TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Raspberry Pi Model B v2

Selvbygging for entusiaster

Vanskelig installasjon, men billig og kul om man har kunnskap og tålmodighet.

forfatter
Publisert 15.10.13 - 14:58
L&B menerskew
pluss Superbillig!
minus Vanskelig installasjon Krever tålmodighet Treg
Veil. pris 650 Produktside
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 700 MHz Arm 11
  • Minne: 512 MB
  • Lagring: SD minnekort
  • Nettverk: 100 Mbit Ethernet
  • Tilkoblinger: HDMI, RCA, 2 x USB

Det man får fra produsenten er bare selve hovedkortet. For å kunne benytte dette trenger man komplettere med en boks, en nettadapter og et minnekort. Prisen vi oppgir er for en ferdig pakke med alt, inklusiv en HDMI-kabel. Hvis man allerede har minnekort og en kompatibel mobillader kan man komme unna enda billigere. Trådløst nettverk kan man legge til med en USB-dongle, men da de eksisterende to USB-portene er nødvendig for mus og tastatur trenger man da en USB-hub.

Installasjonen er uten tvil den mest vanskelige. Det å stoppe hovedkortet i en boks og koble til ledningen er jo enkelt. Men å få programvaren til å virke er desto vanskeligere. Vi har derfor skrevet en hurtigguide senere i testen slik at du kan se om det er noe du kjenner igjen og er verdt arbeidet. Heldigvis finnes nå installasjonspakken NOOBS som man kan laste ned, og hvor det bare er å velge mellom fem forskjellige programvarepakker, inklusiv to med XBMC inkludert. Vi valgte OpenELEC.

Om man vil ha det relativt enkelt er det Xbox Media Center (XBMC) som gjelder som mediespiller. Kjører man den rett av er det relativt enkelt å stille inn for å spille fra media via dataen eller en nettverksdisk. Men det finnes også mengder av tillegg å laste ned som både tilfører funksjoner og kilder. Værtjeneste følger med, og man kan hyggelig nok legge til strømming av internett-TV fra mange av de nordiske TV-kanalene.

Det er meget vanskelig å få fjernkontrollen til å fungere med Pi. Og det å ha både mus og tastatur på bordet er ikke så artig. En triks er i stedet å benytte XBMC Remote appen for smartmobil eller nettbrett. Formatstøtten er meget bra, men man må betale noen tiere for lisenser for å kunne spille for eksempel MPEG-2. Det er tross alt en gratisprogramvare. Ulempen med Pi er at den ikke er spesielt full av krefter. Man kan spille av 1080p-materiale, men skal ikke vente seg noe underverk.

Konklusjon
Nerdenes favoritt, selvbyggingsdataen Raspberry Pi er så billig at man kan kjøpe en 10-pakning for samme prisen som for en datamaskin. Skal man bruke den som mediespiller kreves det at man leser seg opp på hva som fungerer sammen, velger rette deler og laster ned riktig programvare. Har man vel gjort det, er det meget tilfredsstillende når alt fungerer, og man får faktisk en bra opplevelse når alt er korrekt innstilt. Man skal imidlertid være forberedt på at den er langsom, og at man ikke kan kreve at den mestrer alt.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

4 Mediespillere

Oppsummering

Det er vanskelig å kåre en tydelig vinner da produktene skiller seg så mye fra hverandre. Det handler mer om hva man er vant til å bruke, hvilket budsjett man har og hvor mye man er villig til å skru selv.

The Little Black Box

Bare å kjøre i gang

Et godt valg om man vil ha et billig og enkelt apparat som kan spille det meste.

Lett å bruke Prisgunstig Mange bra tillegg
Krever apper for innhold Ingen offisielle apper for nettjenester

Apple Mac Mini 2012

Mangfoldig og enkel

Betydelig større utvalg enn med mediespilleren og ikke spesielt vanskelig.

Spill hva du vil Fjernkontroll finnes Enkel deling av innhold
Trenger likevel mus og tastatur

Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hjemmekino-PC

For den som foretrekker Windows er Intels minidata et meget bra alternativ til Mac Mini.

Spille hva du vil Alle dine favorittprogram
Trenger mus og tastatur Vanskelig å finne fjernkontroll Ingen tilkobling til mobile enheter
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.
lbpluss
Nakamichi vekker dragen til live Lydplanken har til sammen 21 kanaler og Dolby Atmos surround.
lbpluss
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
lbpluss
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
lbpluss
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Følg Lyd & Bilde