: Marantz SR7009

Forfinet nytelse

Marantz lages på samme plattform som Denon. Men noen grep er gjort for enda renere lyd.
Lyd & Bilde mener
11 kanals prosessor er sjelden kost til prisen. Lyden er meget god, spesielt falt vi for oppløsningen i overtoneområdet. Meget god brukervennlighet.
Marantz-receiveren mangler kontrollen til de aller kraftigste. Fjernkontroll-appen kunne hatt flere valg.
Spesifikasjoner
  • HDMI: 8 inn, 3 ut
  • 3D og 4K oppskalering (HDMI 2.0)
  • HD-lyd og Dolby Atmos (7.1.4 / 9.1.2)
  • Mulighet for Auro 3D
  • 9 x 125 W (8 ohm, 2 kanaler)
  • Audyssey MultEQ XT32 høyttalerkalibrering
  • Nettverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
  • AirPlay, DLNA og Spotify Connect
  • Platespillerinngang
  • Fjernkontrollapp for iOS og Android
Annonse
Annonse
forfatter

Marantz SR7009 er bygget på samme lest som Denon AVR-X5200W, og er nærmest identisk på innsiden. Men en joker er forforsterkertrinnet, hvor Marantz benytter diskrete overflatemonterte komponenter, som skal forbedre både hurtighet og støynivå i forhold til Denons integrerte kretser (IC). Marantz har også 7.1 analoginngang, som Denon ikke har.

Ellers er de veldig like, det gjelder også 11 kanalers prosessering, støtte for Atmos og mulighet for støtte for Auro 3D (koster ca 1.350 kr).

 

Marantz_SR7009_app
God oversikt men lite funksjoner er hva som kjennetegner Marantz’ fjernkontrollapp.

 

 

Brukervennlighet
Fjernkontrollappen til Marantz er den samme som Denons, som betyr at den er enkel å bruke, men uten veldig avanserte funksjoner. Men den har det man trenger til daglig bruk.

Oppsettet gjøres på samme måte som med Denon, og et bilde på skjermen kommer opp som viser hvor hver høyttaler skal tilkobles.

 

Marantz_SR7009_bak
11 kanaler kan prosesseres, om ekstra effektforsterker tilkobles. 7.1 analoginngang er også på plass.

 

 

Lydkvalitet
At Marantz er oppgitt med færre watt enn Denon mistenker jeg har med hvordan målingene er gjort å gjøre, da kraften oppleves identisk. Det betyr imidlertid at heller ikke Marantz slår Onkyo, Yamaha og Pioneer på rå styrke. Men i likhet med Denon tegner Marantz opp et vanvittig luftig lydbilde, og Audyssey-korreksjonen er pinlig nøyaktig hva høyttaleravstandene angår. Som betyr en meget god faserespons. Men også her setter jeg pris på mulighet for å skru av EQ på fronthøyttalerne, da detaljene i toppen kan oppleves litt påtrengt. Husk at innhold med Atmos-lydspor ikke kan gjengis med Pure Direct, da Atmos-kanalene må prosesseres med Dolby Surround-funksjonen.

Hvor Denon er litt mykere i lydsignaturen, oppleves Marantz noe raskere og med mer gnist, spesielt i mellomtonen. De to er begge meget bra, men klangkarakteren er noe annerledes. Luften fra Atmos-lydsporet til Transformers 4 kommer enda litt bedre frem, noe som tegner opp en enda større halvkule med luftig lyd

Klassiskinnspillingen ”Magnificat” på Blu-ray har Auro 3D-lydspor og ikke Atmos. At receiveren må kalibreres om hver gang man skifter fra Atmos- til Auro 3D-innhold viser hvor inkompatible disse to lydformatene er, men fint å ha valget i hvert fall.

Auro 3D-lydsporet gir innspillingen fra Nidarosdomen en mer distinkt holografi enn vanlig 5.1 DTS, på grunn av høydekanalene. Det låter rett og slett fabelaktig. Et drømmeaktig musikklandskap, hvor man virkelig føler at man sitter inne i en gassboble av musikk.

Musikk i stereo låter eksepsjonelt rent og pent, spesielt i Pure Direct lydmodus. Marantz holder bra kontroll også ved ganske høyt lydnivå, men i likhet med Denon er denne ingen desibel-dragracer.

 

Konklusjon
Med meget intuitive menyer og hjelp til høyttalertilkobling er brukervennligheten på topp. Lyden er oppløst og distinkt, og slektskapet til Denon AVR-X5200W er umiskjennelig. Denon har en noe fyldigere mellomtone, hvor Marantz er enda litt luftigere i toppen. Marantz oppleves litt raskere i vendingene enn Denon, men hvilken du bør velge kommer veldig an på hvilken pris du ser dem til.

 

Marantz_SR7009(2)

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Yamaha RX-A3040

Sammenlagtseier

Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.

Dette er en av de kraftigere receiverne i klassen, og med en varm og fyldig klang kan man dessuten spille høyt uten å bli sliten i ørene. Brukervennligheten er også meget god.
Noen vil foretrekke en mer nøytral lyd og enda kjappere bass.

Denon AVR-X5200W

Mye for pengene

Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.

Med 11-kanals prosessering og meget god lydkvalitet får du masse for pengene her. Brukervennligheten er også i toppsjiktet.
Receiveren har ikke kraften til de største muskelbuntene. Fjernkontroll-appen er litt vel enkel.

Onkyo TX-NR3030

Vanvittig trøkk

Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.

Her har man muligheten for et fullt 7.2-oppsett med fire Atmos-kanaler i tillegg, uten behov for ekstra effektforsterker. Lyden er dessuten vanvittig kraftig, med masser av detaljer.
Vi er ikke helt bekvemme med romkorreksjonen. Trådløst nettverk krever gammeldags passordinntasting.

Pioneer SC-LX88

Kraft og kontroll

Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.

Lyden er gjennomsiktig og luftig, med store kraftressurser. God brukervennlighet trekker opp.
Klangkarakter på høyttalerne må velges før autokalibrering. Fire Atmos-kanaler forutsetter maks. fem høyttalere ved siden av, hvor resten kan bruke inntil sju.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
De trådløse høyttalerne SRS-RA5000 og SRS-RA3000 sprer lyden i alle retninger, og fyller hele rommet.
Fire nye modeller fra JBL Synthesis som lover å rocke huset "uten å synes".

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.