TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Oppsummering

DAC skal du ha!

Alle konverterne i testen løftet lydkvaliteten fra datamaskinen. Men noen var mer forglemmelige enn andre.

forfatter
Publisert 27.04.12 - 05:17

Av de to rimeligste og minste digitalkonverterne i denne testen trakk NuForce µDAC2 det lengste strået foran FiiO E10. De to låter ganske likt, men bruker du en fiffig løsning med Y-link-kabel så du får koblet hodetelefonene til RCA-utgangen, låter den bedre. Synes du dette blir for tungvint, kan du trygt gå for FiiO E10. NAD DAC1 er den eneste som sender lyden trådløst fra datamaskinen til anlegget. Meget praktisk, og definitivt kult på vorspielet! Lyden er imidlertid ikke helt på høyde med de andre. Da er Firestone Audio Fubar IV Plus desto bedre. Testens eneste med oppsampling, og viser seg fra en oppløst og luftig side. Som hodetelefonforsterker briljerer den ikke like mye som med linjeutgangen.

HRT står for de to mest interessante konverterne i testen. HeadStreamer fordi den er billig, meget liten og låter bedre med hodetelefoner enn noen av de andre. MusicStreamer fordi den er sjefen når stereoanlegget skal spille opp til dans. Den koster litt mer, men ikke mer enn at den klart er verdt prisen. Og den er definitivt den mest bærbare vi har vært borti med denne form for lydkvalitet. Med en adapter kan du selvsagt koble hodetelefoner til denne også, det vil låte enda bedre enn HeadStreamer.

Adaptiv eller asynkron USB
USB er i utgangspunktet ingen spesielt god protokoll når det kommer til å overføre lyd. Dette fordi PC-ens digitale klokke er optimalisert for å kjøre dataprogrammer og ikke lyd. USB-protokollen klokker på 12 MHz, som ikke går opp i noe lydformat (44,1 kHz trenger en masterklokke på 11,2896 MHz.En adaptiv USB-konverter bruker likevel PC-ens eller Mac-ens innebygde klokke, og for at den skal fungere, trengs en kompleks frekvensomformer. Og siden datamaskinen gjør mange oppgaver på én gang, varierer timingen i lydoverføringen fra USB-utgangen. Dette skaper jitter som konverteres til forvrengning i det analoge domenet.

En asynkron USB-konverter bruker derimot ikke datamaskinens masterklokke, men har sin egen. Konverteren dikterer klokka, og gjør det mulig å minimere jitter betraktelig. Dette anses derfor som en overlegen måte å lage en USB-konverter på.

Likevel kommer det an på hvordan ting gjøres. Vi har hørt gode og mindre gode konvertere fra begge leirer. En asynkron konverter kan likevel ha mye jitter, ettersom en del jitter kan oppstå i selve konverteren, for eksempel hvis signalveien er for lang fra masterklokka til DAC-chipen. Motsatt finnes det metoder å få en adaptiv DAC til å reklokke signalet etter datamaskinens masterklokke, og dermed redusere jitter.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

NAD DAC1

Rimelig trådløs

Fra NAD kommer testens eneste trådløse digitalkonverter. Praktisk, men låter det bra nok?

Trådløs USBoverføring
Støyende strømforsyning Ikke 24-bit Flat lyd

HRT HeadStreamer

HRT HeadStreamer

Amerikanske HRT lager kun asynkrone konvertere, og HeadStreamer er testens beste hodetelefon-DAC.

Liten og praktisk Glimrende lyd
Volumkontroll må gjøres fra datamaskinen

Fiio E10

Praktisk og grei

Denne lille krabaten tar nesten ikke plass, og løfter lydkvaliteten fra datamaskinen.

Liten og praktisk Nøytral lyd Bassforsterkning
Dynamikk Litt lite oppløst

NuForce µDAC2

God lyd i lommeformat

Vær forsiktig når du pakker den lille NuForce µDAC2. Du finner den kanskje ikke igjen.

Liten og hendig God lyd til prisen
Litt støy på hodetelefonutgangen

HRT MusicStreamer II+

Superlyd i farta

MusicStreamer II+ er en meget kompakt DAC som tar strøm direkte fra USB-kontakta. Likevel har den testens utvilsomt beste lyd.

Glimrende lyd for pengene Kompakt
Ikke hodetelefonutgang

Firestone Audio Fubar IV Plus

Med oppsampling

Dette er testens eneste DAC med oppsampling, noe som skal gi bedre lyd.

Skikkelig byggekvalitet Åpen og god lyd Koaksial og optisk inn
Lyden er best fra linjeutgangen
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde