annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Hodetelefoner i tre

De to konkurrentene har mye til felles. Men lyden er ulik.

De to argumentene vi har hørt for hodetelefoner av tre, er at de er biologisk nedbrytbare og dermed mer miljøvennlige, og at klokker av tre gir en mer naturlig klang enn plast og metall. Det første argumentet vil jeg tro man kan forkaste ganske greit, da det i tillegg til klokkene er både metall, elektronikk og syntetiske stoffer i en hodetelefon. Det med en mer naturlig klang kan derimot ha noe for seg. Nå resonnerer ikke klokkene veldig med musikken uansett, det er tross alt ikke et par store høyttalerkabinetter vi snakker om her. Men til en viss grad påvirker de, og to modeller med ulikt tremateriale i klokkene vil også kunne låte noe ulikt.

LSTN (forkortelse for det engelske ordet ”listen”) og DD Audio er begge amerikanske selskaper, som her er representert med hver sin hodetelefon i tre. Begge er produsert i Kina, og går vi produktene nærmere etter i sømmene, er det mye som tyder på at de faktisk også er laget på samme fabrikk. Ser vi bort fra fasongen på klokkene, som er sirkulær på DD Audio DXB-03 mens de hos LSTN Troubadours er formet mer som en solbrillelinse (inspirert av Skullcandy Aviators), så er resten identisk. Den retrodesignede hodebøylen i aluminium er helt lik, det samme er kabelen. Begge har innebygd mikrofon og en enkel fjernstyring, og kabelen er plugget til høyre og venstre øreklokke med hver sin mikroplugg.

Produkter i testen
Vil redde verden
I tillegg til ønsket om god lyd fra trehodetelefoner, støtter LSTN humanitære formål for hver hodetelefon de selger.

LSTN har inngått samarbeid med Starkey Hearing Foundation, og for hver hodetelefon de selger, doneres en sum penger for å gi fattige, hørselshemmede mennesker høreapparat. På deres hjemmeside lstnheadphones.com står det at veldedighetsprogrammet ikke er en markedsføringsgimmick, men rett og slett grunnen til at de startet med hodetelefoner i første omgang.

Oppbygning
LSTN Troubadours bruker et 40 mm element, som er ganske standard for hodetelefoner av denne størrelsen. En følsomhet på 101 dB med 1 mW kombinert med impedans på 32 ohm gjør dem til grei skuring å drive fra de aller fleste musikkspillere, inkludert mobiltelefoner.

Hodetelefonene tilbys i ulike treverk, de vi har fått til test er i kirsebærtre. De finnes også i ibenholt, bøk og sebratre, som i følge målingskurver oppgitt på hjemmesiden deres noe ulike klanglige egenskaper. Kirsebærtre brukes for øvrig ofte til gitartopper, noe LSTN gjør et poeng ut av.

Passform
Hodetelefonene ligger meget behagelig på ørene. Putene er myke, og klokkene er store nok til å gå delvis rundt øret.

Brukervennlighet
Kabelen er avtakbar, med innebygd mikrofon med fjernstyring. Når innkommende samtaler skal besvares, trykker du på selve mikrofonen, da knappen ligger skjult under denne. Denne ene knappen utgjør hele fjernkontrollen, som innebærer at du ikke kan styre lydnivået fra denne. Når du hører musikk, trykker du én gang for å pause, to ganger for å hoppe videre til neste sang, og tre ganger for å gå tilbake til foregående melodi. Dette er mer knotete enn praktisk til musikk, men telefonsamtaler er i hvert fall enkle å besvare.

Lydkvalitet
I forhold til Esmooth ES-821EBmc til 600 kroner har Troubadours bedre oppløsning oppover, hvor Esmooth mangler en del på detaljer og gjennomsiktighet.

LSTN har en god og fyldig bass bassgjengivelse, om enn noe tilbakelent mellomtone. Resultatet er et varmt lydbilde, mens lysere kvinnevokaler og andre lyse instrumenter blir noe runde.

Stemmen til Ani DiFranco på balladen ”Sorry I Am” i 24-bit / 88,2 kHz remaster, spilt inn kun med en kassegitar og Anis stemme, med en stor studioklang, låter ikke fullt så distinkt som jeg ønsker, det mangler litt romklang fra studioet, da LSTN fokuserer mer på den fyldige klangen fra gitarkabinettet. Stemmen til Ani kommer litt mer i bakgrunnen.

Kort oppsummert er hodetelefonene et meget godt kjøp i sin prisklasse. De er lett å like og spiller varmt og deilig. Det eneste virkelige ankepunktet er fjernkontrollen som funker dårlig til å styre musikken.

Klanglig balanse
DD Audio DXB-03 er hodetelefonene for deg som ønsker en fyldig og varm klang kombinert med god dynamikk og flott oppløsning.

Der hvor LSTN bruker 40 mm elementer, måler DD Audio sine 50 mm, som indikerer at de kan tåle høyere lydtrykk. Følsomheten på DD Audio er på hele 113 dB mot LSTNs 101 dB, med en mW. Men DD Audio har også høyere impedans, 40 ohm mot 32 ohm, hvilket gjør at de med samme utgangsspenning fra spilleren likevel har omtrent samme lydnivå.

DD Audio har valgt bubingatre som materiale til klokkene. Mange gitarer er laget i dette treverket.

Passform
DXB-03 har puter i samme stoff som LSTN Troubadours. Men disse som er helt runde, ligger utenpå ørene hele veien, og selv om de er veldig behagelige, er ikke komforten fullt på høyde med LSTN sin.

Brukervennlighet
Kabelen til DD Audio er nøyaktig den samme som LSTN. Det betyr at den er avtakbar, med innebygd mikrofon med fjernstyring. Innkommende samtaler besvares ved å trykke på mikrofonen. Denne brukes også for å starte og stoppe musikk. Trykk én gang for å pause, to ganger for å hoppe videre til neste sang, og tre ganger for å gå tilbake til foregående melodi. Ikke noe mindre knotete her enn hos LSTN, men å besvare telefonsamtaler går fint.

Lydkvalitet
Der hvor LSTN har en fyldigere bassgjengivelse og en noe mer tilbakelent mellomtone, er DD Audio også på den fyldige siden men dessuten mer oppløst og fokusert oppover i overtoneområdet. Lyse instrumenter og kvinnevokaler får mer trøkk i midtregisteret og står mer frem i lydbildet.

DD Audio har bedre oppløsning i overtonene, cymbaler er mer distinkt og luftige, og selv om bassen ikke er like fyldig, er den kvalitativt bedre enn hos LSTN. Det er flere klangstrukturer fra kontrabasser her, og elektrisk bass får også et mer distinkt attakk. Stemmen til Ani DiFranco på balladen ”Sorry I Am” i 24-bit/88,2 kHz remaster gjengis med en stor studioklang, og DD Audio får bedre frem romklangen fra studioet enn LSTN, som fokuserer mer på klangen fra gitarkabinettet.

DD Audio DXB-03 låter omtrent like bra som de dyrere Klipsch Status (2.000 kr), og de kan til og med spille like høyt og rytmisk med elektronisk popmusikk, spesielt med en god hodetelefonforsterker. De bare demper ikke støy utenfra fullt så effektivt. Verdt å vite om du skal ha hodetelefoner til flyturen.

DD Audio DXB-03 er utseendemessig veldig lik LSTN Troubadours, og må være produsert på samme fabrikk. Likevel er det en ganske stor prisforskjell mellom dem. Det skjønner man når man hører dem. For DD Audio har laget noen virkelig gode hodetelefoner her.

  Les også

  Denon AH-GC30

  Denon AH-GC30

  Denon er klar med et nytt produkt i kampen om støytronen.

  Legg til som favoritt
  Digger du bass? Sjekk denne

  Digger du bass? Sjekk denne

  Sony WH-XB900N har også støydemping og 30 timers spilletid.Legg til som favoritt
  Jabra Elite 85h

  Jabra Elite 85h

  Jabra vil ha del i markedet for støyreduserende hodetelefoner i luksusklassen.

  Legg til som favoritt
  Nura Loop tilpasser seg ørene dine

  Nura Loop tilpasser seg ørene dine

  Møt øreproppene du kan skreddersy.Legg til som favoritt
  Sony IER-Z1R

  Sony IER-Z1R

  Hold på hatten! De dyreste øreproppene vi har testet gjengir musikken med detaljer på mikroskopnivå.

  Legg til som favoritt
  Dobbeltløpede gamingpropper

  Dobbeltløpede gamingpropper

  Toveis-ørepropper fra Razer lover renere lyd til gaming og underholdning.Legg til som favoritt
  Beyerdynamic Xelento Wireless

  Beyerdynamic Xelento Wireless

  En av verdens beste ørepropper har nå blitt trådløs – og dermed enda frekkere. Beyerdynamic Xelento Wireless er en drøm å ha i øret.

  Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link