Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Focal Spirit One

Moden frukt

De har brukt tiden godt hos Focal i Frankrike. For Spirit One er blitt et par helstøpte hodetelefoner, for folk på farten.

Skrevet av / 16.07.12 - 06:02
Focal Spirit One
Lasse Svendsen

Egentlig driver de med høyttalere hos Focal. Men de har åpenbart tenkt at spranget til hodetelefoner ikke kan være så stort, for en høyttalerprodusent. De har brukt over tre år på sin første hodetelefon, og brukt erfaringene fra utviklingen av høyttalere, for å skape Spirit One. Som er blitt en forseggjort, solid, og velspillende hodetelefon, like godt egnet til hjemmebruk, som til iPod-en.

Hodetelefonene har lukkede øreklokker, med meget bra demping av støy. Det finnes ingen aktiv støydempingskrets her, bare godt dempede øreklokker. Focal hevder at de demper med opp til 20 dB, det er på høyde med hodetelefoner med aktiv støydemping. I praksis viser det seg at dempingen ikke er fullt så bra som med aktiv støydemping, men meget bra sammenlignet med vanlige hodetelefoner uten.

Ikke uventet er de utstyrt med en avtakbar kabel, med mikrofon og fjernkontroll av mobilen integrert. Med volumjustering. Kvaliteten er i alle ledd, meget forseggjort, og praktisk nok kan øreklokkene brettes innover, og legges flatt. Slik at de tar opp mindre plass. Det følger også med en stoffpose, og en hard bæreveske for oppbevaring.

Ytelse
Hodetelefonene er lettdrevne nok til en smartmobil, men fungerer enda bedre med en separat hodetelefonforsterker. Da blir dynamikken mer potent, og man oppnår høyere lydtrykk. Bak de røde stofftrekkene på innsiden av øreklokkene, sitter 40 mm store mylar og titanmembraner.

De er komfortable å ha på også over tid. Øreputene dekker så vidt rundt ytterøret, og presser således manges ører inntil hodet. Så er man i stuss over komforten, anbefales det å prøve hodetelefonene før man kjøper. Lydkvaliteten derimot, vil nok tiltale de fleste. De kan oppfattes som for beherskede, på grensen til tamme dynamisk sett. Og det spruter ikke av dynamikk på samme måte som i et sett Beats by Dr. Dre fra Monster, men så er klangbalansen langt bedre her. Bassen er ikke like mektig eller dyp, som på RZA-hodetelefonene fra WeSC, men har utmerket definisjon og dynamisk kontrast. I mellomtonen gjengis vokaler med silkeglatt perfeksjon, og det eneste jeg savner er tydeligere definerte smådetaljer, og litt større gjennomsiktighet i diskanten. Sammenlignet med de 900 kroner dyrere Fidelio L1 fra Philips, er lydbildet åpnere her, og i likhet med Fidelio L1, kan man lytte til Spirit One i timevis uten lyttetretthet.

Oppsummering
Focals første hodetelefoner, er et velkomment tilskudd til et stadig voksende utvalg kvalitetshodetelefoner. De spiller overbevisende åpent og ærlig, med svært god balanse i lydbildet. Det eneste jeg savner er skarpere fokus og mer potent dynamikk. De kan bli vel behersket i spillestilen, men til gjengjeld er den myke og varme klangen svært behagelig. For ikke å si vanedannende. Etter å ha lyttet på musikk en hel dag, var det som sjelefreden senket seg når jeg til slutt satte Focal-hodetelefonene på hodet.

Lyd & Bilde mener

Nydelig klangbalanse Varmt og involverende lydbilde God bærekomfort Behersket dynamikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top