TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL Club 950NC

JBL satser lavt

JBLs støydemper i mellomprisklassen har de grunnleggende tingene på plass. Men verken lyd eller funksjoner imponerer.

Skrevet av / 16.06.20 - 18:25
JBL Club 950NC
John Hvidlykke

JBL har laget høyttalere i mer enn 70 år, men hodetelefoner – og spesielt støyreduserende hodetelefoner – har først kommet til i produktkatalogen de siste årene.

JBL Club 950NC er en lukket hodetelefon med elektronisk støyredusering (ANC) i det øverste sjiktet av mellomprisklassen. Altså i den overkommelige prisklassen like under toppsjiktet, hvor konkurransen er virkelig brutal. I den klassen har JBL også en annen kandidat, JBL Club One, men den kommer vi tilbake til når forsinkelsene på grunn av coronaviruset er over.

JBL Club 950NC har et fargeskjema som ville fått smilet frem hos Henry Ford: Alt er kullsvart. Fra øreklokkene i plast og de myke øreputene i kunstlær til bøylene i metall og den mykt polstrende hodebøylen. Det eneste sprellet er den sølvgrå JBL-logoen på hver øreklokke.

Annonse

Som en moderne hodetelefon kan Club 950NC stemmestyres. Enten med Google Assistent eller – utenfor Norden – med Amazon Alexa. Men til gjengjeld må man lete forgjeves etter høykvalitets-kodeker som aptX, LDAC og AAC.

Betjeningen skjer med i alt syv trykknapper, fordelt langs bakkanten av de to øreklokkene. Noen produsenter foretrekker touch-betjening. Det er en smakssak, men knappene er lettere å finne når man fomler i blinde bak øret. Den eneste litt vanskelige funksjonen er at medhør og ANC er plassert på samme knapp. For å slå av og på ANC må man holde knappen nede i to sekunder.

JBL Club 950NC er JBLs nyeste støyreduserende hodetelefon i mellomklassen. (Foto: JBL)

JBL Club 950NC har variabel støyredusering, men det er ikke mulig å velge manuelt hvor kraftig reduksjonen skal være. Til ergrelse for nerder og likesinnede, men det sikrer mot at man velger feil innstilling.

JBL Club 950NC sitter ganske behagelig på hodet, selv om vekten er forholdsvis høy. Men vibrasjoner overføres lett som lyd til øreklokkene. Det gjelder kjeve- og hodebevegelser, og spesielt skritt. Og effekten forsterkes med støyreduseringen slått på. På en hodetelefon som er beregnet til å bruke mens man er på farten, er det en alvorlig ulempe.

Middelmådig støyredusering

Med støyreduseringen aktivert forsvinner en god del av støyen fra omgivelsene. Enten det er tastenes klapring på kontoret eller trafikken når man går langs en brølende bulevard. Støyfjerningen er god nok, men ikke strålende. Man når ikke det samme nivået av stillhet som på Sony WH-1000XM3, som opprinnelig befant seg i en prisklasse over JBL, men som i dag koster akkurat det samme.

Den aktive støyreduseringen både gir og tar. I litt mindre støyende omgivelser høres et tydelig sus i øreklokkene. Det er en svakhet som er innebygd i selve ANC-prinsippet, og skyldes den involverende elektronikken. Men det er sjelden at støyen er så tydelig som her.

Støyreduseringen er til gjengjeld forholdsvis skånsom med musikken. Diskanten dempes litt, og lyden virker generelt mindre frigjort med ANC aktivert. Men det er smådetaljer – spesielt når det gjelder i mellomprisklassen.

Hvis du ikke får nok bass med hodetelefonenes naturlige lyd, har Club 950NC en Bass Boost-knapp som gir de nedre regionene en ekstra boost. Dessverre fører det til overstyring, og musikkstykker med mye bass (som for eksempel Three Wishes fra Roger Waters Amused to Death) låter virkelig dårlig. Det er rett og slett slurv at det ikke er innebygd en sikring mot overstyring i DSP-programmeringen av Bass Boost-funksjonen!

Få lyden spolert av din yndlings-DJ

Harman, som er morselskapet til JBL, gjennomførte for få år siden en stor undersøkelse blant både erfarne og helt utrente lyttere. Et tyvetalls både hodetelefoner og lyttere inngikk i undersøkelsen. Resultatet ble presentert på AES-kongressen for lydingeniører, og konklusjonen på de mange forsøkene var at både eksperter og amatører klart foretrakk hodetelefoner med en lineær gjengivelse.

Den undersøkelsen har de sannsynligvis ikke lest i den avdelingen som lager My JBL Headphones-appen. Appen gir mulighet til å slå av og på ANC og medhøringsfunksjonen Smart Ambient. Det meste av oppmerksomheten er imidlertid brukt på Stage+-funksjonen, som automatisk popper frem på skjermen de første mange gangene appen åpnes. Her kan man velge mellom fem lydinnstillinger som angivelig er navngitte DJ-ers signaturlyd. De fleste er direkte ødeleggende for lyden – på en skala fra det skumle til det virkelig snuskete – mens et par av dem bare låter stygt! Hvis jeg var internasjonal DJ og skulle være modell for den lyden som presenteres, ville jeg ha krevd erstatning.

Det er også en «Custom EQ»-funksjon hvor man kan lage sine frekvenskurver. Den fortjener til gjengjeld litt ros, da det er første gang jeg har sett en EQ-app fra en produsent hvor man kan tegne inn frekvensgangen med fingeren.

Som reisehodetelefon kan Club 950NC foldes sammen og tas med i det medfølgende harde reiseetuiet. (Foto: JBL)

Lydkvaliteten

JBL Club 950NC markedsføres med at den har «JBL Signaturlyd» – uten at det imidlertid spesifiseres hva som kjennetegner den. Den beste forklaringen vi kunne få, var at det var en lyd med god og rikelig bass.

Det svarer svært godt til lydbildet på Club 950NC, som best kan beskrives som varmt. Det er umiddelbart behagelig, men i lengden er det slitsomt at det blir spilt bass enten det er bass på låten eller ikke. Spesielt mellombassen fra 60–120 Hz får et spark. Og det er vel å merke med Bass Boost og DJ-profiler slått av. Det går akkurat når musikken er enkel og beatene tunge. Men all musikk som bare er litt mer kompleks, blir ullen.

Hvis jeg var internasjonal DJ og skulle være modell for den lyden som presenteres i appen, ville jeg ha krevd erstatning.

Mellomtoneområdet består bare så vidt. Stemmer virker litt ulne, men er fortsatt lette å forstå. Selv om de står i skyggen av bunnen og mellombassen. Den nederste delen av diskantområdet holder nivået fra mellomtonen, og forhindrer at lyden blir direkte mørk. Men overtoner og luftighet er det ingen ting av.

Markedet for støyreduserende hodetelefoner er akkurat så konkurransepreget som det er attraktivt. JBL Club 950NC er ikke dårlig, men det finnes mange alternativer. Hvis du gjerne vil ha JBL-logoen på ørene, finner du akkurat nå den like middelmådige JBL E65BTNC til halvparten av den opprinnelige prisen – noe som gjør den til et svært godt kjøp. Men har du et par tusen kroner som brenner i lommen, er Sony WH-1000XM3 et langt bedre kjøp.

Konklusjon

JBL er et merke som har vært kjent og elsket av hi-fi-nerder i generasjoner. Det er disse JBL Club 950NC er myntet på. For det er i bunn og grunn et temmelig middelmådig produkt som gir omtrent det man kan forvente av en mellompris-hodetelefon med støyredusering. Men heller ikke mer. Og produktet blir også ødelagt av en app som kun tilfører en temmelig merkelig klubblyd til helheten.

Med det utvalget som akkurat nå finnes av støyreduserende hodetelefoner, er det vanskelig å komme på en grunn til å velge nettopp denne.

Karakter
JBL Club 950NC
Premium

Lyd & Bilde mener

Tillitsvekkende design. Det er bass nok til de flestes behov, og ANC-funksjonen påvirker den bare litt. Mørkt lydbilde. Appen er dårlig, støyreduksjonen er middelmådig, og Bass Boost gir åpenlys forvrengning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord

Yamaha faller igjennom

Best lyd for pengene

Kjøp heller forgjengeren

Så enkelt – så mesterlig!

Scroll to Top