annonse
annonse

test: Roon Labs Nucleus+

Roon Labs Nucleus+
Roon Labs Nucleus+

Overlegen nettverksspiller

Roon kan meget godt være verdens beste på musikkstrømming og multiromsavspilling. Her er nettverksspilleren som løser det meste.

Strøm musikken med full oppløsning og kvalitet, til uendelig mange multiroms endepunkt. Avansert romkorreksjon og mye mer.
Kostbar løsning. Du kan gjøre det samme med Roon for PC og Mac (men ikke like stabilt). DAC må kjøpes ved siden av. Roon-konto er obligatorisk, og koster ekstra.
annonse

I det siste har jeg blitt hektet på Roon, som jeg har installert både på PC og Mac. Grunnen er enkel: dette er et musikkprogram for audiofile, med et meget rent grensesnitt. Her får du full oversikt over lagrede musikkfiler, og med et Tidal-abonnement har man tilnærmet ubegrenset utvalg. Roon har mangelfull støtte for dårligere formater som MP3, men støtter i stedet det meste av musikkfiler i høy oppløsning, inkludert MQA som Tidal bruker for å strømme musikk med bedre oppløsning enn CD.

*Oppdatering 16.01.19: MQA dekodes i Roon-softwaren, og gir max. 96 kHz oppløsning om du ikke har en MQA-kompatibel DAC. MQA-DAC-er får full oppløsning, opp til 384 kHz og videre. Roon støtter ikke Spotify eller andre komprimerte musikktjenester. Kun Tidal.

Roon Nucleus Plus
Kjølefinnene på kabinettet gjør at Roon Nucleus+ ikke trenger vifte. En forutsetning for de aller beste musikkopplevelsene. Foto: Roon Labs

Vil du styre musikken på din PC eller Mac fra mobil eller nettbrett, er dette også mulig med appen Roon Remote.

Det som skiller Roon fra andre program som for eksempel Audirvana Plus, er at man på oversiktlig vis kan gjøre et dypdykk inn i artister, band og komponister, med utfyllende biografier og linker til ulike nettsteder om man vil finne ut enda mer. Enda kulere er det at man kan sende lyden ut til flere soner på én gang, hvor man med nesten alle andre PC-programmer (Audirvana Plus inkludert) må velge én.

Med Roon kan du sende én sang eller spilleliste til ditt USB-tilkoblede stereoanlegg i stua, enda en til Sonos-høyttalerne på kjøkkenet, samtidig som du spiller internettradio på en AirPlay-høyttaler i garasjen (Roon gir også Windows-PC AirPlay-støtte). Alt styrt fra Roon på datamaskinen. Du kan spille musikk på et nærmest uendelig antall ulike høyttalere og anlegg – samtidig.

Oppdatering 16.01.19: Det er mulig å gruppere flere endestasjoner (høyttalere), slik at de spiller helt synkronisert. Men det er bare mulig å gruppere de i samme familie. Du kan for eksempel ikke gruppere en Chromecast med en AirPlay-høyttaler.

Lydinnstillinger

I tillegg finnes avanserte EQ-muligheter. Sammen med riktig måleutstyr kan man legge inn korrigering i Roons innebygde parametriske EQ og oppnå en mer korrekt frekvensrespons fra høyttalerne i ditt rom. Og uansett hvor god akustikk du tror du har, kan du ha godt av å korrigere skjevheter i tonegjengivelsen. Det finnes dessuten forhåndsinstallerte DSP-korrigeringsfiltre for et utvalg hodetelefoner, for tiden bare fra Audeze, men antakelig gjenstand for utvidelse til flere produsenter etter hvert.

Dessverre er Roon en del dyrere enn alternativene. Gjerrigknarker kommer langt med gratisprogrammene VLC og Foobar2000, mens nevnte Audirvana Plus koster et engangsbeløp på 74 dollar. Du får ikke multirom med noen av dem. Roon krever 199 dollar for ett år, eller 499 dollar ubegrenset.

To USB-utganger lar deg koble til en USB-DAC eller kan spille fra USB-minne. HDMI-utgangen kan brukes til å spille flerkanalslyd til en surroundreceiver. Foto: Roon Labs

Påkostet musikkserver

Programmet koster likevel småpenger i forhold til hva Roon skal ha for sin dyreste fysiske musikkserver. Nucleus+, som den heter, ser ut som en liten forsterker. I virkeligheten er den en datamaskin forhåndsinstallert med Roon-programmet, bygget inn i et solid kabinett med kjølefinner. Disse beskytter innmaten fra overoppheting og eliminerer behovet for vifte. Ønsker du god lyd, er få ting så irriterende som viften fra en PC eller Mac, noe som er nærmest uunngåelig om du ikke har et teknisk rom.

*Oppdatering 16.01.19: Prisen for Nucleus+ inkluderer ikke abonnementet på Roon-programmet. Dette må du ha i tillegg, og koster 99 dollar i året eller 499 dollar for et livstidsabonnement.

Skal du spille musikk til alskens forskjellige høyttalere og forsterkere samtidig, så vil dessuten ikke bare PC-viften jobbe på høygir, men det begynner å bli risiko for ustabilitet. Musikken kan fort begynne å hikke og hoppe, i hvert fall når man aktiverer ulike lydforbedrende filterinnstillinger, oppsampling og romkorreksjon. Roon Nucleus+ er spesialisert for oppgaven, og du er nærmest garantert at dette aldri vil skje – såfremt internettilkoblingen er stabil. Derfor er ikke Nucleus+ utstyrt med Wi-Fi, men må kobles til hjemmenettverket med Ethernet-kabel. Synes du Nucleus+ blir totalt overkill, finnes Nucleus, til nesten halve prisen. Den kan det samme, men er ikke like kraftig og takler ikke fullt så mange oppgaver samtidig.

I hjemmefanen får du en ryddig og spennende presentasjon av musikksamlingen, herfra er det bare å gjøre dypdykk inn i biografier osv. Foto: Skjermdump fra iPhone

Nucleus+ i praksis

Nucleus+ er kjernen i musikkanlegget. Grensesnittet får du ved å laste ned Roon Remote til mobil eller nettbrett, så styres det hele derfra. Det er ikke som på en PC, hvor du kan koble til skjerm, tastatur og mus og styre på den måten.

Jeg har ikke prøvd romkorreksjon i testperioden, grunnet manglende måleutstyr, men jeg har prøvd DSP-korreksjonen til både Audeze Sine DX og LCD-2C, og i begge tilfeller gir DSP-en mer tyngde i bassregisteret, som gjerne er svakheten til mange like planmagnetiske hodetelefoner. Det er mer futt i rytmene på RnB og hiphop, og jeg føler at klassisk musikk får et bedre fundament og en «svartere bakgrunn» med flere detaljer, når DSP-korreksjonen brukes på disse hodetelefonene.

Digital oppløsning

En rekke digitale innstillinger kan gjøres, som for eksempel oppsampling til høyere oppløsninger. Har du en DAC med oppsampling av billigere type, så kan det hende Roon gjør denne jobben bedre. En skikkelig high-end-DAC bør antakelig få signalet bit-perfect i stedet. Prøv deg frem!

Gå inn i en sjanger, og du får historikk om sjangeren og hvilke artister i samlingen din som hører hjemme her. Foto: Skjermdump fra iPhone

 

Jeg har i perioder sendt musikk til sju ulike soner samtidig. Min MacBook Pro sto da med vifta på høygir, og om jeg aktiverte oppsampling på noen av dem, begynte det å bli ustabilt og tidvis hakke. Dette skjedde aldri med Nucleus+. Og dette er egentlig hele grunnen til at man bør vurdere å kjøpe Nucleus+.

Hva Roon gjør med lyden er vanskelig å si. Optimalt sett skal den ikke gjøre noen ting. Men jeg opplever at musikken får bedre timing, det hele låter ryddigere, med Roon enn Audirvana Plus, spilt gjennom samme DAC. Kontrabassen på Laura Marlings Soothing spilt via Tidal låter tyngre og strammere, og jeg føler detaljene kommer noe bedre frem. Stemmen hennes står mer ute i rommet. Dette går igjen på flere musikkstykker.

Derimot kan jeg ikke si jeg registrerer samme forskjeller med Nucleus+ kontra min MacBook med Roon. Det burde det heller ikke være. Jeg ville derfor ikke fra et rent lydmessig ståsted vurdert Nucleus+, men om du vil bruke alle mulighetene for oppsampling og spille til flere høyttalere samtidig, vil den være mer stabil enn en enkel PC eller Macbook, og du slipper viften.

Konklusjon

Roon har et av de beste musikkavspillings-programmene på markedet. Det funker til PC og Mac, og er egentlig alt du trenger. Men høyoppløst musikk til flere soner samtidig krever noe mer for en stabil opplevelse. Da kommer Nucleus+ til sin rett. Spørsmålet er om den blir for dyr?

Det kommer an på. Du kan fint spesifisere en god nok datamaskin selv, og komme godt under prisen. Men den blir ikke like kompakt og snerten, og vifteløs blir den neppe. Er du ute etter den mest stabile Roon-opplevelsen og ikke ønsker viftestøy, så er det egentlig bare å hoste opp for Nucleus+, eller se på den langt rimeligere Nucleus om du ikke føler behovet for alskens oppsampling til et uendelig antall lydkilder.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Type: nettverksspiller, digitalprosessor
 • Tjenester: Tidal, internettradioNettverk: AirPlay 2, Chromecast, Sonos, Bluesoun
 • Tilkoblinger: USB, HDMI
 • Formater: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, OGG, DSF, DFF
 • Oppløsning: 32-bit / 384 kHz PCM, 22,6 MHz DSD (DSD512)
 • DAC: nei
 • Styring: iOS og Android-app
 • Annet: vifteløs
 • Farge: svart
 • Vekt: 3,85 kg
 • Web: multirom.no
Roon Labs Nucleus+ produktside
Pris: 26990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.

Ruark pakker inn anlegget

Dette elegante anlegget kommer ikke før til våren, men kan være verdt å vente på.

Høyteknologisk drømmeforsterker

Markedets mest avanserte forsterkere har fått en rimeligere lillebror. Expert 140 Pro er en høyteknologisk Formel 1-forsterker som flere har råd til.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Dette har du aldri sett før

La deg ikke lure, McIntosh nye platespiller er mye mer enn det.

test
McIntosh MCD600

CD-comeback med et brak

CD-formatet er ikke dødt, det lever i beste velgående i high-end-miljøer.

test
Rega Planar 8

Det åttende vidunderet

Rega Planar 8 er klassens beste platespiller og utfordrer langt dyrere spillere på lydkvalitet.

annonse

Denne kan være brannfarlig

Har du, eller kjenner du noen med en Pinell Go/Go+ radio, må du lese dette:

test
McIntosh MC462

Guddommelig og mektig

Den mangler hverken krefter eller detaljer, og vekker de døde med sine grenseløse dynamikk.

CES 2019: Gaming fra Audio Note

Audio Note UK samarbeider med PC-utstyrsprodusenten EVGA om et gaming-lydkort med high-end ambisjoner.

CES 2019: High-end i lommeformat

NAD M10 er en streaming-forsterker med innebygd romkorreksjon og BluOS.

Tidal med studiolyd på Android

Nå kan du nyten musikken i studiokvalitet med MQA på mobilen.

CES: Endelig ny forsterker fra Sonos

Ut går Connect:Amp. Si hei til Sonos Amp. Nå med HDMI.

test
Sonoro Meisterstück

Mesterstykke med brister

Sonoro-anlegget er et godt valg for alle som vil ha alt på ett sted, så lenge man er klar over begrensningene.

test
Tivoli Audio Music System Home

Trådløst anlegg med retrodesign

Tivoli-anlegget har alt de fleste ønsker seg, men også noen mangler.

CES 2019: Trådløs Sony platespiller

Med fullautomatikk og Bluetooth, er det duket for vinylstrømming.

CES 2019: Technics SL1210MK7 – Legenden er tilbake!

Technics har startet produksjonen av SL-1210 igjen, selvsagt rettet mot DJ-er.

test
Denon DP-450 USB

Platespiller med digitalopptaker

Med denne kan du lagre LP-ene dine digitalt, og samtidig nyte den varme vinylklangen.

test
Emotiva XPA-DR2

Impulsiv og klar til kamp

Emotivas store bukkene bruse kan drive en hvilken som helst høyttaler – hele veien. Og samtidig låte bra.

test
Denon DNP-800NE

Moderne radio

Nettverksspilleren er for nåtidens lyttere hva FM-radioen var for deres foreldre. Lytt til musikk fra hele verden og alle strømmetjenestene.

annonse
test
T+A R 1000 E

Laserpresis forsterker

Forsterkeren fra T+A er særdeles taktfast, med superb oppløsning og high-end-presisjon. Og best av alt: her er til og med CD-spiller inkludert!

test
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Trådløs platespiller

Yamaha har sin egen vri på trådløs avspilling, som fungerer mye bedre enn forventet.

test
Ortofon MC Anna

Annas sang

Ortofons MC Anna er en klangmester av rang med ekstreme kvaliteter.

test
Emotiva BasX PT-100

Som i gode gamle dager

Engang var alle gutters hi-fi-drøm å ha et anlegg med separat for- og effektforsterker. Nå kan den drømmen leves ut for små penger.

test
Emotiva BasX A-300

Vennlig muskelbunt

Prisen er lav, men effekten raus. Den kan blåse liv i tungoppfattende høyttalere og få rockefoten i bevegelse.

test
Soundsmith Otello

Klangrik lydsmed

Soundsmith lager pickuper på sin egen måte, det gir hørbare fordeler.

test
Audio MusiKraft DL-103R

Blodtrimmet magiker

Den velkjente pickupen er nedstrippet og gjenoppbygget, med hørbare forbedringer.

Rålekkert fra McIntosh

70-årsjubileet feires med et nytt rørforsterkersett, designet i Italia.

Utstyrsbombe fra NAD

Med MQA og BlueOS kan den trådløse forsterkeren være perfekt i moderne stereoanlegg.

Håndlagede stereomøbler

Funksjonelle møbler til anlegget vokser ikke på trær, men Nova Design er inne på noe.

Nå kan du høre disse i Bergen

Digger man fet lyd bør man kjenne sin besøkelsestid, hvertfall om man er i Bergen.

test
Ayre EX-8

Sublim musikksentral

Med det beste fra begge verdener, dekker Ayre-forsterkeren de flestes behov.

test
Audio-Technica AT-ART1000

Magisk og dynamisk

Konstruksjonen er unik og lyden er i referanseklasse, men det krever at man vet hva man driver med.

test
Emotiva BasX TA-100

Fluevekter med punch

Amerikanske Emotiva utfordrer NAD og Rotel i no-nonsens-klassen.

Olasonic lanserer mikro-hifi

Bak det klingende navnet står det hverken en nordmann eller en svenske.

test
Gryphon Sonett

Gylden analoglyd

En påkostet phono-forforsterker kan gi mye bedre lyd fra dyre pickuper.

Her kan du høre høyttalere til 1,4 mill!

De er over to meter høye og har tilsammen 162 elementer, nå kan du høre McIntosh XRT2.1K i Oslo.

Høstlige hi-fi-dager

Høsten ringer inn, og det betyr hi-fi-helg i Oslo. Også kjent som Høstpuls.