TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Technics SL-1210 MK7

DJ-spiller for musikkfrelste

Technics SL-1210 MK7 er et blodtrimmet yrkesverktøy med hi-fi-egenskaper.

forfatter
Publisert 07.07.20 - 11:00
Karakter
Technics SL-1210 MK7
L&B menerskew
pluss En spiller for evigheten, men først og fremst for DJ-er. Ufølsom for resonanser, tåler å matches med dyre pickuper uten å dumme seg ut.
minus Det finnes mer innsikt og raffinement andre steder.
Veil. pris 9990 Produktside
Spesifikasjoner

Type: Direktedrevet platespiller
Tonearm: 230 mm aluminium
Pickup: Ekstra
Tallerken: 33,2 cm aluminium
Tilkoblinger: Phono-utgang
RIAA/DAC: Nei/Nei
Annet: Støvlokk, RCA-kabler
Farge: Sort
Mål/vekt: 45,3 x 16,9 x 35,3 cm/9,6 kg
Web: technics.com

Annonse fra prisguiden.no

Mange tror at Technics legendariske platespiller, ble laget for DJ-er. Sannheten er at Technics laget SL-1200 for hi-fi-markedet, men siden spilleren var så solid, ble den raskt snappet opp av DJ-er som trengte et pålitelig arbeidsverktøy.

Resten er historie som det heter, og den kunne ha fått sitt evige punktum hadde ikke ledelsen i Panasonic bestemt seg for å relansere Technics, nesten 30 år etter at de la ned hele Technics-divisjonen. Litt senere stoppet de også produksjonen av SL-1210 som hadde fortsatt i noen år, og satte dermed sluttstrek for 40 år og 3,5 millioner solgte spillere.

Den første spilleren på lang tid, var en spesialutgave av SL-1200 som ble laget i 1200 eksemplarer i 2016, men senere tok Technics opp produksjonen, og lanserte i rask rekkefølge SL-1200GAE, SL-1200G, SL-1200GR, SL-1000R, SL-1500C og i fjor, SL-1210 MK7. Legenden fra 70-tallet, i ny versjon, og denne gangen rendyrket for DJ-er. Den nye SL-1210 er i sin sjuende generasjon – MK7 – og er en kraftig oppgradert versjon av den klassiske Technics-spilleren.

Kraftig motor sørger for umiddelbar oppstart.

Den s-formede armens armør er nytt, med mer presist oppheng og armen har både høydejustering og avtakbart pickuphus. Det er verdt å merke seg at den ikke leveres med pickup. Men Ortofon lager fremdeles den like legendariske Concorde-pickupen som DJ-er har benyttet i årtier, så løsningen er ikke langt unna.

Trinnløs høydejustering.

Chassiset er støpt i aluminium og bedre dempet innvendig med forsterkninger av glassfiber og et ABS-materiale som skal holde resonanser borte, og spilleren hviler på fire justerbare og fjærbelastede føtter i metall, gummi og plast.

Spiller baklengs

Den kjerneløse motoren i en SL-1210 MK7.

Technics-spilleren er naturligvis direktedrevet med en nyutviklet kjerneløs motor med kraftig dreiemoment, hvor den gamle coggingen i rotasjonen er eliminert. Spilleren har justerbar oppstart – og bremsehastigheten kan justeres i fire trinn med små brytere under alunimiumstallerkenen.

Hastighetsvelgeren har knapper for 33-1/3 og 45, og 78 opm kan aktiveres med en bryter under tallerkenen Der er det også en bryter som aktiverer revers, som man senere styrer fra start/stopp-knappen på spilleren.

Pitchkontroll med av/på-bryter.

Den har beholdt skyvepotmeteret som kan slås av og på, og gir brukeren pitch-kontroll med enten ±8 eller ±16 prosent avvik.

Lysdiodene på spilleren kan forresten bytte fra rødt til blått lys, skulle man foretrekke det, og det gjøres også med en bryter under tallerkenen.

En liten bryter bytter mellom røde eller bøå lysdioder.

Ufølsom for vibrasjoner

Technics har laget en bunnsolid spiller. Den er nesten helt ufølsom for resonanser og vibrasjoner, som er en enorm fordel for en DJ-spiller. Oppstart og hastighetsskifte skjer umiddelbart, og den virker absolutt som den tåler å bli brukt.

De blå LED-ene.

En enkel Ortofon MM-pickup med utskiftbar stift virker selvsagt som det opplaget valget, men siden vi bryr oss mye om lydkvalitet og mindre om scratche-egenskapene til slipp-matten, forsøkte vi oss også med en dyr MC-pickup. En 7,6 gram lett Audio Technica AT-OC9XSH ble montert i Technics-armens lette pickuphus, og den samlede massen havnet akkurat innenfor hva man kan tillate seg før resonansfrekvensen havnet der den ikke skulle være.

Spilleren leveres med avtakbare kabler.

Pickupen utmerker seg ved å være nøytral, med stor dynamisk kontrast og fyldig klang, og sånn sett er den i stand til å avsløre svakheter i platespillerens oppheng, demping, stabilitet og klangmessige egenskaper.

Som er forbløffende gode for en spillere som er ment for disco og ikke hi-fi.

En av testplatene vi ofte bruker, er Dire Straits Love Over Gold, og her viser Technics-spilleren at den har utmerket kontroll på den dynamiske kontrasten, på f.eks. Telegraph Road og tittelsporet. Gitarklangen er ikke like raffinert og oppløst som på en Rega Planar 3, og en Technics SL-1200G vil spille med større autoritet i bassen.

Men Technics-spilleren har hørbart mer dybde i bassen enn en Planar 3, og sammenlignet med en Pro-Ject X1 i omtrent samme prisklasse, er det lite å utsette på fokuset eller kontrollen på dynamikken i musikken.

Den nevnte Audio Technica-pickupen ville nok fått bedre arbeidsforhold i en Rega-arm (RB330 eller bedre), men der ville den ikke levd et like ubeskyttet liv som her. Den lette Rega-spilleren er mer følsom for underlaget og vibrasjoner, men Technics-spilleren gir pickupene et fjellstøtt fundament og gode arbeidsforhold, for en nå som skal grave frem nyanser i musikken.

Fjellstøtt fundament med perfekt pitch er et godt grunnlag for god lyd.

En annen av testplatene vi bruker mye, Keith Jarrett Trio Still Live lyder mer tredimensjonalt med varmere klang særlig fra klaveret, på en Pro-Ject X1, og en Rega Planar 6 presenterer musikken på et enda større lerret med skarpere fokus på detaljer og klangnyanser.

Den mest naturlige sammenligningen er kanskje med en Reloop Hi-Fi Turn 5, som også er direktedrevet, og Pioneer PLX-1000. Henholdsvis en hi-fi-utgave av en DJ-spiller, og en DJ-utgave av en hi-fi-spiller – og det korte svaret på spørsmålet alle stiller seg, er at ja, Technics-spilleren er en bedre DJ-spillere enn PLX-1000, og med en seriøs pickup er den i stand til å utfordre etablerte hi-fi-spillere også.

Konklusjon

En Technics SL-1210 MK7, er kanskje ikke det første man tenker på når man skal kjøpe en bedre platespiller. Den er tross alt laget for andre miljøer enn teak-skjenken i stuen, og der bygget deretter. Som en rendyrket DJ-spiller. En Rega, Pro-Ject for ikke å snakke om den fantastiske SL-1500C, er egentlig bedre valg dersom man vil ha best mulig lyd i denne klassen. Men SL-1210 MK7 er så gjennomført godt bygget at den kan være et ypperlig alternativ til hobby DJ-er – og andre for den del – som er opptatt av lydkvalitet. Men da med en bedre pickup enn en billig Ortofon eller Audio Technica.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Direktedrevet platespiller med kvartsstyrt drift Med den nye Hi-Fi TURN X fra Reloop får audiofile et direktedrevet alternativ i premium-klassen.
lbpluss
Strømforsyninger som fjerner støy Den ene strømforsyningen kan du koble seks enheter til.
lbpluss
Lytt til den nyeste podcast-episoden! I denne episoden snakker vi om hvorfor hi-fi med retrodesign er populært. Vi diskuterer også 50-årsjubileet til Pink Floyd legendariske album "Dark Side of The Moon", også har vi testet high-end musikkstrømmere. Tesla Model S Plaid for også gjennomgå av Geir, som har testet den.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nå får din Primare Prisma-forsterker endelig full Roon-støtte!
lbpluss
Musikkstrømming uten bryderi med NAD CS1 NADs rimelige CS1 kan spille av musikken din direkte fra mobilen. Du trenger ikke å installere en egen app.
Følg Lyd & Bilde