Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rotel S14

Trådløs hi-fi fra øverste hylle

Den nøkterne Rotel-forsterkeren er kanskje spartansk utstyrt, men spiller bedre enn konkurrentene.

Skrevet av / 27.04.23 - 10:00
Rotel S14
Lasse Svendsen

Strømming av favorittmusikken er heldigvis ikke bare forbeholdt Bluetooth. Som er bekvemt nok når man er på farten, men hjemme vil man gjerne ha bedre lyd enn man får fra trådløse ørepropper.

Da er det trådløs strømming over wifi-nettet som gir den klart beste lydkvaliteten, og nå dukker det opp flere produkter med innebygget strømming over wifi.

Man trenger en mobil og et strømmeabonnement, så kobler man seg bare til anlegget via nettverket. Like enkel og bekvemt som Bluetooth, med full styring av musikken fra mobilen. Flere og flere integrerte forsterkere – og receivere, har strømmingen innebygget. Enten via Ethernet som på Hegel H190, eller fullstendig trådløst med små wifi-antenner på baksiden.

Den nye Rotel S14 har både Ethernet og wifi-antenner. Den har også Bluetooth, men siden denne testen skal handle om lydkvalitet, skal vi bare konsentrere oss om wifi her.

Den integrerte S14 er en fullverdig strømmeforsterker. Med alt innebygget, det eneste du trenger i tillegg, er et par gode høyttalere. 

Slank og elegant design med fargeskjerm på fronten. Foto: Rotel

Her kan man strømme fra Spotify Connect, Tidal og Qobuz, og Rotel-forsterkeren støtter også strømming med AirPlay 2 og Google Chromecast. Den er også Roon Ready, og har en 32-bits digitalomvandler fra ESS, som støtter opptil 24-bit/384 kHz lydfiler inkludert MQA-filer.

Den analoge delen er bygget opp som en ren klasse AB-forsterker, og Rotel sier at S14 leverer 80 W effekt i 8 Ohm, eller så mye som 150 W i 4 Ohm. Det er mer enn nok til å drive små bokhøyttalere med lav følsomhet, eller større gulvstående høyttalere.

Prismessig ligger den i samme klasse som Marantz Model 40n og Roksan Attessa Streaming Amplifier. Som begge er integrerte strømmeforsterkere.

Rotel lager sine egne trafoer, og den utgjør en stor del av både vekten og strømreserven. Foto: Rotel

Nøkternt utstyrt

Rotel-forsterkeren har noen færre innganger. De som klarer seg med en analog inngang, og et par digitale, vil ikke savne flere innganger. Den har tross alt 24-bits USB-inngang for PC, og en USB-inngang for høyoppløst musikk på minnepinner.

Men den mangler platespillerinngang, og har heller ikke HDMI kontakt for TV-lyd som Marantz Model 40n er utstyrt med. Model 40n har forøvrig en platespillerinngang også, for MM-pickuper.

Rotel-forsterkeren har en utgang for separat forsterker, og den kan sende ut lyd til en subwoofer via en RCA-utgang på baksiden. 

Kun en analog inngang, men både trådløst og kablet nett, samt PC-USB. Foto: Rotel

Fargeskjerm og appstyring

Det finnes naturligvis enn app til Rotel-forsterkeren. Som også leveres med en skikkelig fjernkontroll i aluminium. Som bare forsterker inntrykket av en gjennomtenkt og solid konstruksjon, hvor Rotels egenproduserte transformator utgjør mesteparten av totalvekten til forsterkeren.

Brukervennligheten er upåklagelig. Den sorte eller sølvgrå fronten er forbilledlig oversiktlig. Lydkildene velges til venstre, hvor det også er en 3,5 mm hodetelefonutgang. Menyinnstillinger og volum er plassert til høyre, og i midten er det en fargeskjerm som viser valgt album, artist, og låten som spilles.

Første gang man setter den opp, laster man ned Google Home-appen, og Rotel-appen. Da går oppsettet supersmooth og man har koblet forsterkeren til nettverket på få minutter. 

Appen gir deg tilgang til de strømmetjenestene du abonnerer på, og der finner man også nettradio, og man kan velger lydkilde også i appen. Der kan man også justere bass og diskant, hvis man føler for å kompensere klangbalansen i lydbildet.   

Trykk play

Den slanke Rotel-forsterkeren lyder alt annet en slankt. Lydbildet er stort og fyldig, med en smittende varm klangbalanse som gir musikken en solid klangbunn, hvor instrumentenes fundament kommer bedre fram i bybildet enn fra for eksempel en Roksan Attessa.

Det er ikke like stort fokus på detaljer og klangnyanser som i en Marantz Model 40n, for lydbildet i Rotel-forsterkeren fokuserer mer på rytme, dynamikk og kontroll. Tre disipliner hvor den er i sitt ess. 

På et par Dynaudio Special Forty, blir Mathias Eicks album Midwest, gjengitt med et trøkk som minner om den enda kraftigere Hegel H190, og klangen fra trompeten er behagelig varm, mens likevel skarp når det trengs. Rotel-forsterkeren har fremragende basskontroll. 

S14 er enkel å sette opp, enkel å bruke, og en glede å lytte til. Foto: Rotel

Bassrytmen på Miley Cyrus Flowers, kjennes i magen, og forsterkeren har stålkontroll på bassen også når jeg spiller høyt. Det gnistrer mer her enn fra Roksan-forsterkeren, og den takler bassdrivet på PNAU og Khalids The Hard Way med letthet. Det virker ikke som den affiseres nevneverdig når den blir bedt om å spille høyt. 

Den varme klangbalansen kler Keith Jarrett trio som solbriller og en halv en på en varm sommerdag. Klaverklangen på live-innspillingene på Somewhere mangler kanskje litt av det skarpe fokuset man kan få med en Yamaha R-N2000A, men klaverets bunnklang kommer praktfullt frem i lydbildet. Man føler seg velkommen på konsert, og livefølelsen blir bare sterkere når man skrur opp volumet enda mer.

Sammenlignet med Roksan og Marantz, er Rotel-forsterkeren kanskje ikke et bedre kjøp for de som trenger flere innganger til lydkildene sine. De som ser etter en strømmeforsterker med platespillerinngang, kan finne på å hoppe over S14. Den har heller ikke HDMI som både Marantz og den dyrere Cambridge EVO 150 har, men på den andre siden, brukervennligheten og ikke minst lydkvaliteten, er helt i toppsjiktet for strømmeforsterkere i denne klassen.

Konklusjon

Alle som fokuserer mest på lydkvalitet og strømming over hjemmenettverket, bør absolutt notere Rotel S14 på innkjøpslisten. Den er hverken best utstyrt, eller kraftigst i klassen, og de få inngangene kan få noen til å snu seg mot konkurrentene. Det er imidlertid ingen ting feil med lydkvaliteten. Den dynamiske og varme klangen vil få kjedelige høyttalere til å våkne til liv, og lytteren til å smile av glede. Hva integrerte strømmeforsterkere angår, er Rotel S14 i våre ører blant de mest vellydende i prisklassen, og etter vår erfaring med den legendariske Rotel-kvaliteten, en forsterker man kan ha masse glede av i mange år.

Karakter
Rotel S14
Premium

Lyd & Bilde mener

Slankt fotavtrykk med potent og dynamisk lyd. Nydelig klangbalanse og stålkontroll i bassen. Svært god brukervennlighet og praktisk fargeskjerm. Kun én analog inngang. Ikke platespillerinngang, eller HDMI.

2 hendelser på “Rotel S14”

  1. Kjøpte denne til mine B&W Cm9. Kan såvidt ha litt volum uten at den blir overopphetet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D låter som klasse A

Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Scroll to Top