Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Bærbar musikk for gullører

Med den planmagnetiske hodetelefonen Hifiman Ananda loves vi den aller beste lyden, også fra mobilen.

Skrevet av / 06.08.18 - 12:08
Bærbar musikk for gullører

Hifiman er en kinesisk produsent av high-end hodetelefoner, og med den nye Ananda lover de ekte high-end lydopplevelser også fra mobile enheter. Dette takket være en hyggelig elektrisk motstand og følsomhet.

Les: Test av Hifiman HE-400i: De beste under 10.000?

For å kunne oppnå størst mulig dynamisk rekkevidde og med en bråte med detaljer, så er hodetelefonene av åpen type. Ved siden av å gi det aller beste utgangspunktet for glimrende lyd, har det noen ulemper. Det lekker nemlig like mye lyd utover som det spiller lyd inn i øregangen, som gjør at andre hører musikken til brukeren veldig godt, men også at hodetelefonene slipper inn støy utenfra. At hodetelefonene er til bærbart bruk betyr bare at de fungerer fint med bærbare enheter. Som mobiltelefon, med begrensede strømresurser til å drive hodetelefonene. Det betyr derimot ikke at vi anbefaler å bruke dem på t-banen eller flyet, eller andre støyende omgivelser hvor musikken drunker. Åpent kontorlandskap er heller ikke å anbefale. Men på et lukket kontor eller andre stille omgivelser bær de være et ypperlig valg.

Eller som Hifiman selv skriver: “Ananda er laget for musikkelskere som ønsker en ekstraordinært komfortabel hodetelefon med høy ytelse til all personlig lytting, enten det ær et hjemmeanlegg, høyoppløst bærbar spiller, eller en vanlig smarttelefon.»

Ordet «Ananda» kommer forøvrig fra sanskrit og betyr lykksalighet eller velbehag. Hifiman lover at hodetelefonene oppfyller på den fronten, for alle som liker god lyd uansett lydkilde.

Hifiman Ananda erstatter Edition X. Den beholder den enkle impedansen på 25 ohm og høye følsomheten på 103 dB (1 mW), og dessuten de same ørekoppene. Men den har et nytt ultratynt planmagnetisk element, som gir raskere og mer gjennomsiktig lyd. Den lydmessige oppgraderingen er «mind blowing» i følge Hifiman selv. Ikke verst, med tanke på at Edition X koster 15.000 kroner og den nye Ananda bare 11.000. Hodebåndet er forøvrig også laget på nytt fra bunnen av, med ramme og bærebøyler av aluminium.

Hva er planmagnetiske høyttalerelementer?

Når man først nevner ordet planmagnetisk, er det på sin plass å prøve å forklare det, uten å gå seg bort i teknisk prat. Vel. De aller fleste hodetelefoner bruker såkalt dynamisk prinsipp, hvor en talespole omringet av en magnet beveger seg frem og tilbake i det elektromagnetiske feltet og dermed genererer lyd. Dette er et velprøvd og gammelt prinsipp, som dateres helt tilbake til de første høyttalerne for over 100 år siden. Dynamiske hodetelefoner tåler mye juling, og gir ofte den feteste bassopplevelsen.

Hifiman lager i stedet planmagnetiske hodetelefoner. Her ligger ekstremt tynne, strømførende tråder festet langs et sypertynt ark av gjennomsiktig film. Arket henger mellom magneter på hver side, og er omgitt av et permanent magnetfelt. Hele arket beveger seg i takt med det strømførende, musikalske signalet som sendes gjennom trådene. Fordelen er raskere reaksjonsevne enn dynamiske elementer, og dermed en hurtigere respons med flere detaljer. Dette til en lavere pris enn elektrostatpaneler, som har de samme fordelene men da gjerne i enda større grad. Ulempen kan være en slankere bass og lavere maksimalt lydtrykk, enn dynamiske hodetelefoner. Om dette gjelder Hifiman Ananda, gjenstår å teste ut.

Ananda dekker frekvensområdet fra 8Hz – 55kHz, følsomheten er 103 dB og impedansen 25 ohm. Vekten er på heftige 400 gram.

duet.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top