: Test av fem 3D-klare surroundreceivere

Superlyd i stereo og surround

Skal du overgå kinoopplevelsen hjemme og dessuten ha glimrende stereolyd, kommer du ikke utenom en skikkelig kraftig kvalitetsreceiver. Nå med 3D-støtte!

Lyd & Bilde mener

Bra lyd 9 forsterkerkanaler 7 HDMI-innganger
Manuell innstilling vrient
7 x HDMI 1.4 inn, 2 x HDMI ut
Lydreturkanal
9 x 135 W (8 ohm, 2 kanaler drevet)
Audyssey MultEQ høyttalerkalibrering
Internettradio
Musikkstreaming over nettverk
iPod-kompatibel USB

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 14995 kr

De beste tv-ene og projektorene av siste generasjon har en vanvittig bildekvalitet! Flere av dem er dessuten 3D-kompatible, noe som etter hvert vil få betydning når utvalget av Blu-ray-filmer i 3D blir bedre. For ikke å snakke om spill i 3D! Tenk deg å leve deg inn i en alternativ virkelighet i kommende 3D-versjon av Grand Theft Auto for PlayStation 3!

Men bildet er bare halve opplevelsen. For å følge opp et kanonbra bilde trengs stor og oppløst lyd. Alle leddene i lydanlegget må være av seriøs kvalitet, og med tanke på at forsterkeren er hjertet i ethvert lydanlegg, er det naturlig å starte her. Du kan gjerne ha store og gode høyttalere, men uten en skikkelig forsterker til å drive dem vil det uansett bli blodfattig lyd. En Ferrari ville tross alt ikke vært mye tess med en Fiat-motor!

I denne testen av fem surroundreceivere søker vi etter en nyansert og briljant gjengivelse av de små detaljene, slik at vindpust eller et ekko i fjellet gjengis så oppløst at stemningen er til å ta og føle på. Dialogene skal låte stort og troverdig, samtidig som det er kraft nok til å gjengi skuddsalver, eksplosjoner og utagerende orkestermusikk i de mest intense scenene, med stålkontroll. Dette krever sitt.

En receiver til 6000 kroner er vel og bra, men den mangler en del finesse i lydbildet, i tillegg til at forsterkerressursene nødvendigvis ikke er av de største. Strømbanken er det dyrt å åpne konto i! I prisklassen rundt 15 000 kroner forventer vi derimot skikkelig knall og bang som vi kjenner igjen fra kinosalen, samtidig som oppløsningen er god nok til å overbevise når musikk står på menyen. Det er ikke mye som skal skille en 15 000-kronersreceiver fra en til 20 000–25 000 kroner, annet enn at man kan forvente enda mer kraft når man går videre opp i pris. For de aller fleste bør ikke dette være nødvendig, men har du noen skikkelig strømkrevende høyttalere, kan det være en fordel å gå enda et hakk opp. Det kan da hende det er mer å hente på å i stedet koble litt ekstra effektforsterkerkraft til en av receiverne i denne testen.

Utstyr
I tillegg til å besitte et kraftig høykvalitets-forsterkersteg, må en surroundreceiver være oppdatert på ny teknologi. Siste skrik er 3D, og for at en receiver skal kunne ta et 3D-bildesignal fra Blu-ray-spilleren og sende det igjennom til tv-en eller projektoren, må den ha siste versjon av HDMI. En HDMI-kabel er da alt som trengs for å overføre både HD-video og 3D-lyd.

Alle receiverne i denne testen har minimum sju kanaler med tilhørende forsterkertrinn. Det betyr at to ekstra bakhøyttalere kan kobles til, eller monter et ekstra fronthøyttalersett i taket for å gi et visst inntrykk av høyde i lydbildet. Noen av receiverne har enda flere kanaler.

Testkriterier

Kriterier for utvelgelsen av receiverne i denne testen har vært at alle må koste rundt 15 000 kroner, og de må støtte 3D-videosignaler via HDMI 1.4 – enten direkte ut av esken, eller via en gratis oppgradering.
Vi opererer med veiledende priser satt av importøren. Ute i markedet kan prisene variere en del, spesielt blant nettbutikkene. Flere av produktene vi tester får vi inn før butikkene, og da er det umulig for oss å vite hva det reelle prisnivået faktisk vil være. Ta prisene vi setter som nettopp veiledende, og bruk litt tid på å finne den gunstigste butikken for deg.
Vi søker her den receiveren som oppleves som totalt best. Lydkvalitet settes høyest, og det er viktig at det låter meget bra i både surround og stereo. Den skal takle alle film- og musikkstiler bra, og den må låte fint når man spiller lavt samtidig som den skal kunne dra på litt når man vil ha skikkelig kinoopplevelse. Dersom et produkt har noe spesielt å tilby av funksjonalitet, tilkoblinger, brukervennlighet eller kvalitetsinntrykk, vurderer vi dette opp mot lydkvaliteten, og kan la den vippe i den ene eller andre retningen totalt sett. Men totalkarakteren og lydkarakteren avviker sjelden noe særlig fra hverandre. Og husk: Alle karakterer er satt ut ifra pris!

 

Slik testet vi
For å best mulig kunne skille lydmessig mellom receiverne, er det viktig med gode høyttalere, og gjerne noen som er litt utfordrende å drive. For anledningen har vi brukt Anthony Gallo Nucleus Reference 3.5 i front (test kommer snart!). Disse koster dobbelt så mye som sin forgjenger, favoritten 3.1, altså er prisen nå 60 000 kroner. Men så er også lyden desto bedre! Strada brukes til senter- og bakkanalene. Fordelen med 3.5-høyttalerne er at de har egen inngang for subwooferforsterker, slik at separat subwoofer blir overflødig. At avstanden til ”subwoofer” og høyttalere er identisk, gir dessuten bedre timing i bassen. Som subwooferforsterker bruker vi Gallo Ref 3 SA.
Når vi vurderer lydkvalitet i surround, gjør vi dette både med receiverens automatiske innstillinger, i tillegg til at vi etterjusterer hvis vi føler for dette. Vi bruker alltid Blu-ray-platens beste lydspor. Lydkvalitet i stereo sjekker vi både med ”Pure Direct” som gir renest mulig signal, samt ferdig korrigert.
For å få gjort en mest mulig systematisk test av receiverne opp mot hverandre, har vi konsentrert oss om deres grunnleggende funksjoner og ikke satt oss inn i alle deres særegne funksjoner. Vi har imidlertid gjort oss opp et inntrykk av hvor lett vi får tilgang til dem via receiverens menyoppsett eller fjernkontroll.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Overbevisende

RX-V3067 er blant Yamahas mest stoppspesifiserte receivere. Med sju forsterkertrinn og forforsterkerutgang for ytterligere fire, er det her mulighet for å tilkoble sjukt mange høyttalere. Hvorfor du skal det, er et spørsmål i seg selv. Men om du har lyst på ni høyttalere i stua og ytterligere to på soverommet, ja, så har receiveren mulighet for det. Forsterkertrinnene kan rutes som du vil, slik at du kan biampe hvilke som helst kanaler eller kjøre separat forsterkning til hele fire soner. Den har dessuten utganger for to subwoofere, og i motsetning til Onkyo TX-NR1008 kalibrerer Yamaha for begge to separat. Dermed trenger de ikke å stå plassert like langt fra sitteposisjon for å få lik timing mellom dem og dermed optimal fase og inntrykk av dynamikk.

Receiveren har både internettradio og nettverksstreaming. iPod-dokk er tilleggsutstyr. HDMI-inngangen har jitterkorreksjon for å renske opp i lydsignalet.

Yamahas romkorreksjon YPAO R.S.C. funker for inntil åtte sitteposisjoner, og dessuten måles vinkelen på høyttalernes plassering i forhold til hovedposisjon, ved at hovedsetet måles fra tre litt forskjellige mikrofonplasseringer. Receiveren kan styres via pc over nettverk, for den som synes den avanserte fjernkontrollen ikke er avansert nok.

Oppsett
Romkorreksjonen tar tid, men er i likhet med Audyssey ikke vanskelig å skjønne. Korriger for minst tre sitteplasser for å få oversikt over rommets akustikk. Yamaha regner ut både rommets akustikk og etterklangstid.

Yamahas skjermmeny er testens flotteste og mest oversiktlige. Den flyter fint i overgangen mellom funksjoner, og innstillinger kan gjøres manuelt mens man i sanntid hører hva som skjer i lydbildet. Dette kan virke som en bagatell, men tro meg, det gjør jobben mye enklere.

Lydkvalitet
Iron Man 2 gjengis med fyndige og mandige dialoger, med god oppløsning i overtonene så man tydelig hører artikuleringen. Klangbalansen er mot det fyldige, uten at det blir unaturlig. Lydbildet er stort og åpent, og receiveren holder godt tak i høyttalerne når Iron Man blåser løs med rakettmotorene sine. Og når Mickey Rourke alias Ivan Vanko lager kvalme på racerbanen, blir det hett rundt ørene. Det rister skikkelig i buksebeina, uten at det blir hardt på ørene. Fett.

Hvis Onkyo-receiveren er nøytral, men med en stram og barsk bassrespons, er Yamaha noe fyldigere, men ikke så mye at den er å betrakte som varm i klangen. Og der hvor Onkyo har mer dypbasstyngde, føler vi at Yamahas energitrøkk ligger lenger opp mot mellombassområdet.

Klassisk musikk føles litt mer nyansert i overtonene hos Yamaha, slik at fioliner og fløyter oppleves som mer delikate. Men Onkyo har mer trøkk i trompetene og andre mellomtoneinstrumenter. Yamaha gir litt mer inntrykk av romfølelse enn Onkyo, som også er meget bra. Det koker ned til et spørsmål om smak.

Konklusjon
Yamaha RX-V3097 er en meget god receiver som har bra med tilkoblingsmuligheter og funksjoner. Har du bruk for fire kanaler ekstra i tillegg til de sju (pluss to sub), kan dette gjøres ved å koble til ekstra effektforsterkerkraft.

Lyden er meget bra, med fynd og klem og god oppløsning. Dette gagner film så vel som musikk, og receiveren gjør ikke skam på selv dyre høyttalere. Menysystemet dens stiller sterkere enn Onkyo, og det er lettere å gjøre manuelle innstillinger. Til tross for dette føler vi at de to stiller svært likt.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Flerforsterkeriet

Med hele ni innabords forsterkere kan TX-NR1008 gi liv til ekstra høydehøyttalere og breddehøyttalere i tillegg til det normale 5.1-oppsettet. Onkyo markedsfører denne som en 9.2-receiver fordi den har to subwooferutganger. Disse sender imidlertid samme signal og kan ikke kalibreres uavhengig av hverandre. I virkeligheten er det derfor en 9.1-receiver.

Internettradio og nettverksstreaming av musikk er på plass, og iPod kan kobles direkte til USB-inngangen. Digitale lydsignaler via HDMI korrigeres for jitterstøy for å få renere lyd fra Blu-ray- og kabel-tv-signaler.

Romkorreksjon skjer ved hjelp av Audyssey MultEQ, som kan kalibrere for inntil seks sitteplasser i rommet, for å få best mulig oversikt over rommets akustikk og korrigere deretter. Audyssey DynamicEQ kan aktiveres for å bevare lik klangbalanse uansett lydnivå.

Oppsett
Audyssey MultEQ tar en stund å sette opp, spesielt om alle seks plassene skal korrigeres for. Det er ikke vanskelig, men krever inntil en halvtimes tålmodighet.

Oppsettmenyen til Onkyo er nok den i testen med kjedeligst design, men den er funksjonell og lett å sette seg inn i. Om etterjusteringer for delefrekvens, avstand og lydnivå til de ulike kanalene skal gjøres etter autooppsettet, er det litt irriterende at man ikke kan gjøre dette mens man fortsatt hører lydkilden, for da skrur man fort i blinde. Dette har alltid vært tilfelle med Onkyos receivere, og vi skjønner ikke helt hvorfor. Det ville løftet brukervennligheten ytterligere. Bortsett fra dette har vi ingen problemer med Onkyos brukervennlighet.

Lydkvalitet
Iron Man 2 er en steike tøff actionfilm med vesentlig bedre lydspor enn eneren. Det er bedre dynamikk, mer trøkk og større og åpnere dialoger, i tillegg til at musikken er mye tøffere (AC/DC!). Dette setter en receiver på prøve.

Og Onkyo kvitterer med en kontant og håndfast gjengivelse av lydsporet. Kvaliteten på dialogene høres spesielt under avhøret i senatet tidlig i filmen, hvor Tony Stark blir bedt om å overlevere drakten til staten. TX-NR1008 har en kraftig og fyldig stemmegjengivelse. Det er god brystklang, og diskantgjengivelsen er oppløst nok til å gi tydelige og luftige overtoner.

Dynamisk kontrast er dessuten meget god, slik at høylydte lyder kommer kjapt og kontant frem, mens små nyanser som lurer i bakgrunnen fremdeles høres godt. Rakettmotorene som smeller når Iron Man akselererer i luften, sender en trykkbølge gjennom rommet, uten at receiveren virker tungpustet av den grunn. Onkyo har god kontroll på det som skjer, med lydmessige kvaliteter som gjør den til en verdig utfordrer i klassen.

Enten det er klassisk musikk i HD surroundlyd eller stereo, eller om det er heftig rock som står på menyen, varter Onkyo-receiveren opp med en tonekvalitet som gjør at vi tror på det vi hører, og den kan drive selv store og relativt tungdrevne høyttalere uten å klage.

Konklusjon
Onkyo TX-NR1008 har gode tilkoblingsmuligheter, og med ni forsterkertrinn kan den drive et helt arsenal av høyttalere. Enten i samme rom, eller til flere individuelle soner.

Funksjonaliteten er god, med sju HDMI-innganger, digital iPod-tilkobling, internettradio og musikkstreaming, og brukervennligheten er helt godkjent.

Lydkvaliteten er i kjent Onkyo-stil meget bra, med plenty av kraft og god tonekvalitet.En flott receiver som gjerne skulle hatt litt enklere manuelle innstillinger.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.