Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Test av fire 4K projektorer

4 projektorer med 4K

Hvis du har en av disse projektorene, trenger du aldri gå på kino igjen.
4K projektorer

Man skulle tro at utvalget store TV-er marginaliserer behovet for en projektor i dag. Og, ja, du får en viss kinofølelse med en 85-tommer på veggen, men det blekner likevel i forhold til 120 tommer. Skal du fylle hele synsfeltet med bilde, uten å sitte klistret helt inntil, så er TV-ene fortsatt et stykke unna hva som er mulig med en projektor. Du må bare tåle å sitte i dempet til ingen belysning. I det siste har utvalget blant 4K projektorer blitt en god del større, som gjør det ekstra gøy å snurre film – eller fotballkamp – på et lerret.

Med 4K kan vi nå nyte enda skarpere og mer detaljrike bilder. Og selv om løsningene for å gjenskape alle disse pikslene – og også kvaliteten på jobben – varierer, så er det ikke til å komme bort fra at flere piksler gir mer informasjon i bildet.

4K projektor

Få mye bedre kinoopplevelse med en 4K projektor. Foto: Sony

Ekte eller falsk 4K?

Det er ikke bare-bare å lage en 4K projektor. En bildebrikke med over 8 millioner piksler, og dessuten øvrig utstyr som lampe, kjøling og optikk som trengs for den ekstra datakraften i forhold til en eldre HD-projektor, krever vanvittig høy presisjon og kvalitetskontroll. Derfor er utvalget blant projektorer som faktisk bruker et 4K bildepanel begrenset, og de er dessuten dyre. Den billigste på markedet kommer fra Sony, nemlig VPL-VW290ES, og prisen er godt over 50.000 kroner! Faktisk er de to eneste projektorene med 4K-panel i denne testen fra Sony.

Kjempebilder fra kloss hold Du må ikke ha projektoren fem meter unna, disse tre kan nemlig stå helt inntil lerretet! Topp brukervennlighet – men hva med bildekvaliteten?

Derfor er det fortsatt relevant å se på såkalte pikselskift-løsninger, hvor man med fiffig bruk av optikk flerdobler antall piksler fra bildepanelet, for å kunne telle 8,3 megapiksler på lerretet.

Annonse

Det har etter hvert blitt et ganske stort utvalg projektorer med denne løsningen, og de har kommet godt ned i pris. Blant de aller billigste er Epson EH-TW7000, som dessuten er med i denne testen. Hvor bra den er i et felt med heftige hjemmekinokanoner gjenstår å se, men vi har tidligere latt oss imponere av Epsons rimelige løsninger.

4K projektor

Har du en skikkelig «bat cave» blir det ekstra moro med 4K projektor. Foto: Creative Commons

Annonse

Tripp-trapp-tresko

I denne testen tar vi for oss fire projektorer, som alle har til felles å ha 4K oppløsning, men derimot varierer prisen på dem. Helt fra rett rundt 10.000 kroner for den rimeligste, til 76.000(!) for den dyreste. Vi ønsker rett og slett å finne ut hvor mye man må punge ut for et bra 4K-bilde, og hvilke kompromisser som må inngås. Og selvsagt: hvor bra er det mulig å få det hvis man virkelig er villig til å fleske til?

I den rimelige enden finner vi Epson EH-TW7000 og den noe dyrere BenQ TH850i – som dessuten har innebygd Android smart-TV. De to er begge pikselskiftere, men Epson har tre LCD-paneler mens BenQ bruker 1-chips digital DLP med fargehjul. De har ulike styrker og svakheter, de viktigste og vanligste er at LCD har høyere lysstyrke mens DLP ofte har bedre opplevd kontrast.

I klassen dyrere og dyrest finner vi Sony VPL-290ES og VPL-590ES. Ekte 4K, enorm kontrast og mye annet snacks. De er teknisk veldig like, forskjellen er at 590 har dynamisk iris for enda svartere svart, og litt høyere lysstyrke. Og et par andre detaljer. Prisforskjellen er derimot stor, 76.000 mot 56.000 kroner. Er den dyreste verdt det?

Vi hadde håpet å få med en JVC-projektor i denne testen, men der har produksjonen blitt kraftig strupet som følge av global halvledermangel, og vi har ikke klart å få tak i en projektor derfra.

 

Om vår vurdering

Når man tester fire 4K projektorer i fire ulike prisklasser, er det ikke veldig rart at den dyreste er den beste. I så måte var det heller ingen overraskelse at Sony VPL-VW590ES er den beste projektoren blant de fire. På alle måter. Men siden den ligger såpass mye høyere i pris enn den nest dyreste – også en Sony – syntes vi det ble litt vel drøyt å la den stikke av med noen Best i test-pris. I stedet landet vi på å gi den det høyeste antall stjerner mulig, for å understreke dens overlegenhet. Men den har rivaler fra for eksempel JVC (som vi dessverre ikke har fått tak i), som det skulle vært interessant å sammenligne direkte mot.Du får mer for pengene ved å velge VPL-VW290ES. Også den er kostbar, men tross alt mye rimeligere enn 590. Og den gir såpass mange av kvalitetene, at vi trykker den litt ekstra til vårt hjerte – når prisen går inn i regnestykket. Men siden den tross alt ikke er best, får den i stedet en Spesielt anbefalt-pris.

Vi håpet å bli overrasket av de rimeligere projektorene – og det ble vi! Spesielt av den billigste Epson EH-TW7000, som viste seg å gi et særdeles bra bilde for pengene. Her har Epson virkelig skutt blink! Nå kunne riktignok svartnivået godt vært bedre, men det er måte på hva man kan forlange. Ergo, Beste kjøp.

BenQ TK850i til dobbel pris av Epson er også en flott projektor. Tettere opp mot Sony-projektorene i fargegjengivelsen, og med en klart godkjent kontrast mellom lys og skygger i reelle scener. Den har ikke helt lysstyrken til Epson, ei heller kontrasten til selv den rimeligste Sony-en. Den mangler dessuten noen viktige optiske innstillinger. Den er en gyllen middelvei, som veldig mange nok vil bli fornøyd med.

Annonse

Produkter i testen

BenQ TK850i

Lyssterk Android-projektor

BenQs nye smart-projektor gir imponerende 4K-bilder med flotte farger og god lysstyrke, men optikken kunne vært bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe bilder med masse lysstyrke og god kontrast. Innebygd Wi-Fi og Android operativsystem er dessuten prakstisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheter, som kan gjøre det vrient å få til en 100% optimal installasjon.

Sony VPL-VW590ES

Makeløs kinoopplevelse

Det blir rett og slett ikke stort bedre enn dette. Snurr film!

Absolutt rålekkert bilde, helt fra svarteste svart til hviteste hvitt! Dette er virkelig high-end tvers igjennom, med en kinoopplevelse som overgår det meste. HDR-effektene er også det beste vi har sett på en projektor.
Trenger et mørkt rom – som i en skikkelig "bat cave"!

Sony VPL-VW290ES

Ekte 4K-bilde

Med Sonys 4K-projektor kan du lett ta opp kampen med nærmeste kino: Kombinasjonen av skarphet, kontrast og dybdefølelse gir en suveren bildeopplevelse.

Sony-projektoren har en bildeskarphet som få konkurrenter kan matche. Med suveren kvalitet på optikken retter den seg mot kresne hjemmekino-entusiaster.
Sonys innstegsmodell må klare seg uten en del kjekke finesser som linseminne og dynamisk iris.

Epson EH-TW7000

Gnistrende bilder for pengene

Den er blant markedets billigste 4K-projektorer. Og når EH-TW7000 i tillegg er så god, er den et varp som er vanskelig å slå.

Meget bra bilde, som trygt kan blåses opp på et stort lerret. Den kraftige lysstyrken gjør også at HDR-effektene står ekstra godt ut.
Fargegjengivelsen heller litt mot grønt rett ut av esken, og bør kalibreres.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.