Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Skrevet av / 16.02.15 - 00:01
Onkyo TX-NR3030
Geir Gråbein Nordby

Mens alle receivere støtter HDMI 2.0 og dermed 4K videooppløsning med både 50 og 60 bilderammer i sekundet, er det bare Onkyo som støtter den nye HDCP 2.2 kopibeskyttelsen. Fremtidige 4K Blu-ray-utgivelser kan kreve dette, tiden vil vise.

Onkyo har noe så sjeldent som balansert XLR stereoutgang for tilkobling til ekstra effektforsterker i stereo, og er dessuten eneste receiver med elleve forsterkertrinn.

 

Onkyo_TX-NR3030_app
Appen er fin, og man kan lett trimme lydnivået på ulike kanaler. Hvis du vil ha en bestemt lydmodus, må du for eksempel trykke på Movie eller Music mange ganger, til den dukker opp.

 

 

Brukervennlighet
Fjernkontrollappen Onkyo Remote 3 gir god oversikt, men vi liker ikke å måtte trykke mange ganger på rad for å få den lydmodusen man ønsker. Det burde vært direktevalg for hver modus.

Oppkobling går greit, men det kunne gjerne vært enklere tilkobling til trådløst internett, uten å måtte bla gjennom alfabetet for å plotte inn passordet. WPS-funksjon eller mulighet for å dele innstillingene fra mobiltelefonen ville gjort seg.

Autokalibreringen av høyttalerne går greit, bortsett fra avstanden til subwooferen, som ble satt nesten 1,5 meter for lang og dermed ga dårlig timing i bassen. Etterjustering var nødvendig. Videre synes vi ikke AccuEQ-funksjonen til Onkyo er spesielt bra, vi foretrekker å skru av denne etter kalibrering.

 

Onkyo_TX-NR3030_bak
Onkyo TX-NR3030 har noe så spesielt som balansert XLR analogutgang til frontkanalene.

 

 

Lydkvalitet
Når alt er skikkelig satt opp, er det bare å nyte lyden. Atmos-lyden på Transformers 4 gjengis med et gigantisk lydbilde, og dialogene er store og kraftige. Onkyo er konge på rå kraft, og selv om prisen kan virke stiv, er den ikke det når man vet man kan koble opp et fullt Atmos-sett med elleve høyttalere uten å benytte ekstra effektforsterker.

Når hovedpersonene går inn i hovedbygningen til KSI hvor skurkene lager Transformers-kloner, hører man den store klangen fra laboratoriet, hvor Atmos-kanalene virkelig løfter lydbildet opp i den tredje dimensjonen. Lydbildet er sømløst og stort, og når Megatron kaster bomben sin som øyeblikkelig griller en mann til aske, røsker det i kroppen som med ingen av de andre receiverne.

Den briljante 2L-utgivelsen Magnificat på Blu-ray låter utsøkt i surround. Den er ikke fullt så gassaktig og vektløs i overtonene som med Marantz, og Onkyo er noe bøsere og mørkere i fremtoningen, også sammenlignet med Denon og Pioneer. Derimot er dynamikken fremragende. Både i mellomtonen og bassregisteret har Onkyo full kontroll.

Med musikk i stereo låter det også meget bra, og Onkyo er sammen med Yamaha den man helst vil ha når man skal la festmusikken virkelig dundre løs.

 

Konklusjon
Med elleve forsterkertrinn trenger man ikke ekstra effektforsterker for å få fullt oppsett med 7.2 surround i tillegg til fire Atmos-kanaler i taket. Onkyo TX-NR3030 er dessuten meget kraftig og har full kontroll på alt som skjer. Lydkvaliteten er eksellent på både film og musikk, og receiveren støtter neste generasjons kopibeskyttelse (HTCP 2.2). Hva mer kan man ønske seg?

Vel, vi savner Audyssey romkorreksjon, da Onkyos egne ikke funker like bra. I tillegg er det noen småting å pirke på med brukervennligheten.

 

Se videopresentasjon av TX-NR3030

 

Lyd & Bilde mener

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer. Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.

Også i denne testen:

Surroundreceivere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.
Les hele testen

Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.
Les hele testen

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.
Les hele testen

Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.

11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Lyd & Bilde
Scroll to Top