: Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.
Lyd & Bilde mener
Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 8 inn, 3 ut
  • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
  • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4 / 9.1.2)
  • Mulighet for Auro 3D
  • 9 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)
  • Audyssey MultEQ XT32 høyttalerkalibrering
  • Nettverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
  • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
  • Platespillerinngang
  • Fjernkontrollapp for iOS og Android
Annonse
Annonse
forfatter

Denons toppmodell er rimelig, men har likevel 11-kanals prosessering, slik at man med en ekstra effektforsterker kan koble opp et 7.1-oppsett sammen med fire ekstra Atmos takhøyttalere. Receiveren kan også for et pristillegg oppgraderes til å støtte Auro 3D.

AirPlay og Spotify Connect gir superenkel tilgang på musikken over hjemmenettverket, og høyoppløst musikk kan strømmes via en DLNA-app. Trådløs nettilkobling er integrert.

 

Denon_AVR-X5200W_app
Fjernstyringsappen er oversiktlig nok, men har ikke veldig mange funksjoner.

 

 

Brukervennlighet
Denons fjernkontrollapp er enkel. Lett å bruke, men få funksjoner, så du må benytte medfølgende fjernkontroll til å gjøre avanserte innstillinger. Også den dedikerte iPad-versjonen er ganske ribba for funksjoner.

Oppsett av forsterkerkanaler og høyttalere må velges før du kjører automatisk romkorreksjon, og da viser et bilde på skjermen hvor de ulike høyttalerne skal tilkobles.

 

Denon_AVR-X5200W_bak
11 kanaler kan prosesseres, dersom man kobler til ekstra effektforsterker. Doble Wi-Fi-antenner gir mer stabil nettilkobling.

 

 

Lydkvalitet
Audyssey romkorreksjon gir en veldig fin og sammenhengende boble av omringende lyd. Hvis du synes lyden blir litt i slankeste laget, kan du velge L/R bypass, som skrur av korreksjonen på fronthøyttalerne.

Tonene er oppløst, og lydbildet stort. Dialogene er fyldige og klare på én gang, og Dolby Atmos gir en stor og omringende halvkule av lyd med fire takhøyttalere. Det funker også bra med to – men aller best blir det med fire takhøyttalere og en ekstra effektforsterker til et ekstra sett bakhøyttalere (7.1.4). Men det er ikke nødvendig for å få fete filmopplevelser.

Når Megatron kaster en infernobombe fra et garasjetak, og verdens mest irriterende menneske blir gjort til aske, smeller det i alle kanaler. Denon har ikke like mye muskler som de største gutta. Det er mer enn fett nok, men både Onkyo, Pioneer og Yamaha drar fra i desibeldisiplinen.

Hva musikk angår, stortrives Denon med komplekse klangstrukturer, som i klassiskinnspillingen ”Magnificat”. DTS + Dolby Surround lydmodus bruker faseinformasjon fra lydsporet til å aktivere de fire ekstra høyttalerne, som gir en stor gassboble av lyd. Det føles som om lytterommet har vokst til å bli 5 meter under taket! Derimot låter Pure Direct renere, og foretrekkes når man skal dra opp lydnivået. Med lydsporet Auro 3D blir det noe annet, med sitt gigantiske og oppløste lydbilde. For å få 3D-lyd må da receiveren kalibreres om på nytt, så man må nesten velge på forhånd om man vil ha Auro 3D eller Atmos. Jeg har en følelse av at Atmos blir det mest utbredte etter hvert.

Receiverens fylde og luft gjør seg også meget godt med musikk i stereo, med klare og distinkte stemmer i et stort og luftig lydbilde. Ikke førstevalget for de verste raverne og rockehodene, til det anbefales Yamaha eller Onkyo.

 

Konklusjon
Denon AVR-X5200W er klassens rimeligste, men likevel produsentens toppmodell. Den overbeviser med oppløst og fyldig lyd, og er enkel og intuitiv i bruk, med oversiktlige menyer. Den er ikke fullt så kraftig som de mest hardbarka, men den spiller høyt nok, og dersom du synes det er viktigere med et stort og holografisk lydbilde med masse luft, fordelt på mange høyttalerkanaler, trår du ikke feil med denne.

 

Se videopresentasjon av Denon AVR-X5200W

https://www.youtube.com/watch?v=dmLvj1o4KxU

Også i denne testen:

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.

Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer.
Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.

Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.

11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Samsung har fornyet sine flaggskip. Nå endelig med romkorreksjon – og Airplay 2.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.