: Surroundreceivere med Dolby Atmos

Tung hjemmekino med Atmos

Receivere med masse kraft og Dolby Atmos løfter hjemmekinoen til nye høyder.

Hjemmekino har alltid vært tøffest med surroundlyd. Ved å få lyd også bakfra, blir man trukket mer inn i handlingen, og det kan gå så galt at man må dukke ned i sofaen der man befinner seg i et bakholdsangrep med skurker som plaffer løs bakfra.

Fem høyttalere i hjemmekinoen var det som skulle til: to høyttalere bak, to foran, pluss en senterhøyttaler til dialogene. Og en subwoofer til basseffektene, da. Etter hvert fikk vi en ekstra senterhøyttaler bak, for å binde den bakre delen av lydbildet bedre sammen. Dette ble ytterligere oppgradert til enda en høyttaler bak. Og med totalt sju høyttalere pluss subwoofer, bestemte undertegnede seg for at nå får det holde. Ble det flere kanaler nå, betalte man i dyre dommer for noe man ikke trengte. Men jommen fortsatte det ikke, til både 9, 10 og 11 kanaler på de mest toppspesifiserte surroundreceiverne. Sirkelen rundt oss skulle tegnes opp med stadig flere høyttalere. Etter å ha testet ulike konfigurasjoner med høyttalere høyt og lavt, har jeg for min egen del for lengst slått meg til ro med THX-oppsettet på vårt testrom, som består av sju høyttalere pluss subwoofer.

 

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Enda flere kanaler. Men denne gangen med ekstra kanaler som vi faktisk kan få bruk for. Det dreier seg om å feste ekstra høyttalere oppe i taket, rett foran og eventuelt også rett bak sofaen. Disse høyttalerne fungerer som et lydmessig bindeledd mellom frontkanalene og det som foregår bak, og bidrar til å tegne opp en ekte halvkule av lyd rundt og over oss. Hvis du har vært på kino i det siste og tenkt at lydbildet virket usedvanlig sammenhengende og stort, så er oddsen god for at du har sett en film med Atmos-lydspor. Da med enda flere kanaler – opptil 64 stykker! Men til hjemmebruk er det nødvendigvis nedskalert av hensyn til både budsjett og plass, og vi bruker da enten to eller fire høyttalere i taket, som tillegg til det sedvanlige fem- eller sjukanalsoppsettet.

Utvalget av Atmos-filmer på Blu-ray er fremdeles skralt, men etter hvert er det planlagt utgivelser på løpende bånd. I mellomtiden koser vi oss med Transformers – Age of Extinction.

 

Toppspesifiserte receivere
Men det holder ikke med Atmos for å gi gode opplevelser i stua. Forsterkeren må være av god kvalitet og servere nok kraft, og i denne testen leter vi blant toppmodellene til de nåværende receiverprodusentene som har Atmos-dekoding. Samme krav som før gjelder selvsagt til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musikk så vel som film, og la det være sagt – dagens receivere er stadig like gode på å gjengi de tradisjonelle surroundformatene. Du trenger dermed ikke vente på flere Atmos-utgivelser for å virkelig storkose deg med hjemmekinoopplevelser i særklasse.

 

Se videopresentasjon av testen her:

 

Strømming og appstyring
Det har etter hvert blitt standard at receivere har nettverksfunksjon, det gjelder også alle i denne testen. Det innebærer at de kan strømme musikk – også høyoppløst – direkte via hjemmenettverket, enten fra en tilkoblet PC eller nettverksharddisk. Eller bruk strømmetjenester som Spotify eller Wimp. Alle receiverne i denne testen har innebygd Spotify Connect og dessuten AirPlay, som enkelt lar deg strømme musikk fra en iPhone eller iPad. Har du Wimp HiFi kan du da strømme i full CD-kvalitet via AirPlay.Alle receiverne kan styres med mobiltelefon eller nettbrett via en app, slik at du mesteparten av tiden ikke behøver den medfølgende fjernkontrollen.Om priser
Prisene på testens receivere spriker noe, og enkelte vil nok mene at noen andre modeller ville gitt et mer rettferdig utgangspunkt prismessig. Men priser forandrer seg, og vi har her bestemt at vi rett og slett tar produsentenes toppmodeller og setter dem opp mot hverandre. Dermed er dette en test av hvem som tilbyr den beste surroundreceiveren akkurat nå, snarere enn at vi på død og liv må finne receivere som koster nøyaktig det samme, og sette dem opp mot hverandre.Slik testet vi
Vi har testet med fire Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er det bare nok forsterkertrinn til et 5.1-oppsett ved siden av (5.1.4), mens for et komplett 7.1-oppsett kreves da en ekstra effektforsterker (Pioneer støtter ikke dette). Unntaket er Onkyo, som med sine 11 forsterkertrinn ikke trenger ekstra forsterker. Vi har prøvd begge oppsett, da med en Hegel H20 effektforsterker på de ekstra Atmos-kanalene. Litt ”overkill”, men da får man i hvert fall et veldig godt inntrykk av hva de ekstra kanalene tilfører lydbildet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan oppgraderes til Auro 3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Dette er beregnet for en annen høyttalerkonfigurasjon, hvor hver høydehøyttaler monteres i taket rett over hver av front- og bakhøyttalerne i et 5.1-oppsett. Man får dermed 9.1 kanaler til sammen. Vi har så vidt testet ut Auro 3D, men da med et Atmos-høyttaleroppsett. Ikke helt optimalt, men tidspresset hindret oss i å foreta en ny høyttalermontering.

Vi har testet Atmos med filmen Transformers – Age of Extinction. Mye action, fete eksplosjoner og masse rom i lydbildet. Musikk i surround er ”Magnificat”, et nydelig klassisk verk fremført av Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene. Her får man akustikken fra Nidarosdomen helt inn i stua! Spesielt dersom du velger Auro 3D-lydsporet med høydekanaler.

Musikk i stereo har vært mye forskjellig, fra pop og rock til roligere toner.

 

Tips til spilleliste mens vi venter på lysere tider: Melankolsk Mørketid III på Wimp.

 

Tips!
Når du skal nyte Dolby Atmos, pass på at Blu-ray-spillerens lydutgang er satt til ”bitstream” og ikke PCM.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Lyd & Bilde mener

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.
 • HDMI: 8 inn, 3 ut
 • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
 • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4 / 9.1.2)
 • Mulighet for Auro 3D
 • 9 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)
 • Audyssey MultEQ XT32 høyttalerkalibrering
 • Nettverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
 • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
 • Platespillerinngang
 • Fjernkontrollapp for iOS og Android
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 13498 kr

Denons toppmodell er rimelig, men har likevel 11-kanals prosessering, slik at man med en ekstra effektforsterker kan koble opp et 7.1-oppsett sammen med fire ekstra Atmos takhøyttalere. Receiveren kan også for et pristillegg oppgraderes til å støtte Auro 3D.

AirPlay og Spotify Connect gir superenkel tilgang på musikken over hjemmenettverket, og høyoppløst musikk kan strømmes via en DLNA-app. Trådløs nettilkobling er integrert.

 

Denon_AVR-X5200W_app
Fjernstyringsappen er oversiktlig nok, men har ikke veldig mange funksjoner.

 

 

Brukervennlighet
Denons fjernkontrollapp er enkel. Lett å bruke, men få funksjoner, så du må benytte medfølgende fjernkontroll til å gjøre avanserte innstillinger. Også den dedikerte iPad-versjonen er ganske ribba for funksjoner.

Oppsett av forsterkerkanaler og høyttalere må velges før du kjører automatisk romkorreksjon, og da viser et bilde på skjermen hvor de ulike høyttalerne skal tilkobles.

 

Denon_AVR-X5200W_bak
11 kanaler kan prosesseres, dersom man kobler til ekstra effektforsterker. Doble Wi-Fi-antenner gir mer stabil nettilkobling.

 

 

Lydkvalitet
Audyssey romkorreksjon gir en veldig fin og sammenhengende boble av omringende lyd. Hvis du synes lyden blir litt i slankeste laget, kan du velge L/R bypass, som skrur av korreksjonen på fronthøyttalerne.

Tonene er oppløst, og lydbildet stort. Dialogene er fyldige og klare på én gang, og Dolby Atmos gir en stor og omringende halvkule av lyd med fire takhøyttalere. Det funker også bra med to – men aller best blir det med fire takhøyttalere og en ekstra effektforsterker til et ekstra sett bakhøyttalere (7.1.4). Men det er ikke nødvendig for å få fete filmopplevelser.

Når Megatron kaster en infernobombe fra et garasjetak, og verdens mest irriterende menneske blir gjort til aske, smeller det i alle kanaler. Denon har ikke like mye muskler som de største gutta. Det er mer enn fett nok, men både Onkyo, Pioneer og Yamaha drar fra i desibeldisiplinen.

Hva musikk angår, stortrives Denon med komplekse klangstrukturer, som i klassiskinnspillingen ”Magnificat”. DTS + Dolby Surround lydmodus bruker faseinformasjon fra lydsporet til å aktivere de fire ekstra høyttalerne, som gir en stor gassboble av lyd. Det føles som om lytterommet har vokst til å bli 5 meter under taket! Derimot låter Pure Direct renere, og foretrekkes når man skal dra opp lydnivået. Med lydsporet Auro 3D blir det noe annet, med sitt gigantiske og oppløste lydbilde. For å få 3D-lyd må da receiveren kalibreres om på nytt, så man må nesten velge på forhånd om man vil ha Auro 3D eller Atmos. Jeg har en følelse av at Atmos blir det mest utbredte etter hvert.

Receiverens fylde og luft gjør seg også meget godt med musikk i stereo, med klare og distinkte stemmer i et stort og luftig lydbilde. Ikke førstevalget for de verste raverne og rockehodene, til det anbefales Yamaha eller Onkyo.

 

Konklusjon
Denon AVR-X5200W er klassens rimeligste, men likevel produsentens toppmodell. Den overbeviser med oppløst og fyldig lyd, og er enkel og intuitiv i bruk, med oversiktlige menyer. Den er ikke fullt så kraftig som de mest hardbarka, men den spiller høyt nok, og dersom du synes det er viktigere med et stort og holografisk lydbilde med masse luft, fordelt på mange høyttalerkanaler, trår du ikke feil med denne.

 

Se videopresentasjon av Denon AVR-X5200W

https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Sammenlagtseier

I sin nyeste generasjon har Yamaha fått innebygd trådløs nettverkstilkobling (Wi-Fi), hvor man tidligere trengte en adapter. Bluetooth er fremdeles ikke innebygd, da Yamaha mener at det er mer fremtidsrettet med en adapter som kan oppgraderes.

I tillegg til AirPlay og Spotify Connect, gir Yamaha en brukervennlig tilgang til lagret musikk via sin Music Play-funksjon. Denne har mye samme brukervennlighet som AirPlay, men støtter også Android- og Windows-mobiler.

 

Yamaha_RX-A3040_app
Appen til Yamaha er både avansert og lett å bruke, spesielt den som bruker den ekstra skjermstørrelsen til iPad.

 

 

Brukervennlighet
Yamahas fjernstyringsapp, og spesielt iPad-versjonen, er oversiktlig og brukervennlig. Her har du direkte tilgang på funksjoner som ellers krever omstart av receiveren, som oppdatering av programvaren.

Oppkobling er enkelt og greit. Atmos-høyttalerne skal kobles til Front Presence og Right Presence. Velg ønsket forsterkeroppsett i manuell oppsettmeny, før du går inn i automatisk oppsettmeny og velger automatisk YPAO høyttalerkalibrering. Derfra går alt av seg selv.

 

Yamaha_RX-A3040_bak
Yamaha krever som så mange andre en ekstra stereoforsterker for å utnytte 11 kanals prosessering. Men det blir også knakende bra med ”bare” 9!

 

 

Lydkvalitet
Yamaha har en varmere og fyldigere gjengivelse av lydsporet enn konkurrentene. Dialogene på Transformers – Age of Extinction låter stort og pompøst, og får det nesten til å dirre i kroppen. Eksplosjoner smeller med voldsom kraft, og basseffektene kjennes enda bedre i underregionen enn med de øvrige receiverne, med unntak av Onkyo.

Et helikopter fra oven høres som det er over hodene våre, og klangen fra et stort rom nærmest løfter oss ut av vårt eget testrom. Mye skyldes Atmos-kanalene, men også receiverens oppløste overtoner. Autokalibreringen av høyttalerne er også meget nøyaktig, og skal ha sin del av æren for holografien i lydbildet.

Ære skal også receiveren ha for rytmikken i bassregisteret, når musikk står på menyen. For her sparkes det løs med største selvfølgelighet, og det er stor kropp i kontrabasser og dype orgeltoner, som ruver godt i avgrunnen.

Klassisk som Blu-ray-utgivelsen ”Magnificat” låter aller finest i Pure Direct. Likevel kan det være å foretrekke for eksempel Dolby Surround lydmodus, som da tar bruk av takhøyttalerne og løfter lydbildet opp i høyden. Siden innspillingen ikke er kodet med Atmos (og receiveren ikke støtter Auro 3D), blir lydbildet smurt litt uskarpt opp i høyden, men boblen av lyd er likevel sammenhengende og omsluttende.

 

Yamaha_RX-A3040(2)

 

Konklusjon
Receiveren fra Yamaha har en svært fysisk tilnærmelse til lydsporet. Spesielt bassregisteret er stort og fyldig, og smeller hardt. Noen vil si bassen er i overkant fyldig, men samtidig gjør det hjemmekinoopplevelsene enda mer underholdende. Spesielt når man spiller høyt, hvor konkurrentene kan låte litt hardt mens Yamaha holder det ørevennlig.

Både film og musikk låter meget bra, og Atmos-innhold vokser inn i lydhimmelen. Musikk er også svært engasjerende både i stereo og surround, og legger man til at det er en drøm å operere receiveren – spesielt med iPad-appen, så har du vinneren her.

 

Se videopresentasjon av RX-A3040

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Vanvittig trøkk

Mens alle receivere støtter HDMI 2.0 og dermed 4K videooppløsning med både 50 og 60 bilderammer i sekundet, er det bare Onkyo som støtter den nye HDCP 2.2 kopibeskyttelsen. Fremtidige 4K Blu-ray-utgivelser kan kreve dette, tiden vil vise.

Onkyo har noe så sjeldent som balansert XLR stereoutgang for tilkobling til ekstra effektforsterker i stereo, og er dessuten eneste receiver med elleve forsterkertrinn.

 

Onkyo_TX-NR3030_app
Appen er fin, og man kan lett trimme lydnivået på ulike kanaler. Hvis du vil ha en bestemt lydmodus, må du for eksempel trykke på Movie eller Music mange ganger, til den dukker opp.

 

 

Brukervennlighet
Fjernkontrollappen Onkyo Remote 3 gir god oversikt, men vi liker ikke å måtte trykke mange ganger på rad for å få den lydmodusen man ønsker. Det burde vært direktevalg for hver modus.

Oppkobling går greit, men det kunne gjerne vært enklere tilkobling til trådløst internett, uten å måtte bla gjennom alfabetet for å plotte inn passordet. WPS-funksjon eller mulighet for å dele innstillingene fra mobiltelefonen ville gjort seg.

Autokalibreringen av høyttalerne går greit, bortsett fra avstanden til subwooferen, som ble satt nesten 1,5 meter for lang og dermed ga dårlig timing i bassen. Etterjustering var nødvendig. Videre synes vi ikke AccuEQ-funksjonen til Onkyo er spesielt bra, vi foretrekker å skru av denne etter kalibrering.

 

Onkyo_TX-NR3030_bak
Onkyo TX-NR3030 har noe så spesielt som balansert XLR analogutgang til frontkanalene.

 

 

Lydkvalitet
Når alt er skikkelig satt opp, er det bare å nyte lyden. Atmos-lyden på Transformers 4 gjengis med et gigantisk lydbilde, og dialogene er store og kraftige. Onkyo er konge på rå kraft, og selv om prisen kan virke stiv, er den ikke det når man vet man kan koble opp et fullt Atmos-sett med elleve høyttalere uten å benytte ekstra effektforsterker.

Når hovedpersonene går inn i hovedbygningen til KSI hvor skurkene lager Transformers-kloner, hører man den store klangen fra laboratoriet, hvor Atmos-kanalene virkelig løfter lydbildet opp i den tredje dimensjonen. Lydbildet er sømløst og stort, og når Megatron kaster bomben sin som øyeblikkelig griller en mann til aske, røsker det i kroppen som med ingen av de andre receiverne.

Den briljante 2L-utgivelsen Magnificat på Blu-ray låter utsøkt i surround. Den er ikke fullt så gassaktig og vektløs i overtonene som med Marantz, og Onkyo er noe bøsere og mørkere i fremtoningen, også sammenlignet med Denon og Pioneer. Derimot er dynamikken fremragende. Både i mellomtonen og bassregisteret har Onkyo full kontroll.

Med musikk i stereo låter det også meget bra, og Onkyo er sammen med Yamaha den man helst vil ha når man skal la festmusikken virkelig dundre løs.

 

Konklusjon
Med elleve forsterkertrinn trenger man ikke ekstra effektforsterker for å få fullt oppsett med 7.2 surround i tillegg til fire Atmos-kanaler i taket. Onkyo TX-NR3030 er dessuten meget kraftig og har full kontroll på alt som skjer. Lydkvaliteten er eksellent på både film og musikk, og receiveren støtter neste generasjons kopibeskyttelse (HTCP 2.2). Hva mer kan man ønske seg?

Vel, vi savner Audyssey romkorreksjon, da Onkyos egne ikke funker like bra. I tillegg er det noen småting å pirke på med brukervennligheten.

 

Se videopresentasjon av TX-NR3030

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Kraft og kontroll

Mens konkurrentene kan koble til fire Atmos-høyttalere pluss sju vanlige høyttalere (forutsett ekstra effektforsterker), er Pioneer SC-LX88 begrenset til to pluss sju, eventuelt fire pluss fem.

Bluetooth er innebygd med aptX-støtte for bedre lyd, det samme er trådløs Wi-Fi. Høyoppløste musikkfiler kan spilles via hjemmenettverket (DLNA), og har du DSD-filer, kan disse spilles av fra PC eller Mac via USB-inngangen. AirPlay og Spotify Connect er på plass, for enklest mulig tilgang til musikken.

 

Pioneer_SC-LX88_app
Appen til Pioneer er avansert. Men plagsomt med ikoner som danser hulter til bulter, hvis man ikke velger å låse dem.

 

Brukervennlighet
Fjernstyringsappen iControlAV5 gir tilgang til alt av funksjoner. Med en smartmobil jobber man da i mange lag, mens skjermstørrelsen på iPad er godt utnyttet for å gi bedre oversikt. Men jeg fatter ikke hvorfor noen funksjoner har animerte knapper, som flytter seg hele tiden. Man kan låse dem, men i utgangspunktet danser de rundt på skjermen.

Oppkoblingen går lekende lett i samlag med en steg-for-steg grafisk bruksanvisning innebygd i receiveren, som du får tilgang til direkte via nettleseren på din datamaskin.

Autokalibrering av høyttalerne korrigerer for både lydnivå, avstand delefrekvens, innbyrdes fase og stående lydbølger.

 

Pioneer_SC-LX88_bak
Pioneer har ikke dekoding for flere enn ni kanaler pluss subwoofer. Derimot har den USB-DAC-inngang som støtter både DSD og høyoppløst PCM.

 

 

Lydkvalitet
Dynamikken er gnistrende bra. Her smeller det med full kontroll i alle kanaler! Dialogene på film er distinkte, og lydlandskapet omringer oss. Når et helikopter svever over en maisåker på Atmos-lydsporet til Transformers 4, føler man propellen godt over hodet. Et 5.1-oppsett med fire Atmos-kanaler gir en mer romslig og sømløs gjengivelse, enn med to Atmos-kanaler sammen med et 7.1-oppsett. Det hadde blitt enda mer omringende med 7.1 og fire høyttalere, men det støtter ikke prosessoren.

Økes lydnivået for mye, blir det imidlertid litt skarpt, så hvis du insisterer på å øse på med full rulle i lengre tid om gangen, så finnes det mer behagelige alternativer.

Musikk i surround forfører. Den norske klassiskutgivelsen Magnificat på Blu-ray flytter klangen fra Nidarosdomen inn i testrommet på overbevisende måte. Det låter mest oppløst og rent i Pure Direct. Sett for eksempel til Dolby Surround, og takhøyttalerne aktiveres. Da blir det mer omringende, men samtidig litt mer diffust, da innspillingen ikke har Atmos-lydspor. Den har imidlertid Auro 3D, men det støtter ikke receiveren.

Musikk i stereo gjengis med en stram og fin bass, og uansett musikk kommer den klare, distinkte mellomtonegjengivelsen godt med. Men her er ingen tillagt mykhet og varme: Lyden er stram, frampå og analytisk.

 

Konklusjon
Pioneer SC-LX88 tegner opp et åpent lydbilde, med klare dialoger og sangstemmer. Her er glimrende dynamisk kontrast, og Dolby Atmos løfter det hele ytterligere, med mer omringende lyd fra oven. Vi kunne imidlertid ønske oss ytterligere et par Atmos-kanaler.

Ellers er det bra med funksjoner og bruksområder, fra strømming til nettverksfjernstyring, alt i en brukervennlig innpakning. Fjernkontroll-appen iControlAV5 har mange funksjoner, som får best oversikt over på en iPad.

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Forfinet nytelse

Marantz SR7009 er bygget på samme lest som Denon AVR-X5200W, og er nærmest identisk på innsiden. Men en joker er forforsterkertrinnet, hvor Marantz benytter diskrete overflatemonterte komponenter, som skal forbedre både hurtighet og støynivå i forhold til Denons integrerte kretser (IC). Marantz har også 7.1 analoginngang, som Denon ikke har.

Ellers er de veldig like, det gjelder også 11 kanalers prosessering, støtte for Atmos og mulighet for støtte for Auro 3D (koster ca 1.350 kr).

 

Marantz_SR7009_app
God oversikt men lite funksjoner er hva som kjennetegner Marantz’ fjernkontrollapp.

 

 

Brukervennlighet
Fjernkontrollappen til Marantz er den samme som Denons, som betyr at den er enkel å bruke, men uten veldig avanserte funksjoner. Men den har det man trenger til daglig bruk.

Oppsettet gjøres på samme måte som med Denon, og et bilde på skjermen kommer opp som viser hvor hver høyttaler skal tilkobles.

 

Marantz_SR7009_bak
11 kanaler kan prosesseres, om ekstra effektforsterker tilkobles. 7.1 analoginngang er også på plass.

 

 

Lydkvalitet
At Marantz er oppgitt med færre watt enn Denon mistenker jeg har med hvordan målingene er gjort å gjøre, da kraften oppleves identisk. Det betyr imidlertid at heller ikke Marantz slår Onkyo, Yamaha og Pioneer på rå styrke. Men i likhet med Denon tegner Marantz opp et vanvittig luftig lydbilde, og Audyssey-korreksjonen er pinlig nøyaktig hva høyttaleravstandene angår. Som betyr en meget god faserespons. Men også her setter jeg pris på mulighet for å skru av EQ på fronthøyttalerne, da detaljene i toppen kan oppleves litt påtrengt. Husk at innhold med Atmos-lydspor ikke kan gjengis med Pure Direct, da Atmos-kanalene må prosesseres med Dolby Surround-funksjonen.

Hvor Denon er litt mykere i lydsignaturen, oppleves Marantz noe raskere og med mer gnist, spesielt i mellomtonen. De to er begge meget bra, men klangkarakteren er noe annerledes. Luften fra Atmos-lydsporet til Transformers 4 kommer enda litt bedre frem, noe som tegner opp en enda større halvkule med luftig lyd

Klassiskinnspillingen ”Magnificat” på Blu-ray har Auro 3D-lydspor og ikke Atmos. At receiveren må kalibreres om hver gang man skifter fra Atmos- til Auro 3D-innhold viser hvor inkompatible disse to lydformatene er, men fint å ha valget i hvert fall.

Auro 3D-lydsporet gir innspillingen fra Nidarosdomen en mer distinkt holografi enn vanlig 5.1 DTS, på grunn av høydekanalene. Det låter rett og slett fabelaktig. Et drømmeaktig musikklandskap, hvor man virkelig føler at man sitter inne i en gassboble av musikk.

Musikk i stereo låter eksepsjonelt rent og pent, spesielt i Pure Direct lydmodus. Marantz holder bra kontroll også ved ganske høyt lydnivå, men i likhet med Denon er denne ingen desibel-dragracer.

 

Konklusjon
Med meget intuitive menyer og hjelp til høyttalertilkobling er brukervennligheten på topp. Lyden er oppløst og distinkt, og slektskapet til Denon AVR-X5200W er umiskjennelig. Denon har en noe fyldigere mellomtone, hvor Marantz er enda litt luftigere i toppen. Marantz oppleves litt raskere i vendingene enn Denon, men hvilken du bør velge kommer veldig an på hvilken pris du ser dem til.

 

Marantz_SR7009(2)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
11 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.