Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Focal Spirit One

Moden frukt

De har brukt tiden godt hos Focal i Frankrike. For Spirit One er blitt et par helstøpte hodetelefoner, for folk på farten.
Lyd & Bilde mener
Nydelig klangbalanse Varmt og involverende lydbilde God bærekomfort
Behersket dynamikk
Spesifikasjoner
  • 20 dB passiv støydemping
  • 32 ohm/104 dB følsomhet
  • 225 g

Egentlig driver de med høyttalere hos Focal. Men de har åpenbart tenkt at spranget til hodetelefoner ikke kan være så stort, for en høyttalerprodusent. De har brukt over tre år på sin første hodetelefon, og brukt erfaringene fra utviklingen av høyttalere, for å skape Spirit One. Som er blitt en forseggjort, solid, og velspillende hodetelefon, like godt egnet til hjemmebruk, som til iPod-en.

Hodetelefonene har lukkede øreklokker, med meget bra demping av støy. Det finnes ingen aktiv støydempingskrets her, bare godt dempede øreklokker. Focal hevder at de demper med opp til 20 dB, det er på høyde med hodetelefoner med aktiv støydemping. I praksis viser det seg at dempingen ikke er fullt så bra som med aktiv støydemping, men meget bra sammenlignet med vanlige hodetelefoner uten.

Ikke uventet er de utstyrt med en avtakbar kabel, med mikrofon og fjernkontroll av mobilen integrert. Med volumjustering. Kvaliteten er i alle ledd, meget forseggjort, og praktisk nok kan øreklokkene brettes innover, og legges flatt. Slik at de tar opp mindre plass. Det følger også med en stoffpose, og en hard bæreveske for oppbevaring.

Ytelse
Hodetelefonene er lettdrevne nok til en smartmobil, men fungerer enda bedre med en separat hodetelefonforsterker. Da blir dynamikken mer potent, og man oppnår høyere lydtrykk. Bak de røde stofftrekkene på innsiden av øreklokkene, sitter 40 mm store mylar og titanmembraner.

De er komfortable å ha på også over tid. Øreputene dekker så vidt rundt ytterøret, og presser således manges ører inntil hodet. Så er man i stuss over komforten, anbefales det å prøve hodetelefonene før man kjøper. Lydkvaliteten derimot, vil nok tiltale de fleste. De kan oppfattes som for beherskede, på grensen til tamme dynamisk sett. Og det spruter ikke av dynamikk på samme måte som i et sett Beats by Dr. Dre fra Monster, men så er klangbalansen langt bedre her. Bassen er ikke like mektig eller dyp, som på RZA-hodetelefonene fra WeSC, men har utmerket definisjon og dynamisk kontrast. I mellomtonen gjengis vokaler med silkeglatt perfeksjon, og det eneste jeg savner er tydeligere definerte smådetaljer, og litt større gjennomsiktighet i diskanten. Sammenlignet med de 900 kroner dyrere Fidelio L1 fra Philips, er lydbildet åpnere her, og i likhet med Fidelio L1, kan man lytte til Spirit One i timevis uten lyttetretthet.

Annonse

Oppsummering
Focals første hodetelefoner, er et velkomment tilskudd til et stadig voksende utvalg kvalitetshodetelefoner. De spiller overbevisende åpent og ærlig, med svært god balanse i lydbildet. Det eneste jeg savner er skarpere fokus og mer potent dynamikk. De kan bli vel behersket i spillestilen, men til gjengjeld er den myke og varme klangen svært behagelig. For ikke å si vanedannende. Etter å ha lyttet på musikk en hel dag, var det som sjelefreden senket seg når jeg til slutt satte Focal-hodetelefonene på hodet.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

8 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.