Search
Generic filters

: 4 mediespillere

Mediespillere av beste sort

Om man vil se på og lytte til alle typer media på hjemmekinoen, hva er best? En ferdig mediespiller eller en HTPC og i så fall hvilken type? Mac, PC eller hjemmebygget?

Til tross for at mediefunksjonene i smart-TV-apparatene blir alt bedre for hver generasjon, har de likevel sakket etter de separate mediespillerne. Vi har derfor testet og sammenlignet de siste modellene hvert år. Men i år bestemte vi oss for å ta et skritt tilbake og se om det faktisk er en mediespiller man i det hele tatt skal ha.

Med inntoget av videotjenester for strømming som Netflix, HBO Nordic og Viaplay sitter jo alt flere av oss i stedet bøyd over nettbrettet eller laptopen. Kanskje kan man finne en datamaskin som man kan koble direkte til TV-apparatet og som er tilstrekkelig lett å bruke?

HTPC
Begrepet Home Theater PC dukket opp allerede på nittitallet da man forsøkte å koble en datamaskin til TV-en for å kunne spille av video og vise bilder. Dessuten ble det eksperimentert med å kunne benytte dataen for å spille av TV-program. Det var imidlertid et herk å finne maskinvare og programvare som fungerte sammen, og det var derfor bare de aller mest innbitte nerdene som insisterte på å fortsette forsøket med å få det til å fungere.

I dag er det mye lettere å koble en datamaskin til TV-apparatet, spesielt om begge har en HDMI-tilkobling. Men det er knapt noen som vil ha en stor summende stasjonær datamaskin i stuen, eller holde på med å koble til og fra sin laptop hele tiden. Det er her den nye generasjonen av mini-datamaskiner kommer inn. Apple har lenge hatt sin Mini som er blitt meget populær å koble til hjemmekinoen. Og med Intels nye NUC-format finnes det også Windows-datamaskiner i småformat til overkommelig pris, som har akkurat de funksjonene og ytelsene som trengs.

Det siste året har dessuten byggesett datamaskinen Raspberry Pi gjort seg gjeldende. Den startet som et prosjekt fra Raspberry Pi Foundation i Storbritannia for å produsere en vanvittig billig liten datamaskin som kunne benyttes i undervisningen på skolene. Snart innså imidlertid nerdene at man kunne finne på alle mulige salgs artige prosjekter med den. Et av disse var å benytte den som mediespiller, og nå er programvaren for dette ferdig utviklet og kan installeres med et knappetrykk.

Dette måtte vi selvfølgelig teste! Hva er best? Enklest? Mest prisgunstig?

Testkriterier
Apparatene i testen måtte være enkle å koble til en hjemmekinoforsterker eller et TV-apparat med HDMI-kabel. De skulle være små, stille og relativt overkommelige i pris. Det måtte være programvare for på en enkel og grei måte å kunne spille video og musikk samt vise bilder fra arkivet i nettverket. Plusspoeng for ytterligere innhold som kan spilles av. Håndteringen er ytterst viktig, da det skal være enkelt å betjene disse fra sofaen.

Oppsummering

Det er vanskelig å kåre en tydelig vinner da produktene skiller seg så mye fra hverandre. Det handler mer om hva man er vant til å bruke, hvilket budsjett man har og hvor mye man er villig til å skru selv.

Vil man ha alle muligheter til funksjon og har et hyggelig budsjett er Intel NUC et bra valg. Med Windows kan man installere alle tenkbare program og kjøre dem på sin TV, samt at man kan velge minne og lagringskapasitet etter sine egne behov. Vil man endre ting senere må man skru litt selv.

Har man mange Apple-produkter er det så klart enklere å velge Mac Mini. Alt kommer ferdig, og det er bare å plugge inn og kjøre. Det er lett å koble sammen med iPhone og iPad som tilbehør og dele innhold. Dessuten kommer alt ferdig slik at man ikke trenger mekke selv.

Vil man komme så billig unna som mulig, og er vant med å både sette sammen maskinvare og installere operativsystem fra Internett, er Raspberry Pi meget forlokkende. Man kan eksperimentere med forskjellig programvare, men må være forberedt på å lese og finne ut hva som fungerer best.

En bra mellomting er The Little Black Box. Man trenger verken sette sammen delene selv eller vite hva man må installere. Alt kommer ferdig i esken, og det er bare å sette i ledningen og kjøre. Mye enklere og kjappere enn Raspberry Pi, men man kan ikke kjøre andre programmer som på en datamaskin.

The Little Black Box
Et godt valg om man vil ha et billig og enkelt apparat som kan spille det meste.
Apple Mac Mini 2012
Betydelig større utvalg enn med mediespilleren og ikke spesielt vanskelig.
Raspberry Pi Model B v2
Vanskelig installasjon, men billig og kul om man har kunnskap og tålmodighet.
Intel NUC Kit DC3217IYE
For den som foretrekker Windows er Intels minidata et meget bra alternativ til Mac Mini.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

    Les også

    På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
    BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
    De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
    Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
    De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
    OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
    Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
    Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

    Aktuelle tilbud

    Annonse

    BenQ W5700

    Veil.pris 27999 ,- Rimelig kinomaskin med 4K Sjekk beste pris

    BenQ GS1

    Veil.pris 6149 ,- Se film hvor du vil Sjekk beste pris

    Philips PicoPix PPX4835

    Veil.pris 4990 ,- Bare bra på papiret Sjekk beste pris

    Philips PicoPix PPX3417W

    Veil.pris 3795 ,- Mange triks i ermet Sjekk beste pris
    Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.