Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Reloop Turn X platespiller

Feiende flott flaggskip

Reloops flaggskip fortjener en plass hos alle vinylentusiaster som setter lydkvaliteten først.

Skrevet av / 11.03.23 - 10:01
Reloop Turn X platespiller
Lasse Svendsen

De færreste vet nok at Reloop egentlig bygger platespillere for DJ-er. Altså spillere hvor robusthet og levetid betyr mer enn lydkvalitet. Derfor ble de også møtt med et skuldertrekk da de lanserte sin første platespiller for hjemmebruk. Den kalte de Reloop Hi-Fi Turn 5, bare for å understreke at den var laget for de som var mer opptatt av lydkvalitet.

Jeg skal innrømme at vi var litt skeptisk da vi fikk et eksemplar til test. Den så ut som en enkel spiller i våre øyne, med direktedrift som man forbinder med DJ-spillere, og slett ikke som en hi-fi-spiller.

Det vanligste er nemlig en remdrevet spiller, med mekanisk avkobling av alt som kan vibrere, og en rett tonearm støpt i et rør med integrert pickuphus. Turn 5 så ut som en sort kopi av Technics SL-1210, bare uten pitch-kontrollen. Ikke akkurat hva man normalt forbinder med hi-fi.

Den tørket raskt fliret vekk fra våre blaserte fjes, og ble umiddelbart en av våre favorittspillere i prisklassen. Og det er den faktisk fremdeles.

Siden har Reloop lansert billigere hi-fi-spillere, to av dem har til og med remdrift, men et flaggskip i klassen over Turn 5, har latt vente på seg. 

Inntil nå. Turn X – eller Turn 10, bygger videre på suksessen Turn 5. Med en kvartsstyrt direktedrevet 16-pols trefase motor uten børster, for å eliminere vibrasjoner og cogging. Spilleren har en s-formet arm med avtakbart pickuphus, og høydejustering.

Den leveres med en Ortofon 2M Blue påmontert pickuphuset, en meget god budsjett MM-pickup. 

Ortofon 2M Blue MM-pickup. Foto Reloop

Spilleren har en dempet 22,5 mm aluminiumstallerken under en støpt overtallerken, med gummimatte på toppen, og hastighetsskifter fra 33 1/3, til 78, og hele 4500 g/cm moment, som betyr at rotasjonen starter umiddelbart når man har valgt hastighet.

Ser man på tørre data, veier den litt mindre enn Turn 5, men Turn X har et bedre signal-støyforhold. 

78-hastighet er velkomment for platesamlere. Foto Reloop

Måledata

Den har ikke innebygget phonotrinn (RIAA), men RCA-utganger for den medfølgende RCA-kabelen, og leveres med støvlokk og avtakbar strømkabel.

Vår RPM-måling av spilleren, viste en rotasjonshastigheten 33,29, med et avvik på svært lave -0,12 %. Wow og Flutter la seg lavere enn på Audio-Technica AT-LP2022 med et avvik på 0,36 %. 

Foto Reloop

Solid lydkvalitet

Reloop-spilleren er bygget på et sortlakkert MDF-chassis, som hviler på fire store, dempede føtter. Kvalitetsinntrykket er meget godt, og minner mer om en Technics SL-1210GR, enn en Pro-Ject X2, som begge er fremragende spillere. Dog med ulike kvaliteter.

Med avtakbart pickuphus og høydejusterbar arm, er Turn X veldig fleksibel hvis man vil oppgradere til en bedre pickup. Da kan man justere VTA – vertikal sporingsvinkel – sånn at nålearmen får riktig sporingsvinkel. SME-fatningen på armen, gjør det også mulig å bytte pickuphus til et med høyere eller lavere masse. Alt etter hva man trenger til pickupen man har valgt.

For potensialet er absolutt til stede. Med den medfølgende Ortofon-pickupen, en 2M Blue, kommer man langt i å hente ut maks fra rillene på vinylplatene. Med 2M Blue leverer spilleren fremragende dynamisk kontrast på Dire Straits album Love Over Gold. Slagverket og bassgitaren på albumet, er spilt inn med sjenerøst bassnivå. Det er det ikke alle spillere som får med seg, men her smeller det til i bassen når Pick Withers deiser høyrefoten på pedalen til stortrommen, sånn at man nesten skvetter i stolen.

Foto Reloop

Dynamikken i bassen er bedre her, enn på Audio-Technicas jubileumspiller – AT-LP2022, og bassen er fyldigere enn på en Pro-Ject X2.

Klavermusikk er alltid vanskelig å gjengi perfekt for de fleste platespiller, men Reloop-spilleren har ingen problemer med å hente fram klangbunnen i klaverinspillingen med Jan Gunnar Hoff, Living på 2L. Klangnyansene er nok litt mer finmasket på en AT-LP2022, når man bruker Shibata-nålen på pickupen som følger med, men Reloop-spilleren har litt bedre dynamisk kontrast. Anslagene på tangentene er tydeligere markert på Turn X, og balansen i lydbildet er upåklagelig.

Reloop Turn X bak. Foto Reloop

Spilleren klarer også å brett ut dimensjonene på opptaket, slik at Miles Davis nylig utgitte bootleg-opptak, høres ut som det de er: Live-innspillinger. Det er et sort bakteppe med marginalt med støy, hvor musikkens mange klangfarger får fritt spillerom.

Hvis man vil ha mer ut av rillene enn det Turn X klarer med 2M Blue, er 2M Black eller Ortofon Quintet Black (MC), svært gode oppgraderinger. Alternativt må man opp i Rega Planar 6 med Ania MC, for å få vesentlig bedre lydkvalitet enn fra Turn X. 

Konklusjon

Reloop Turn X beviser at man kan få mye musikkglede ut av en spiller som er laget av folk som har gjort DJ-spillere til et levebrød. Technics er kroneksemplet med sine audiofile utgaver av SL-serien, og Reloop er ikke noe dårligere med Turn X. Som er en av prisklassens beste kjøp. Den ser kanskje litt kjedelig ut i glanset sort lakk, men senk nålen ned i rillene, og den er alt annet enn det. En spiller man absolutt må høre om man skal handle i denne klassen. 

Les også Reloop Hi-Fi Turn5 Reloop fortjener oppmerksomhet for sine platespillere, simpelthen fordi man får mye for pengene.
Karakter
Reloop Turn X platespiller
Premium

Lyd & Bilde mener

Bunnsolid bass, gnistrende dynamikk og god innsikt til musikken. Spiller med autoritet og finesse. 78-hastighet er velkomment for platesamlere. Kun sort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top