: Audio Technica ATH-DSR7BT

Direkte gjennom luften

Heldigitale Bluetooth-hodetelefoner tar snarveien til ren lyd.

Juni 2017Audio-Technica ATH-DSR7BT

Lyd & Bilde mener

Fantastisk ren og åpen lyd til denne prisen. Kan også brukes som digital hodetelefon med USB-kabel.
Ingen reelle ankepunkter prisen tatt i betraktning. Men de kan bare brukes med digitale signalkilder.
Audio-Technica ATH-DSR7BT
Type: Over-ear, lukkede
Drivere: 45 mm
Frekvensområde: 5 Hz–40 kHz
Tilkobling: Micro-USB
Trådløst: Bluetooth 4.2 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP), NFC
Kodeks: aptX HD, aptX, AAC, SBC
Impedans: 30 ohm
Vekt: 300 g

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3245 kr

Bluetooth-hodetelefoner er en kategori vi ofte skriver om. Men det handler nesten alltid om praktiske og økonomiske hodetelefoner for å få litt god lyd på farten eller til treningen. Og gjerne i form av in-ear- eller on-ear-modeller.

Audio Technica ATH-DSR7BT er litt annerledes. Dels er det snakk om en full størrelse over-ear hodetelefon, og dels er den betydelig dyrere enn de typiske Bluetooth-hodetelefonene.

Øreputer og hodebøyle er trukket med sort kunstlær over memoryskum. Øreklokkene er i metallignende sort plast. Det generelle inntrykket er lekkert, uten å virke direkte luksuspreget.

Betjeningen er minimalistisk: En vippeknapp på høyre øreklokke skrur opp og ned lyden, og man kan pause musikken, besvare samtaler og skifte nummer med et touchfelt. Tre små LED-er viser batteristatus og overføringskvalitet.

Hodetelefonen er over-ear, men ikke blant de største. Mine forholdsvis omfangsrike lytteorganer kan akkurat snikes inn i de ovale øreklokkene, men de sitter ganske tett, og dybden i øreklokkene er også begrenset, så ørene trykker mot gitteret foran driveren. Det er ikke direkte stramt, men heller ikke så behagelig som på Philips Fidelio X2HR eller Audioquest Nighthawk. Betjeningen er ikke den mest intuitive jeg har møtt. Den virker – men krever litt tilvenning, og man kan fort skifte spor eller pause musikken ved en feil mens man prøver å rette på hodetelefonene.

Digitalt fra ende til annen

ATH-DSR7BT er utstyrt med noe som Audio Technica kaller Pure Digital Drive. Hva det er i praksis, fremgår ikke, men teknikken skal sikre en ubrutt digital signalkjede hele veien fra kilden og frem til driverne i hodetelefonen. Dermed unngår man påvirkning fra mobilen eller hodetelefonenes DAC. Hos Audio Technica har det angivelig lykkes å helt unngå D/A-konvertering, så forsterkeren skal også være digital.

Det er ingen analog jackinngang på ATH-DSR7BT, men det betyr ikke at man må kjøre trådløst. Micro USB-porten til lading kan nemlig også brukes som digital signalinngang. Da opptrer hodetelefonen som et eksternt lydkort, og støtter 24-bit/96 kHz HD-lyd. Dermed melder den seg inn i selskapet av Hi-Res Audio-komponenter. Som det selvfølgelig opplyses om på emballasjen.

Det ble i løpet av testen både lyttet trådløst og via USB-kabel. Den direkte digitale kabelforbindelsen er et stort pluss, men den to meter lange USB-kabelen er ganske enkelt for dårlig til formålet. Den er i samme tykke og stive plastkvalitet som man forventer av en ladekabel til et budsjettnettbrett. Men som lydkabel til en luksushodetelefon er det en bommert!

Lyden av ATH-DSR7BT

Heldigvis er det også andre ting som betyr noe, enn bærekomfort, betjening og tilbehør. Det er lyden. Og det er her man får hakeslepp. Jeg var ikke klar over at det er mulig å få så god lyd ut av et par trådløse Bluetooth-hodetelefoner. Jeg har hørt mye god musikk trådløst. Men ikke med den overfloden av detaljer som møter meg her.

Det er spesielt diskanten som skiller seg positivt ut. Små fine high-hat-detaljer og sprø treblåserlyder imponerer på Confessin fra Jazz at the Pawnshop, og bakgrunns- snakket har sjelden vært så veloppløst og naturlig. Og ikke over en trådløs BT-forbindelse.

Det samme gjelder mellomtonegjengivelsen i ATH-DSR7BT: detaljer, detaljer, detaljer. Enten det gjelder en gråtkvalt Sinead O’Conner på I am Stretched on Your Grave fra The Wolf is Getting Married eller Leonard Cohens avgrunnsstemme på You Want It Darker? Å høre sang er som å slå opp begrepet sang i leksikonet. Det må tas som ros. For selv om gjengivelsen er avslørende, er det fortsatt varme og musikalitet nok til at det ikke blir ubehagelig. Så lenge man ikke skifter til en kilde uten support for aptX. Det må man bare ikke gjøre.

Bassgjengivelsen i ATH-DSR7BT virker umiddelbart litt avdempet, sammenlignet med for eksempel Philips Fidelio X2HR. Det betyr imidlertid ikke at bassen mangler. Men den er ikke kunstig fremhevet. Sett på et spor som Right Hand Man fra Hamilton, hvor dyp elektrobass blander seg med kor- og solosang. Da oppdager man at alt som skal være i bunnen, er der!

HD-lyd over Bluetooth

Bluetooth har ikke noe godt rykte når det gjelder hi-fi-lyd. Kodeker i ”nesten-CD-kvalitet”, som aptX, har imidlertid gjort det mulig å få noe som minner om hi-fi gjennom luften. ATH-DSR7BT støtter blant annet også aptX. Men den utvider arsenalet med den nye aptX HD-kodek som lover lyd i HD-kvalitet (24 bit/48 kHz) via Bluetooth. Det er imidlertid bare noen få mobiler som støtter aptX HD ennå.

Selv om aptX er komprimert 4:1 under transisjonen, er det definitivt hi-fi man får i ørene. Faktisk faller en direkte sammenligning med den kablede Philips Fidelio X2HR på flere punkter ut til ATH-DSR7BTs fordel. Spesielt siden de to koster det samme. Det er spesielt diskantgjengivelsen som setter prikken over i-en. Det tilskriver vi den helt digitale signalveien i Audio Technica.

Det er til gjengjeld avgjørende å sikre seg at mobilen, nettbrettet eller datamaskinen støtter en av de hi-fi-egnede kodek-ene. I løpet av testen brukte jeg både en LG V10 med aptX og en Huawei Mate 9 Pro uten. Og forskjellen var som natt og dag!

Konklusjon

Audio Technica ATHDSR7BT gjør Bluetooth-hodetelefonenes rykte som en praktisk, men mindre hi-fi-egnet teknologi til skamme. Det er full åpning hele veien, i en grad som man sjelden finner til denne prisen. Og når man så i tillegg får en trådløs forbindelse og en digital forsterker med på kjøpet, er det intet mindre enn imponerende.

Skal man kritisere noe, har vi opplevde bedre bærekomforten, luksusfølelsen er begrenset, og betjeningen er mer smart enn egentlig gjennomtenkt. Det er imidlertid alt sammen for småting å regne, når lydkvaliteten tas med i betraktning.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Byggekvaliteten er udmærket, uden at være overdårlig. Men lyden er i særklasse.
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.