Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.
BenQ tk850 lifestyle
Karakter
BenQ TK850i
Lyd & Bilde mener
BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.
Spesifikasjoner
  • Teknologi: DLP
  • Oppløsning: 4K UHD (3840 x 2160)
  • Panelkontrast: 30.000:1 (Dynamisk Iris)
  • Dynamisk kontrast:
  • Lysstyrke: 3000 ANSI Lumen
  • Høyttaler / lydutgang: Ja / ja
  • Levetid lampe:
  • HDR: Ja, HDR10
  • Avstand til 100” 16:9: 2,5 – 3,25 m (1,13-1,47:1)
  • Web: benq.eu

TK850i er en av de nyeste modellene fra BenQ, som er kjent for å levere prisgunstige projektorer med høy ytelse. Akkurat denne modellen er designet for allround underholdning, spill og sport, og fungerer dermed som et supplement til BenQs rene hjemmekino-projektorer. TK850i kan skilte med høy lysstyrke, og kommer dessuten med Android brukergrensesnitt, som gir enkel adgang til strømmetjenester – uten at du trenger å koble til en ekstern videokilde.

BenQ tk850 front

Foto: BenQ

Smart-projektor

De smarte finessene ligger ikke innebygd i selve projektoren, men kommer i stedet via en separat USB-dongle som man plugger inn bak et deksel. Dette er hovedforskjellen TK850i og den rimeligere TK850 uten ”i”. Videre har BenQ-projektoren doble HDMI 2.0 innganger, og støtter det velkjente HDR10-videoformatet.

Endelig en 4K DLP-projektor vi liker Ekte 4K eller ikke, BenQ W5700 gir i hvert fall knivskarpe bilder på film.

Vi gjorde oss raskt kjent med Android-funksjonaliteten, som vi kjenner godt til fra TV-verdenen. Brukeropplevelsen fungerer akkurat som forventet, der den laster raskt og gir enkel tilgang til de nyeste streamingtjenestene. Vi merker oss imidlertid at prisforskjellen mellom de to TK850/TK850i modellene er relativt stiv – sammenlignet med å kjøpe en separat Chromecast eller Apple TV, for eksempel.

BenQ-TK850i HDMI dongle

Den medfølgende USB-donglen forvandler TK850i til en smart-projektor med Android, som styres via en ekstra fjernkontroll.

Annonse

Bildejustering

BenQ er laget for å være en ukomplisert, lett anvendelig projektor, men det merkes også at justeringsmulighetene er relativt begrensede. Selve linsen har bare fokus- og zoom inn/ut, mens vinkling opp/ned og til siden må gjøres ved å bevege selve projektoren. Det fremstår litt spartansk i denne prisklassen. Til sammenligning har for eksempel Epson EH-TW7000 langt mer fleksible justeringsmuligheter på selve optikken.

Bildekvalitet

BenQ TK850i er en 4K-projektor med DLP fargehjul: Den benytter den velkjente DMD-bildechipen fra Texas Instruments, som bruker såkalt pikselskifting for å tegne opp et bilde med 4K-oppløsning. Dette er et effektivt, plassbesparende og prisgunstig alternativ til ekte native 4K-projektorer, men spørsmålet er hvordan bildeopplevelsen blir i praksis?

Annonse
BenQ tk850 angle

Foto: BenQ

Overraskende bra, faktisk. Vi testet BenQ-projektoren ved siden av potente high-end modeller som Sony VW290ES, og den gjør seg definitivt ikke bort i dette selskapet. Selv om kontrasten og svartnivået ikke er helt i klasse med Sony, er skarpheten fra 4K-filmene virkelig god, og faktisk sammenlignbar med modellene som har ekte 4K bildebrikke. Det er i seg selv ganske imponerende!

BenQ TK850i klarer også å fylle vårt store Dreamscreen-lerret med et lyssterkt og kontrastrikt bilde. Den har god nok lysstyrke til å gjengi HDR-effektene på en overbevisende måte. Men selv om den på papiret er like lyssterk som Epson EH-TW7000, må den i praksis se seg slått i denne disiplinen. Det vil være spesielt merkbart i lysere rom, at konkurrenten har litt mer krutt i de lyse partiene.

Men selv om den maksimale lysstyrken er ikke er like blendende som hos Epson, er skarpheten og detaljgraden til gjengjeld merkbart bedre i BenQ sitt tilfelle:, Testscenene fra bl.a Ready Player One får en langt mer nyansert og presis fargegjengivelse. Svartnivået er også vesentlig bedre, slik at vi får bedre dybde i de mørkeste filmscenene. Til filmtitting i et mørklagt rom foretrekker vi helt klart BenQ!

BenQ TK850i: Konklusjon

BenQ TK850i er laget for å være en smart projektor til variert bruk, og med den medfølgende Android USB-donglen gir den rask tilgang til de nyeste strømmetjenestene med et knappetrykk Bildekvaliteten er utmerket, med et sylskarpt, lyssterkt og kontrastrikt bilde, som faktisk kan måle seg med de langt dyrere 4K-modellene på bildeskarphet. En utmerket allround-projektor!

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor.
Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!

Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster.
Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.

Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.