TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: 4 mediespillere

Mediespillere av beste sort

Om man vil se på og lytte til alle typer media på hjemmekinoen, hva er best? En ferdig mediespiller eller en HTPC og i så fall hvilken type? Mac, PC eller hjemmebygget?

Til tross for at mediefunksjonene i smart-TV-apparatene blir alt bedre for hver generasjon, har de likevel sakket etter de separate mediespillerne. Vi har derfor testet og sammenlignet de siste modellene hvert år. Men i år bestemte vi oss for å ta et skritt tilbake og se om det faktisk er en mediespiller man i det hele tatt skal ha.

Med inntoget av videotjenester for strømming som Netflix, HBO Nordic og Viaplay sitter jo alt flere av oss i stedet bøyd over nettbrettet eller laptopen. Kanskje kan man finne en datamaskin som man kan koble direkte til TV-apparatet og som er tilstrekkelig lett å bruke?

HTPC
Begrepet Home Theater PC dukket opp allerede på nittitallet da man forsøkte å koble en datamaskin til TV-en for å kunne spille av video og vise bilder. Dessuten ble det eksperimentert med å kunne benytte dataen for å spille av TV-program. Det var imidlertid et herk å finne maskinvare og programvare som fungerte sammen, og det var derfor bare de aller mest innbitte nerdene som insisterte på å fortsette forsøket med å få det til å fungere.

I dag er det mye lettere å koble en datamaskin til TV-apparatet, spesielt om begge har en HDMI-tilkobling. Men det er knapt noen som vil ha en stor summende stasjonær datamaskin i stuen, eller holde på med å koble til og fra sin laptop hele tiden. Det er her den nye generasjonen av mini-datamaskiner kommer inn. Apple har lenge hatt sin Mini som er blitt meget populær å koble til hjemmekinoen. Og med Intels nye NUC-format finnes det også Windows-datamaskiner i småformat til overkommelig pris, som har akkurat de funksjonene og ytelsene som trengs.

Det siste året har dessuten byggesett datamaskinen Raspberry Pi gjort seg gjeldende. Den startet som et prosjekt fra Raspberry Pi Foundation i Storbritannia for å produsere en vanvittig billig liten datamaskin som kunne benyttes i undervisningen på skolene. Snart innså imidlertid nerdene at man kunne finne på alle mulige salgs artige prosjekter med den. Et av disse var å benytte den som mediespiller, og nå er programvaren for dette ferdig utviklet og kan installeres med et knappetrykk.

Dette måtte vi selvfølgelig teste! Hva er best? Enklest? Mest prisgunstig?

Testkriterier
Apparatene i testen måtte være enkle å koble til en hjemmekinoforsterker eller et TV-apparat med HDMI-kabel. De skulle være små, stille og relativt overkommelige i pris. Det måtte være programvare for på en enkel og grei måte å kunne spille video og musikk samt vise bilder fra arkivet i nettverket. Plusspoeng for ytterligere innhold som kan spilles av. Håndteringen er ytterst viktig, da det skal være enkelt å betjene disse fra sofaen.

Produkter i testen

4 Mediespillere

Oppsummering

Det er vanskelig å kåre en tydelig vinner da produktene skiller seg så mye fra hverandre. Det handler mer om hva man er vant til å bruke, hvilket budsjett man har og hvor mye man er villig til å skru selv.

The Little Black Box

Bare å kjøre i gang

Et godt valg om man vil ha et billig og enkelt apparat som kan spille det meste.

Lett å bruke Prisgunstig Mange bra tillegg
Krever apper for innhold Ingen offisielle apper for nettjenester

Apple Mac Mini 2012

Mangfoldig og enkel

Betydelig større utvalg enn med mediespilleren og ikke spesielt vanskelig.

Spill hva du vil Fjernkontroll finnes Enkel deling av innhold
Trenger likevel mus og tastatur

Raspberry Pi Model B v2

Selvbygging for entusiaster

Vanskelig installasjon, men billig og kul om man har kunnskap og tålmodighet.

Superbillig!
Vanskelig installasjon Krever tålmodighet Treg

Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hjemmekino-PC

For den som foretrekker Windows er Intels minidata et meget bra alternativ til Mac Mini.

Spille hva du vil Alle dine favorittprogram
Trenger mus og tastatur Vanskelig å finne fjernkontroll Ingen tilkobling til mobile enheter

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.