Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Technics SL-100C

Premium kvalitet på budsjett

Technics rimeligste platespiller er rettet mot musikkelskeren, ikke DJ-er, men er bygget som en arbeidsmaskin.

Skrevet av / 27.01.22 - 10:00
Technics SL-100C
Lasse Svendsen

Få platespillere er så gjenkjennbare som Technics legendariske SL-1210. Spilleren CD-alderen feide over sidelinjen, men som på mirakuløst vis stod opp fra de døde i 2016.

Senere har det samme direktedrevne chassiset, avstedkommet avleggere i alle prisklasser, og SL-100C er den hittil rimeligste av dem alle. Den ser ut som DJ-spilleren SL-1210 MK7, bare uten stroboskop og pitch-kontroll – og er ifølge Technics laget for alle som vil ha den velkjente kvaliteten i en hjemmespiller.

SL-100C er til forveksling lik den hakket dyrere SL-1500C. Som har innebygget phono-trinn, og leveres med en Ortofon 2M Red ferdig montert på et avtakbart pickup-hus. Men SL-100C leveres uten phono-trinnet, og med en rimeligere Audio-Technica AT-VM95C MM-pickup. Det senker prisen under den magiske grensen på 10.000 kr, og alle som allerede har en forsterker med platespillerinngang, kan bare plugge spilleren til og børste støvet av vinylplatene.

Technics SL 100C Audio Technica 95
Audio-Technica AT-VM95C MM-pickup.
Foto: Lasse Svendsen

Som bildene viser, er den er bygget opp med de samme komponentene som SL-1500C. Den flate aluminiumstallerken er direktedrevet, med en kjerneløs motor som er laget for å eliminere cogging: Mikroskopiske vibrasjoner fra motoren som påvirker lyden.

Spilleren har den samme klassiske s-formede Technics-armen, og dempet chassis med fjærbelastede dempeføtter, aluminium, glassfiber, ABS-plast og gummi, som absorberer resonanser. Technics-armen har høydejustering (6 mm), en sjeldenhet i denne klassen, som gjør det enklere å bytte til pickuper med annen høyde eller sporingsvinkel.

Technics SL 100C armbase
Høydejusterbar arm.
Foto: Lasse Svendsen

I likhet med SL-1500C, har også denne en mekanisk auto-løft-funksjon, som hever armen automatisk når platesiden er ferdigspilt, for å redusere slitasje. Den kan slås av med en bryter på baksiden.

Konkurrenter og oppsett

Siden spilleren kommer med pickup ferdig montert på det avtakbare pickup-huset, behøver man bare å legge på tallerkenen, gummimatten, stille vekten (se manualen), og koble til strøm og forsterkeren.

Det gjelder i grunnen for flere av konkurrentenes spillere i tilsvarende prisklasse. Reloop Turn5 for eksempel. Som er til forveksling lik, men leveres med en Ortofon-pickup. Å sette opp en Pro-Ject Xpression 1 er litegranne mer plundrete, siden man må tre på gummiremmen som driver tallerkenen, og justere antiskating med et lodd som henger fra en nylontråd.

Her stilles antiskating med et innstillingshjul på armbasen. Enkelt og greit.

Technics SL 100C controls
Direktedrift gir umiddelbar oppstart og stabil gange.
Foto: Lasse Svendsen

Med et avtakbart pickuphus er det enkelt å oppgradere til en enda bedre pickup, skulle man ønske det. Alle justeringsmulighetene gjør det enkelt å bruke andre pickuper enn den som følger med. Men det er også mulig å bare bytte stiften på VM95C-pickupen, til en bedre utgave, og her har man seks ulike utgaver å velge blant. Som en stift tilpasset 78-plater, og VM95SH som har en Shibata diamant på en nålearm i aluminium. Noe som lover godt for enda bedre lyd.

Lyden

Spilleren fortsetter der SL-1500C slapp. Den nye Audio-Technica-pickupen koster kanskje bare 500 kroner, men det er den verdt. Den er trolig det beste kjøpet i den prisklassen, hvertfall på en SL-100C. Vi pleier å si at Rega Planar 3 er målestokken i denne prisklassen, men Technics-spilleren kan faktisk måle seg med referansen.

Den spiller med overbevisende autoritet, og den samme liveinnspillingen med Keith Jarrett trio, som jeg testet SL-1500C med, lød i praksis like live og engasjerende her. Det er nok litt mer vekt i bassen med Ortofon-pickupen, men mer enn i Planar 3, og små detaljer og klangnyanser kom forbausende godt frem i lydbildet. Som er mer varmt og fyldig, enn slankt og kjølig.

Technics SL 100C connectors
Avtakbare kabler, og strømkabel.
Foto: Lasse Svendsen

Astrud Gilbertos The Girl From Ipanema, med Stan Getz på tenorsaksofon, kom virkelig ut i rommet i all sin prakt. Rytmen var stødig og kontant gjengitt, og klangen fra saksofonen var luftig og varm. Vokalen hadde substans og dybde, og egentlig var det bare litt mer luft i toppen og et dypere lydbilde med flere detaljer, som endte på minussiden i notatene.

På den obligatoriske Love Over Gold fra Dire Straits album med samme navn, kom spilleren svært godt i fra det. Gitaren lød nydelig fokusert og hadde en tydelig bunnklang, mens trommene kom ut av høyttalerne med god dynamisk kontrast, uten nøling.

Jeg skrudde av den medfølgende Audio-Technica-pickupen, og satte på en AT-OC9XSH, en MC-pickup i mye dyrere prisklasse. Det funket som smør, og lydbildet ble strammere, bedre fokusert, og mer dynamisk. Det viser bare at spilleren har et stort potensiale for den som vil oppgradere på et tidspunkt.

Technics SL 100C playing
Technics SL-100C er et kupp til prisen.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Technics SL-100C er helt klart blant de tre aller beste spillerne i denne prisklassen. Den er lett å sette opp, enkel å bruke, og vekker musikken til live på en engasjerende og overbevisende måte. Spilleren virker meget godt bygget og er godt dempet mot ytre resonanser, og den medfølgende Audio-Technica-pickupen passer perfekt til spilleren. Samtidig tåler den åpenbart mer eksotiske pickuper, skulle man ønske å oppgradere en gang i fremtiden.

Les også Sensasjonelt god spiller Dette er platespilleren for den som elsker musikk, enten man er hi-fi-interessert eller ikke.
Karakter
Technics SL-100C
Premium

Lyd & Bilde mener

Svært velspillende, velbygget og gjennomført spiller, med auto-lift og en konkurransedyktig pris. Den medfølgende signalkabelen er en, kjip og tynn affære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top