TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Raspberry Pi Model B v2

Selvbygging for entusiaster

Vanskelig installasjon, men billig og kul om man har kunnskap og tålmodighet.

forfatter
Publisert 15.10.13 - 14:58
L&B mener
Superbillig!
Vanskelig installasjon Krever tålmodighet Treg
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 700 MHz Arm 11
 • Minne: 512 MB
 • Lagring: SD minnekort
 • Nettverk: 100 Mbit Ethernet
 • Tilkoblinger: HDMI, RCA, 2 x USB

Det man får fra produsenten er bare selve hovedkortet. For å kunne benytte dette trenger man komplettere med en boks, en nettadapter og et minnekort. Prisen vi oppgir er for en ferdig pakke med alt, inklusiv en HDMI-kabel. Hvis man allerede har minnekort og en kompatibel mobillader kan man komme unna enda billigere. Trådløst nettverk kan man legge til med en USB-dongle, men da de eksisterende to USB-portene er nødvendig for mus og tastatur trenger man da en USB-hub.

Installasjonen er uten tvil den mest vanskelige. Det å stoppe hovedkortet i en boks og koble til ledningen er jo enkelt. Men å få programvaren til å virke er desto vanskeligere. Vi har derfor skrevet en hurtigguide senere i testen slik at du kan se om det er noe du kjenner igjen og er verdt arbeidet. Heldigvis finnes nå installasjonspakken NOOBS som man kan laste ned, og hvor det bare er å velge mellom fem forskjellige programvarepakker, inklusiv to med XBMC inkludert. Vi valgte OpenELEC.

Om man vil ha det relativt enkelt er det Xbox Media Center (XBMC) som gjelder som mediespiller. Kjører man den rett av er det relativt enkelt å stille inn for å spille fra media via dataen eller en nettverksdisk. Men det finnes også mengder av tillegg å laste ned som både tilfører funksjoner og kilder. Værtjeneste følger med, og man kan hyggelig nok legge til strømming av internett-TV fra mange av de nordiske TV-kanalene.

Det er meget vanskelig å få fjernkontrollen til å fungere med Pi. Og det å ha både mus og tastatur på bordet er ikke så artig. En triks er i stedet å benytte XBMC Remote appen for smartmobil eller nettbrett. Formatstøtten er meget bra, men man må betale noen tiere for lisenser for å kunne spille for eksempel MPEG-2. Det er tross alt en gratisprogramvare. Ulempen med Pi er at den ikke er spesielt full av krefter. Man kan spille av 1080p-materiale, men skal ikke vente seg noe underverk.

Konklusjon
Nerdenes favoritt, selvbyggingsdataen Raspberry Pi er så billig at man kan kjøpe en 10-pakning for samme prisen som for en datamaskin. Skal man bruke den som mediespiller kreves det at man leser seg opp på hva som fungerer sammen, velger rette deler og laster ned riktig programvare. Har man vel gjort det, er det meget tilfredsstillende når alt fungerer, og man får faktisk en bra opplevelse når alt er korrekt innstilt. Man skal imidlertid være forberedt på at den er langsom, og at man ikke kan kreve at den mestrer alt.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Også i denne testen:

4 Mediespillere

Oppsummering

Det er vanskelig å kåre en tydelig vinner da produktene skiller seg så mye fra hverandre. Det handler mer om hva man er vant til å bruke, hvilket budsjett man har og hvor mye man er villig til å skru selv.

The Little Black Box

Bare å kjøre i gang

Et godt valg om man vil ha et billig og enkelt apparat som kan spille det meste.

Lett å bruke Prisgunstig Mange bra tillegg
Krever apper for innhold Ingen offisielle apper for nettjenester

Apple Mac Mini 2012

Mangfoldig og enkel

Betydelig større utvalg enn med mediespilleren og ikke spesielt vanskelig.

Spill hva du vil Fjernkontroll finnes Enkel deling av innhold
Trenger likevel mus og tastatur

Intel NUC Kit DC3217IYE

Smidig hjemmekino-PC

For den som foretrekker Windows er Intels minidata et meget bra alternativ til Mac Mini.

Spille hva du vil Alle dine favorittprogram
Trenger mus og tastatur Vanskelig å finne fjernkontroll Ingen tilkobling til mobile enheter
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Norge Fra i dag kan Googles nye Chromecast forhåndsbestilles i Norge. Den byr blant annet på en inkludert fjernkontroll og Google TV. Fra 21. juni er den også tilgjengelig i butikkene
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et av de store gamle trærne i hi-fi-skogen har falt. Uten en lyd.
Sjekk ut Sonys nye 4K-projektorer Tilbyr blant annet laserlys til en helt ny pris!
Ta med deg bildet hvor som helst! Samsung The Freestyle er en kjekk projektor når du trenger rask og enkel videounderholdning i stort format – men har også noen begrensninger.
McIntosh oppdaterer MX100 med Control4 Nå kan du integrere prosessoren i smarthjemmet ditt.
Ny Blu-ray spiller fra Reavon Nykommeren UBR-X110 er oppgradert med muligheten for å spille SA-CD.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend