertene.

Hvis du leter etter et analyseredskap, må du fortsette å lete litt til. Til det er HF 580 for tung i bassen og avdempet i toppen. Vil du derimot slappe av i godstolen med klassisk rock – eller for den saks skyld med klassisk orkestermusikk – er du på rett spor.

Vi er ikke oppe i high-end-klassen, men det er vanskelig å finne mange klassiske kablede hodetelefoner som gir like mye for pengene.

HF 580 de billigste planar-hodetelefonene vi har testet til dags dato. (Foto: Takstar)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Takstar HF 580

   data-srcset

  Fred og ro på hjemmekontoret

  Støyreduserende hodetelefoner filtrerer bort uønskede forstyrrelser og lar deg nyte stillheten.

   data-srcset

  10 hodetelefoner til hjemmekontoret

  Hodetelefoner er det mest fornuftige valget til hjemmekontoret. Unn deg selv kremlyd rett i ørene, med disse fantastiske hodetelefonene!

   data-srcset

  Marshalls reisehodetelefoner

  Marshalls beste trådløse hodetelefoner har blitt rustet opp for langflyvninger.

   data-srcset

  Kinesisk luksusteknologi på budsjett

  Planar-hodetelefoner er normalt svindyre. Men Takstar HF 580 presterer å få high-end-teknologien inn i noe alle har råd til.

   data-srcset

  Spillyd i luksusklassen

  Hva får man når man legger en ekstra tusenlapp på bordet for et gaming-headset? Først og fremst får man bedre lyd.

  m