TEST: AIAIAI TMA-2 HD Wireless

Bygg din egen hodetelefon

Du kan få AIAIAIs hodetelefoner akkurat som du vil ha dem – for du kombinerer delene selv. Vi har lyttet til toppmodellen.
Karakter
AIAIAI TMA-2 HD Wireless
Lyd & Bilde mener
Original idé gir fritt valg fra alle hyller. Utmerket lydkvalitet. Diskret og nøkternt design.
Materialene er lekre, men finishen noe upolert. Ingen ANC eller styring for smarttelefon.
Spesifikasjoner

Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm, biocellulose
Frekvensområde: (ikke oppgitt)
Impedans: 32 ohm
Trådløst: Bluetooth 5 (aptX HD, aptX, AAC, SPC)
Tilkobling: Bluetooth, 3,5 mm stereojack / 6,3 mm adapter. Avtakbar kabel.
Automatisk støyreduksjon: nei
Mikrofon: omnidireksjonell
Batteritid: 18 timer
Web: aiaiai.audio

Annonse
Annonse
forfatter

Når man blar nedover den lange listen av hodetelefonprodusenter, dukker danske AIAIAI automatisk opp blant de første.

Selskapet har eksistert siden 2006, og på hjemmesiden deres kan man lese om hvordan en stor gruppe profesjonelle fra musikkbransjen har medvirket i utviklingen av produktene. Det er i seg selv ikke enestående i hodetelefonbransjen, hvor mange merker kobles til kjente musikere, men AIAIAI bruker ikke musikernes navn som fremtredende salgsargument. Det som til gjengjeld er usedvanlig, er at man kan velge å kjøpe deler som er tunet til en bestemt klang, når man setter sammen hodetelefonene sine.

Klikk og velg

For AIAIAI-hodetelefoner er ikke bare en standardvare som man kjøper i en masseprodusert blisterpakning. Man må selv sette den sammen av valgfrie deler. Omtrent som å kjøpe et klesskap på Ikea, hvor hyller, dører og innmat må kombineres. Man slipper likevel unna mosjonen med å plukke delene selv på lageret, siden alt kan bestilles i webshop-en.

Men man må fortsatt – på Ikea-vis – sette sammen hodetelefonene sine selv ved å åpne de mange forseglede posene og klikke på plass delene.

AIAIAIs hodetelefoner kan settes sammen etter smak og lommebok. Ikke ulikt møbler fra en svensk varehuskjede. (FOTO: AIAIAI)

Alt fra øverste hylle

Vårt testeksemplar var toppmodellen TMA2-HD, bestående av det beste fra alle de øverste hyllene. Hovedingrediensen er ørekoppene S05, som beskrives som «detaljerte» i lyden. Og så de største og mykeste over-ear-ørekoppene (S08) med øreputer i memory-skum og mikrofibermaterialet Alcantara, som føles omtrent som semsket skinn.

Annonse

Ørekoppene kan kombineres med syv forskjellige hodebøyler, noen til kablet bruk, og andre med innebygget Bluetooth-mottaker. Vårt eksemplar var H06, som inneholder en Bluetooth-mottaker med støtte for AptX HD, som gir mulighet for trådløs HD-lyd. Av samme grunn trengte vi ikke å velge hvilken av de 13 forskjellige kablene vi likte best.

Automatisk støyreduksjon (ANC) er ikke en valgmulighet. Det ville også kreve en helt annen konstruksjon, da ørekoppene er passive, og elektronikken er plassert i hodebøylen. ANC-hodetelefoner trenger mikrofoner i selve ørekoppene for å kunne fange opp lyden som skal brukes i korreksjonen.

Helheten, når alt er på plass, kan best beskrives som ydmyk og uten noen form for overflødig staffasje. Alle deler bortsett øreputene er i matt sort plast. Kvaliteten virker solid, og hodebøylen er ikke leddløs som på billige hodetelefoner. Øreputene, som også er matt sorte, er myke, men de sitter ikke så behagelig som jeg har opplevd på andre hodetelefoner i samme prisklasse. Stoffet nærmest suger støv og skitt til seg. Og jeg kan ikke la være å føle at helheten er langt fra å utstråle den luksusen prisen signaliserer.

Lydkvaliteten

AIAIAI har et nært samarbeid med det profesjonelle musikkmiljøet, og i motsetning til noen av de DJ-profilerte hodetelefonene vi har hørt i årenes løp, er TMA-2 HD nøytrale nok i lyden til å kunne brukes seriøst i musikkproduksjon. De gjengir nemlig alle toneområder noenlunde likt. Og også ganske bra.

Bassen er rund og lett fremhevet, noe som gir et varmt helhetsinntrykk. Det er passelig bra trøkk i bunnen på Madonnas «Dark Ballet», og Leonard Cohens dype røst fyller lydbildet «You Want it Darker». Men det er ikke snakk om dominerende bass. Hvis du ønsker klubblyd, må du lete et annet sted.

Annonse

Ørekoppene er merket «detailed», men jeg vil heller beskrive lyden i dem som «avbalansert». Stemmer låter rent og naturlig, men for en toppmodell med profesjonelle assosiasjoner kunne jeg gjerne ønske mer oppløsning. Og det gjelder både når hodetelefonene konfigureres som trådløse med HD-lyd, og når man kobler dem til med kabel og bruker en ekstern hodetelefonforsterker. Det samme gjelder det høyeste området, hvor lyden definitivt er behagelig og uten farging, men der ørlite mer «tssh» fra high hat-en og litt friere overtoner hadde gjort en forskjell.

Den aktive elektronikken er innebygget i hodebøylen. (Foto: AIAIAI)

Konkurrenter

Siden AIAIAI er de første moduloppbygde hodetelefonene vi har sett, er de uten konkurrenter på hjemmebane. Og ser vi på trådløse hodetelefoner i samme prisklasse, er det stort sett umulig å finne noen som ikke samtidig tilbyr automatisk støyreduksjon.

Støyreduksjon fremmer ikke lydkvaliteten i seg selv. Men det er en ettertraktet funksjon i premium-hodetelefoner. Funksjonen kan også slås av når man er hjemme og vil lytte seriøst til musikk. Og man kommer langt for de pengene som et sett TMA2 HD koster.

Konklusjon

AIAIAIs idé med å bygge hodetelefonene i moduler er et friskt pust, og TMA-2 HD er en toppmodell, sammensatt av glimrende bestanddeler. Lyden er behagelig og varm, og man kan lytte til den i timevis uten å bli trøtt. At AIAIAI har valgt at bruke ressursene på de indre elementene fremfor smart design, er også sympatisk. Men jeg må likevel innrømme at jeg til denne prisen hadde ventet mer – både når det gjelder bygge- og lydkvalitet.

 

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Da dukket den første PC-en med GeForce RTX 3080 opp. Og den flytter igjen grensene for 3D-ytelse i 3D-spill.
Bak det kjedelige ytret banker en kraftig prosessor og et utmerket grafikkort – men de får ikke utfolde seg.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Vil du ha en TV som ikke ser ut som en TV? Da kan Samsungs formfine Serif være et friskt alternativ.
Så lett har det aldri vært å filme i 4K fra luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED er for profesjonelle, og er kort sagt den beste PC-skjermen jeg har sett. Men den er ikke perfekt, denne heller.
For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.