Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Surroundreceivere med Dolby Atmos

Tung hjemmekino med Atmos

Receivere med masse kraft og Dolby Atmos løfter hjemmekinoen til nye høyder.

Skrevet av / 16.02.15 - 00:01
Surroundreceivere med Dolby Atmos
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hjemmekino har alltid vært tøffest med surroundlyd. Ved å få lyd også bakfra, blir man trukket mer inn i handlingen, og det kan gå så galt at man må dukke ned i sofaen der man befinner seg i et bakholdsangrep med skurker som plaffer løs bakfra.

Fem høyttalere i hjemmekinoen var det som skulle til: to høyttalere bak, to foran, pluss en senterhøyttaler til dialogene. Og en subwoofer til basseffektene, da. Etter hvert fikk vi en ekstra senterhøyttaler bak, for å binde den bakre delen av lydbildet bedre sammen. Dette ble ytterligere oppgradert til enda en høyttaler bak. Og med totalt sju høyttalere pluss subwoofer, bestemte undertegnede seg for at nå får det holde. Ble det flere kanaler nå, betalte man i dyre dommer for noe man ikke trengte. Men jommen fortsatte det ikke, til både 9, 10 og 11 kanaler på de mest toppspesifiserte surroundreceiverne. Sirkelen rundt oss skulle tegnes opp med stadig flere høyttalere. Etter å ha testet ulike konfigurasjoner med høyttalere høyt og lavt, har jeg for min egen del for lengst slått meg til ro med THX-oppsettet på vårt testrom, som består av sju høyttalere pluss subwoofer.

 

Atmos
Så kom Dolby Atmos. Enda flere kanaler. Men denne gangen med ekstra kanaler som vi faktisk kan få bruk for. Det dreier seg om å feste ekstra høyttalere oppe i taket, rett foran og eventuelt også rett bak sofaen. Disse høyttalerne fungerer som et lydmessig bindeledd mellom frontkanalene og det som foregår bak, og bidrar til å tegne opp en ekte halvkule av lyd rundt og over oss. Hvis du har vært på kino i det siste og tenkt at lydbildet virket usedvanlig sammenhengende og stort, så er oddsen god for at du har sett en film med Atmos-lydspor. Da med enda flere kanaler – opptil 64 stykker! Men til hjemmebruk er det nødvendigvis nedskalert av hensyn til både budsjett og plass, og vi bruker da enten to eller fire høyttalere i taket, som tillegg til det sedvanlige fem- eller sjukanalsoppsettet.

Utvalget av Atmos-filmer på Blu-ray er fremdeles skralt, men etter hvert er det planlagt utgivelser på løpende bånd. I mellomtiden koser vi oss med Transformers – Age of Extinction.

 

Toppspesifiserte receivere
Men det holder ikke med Atmos for å gi gode opplevelser i stua. Forsterkeren må være av god kvalitet og servere nok kraft, og i denne testen leter vi blant toppmodellene til de nåværende receiverprodusentene som har Atmos-dekoding. Samme krav som før gjelder selvsagt til lydkvalitet i både to og flere kanaler, på musikk så vel som film, og la det være sagt – dagens receivere er stadig like gode på å gjengi de tradisjonelle surroundformatene. Du trenger dermed ikke vente på flere Atmos-utgivelser for å virkelig storkose deg med hjemmekinoopplevelser i særklasse.

 

Se videopresentasjon av testen her:

 

Strømming og appstyring
Det har etter hvert blitt standard at receivere har nettverksfunksjon, det gjelder også alle i denne testen. Det innebærer at de kan strømme musikk – også høyoppløst – direkte via hjemmenettverket, enten fra en tilkoblet PC eller nettverksharddisk. Eller bruk strømmetjenester som Spotify eller Wimp. Alle receiverne i denne testen har innebygd Spotify Connect og dessuten AirPlay, som enkelt lar deg strømme musikk fra en iPhone eller iPad. Har du Wimp HiFi kan du da strømme i full CD-kvalitet via AirPlay.Alle receiverne kan styres med mobiltelefon eller nettbrett via en app, slik at du mesteparten av tiden ikke behøver den medfølgende fjernkontrollen.Om priser
Prisene på testens receivere spriker noe, og enkelte vil nok mene at noen andre modeller ville gitt et mer rettferdig utgangspunkt prismessig. Men priser forandrer seg, og vi har her bestemt at vi rett og slett tar produsentenes toppmodeller og setter dem opp mot hverandre. Dermed er dette en test av hvem som tilbyr den beste surroundreceiveren akkurat nå, snarere enn at vi på død og liv må finne receivere som koster nøyaktig det samme, og sette dem opp mot hverandre.Slik testet vi
Vi har testet med fire Atmos-kanaler. Med fire Atmos-kanaler er det bare nok forsterkertrinn til et 5.1-oppsett ved siden av (5.1.4), mens for et komplett 7.1-oppsett kreves da en ekstra effektforsterker (Pioneer støtter ikke dette). Unntaket er Onkyo, som med sine 11 forsterkertrinn ikke trenger ekstra forsterker. Vi har prøvd begge oppsett, da med en Hegel H20 effektforsterker på de ekstra Atmos-kanalene. Litt ”overkill”, men da får man i hvert fall et veldig godt inntrykk av hva de ekstra kanalene tilfører lydbildet.

Receiverne fra Marantz og Denon kan oppgraderes til Auro 3D, et konkurrerende format til Dolby Atmos. Dette er beregnet for en annen høyttalerkonfigurasjon, hvor hver høydehøyttaler monteres i taket rett over hver av front- og bakhøyttalerne i et 5.1-oppsett. Man får dermed 9.1 kanaler til sammen. Vi har så vidt testet ut Auro 3D, men da med et Atmos-høyttaleroppsett. Ikke helt optimalt, men tidspresset hindret oss i å foreta en ny høyttalermontering.

Vi har testet Atmos med filmen Transformers – Age of Extinction. Mye action, fete eksplosjoner og masse rom i lydbildet. Musikk i surround er ”Magnificat”, et nydelig klassisk verk fremført av Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene. Her får man akustikken fra Nidarosdomen helt inn i stua! Spesielt dersom du velger Auro 3D-lydsporet med høydekanaler.

Musikk i stereo har vært mye forskjellig, fra pop og rock til roligere toner.

 

Tips til spilleliste mens vi venter på lysere tider: Melankolsk Mørketid III på Wimp.

 

Tips!
Når du skal nyte Dolby Atmos, pass på at Blu-ray-spillerens lydutgang er satt til ”bitstream” og ikke PCM.

 

Produkter i denne test

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.
Les hele testen

Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.
Les hele testen

Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer.
Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.
Les hele testen

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.
Les hele testen

Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.

11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top