TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Shunyata Hydra Delta D6

Strøm kan temmes

Støy er absolutt ikke noe man vil ha, og strømrens er en effektiv måte å bli kvitt støyen på.

forfatter
Publisert 06.03.21 - 12:00
Karakter
Shunyata Hydra Delta D6
L&B mener
Signifikant forbedring av lyden over hele fjøla. Seks 230 V utganger rekker til et helt anlegg.
Fryktelig dyrt.
Spesifikasjoner
  • Type: Strømfilter 230 V
  • Tilkoblinger: 6 x CEE 7/3 16A
  • Inngang: C19R IEC 16 A
  • Mål, H x D x B: 11,7 x 22,9 x 43,2 cm
  • Vekt: 4,3 kg
  • Annet: Hydraulisk magnetisk overspenningsvern, maks transientbestkyttelse 40,000 A, HF-støydemping oppt. 50 dB.
  • Web: audionord.se
Veil. pris 42.000Pr. 06.03.21 Produktside

Vi kikket på hverandre, blikket til Geir var ikke til å ta feil av. Det var ikke dette han ønsket seg. Jeg slapp et stille f… som ingen av oss hørte, og tenkte at dette blir dyrt. Det blir det også. Hvertfall hvis man skal ha seks strømkabler i tillegg til en hovedstrømkabel, og en Shunyata Hydra Delta D6.

Som er et strømuttak slash nettfilter med seks uttak, pakket inn i en boks som ser ut som en forsterker.

Egentlig er det mer enn et strømuttak. Hydra Delta-boksen er også et strømfilter i den forstand at den demper høyfrekvent støy opptil 50 dB i følge Shunyata, og samtidig kan den fjerne mesteparten av interferensen som kan oppstå, når tilkoblede komponenter sender støy tilbake via strømkabelen.

Det kan virke som voo doo på mange av oss, at man kan forbedre lyden ved å koble en boks til strømuttaket i veggen, men Shunyata mener at de kan bevise med målinger, hvordan uren strøm og alle påvirkningene andre enheter i strømnettet kan ha på lydkvaliteten.

Les også Er strøm viktig? Det mener i hvert fall IsoTek Men er det noe annet enn humbug og hokuspokus?

Shunyata lager ikke bare strømuttak som Hydra Delta-boksen. Clear Image Scientific er et søsterselskap som driver med kabler og strømkontroll til medisinske apparater, hvor det er er fundamentalt viktig at man kan lese av data som hjerterytme uten interferens eller støy på signalet.

Derfor er flere av strømkablene til Shunyata nesten identiske til de CIS-produktene som brukes av hospitaler, bare trukket med en sort strømpe på yttersiden.

Shunyata mener at det som gjelder for medisinske apparater, kan overføres til forsterkere og lydkilder, og lager en rekke strømkabler. strømuttak og signal- og høyttalerkabler i high-end klassen.

Shunyatas egen måling av nettstøy på en kardioskjerm, vanlig strømkabel til venstre, Shunyatas kabel til høyre. Ill. Produsenten

For dette er virkelig high-end. Hydra Delta-boksen og Shunyatas tilhørende strømkabler er ikke drømt opp, de er i følge dem selv utviklet med objektive målinger, og det har ført til flere patenter på teknologien og konstruksjonen av både kablene og strømboksen.

Teknologien bak støydempingen av tilkoblede enheter kaller de CCI (Component-to-Component Interference), mens teknologien som som ligger bak dempingen av høyfrekvent støy kalles NIC (Noise Isolation Chamber). Det er selvsagt mye mer, som GP-NR, støydemping av strøm fra strømnettet, og utstrakt bruk av dempematerialer som demper vibrasjoner, ledere av OFE C10100-kobber, elektromagnetisk og hydraulisk overspenningsvern, og strømboksen kan utstyres med ekstra dempeføtter i rustfritt stål.

Aller helst bør boksen stå på en hylle, adskilt fra gulvet, sider Daniel Månsson hos importøren Audionord.

Vi prøvde begge deler, men før vi kom så langt, koblet vi opp en Hegel H360 og en CD-spiller, til strømuttaket i testrommet vårt, med generiske, sorte jordede strømkabler.

De samme som man finner i esken når man pakker opp et nytt produkt.

En bedre strømkabel, er et godt sted å starte oppgraderingen av anlegget.
Foto: Lasse Svendsen

Mer en subtile forskjeller

Etter å ha repetert forskjellige musikk-spor, byttet vi ut den sorte kabelen til forsterkeren, med en Shunyata Delta NR V2, som er en relativt dyr, jordet strømkabel med samme type OFE C10100-kobber som brukes i strømboksen, kobberkontakter også i kontakten, og sølvledere i sentrum av kabelen, som er omgitt av en kobberkappe med fluorkarbon som isolasjon.

Den sorte kabelen fikk oss begge helt fra i stolsetet. Hva svarte var dette? Vi har testet strømkabler før. Geir har testet og skrevet om strømrensing, og vi husker begge den gangen vi tok et billig mikroanlegg og byttet ut både strømkabel og høyttalerkabler, for et veritabelt hakeslepp.

Det samme skjedde her. Men forskjellene var ikke like subtile. Istedet fikk den enslige Shunyata-kabelen musikken til å vokse i skala, og den strammet og bassen, forbedret den dynamiske kontrasten, og slipte vekk små sibilianter i lydbildet.

Seks 16 ampere kontakter holder hele anlegget. Foto: Lasse Svendsen

Vi byttet tilbake til den vanlige strømkabelen, og selv om det definitivt lød veldig bra også med den, savnet vi oppløsningen og roen Shunyata-kabelen ga oss. Så vi byttet igjen. Og lyttet igjen, og igjen. Det var ingen tvil. Den kostbare kabelen løftet musikken ut av boksen så og si, og slapp den fri i rommet.

På den ene siden var det en lettelse. Dette er tross at kostbart. På den andre siden var det ikke helt hva vi hadde håpet på, fordi vi begge visste at dersom forskjellene var påtagelige, ville vi ønske å kable opp hele anlegget med kablene fra Shunyata. Dét ville blitt dyrt, det.

Derfor var det med skrekkblandet fryd vi koblet Delta NR V2-kabelen til strømboksen, som i sin tur ble koblet til strømnettet med enda en Shunyata-kabel. En Delta XC med den større C19-kontakten, som ikke følger med, men er nødvendig ekstrautstyr til Hydra Delta-boksen.

Nirvana

Hvis den ene strømkabelen kunne gi oss så store subjektive forskjeller i lydkvalitet, hva kunne da to strømkabler og Hydra Delta-boksen utrette?

En ganske så oppsiktsvekkende forbedring av lyden, er svaret.

Man trenger selvsagt en skikkelig kabel fra veggen og inn også.
Foto: Lasse Svendsen

Det som hadde vært en positiv opplevelse av en hørbar oppgradering av alt i lydbildet, rykket med ett opp i en høyere divisjon. Det virket som om de store Sonus faber-høyttalerne forsvant i løse luften, og rommet utvidet seg. Klaverklangen hang mektig midt i rommet, og vokaler strømmet vektløst rundt mens bassdynamikken naglet oss til Ekornes-stolene.

Vi kikket på hverandre igjen, Geir slo ut med armene, og jeg sank resignert ned i den oransje stolen. Faen.

Geirs kommentar

Å sitte å lytte til strømkabler og nettfilter er noe jeg vegrer meg sterkt for. Både jeg og redaktøren var ganske skeptiske da vi rigget oss til på testrommet, og vi var fast bestemt på at hvis forskjellene var marginale, så skulle vi ikke skrive om det men la det gå forbi i stillhet.

Men forskjellene var ikke marginale. De var snarere ganske så dramatiske. Det var snodig hvordan en innspilling av Kari Bremnes gikk fra å låte veldig bra gjennom Hegel H360 og Sonus faber Olympica III, til at klangen vokste seg til å bli gigantisk stor når strømutstyret fra Shunyata ble koblet til.

Den store etterklangen rundt Bremnes strakk seg plutselig godt oppover og utover, mens bakgrunnen ble kullsort. Selv satt jeg for det meste i et sete litt til siden for midten, og med de vanlig, svarte strømkablene rett i stikkontakten hørte jeg mest fra høyre høyttaler, og noe særlig holografi var det ikke å snakke om. Men med Shunyata-kablene og nettfiltret forlot lydbildet høyttalerne og hang i stedet vektløst i rommet foran meg.

Vi var først litt i tvil om det virkelig kunne være sant, men når vi koblet tilbake til de vanlige strømkablene, kollapset lydbildet foran oss. Det vi først syntes låt veldig bra, hadde nå blitt kjedelig og grått.

Jeg hadde litt på følelsen at det skulle bli slik, etter mine egne opplevelser med det rimelige nettfiltret EVO3 Corvus fra IsoTek. Men det er stadig litt irriterende å konstatere at det skal ha så mye å si. På én side er det alltid gøy å høre et nytt lag detaljer for første gang. Men det er egentlig mest irriterende. Dette er et vepsebol jeg gjerne kunne vært foruten.

Konklusjon

Etter noen uker med kablene og nettfilteret fra Shunyata, er vi tilbøyelig til å hevde at en oppgradering av anlegget, bør starte med strømmen. Jeg har hørt større lydmessige forbedringer med strømkabler og strømfiltre, enn jeg har hørt fra høyttalerkabler. Noe som igjen viser seg å gjenta seg i testen av Shunyata Hydra Delta D6, og Delta XC og NR V2-kablene. Man kan komme langt i å forbedre lyden med bare den ene strømkabelen, men vil man løfte både lydkvaliteten – og utgiftene – til himmels, kan Hydra Delta D6-boksen gjøre underverker for et anlegg.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

11 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Jeg bruker Supra Lorad Silver, jeg er litt forvirret, for jeg hadde ikke ventet så stor forskjell for noe som kostet det samme som et par pils og en burger-tallerken på byen. Jeg må la det synke inn litt, og la det gå tid. Av og til blir man sjokkert og man lurer på om placebo nissen er på besøk. Strøm er vekselstrøm, dette vil si at den siste meteren og koblingspunkt kan være viktigst. Det er ikke sammenligbart som vann i vannrør feks som mange faller for, også er elektronisk utstyr påvirket av hverandre, og av Wi-Fi, blåtann etc.… Les videre »

Kan vel si som alle youtubere i hifi, at bytt strømledninger først, største forskjellen her, deretter er høyttaler kabler og optisk Toslink og usb det som har gjort størst forskjell her, RCA er mer litt krydder, og kommer sist, men viktig det også.

Først og fremst så vil jeg si takk for at dere «tørr» å publisere opplevelsen/testen! Hvorfor den delen av befolkningen som nærmest er fanatiske motstandere av at det kan være forskjell på kabler, leser en slik test i utgangspunktet, det lurer jeg på…? Når det publiseres en test av en forsterker, DAC, streamer osv. så er det ingen som krever at det skal fremlegges en teknisk rapport med målinger osv. for å godta den «subjektive» oppfatningen av at det ene merke låter bedre/annerledes enn de andre…. Jeg har selv vært skeptisk til kabler men opplever at det er forskjeller på… Les videre »

Idiotisk. Tviler ikkje på at et støyfilter faktisk kan hjelpe foran medisinsk utstyr på et sjukehus der en drøss av ulike maskiner er kopla på samme strømnett og maskinene det er snakk om i praksis måler og visualiserer ørsmå forskjeller i elektriske signaler som kjem frå eller går gjennom ein menneskekropp, men å skrive ting som «Selv satt jeg for det meste i et sete litt til siden for midten, og med de vanlig, svarte strømkablene rett i stikkontakten hørte jeg mest fra høyre høyttaler, og noe særlig holografi var det ikke å snakke om» er latterlig. Alle som lytter… Les videre »

Jeg har målt på en god del slike kabler opp igjennom, (både power, høyttaler og signal) og så lenge de har en viss dimensjon og ikke ‘idiotisk’ oppbygning, er det ingen elektrisk målbar forskjell i det hørbare eller overharmoniske frekvensområdet. Ingen. Jeg har heller aldri klart å høre forskjell, (nå er det tinnitus som gjelder, men før hadde jeg gode ører.) og har hatt ‘greit’ utstyr opp igjennom ofte både med modifiserte powersupply og signalveier. Å tro/håpe at en halvannen meter kabelstump skal gjøre hørbar forskjell på kilometervis med ‘hyssing’, er i beste fall optimistisk. Da er det noe noe… Les videre »

Dette opplegget skriker etter en blindtest

Beklager, men dette blir for useriøst LydOgBilde.

Har dere vurdert å bruke batteri som strømkilde som et alternativ til strømrensere? Et batteri av typen Tesla har laget for hjemmebruk kunne være aktuelt? Som ekstra bonus kan du få strøm nok til hele huset, og lade batteriet på et tidspunkt på døgnet når prisen er lav. En ekstra bonus er selvsagt at du fortsatt har strøm når naboen har mistet sin…

Det må være sponsor artikkel.
Bare tull

Interessant! Det hadde vært spennende om dere kunne teste de langt rimeligere alternativene til Audioquest som hifi-klubben fører. Vil et strømfilter og kvalitetsstrømkabel til 3000 hver også gi et merkbart løft i lydkvalitet? Mvh Tore

Tviler vel på at mi e snart-65 år gamle ører og middelmådig anlegg ville merket noe forskjell. Men har du lydanlegg som koster mer enn bilen din så ja, da bør du nok eliminere nettstøy 😉

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Det beste kjøpet i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend