TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

forfatter
Publisert 16.02.15 - 00:01
L&B mener
Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.
Spesifikasjoner
 • HDMI: 8 inn (MHL i front), 2 ut
 • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
 • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4)
 • 9 x 150 W (8 ohm, 1 kanal)
 • YPAO høyttalerkalibrering
 • Nettverk: Wi-Fi og Ethernet
 • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
 • Platespillerinngang
 • Fjernkontrollapp for iOS, Android og WP
Veil. pris 18995Pr. 16.02.15 Produktside

I sin nyeste generasjon har Yamaha fått innebygd trådløs nettverkstilkobling (Wi-Fi), hvor man tidligere trengte en adapter. Bluetooth er fremdeles ikke innebygd, da Yamaha mener at det er mer fremtidsrettet med en adapter som kan oppgraderes.

I tillegg til AirPlay og Spotify Connect, gir Yamaha en brukervennlig tilgang til lagret musikk via sin Music Play-funksjon. Denne har mye samme brukervennlighet som AirPlay, men støtter også Android- og Windows-mobiler.

 

Yamaha_RX-A3040_app
Appen til Yamaha er både avansert og lett å bruke, spesielt den som bruker den ekstra skjermstørrelsen til iPad.

 

 

Brukervennlighet
Yamahas fjernstyringsapp, og spesielt iPad-versjonen, er oversiktlig og brukervennlig. Her har du direkte tilgang på funksjoner som ellers krever omstart av receiveren, som oppdatering av programvaren.

Oppkobling er enkelt og greit. Atmos-høyttalerne skal kobles til Front Presence og Right Presence. Velg ønsket forsterkeroppsett i manuell oppsettmeny, før du går inn i automatisk oppsettmeny og velger automatisk YPAO høyttalerkalibrering. Derfra går alt av seg selv.

 

Yamaha_RX-A3040_bak
Yamaha krever som så mange andre en ekstra stereoforsterker for å utnytte 11 kanals prosessering. Men det blir også knakende bra med ”bare” 9!

 

 

Lydkvalitet
Yamaha har en varmere og fyldigere gjengivelse av lydsporet enn konkurrentene. Dialogene på Transformers – Age of Extinction låter stort og pompøst, og får det nesten til å dirre i kroppen. Eksplosjoner smeller med voldsom kraft, og basseffektene kjennes enda bedre i underregionen enn med de øvrige receiverne, med unntak av Onkyo.

Et helikopter fra oven høres som det er over hodene våre, og klangen fra et stort rom nærmest løfter oss ut av vårt eget testrom. Mye skyldes Atmos-kanalene, men også receiverens oppløste overtoner. Autokalibreringen av høyttalerne er også meget nøyaktig, og skal ha sin del av æren for holografien i lydbildet.

Ære skal også receiveren ha for rytmikken i bassregisteret, når musikk står på menyen. For her sparkes det løs med største selvfølgelighet, og det er stor kropp i kontrabasser og dype orgeltoner, som ruver godt i avgrunnen.

Klassisk som Blu-ray-utgivelsen ”Magnificat” låter aller finest i Pure Direct. Likevel kan det være å foretrekke for eksempel Dolby Surround lydmodus, som da tar bruk av takhøyttalerne og løfter lydbildet opp i høyden. Siden innspillingen ikke er kodet med Atmos (og receiveren ikke støtter Auro 3D), blir lydbildet smurt litt uskarpt opp i høyden, men boblen av lyd er likevel sammenhengende og omsluttende.

 

Yamaha_RX-A3040(2)

 

Konklusjon
Receiveren fra Yamaha har en svært fysisk tilnærmelse til lydsporet. Spesielt bassregisteret er stort og fyldig, og smeller hardt. Noen vil si bassen er i overkant fyldig, men samtidig gjør det hjemmekinoopplevelsene enda mer underholdende. Spesielt når man spiller høyt, hvor konkurrentene kan låte litt hardt mens Yamaha holder det ørevennlig.

Både film og musikk låter meget bra, og Atmos-innhold vokser inn i lydhimmelen. Musikk er også svært engasjerende både i stereo og surround, og legger man til at det er en drøm å operere receiveren – spesielt med iPad-appen, så har du vinneren her.

 

Se videopresentasjon av RX-A3040

youtu.be/LXCDb8rbVcg

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.

Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer.
Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.

Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.

11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Comeback for Sonys beste surroundhøyttalere Sonys populære surroundhøyttalere har vært vanskelige å slå kloa i, men nå har de fått ny forhandler.
Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.
Følg Lyd & Bilde