: Focal Spirit One

Moden frukt

De har brukt tiden godt hos Focal i Frankrike. For Spirit One er blitt et par helstøpte hodetelefoner, for folk på farten.
Lyd & Bilde mener
Nydelig klangbalanse Varmt og involverende lydbilde God bærekomfort
Behersket dynamikk
Spesifikasjoner
  • 20 dB passiv støydemping
  • 32 ohm/104 dB følsomhet
  • 225 g
Annonse
Annonse
forfatter

Egentlig driver de med høyttalere hos Focal. Men de har åpenbart tenkt at spranget til hodetelefoner ikke kan være så stort, for en høyttalerprodusent. De har brukt over tre år på sin første hodetelefon, og brukt erfaringene fra utviklingen av høyttalere, for å skape Spirit One. Som er blitt en forseggjort, solid, og velspillende hodetelefon, like godt egnet til hjemmebruk, som til iPod-en.

Hodetelefonene har lukkede øreklokker, med meget bra demping av støy. Det finnes ingen aktiv støydempingskrets her, bare godt dempede øreklokker. Focal hevder at de demper med opp til 20 dB, det er på høyde med hodetelefoner med aktiv støydemping. I praksis viser det seg at dempingen ikke er fullt så bra som med aktiv støydemping, men meget bra sammenlignet med vanlige hodetelefoner uten.

Ikke uventet er de utstyrt med en avtakbar kabel, med mikrofon og fjernkontroll av mobilen integrert. Med volumjustering. Kvaliteten er i alle ledd, meget forseggjort, og praktisk nok kan øreklokkene brettes innover, og legges flatt. Slik at de tar opp mindre plass. Det følger også med en stoffpose, og en hard bæreveske for oppbevaring.

Ytelse
Hodetelefonene er lettdrevne nok til en smartmobil, men fungerer enda bedre med en separat hodetelefonforsterker. Da blir dynamikken mer potent, og man oppnår høyere lydtrykk. Bak de røde stofftrekkene på innsiden av øreklokkene, sitter 40 mm store mylar og titanmembraner.

De er komfortable å ha på også over tid. Øreputene dekker så vidt rundt ytterøret, og presser således manges ører inntil hodet. Så er man i stuss over komforten, anbefales det å prøve hodetelefonene før man kjøper. Lydkvaliteten derimot, vil nok tiltale de fleste. De kan oppfattes som for beherskede, på grensen til tamme dynamisk sett. Og det spruter ikke av dynamikk på samme måte som i et sett Beats by Dr. Dre fra Monster, men så er klangbalansen langt bedre her. Bassen er ikke like mektig eller dyp, som på RZA-hodetelefonene fra WeSC, men har utmerket definisjon og dynamisk kontrast. I mellomtonen gjengis vokaler med silkeglatt perfeksjon, og det eneste jeg savner er tydeligere definerte smådetaljer, og litt større gjennomsiktighet i diskanten. Sammenlignet med de 900 kroner dyrere Fidelio L1 fra Philips, er lydbildet åpnere her, og i likhet med Fidelio L1, kan man lytte til Spirit One i timevis uten lyttetretthet.

Oppsummering
Focals første hodetelefoner, er et velkomment tilskudd til et stadig voksende utvalg kvalitetshodetelefoner. De spiller overbevisende åpent og ærlig, med svært god balanse i lydbildet. Det eneste jeg savner er skarpere fokus og mer potent dynamikk. De kan bli vel behersket i spillestilen, men til gjengjeld er den myke og varme klangen svært behagelig. For ikke å si vanedannende. Etter å ha lyttet på musikk en hel dag, var det som sjelefreden senket seg når jeg til slutt satte Focal-hodetelefonene på hodet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.