TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

6 digitalkonvertere med USB

Musikalsk PC-magi

Datamaskinen er blant de klart mest praktiske lydkildene. Ulempen er lyd-kvaliteten. Redningen er en USB-DAC.

forfatter
Publisert 27.04.12 - 08:33
Produkter i testen
 • NAD DAC1
 • HRT HeadStreamer
 • Fiio E10
 • NuForce µDAC2
 • HRT MusicStreamer II+
 • Firestone Audio Fubar IV Plus
 • Oppsummering
 • Det er bare å innse det: CD-formatet hører fortiden til. Det er rett og slett for tungvint å styre med, spesielt når man skal ha med seg musikksamlingen rundt omkring. De eldre blant oss som ikke skjønner at folk kan leve uten et fysisk format med et cover å bla i, må bare bite i seg at flertallet ikke lenger har det samme forholdet til det. Musikksamlingen vil fra nå av være en rekke filer på en harddisk eller fastminne, hvor det nærmeste man kommer blaing er i form av en elektronisk rullesjakt. Bedre kjent som ”scroll bar”. Det, og gjennom strømmingtjenester fra internett. Giganten Spotify har alle hørt om, og den norske tjenesten WiMP har også vokst seg stor og populær her til lands.

  Som hi-fi-frelst brukte jeg lang tid på å akseptere at datamaskinen har overtatt som lydkilde. Det har nemlig alltid vært akseptert som sannhet at en PC har underlegen lydkvalitet i forhold til en god CD-spiller.

  Komprimert musikk
  Men det er ikke PC-ens feil. Det er et par grunner til at PC-en låter dårlig. For det første er det mange som har fullt av dårlige MP3-filer på maskina si. Uansett hva du gjør, vil de aldri låte like bra som CD. Sørg for å lagre musikken så høyoppløst som mulig. Aller helst ukomprimert (WAV/AIFF) eller tapsfritt komprimert (FLAC/ALAC), men om du må komprimere, anbefaler vi høyest kvalitet på MP3 (320kbps) eller AAC (256kbps). Vær oppmerksom på at strømmingtjenester som Spotify og WiMP komprimerer i denne høyeste kvaliteten, og vil derfor aldri nå helt opp til CD-formatet. Derimot har den nye, franske tjenesten Qobuz kommet, som strømmer i Flac. Kult!

  Dårlig lydkort
  Den andre grunnen til dårlig PC-lyd er det innebygde lydkortet. Kvaliteten på dette varierer noe fra maskin til maskin, for eksempel låter min MacBook Pro bedre enn min HP Pavilion PC når begge er koblet til stereoanlegget med sin innebygde lydutgang. Ingen av dem låter likevel bra nok til at de fortjener å kobles til et stereoanlegg av høy kvalitet. Løsningen er å droppe det innebygde lydkortet til fordel for en ekstern digital-til-analog lydkonverter, som vi for enkelhets skyld forkorter til DAC, eller digitalkonverter (lydprodusenter vil aldri si digitalkonverter, da dette ikke sier noe om det er digital-til-analog eller analog-til-digital).

  Bærbare konvertere
  I denne testen tar vi for oss små og rimelige konvertere, som alle er av typen stikk-og-start, altså uten behov for installasjonsdrivere. De er alle lett å putte i bagen sammen med den bærbare datamaskinen. På den måten har du alltid godlyden tilgjengelig når du reiser, uten at det tar mye ekstra plass i bagasjen. Vi kommer tilbake siden med en test av stasjonære DAC-er, med flere digitalinnganger.

  Kompakte, men ulike
  Utvalget konvertere i denne testen appellerer til litt ulike behov. De mest praktiske av dem har ingen separat strømforsyning, men tar strømmen direkte fra datamaskinens USB-kontakt. Fordelen er at de kan brukes med den bærbare selv om du ikke har tilgang til strøm. Ulempen er at USB-utgangen fra datamaskinen i tillegg til spenningen på 5V gjerne sender ut 30-200 mV med støy. Dette kan lett smitte over i det hørbare området, noe DAC-produsenten må ta hensyn til.

  Konverterne fra NAD og Firestone har egen, separat strømforsyning. NAD-konverteren er dessuten testens eneste trådløse, med en sender som kobles til USB-utgangen.

  FiiO, NuForce, HRT (HeadStreamer) og Firestone har alle stilt med konvertere med hodetelefonutgang. Bare HRT MusicStreamer II+ og NAD DAC1 mangler dette.

  Forventet kvalitet
  Konverterne i denne testen er i den rimelige enden av skalaen. Det finnes hi-fi-konvertere til både tjue, femti og hundre tusen kroner, og våre erfaringer tilsier at du må opp i 5.000 kroner og kanskje over, hvis du fra før har en påkostet CD-spiller som du ønsker å pensjonere. Hensikten med konverterne i denne testen er å få datamaskinen opp på et fornuftig ytelsesnivå, slik at den filbaserte musikksamlingen kan komme ut fra den audiofile skammekroken. Vi forventer en lydkvalitet på høyde med en ålreit CD-spiller, og bedre enn de billigste Blu-ray-spillerne.

  De med hodetelefonutgang bør tilby bedre lyd enn du får fra datamaskinen, men forvent ikke at de kan drive et par tungdrevne hodetelefoner på samme måte som en skikkelig hodetelefonforsterker.

  Slik testet vi
  Alle konverterne er testet med MacBook Pro som kilde. Deretter er de koblet gjennom forsterkeren Naim SuperUniti med et par MonsterCable M-serie kabler. De av dem som kun har 3,5 mm jackutgang har blitt koblet til med en jack-til-RCA-kabel, også fra MonsterCables M-serie.

  To og to DAC-er har til enhver tid vært koblet til forsterkeren på hver sin linjeinngang, og har det vært forskjell på lydnivået mellom dem, er dette kompensert for på den respektive inngangen på forsterkeren (dette er nemlig mulig med Naim SuperUniti).

  Høyttalervalget har falt på de gulvstående Elac FS 257, som har meget god oppløsning i mellomtonen og diskanten, og som avslører det meste. Også disse tilkoblet med MonsterCable M Series (MCX-1S), terminert med bananplugger i begge ender.

  De av konverterne som har hodetelefonutgang har i tillegg vært vurdert med de åpne hodetelefonene Sennheiser HD 598 (2.000 kr, 50ohm/102dB = ganske tungdrevne), AKG Q701 (4.000 kr, 60ohm/105dB = tungdrevne) og de lukkete, spreke og underholdende Kicker HP541 (600 kr, 40ohm/107dB = lettdrevne).

  24-bit/96kHz?
  Vi er veldig glade for at høyoppløst lyd får stadig mer spalteplass. For, mens noen krangler om det er mulig å høre forskjell på høykvalitets MP3 og CD, er det fremdeles noen av oss som mener at det er mulig å få enda bedre lyd enn fra CD. Nå kan man gjennom tjenester som for eksempel hdtracks.com og gubemusic.com kjøpe høyoppløst musikk i form av tapsfritt 24/96 Flac-format, og spille det av fra PC-en eller Mac-en. Fordelene ved dette avhenger av om avspilleren og digitalkonverteren støtter dette. Og selvsagt kvaliteten på utstyret. Alle konverterne i denne testen bortsett fra NAD DAC1 støtter 24-bit/96kHz oppløsning. Det er likevel ikke sikkert at såpass rimelige konvertere som her klarer å gjengi den ekstra informasjonen. Tross alt er det subtile forskjeller det er snakk om, og hvis konverteren har for mye egenstøy, vil det neppe utgjøre noen forskjell om du spiller av med 16-bit eller 24-bit lyd. Det er i hvert fall min egen erfaring og påstand.
  Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

  Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

  LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

  Vi tester for deg!

  1 måned 49 kr
  (prøveperiode, ingen bindingstid.)
  12 Måneder 900 kr
  (spar opptil 300kr)
  12 Måneder 1198 kr
  (med 11 utgaver av magasinet)
  Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

  Produkter i testen

  NAD DAC1

  Rimelig trådløs

  Fra NAD kommer testens eneste trådløse digitalkonverter. Praktisk, men låter det bra nok?

  Trådløs USBoverføring
  Støyende strømforsyning Ikke 24-bit Flat lyd

  HRT HeadStreamer

  HRT HeadStreamer

  Amerikanske HRT lager kun asynkrone konvertere, og HeadStreamer er testens beste hodetelefon-DAC.

  Liten og praktisk Glimrende lyd
  Volumkontroll må gjøres fra datamaskinen

  Fiio E10

  Praktisk og grei

  Denne lille krabaten tar nesten ikke plass, og løfter lydkvaliteten fra datamaskinen.

  Liten og praktisk Nøytral lyd Bassforsterkning
  Dynamikk Litt lite oppløst

  NuForce µDAC2

  God lyd i lommeformat

  Vær forsiktig når du pakker den lille NuForce µDAC2. Du finner den kanskje ikke igjen.

  Liten og hendig God lyd til prisen
  Litt støy på hodetelefonutgangen

  HRT MusicStreamer II+

  Superlyd i farta

  MusicStreamer II+ er en meget kompakt DAC som tar strøm direkte fra USB-kontakta. Likevel har den testens utvilsomt beste lyd.

  Glimrende lyd for pengene Kompakt
  Ikke hodetelefonutgang

  Firestone Audio Fubar IV Plus

  Med oppsampling

  Dette er testens eneste DAC med oppsampling, noe som skal gi bedre lyd.

  Skikkelig byggekvalitet Åpen og god lyd Koaksial og optisk inn
  Lyden er best fra linjeutgangen

  Oppsummering

  DAC skal du ha!

  Alle konverterne i testen løftet lydkvaliteten fra datamaskinen. Men noen var mer forglemmelige enn andre.

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  For øye og øret Hos det nordiske designfirmaet Poasana er idéen om et godt lydmiljø en viktig komponent for økt livskvalitet og generelt velvære
  Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
  Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
  Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
  Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
  Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
  Følg Lyd & Bilde