TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Denon AH-GC30

Varm og stillferdig

Denon er klar med et nytt produkt i kampen om støytronen.

forfatter
Publisert 27.05.19 - 15:21
Karakter
Denon AH-GC30
L&B menerskew
pluss USB-DAC for direkte, tapsfri tilkobling. Byggekvaliteten matches kun av få.
minus Ikke fullt så effektiv støydemping som Sony og Bose. Lyden er noe mørk. Infernalsk audioguide.
Spesifikasjoner
  • Type: over-ear, lukket, trådløs med ANC
  • Drivere: 40 mm
  • Frekvensområde: 5–50 000 Hz
  • Aktiv støydemping: ja, tre trinn
  • Batteritid: 20 timer med ANC
  • Stemmestyring: Google Assistant, Alexa, Siri
  • App: –
  • Tilkobling: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
  • Vekt: 287 gram
  • Web: hifiklubben.no
Veil. pris 3498 Produktside

Boomen i hodetelefoner har nå stått på i fem års tid, og det er ikke småpenger som legges på disken. Den mest populære produktgruppen akkurat nå er støyreduserende luksus-hodetelefoner, så her beiler alle produsentene om kundenes gunst.

Denon AH-GC30 (GC står for “Global Cruiser”) er etterfølgeren til AH-GC20, som vi har testet tidligere med godt resultat. Av ytre ligner den forgjengeren til nær forveksling: En solid bøyle i børstet aluminium holder de ovale øreklokkene fast. Øreklokkene er av plast med en silkeaktig overflate. Både øreputene og hodebøylen er foret med mykt kunstskinn over memoryskum. Det hele virker luksuriøst på en avdempet og “voksen” måte.

Der mange velger å la hodetelefonene styres med fingertouch og gester, holder Denon fast på knapper til de fleste funksjonene. Det skal de ikke høre noe vondt om, da det er lettere å føle seg frem mellom knapper. Selv om fem knapper – hvor de fleste har dobbeltfunksjoner – kan være vanskelig å finne frem i.

Denon har ikke brukt penger på emballasjen til AH-GC30. En tynn og ydmyk pappeske er langt fra det som designhodetelefoner til den halve prisen leveres i. Men det handler om de indre verdiene, og personlig vil jeg heller ha et godt reiseetui i en enkel eske, enn en stoffpose i en delvis lakket gedigen forpakning med magnetiske foldedører. Og det får man. I pakken finner man også tre par kabler: to minijack-kabler med og uten fjernkontroll, samt en USB-kabel som ikke bare brukes til lading. Man kan nemlig bruke den innebygde DAC-en via USB – og dermed slippe tapsgivende trådløs overføring. Direkte tilkoblet støtter Denon AH-GC30 HD-lyd.

Batteritiden er oppgitt til 20 timer med Bluetooth og ANC på. Det er nok til selv den lengste direkteflyturen man kan oppdrive. Men det er fortsatt en hel dag kortere enn Sony WH-1000XM3 og Bang & Olufsen H9i.

Foto: Denon

Tre grader av stillhet

Denon AH-GC30 har tre støyreduksjonsinnstillinger: “Plane Mode”, “City Mode” og Office Mode”, hvor flyinnstillingen er den mest effektive og kontorinnstillingen den mest skånsomme.

Denon har god kontroll på teknikken, og støyreduksjonen vil gjøre flyturen så stressfri som mulig. Selv om Sony WH-1000XM3 ved direkte sammenligning kanskje fjerner en anelse mer, er vi fortsatt oppe i en klasse hvor støy ikke er et problem, og du derfor kan nøye deg med å bekymre deg for benplassen og flymaten når først hodetelefonene er på, og informasjonsskjermen forteller at det er 10 timer til destinasjonen.

Akkurat som andre moderne støyreduserende hodetelefoner har Denon AH-GC30 en funksjon som gjør det mulig å få mikrofonlyden sendt inn i hodetelefonen slik at man kan følge med i en samtale. Hos Denon heter den “Ambient monitor”, og aktiveres ved å prikke på den ene øreklokken med en finger.

Pågående veiledning

Alle endringer av innstillingene ledsages av både en fanfare og en begeistret kvinnestemme som forteller hva som nå er valgt. Det virker som overkill – og meget forstyrrende for musikken. I støyende omgivelser kan det sånn sett gi god mening å få en bekreftelse på at man har truffet knappen riktig. Men her var responsen så dominerende at jeg til slutt valgte enten å holde meg helt fra å skifte mellom støyreduksjonstilstandene eller ta hodetelefonene av før jeg skiftet. Inntil det lyktes å finne en online-manual som forklarte hvordan guidingen kunne slås av!

Lydkvaliteten

Ingen støyreduserende hodetelefoner nøyer seg med bare å fjerne støyen. Lydkvaliteten lider mer eller mindre i prosessen. Denon AH-GC30 er intet unntak. Spesielt i den kraftige Plane Mode, hvor overtoner kan bli litt dunkle. I de mindre hardhendte City- og Office-innstillingene forblir en større del av toppen intakt. Det er imidlertid under alle omstendigheter et problem som er mindre ved normal bruk – altså midt i trafikken eller i en støyende flykabin, hvor det ikke handler om å utpensle detaljer, men om i det hele å kunne høre musikken.

Som ren musikkgjengiver med ANC avslått, er inntrykket et intimt lydbilde med en rund og fyldig øvre bass og nedre mellomtone. Diskanten er veloppløst nok, men den står litt i skyggen av bunnen. Når Leonard Cohen synger You Want it Darker, kommer han helt frem til scenekanten, mens resten av bandet holder seg i bakgrunnen. Det er ikke snakk om buldrende bass, for lyden er nyansert nok. Bare varm.

Over USB-tilkoblingen kommer det litt mer luft i toppen, og bassen blir merkbart fastere. Det endrer dog ikke på AH-GC30s generelt varme klang. Her er det definitivt peiskos hele veien – uansett om man spiller Simon & Garfunkel eller Disturbed. Hvis du bare vi ha en mer nøytral lyd, er Jabra Elite 85h og Sony WH-1000XM3 alternativer.

Konklusjon

Konkurransen på ANC-hodetelefoner er beinhard, og kvalitetsforskjellene små. Denons alternativ til en støydempende hodetelefon i luksusklassen er god å bruke. Den virker solid, og støyreduksjonen er noenlunde på nivå med konkurrentene. I ren luksusfølelse kan bare de svært dyre B&O matche Denon. Lydbildet er varmt, på grensen til det dunkle, noe som vil gi delte meninger. Men vi har å gjøre med hodetelefoner til hyggestunder, som nok spesielt vil tiltale de som har nådd en så moden alder at de gir pokker i hva de andre mener.

picture4 picture2
<
>
Der mange velger å la hodetelefonene styres med fingertouch og gester, holder Denon fast på knapper til de fleste funksjonene. Foto: Denon
Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
ANC-ørepropper til budsjettpris Jabra Elite 4 er helt trådløse ørepropper med støydemping til en rimelig penge
Ananas i ørene Bang & Olufsen har laget en ny spesialutgave av sine EX-ørepropper. Denne gangen i ananasgult.
De råeste hodetelefonene under 5000 kroner? De kinesiske hodetelefonene FiiO FT3 kan være det heftigste som er produsert i denne prisklassen.
lbpluss
Storm i et vannglass Argon Audio Quiet Storm ligner et par dyrere hodetelefoner. Lyden er imidlertid ikke i takt med designen.
lbpluss
Proffer trenger ikke betale mer Beyerdynamic DT 900 Pro X er for proffer og entusiaster, er lette å drive med billig utstyr, og de låter mye dyrere enn prislappen.
Følg Lyd & Bilde