Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: NuPrime ST-10

En liten kraftkar

No-nonsens effektblokk kan drive det meste uten å gjøre vesen av seg.

Skrevet av / 30.10.16 - 06:00
NuPrime ST-10
John Hvidlykke

NuPrime ST-10 er den innlysende makkeren til DAC-1H. Designen og de ytre dimensjonene er akkurat like. Likevel er frontplaten helt blottet for kontroller, bortsett fra en nesten usynlig avbryterknapp, og en enkelt LED-indikator.

Til gjengjeld er det – for en effektforsterker – fylt godt opp på baksiden av ST-10. Et par kraftige skru-/banan-koblinger til høyttalertilkobling, samt både balanserte (XLR) og konvensjonelle RCA-innganger. En vippeskifter alternerer mellom balanserte og ubalanserte signaler. Det er dessuten en triggerinngang til fjernkontroll av på/av – for eksempel fra NuPrime DAC-10H.

ST-10 er en ren utgangsforsterker på 2 x 150 W. Som NuPrimes øvrige forsterkere kjører utgangstrinnet i klasse-D og de øvrige kretsløpene i klasse-A.

Forskjellen i effekt mellom STA-9, som vi testet i september-nummeret, og ST-10 er kun 30 W. ST-10 koster til gjengjeld det dobbelte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Det er ikke personlighet og varme som preger produktene fra NuPrime. Så hvis det er den type adjektiv du leter etter når du leser tester, vil ikke ST-10 være det mest nærliggende valget. Det kunne den til gjengjeld godt være hvis du søker etter en nøytral måte å få drevet de aller fleste høyttalere. I likhet med sine «søsken» IDA-16, IDA-8 og senest STA-9, setter den kun et ytterst lite fingeravtrykk på lyden som passerer gjennom den.

Som sagt er forskjellen i effekt (og for den saks skyld størrelse) mellom ST-10 og den halvparten så dyre STA-9, beskjeden. Men effekttall, målt på rent ohmske motstander, avslører langt fra hele sannheten. Satt etter en godsignalkilde, som DAC-10H, er det mange detaljer på begge. Men når det kommer rock på programmet, spilt høyt og over litt mer krevende høyttalere, viser ST-10 en makt som står i kontrast til størrelsen. Her får man en solid og mektig bunn. Dype bassdrønn fra Trentemøllers …Even Though You’re With Another Girl får den tyngden de må ha, og bass- og trommedetaljene i Ginger Bakers Time Be Time smeller ut i rommet, spilt over System Audio Pandion 30.

Begrepet «nesten-referanse» tilsvarer det å selge strikk som metervare: Det krever sterk moral. NuPrime holder imidlertid sitt løfte, og ST-10/DAC-10H-settet leverer en lydkvalitet som tenderer mot det beste, men uten at du må selge begge nyrene for å få råd.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

NuPrime ST-10 holder linjen fra de øvrige NuPrime-forsterkerne. Den er nøytral, på grensen til det uengasjerende, noe som på den andre siden betyr at den behandler all musikk like lojalt. Hvis du vil ha en bestemt klang, må den komme fra resten av kjeden. Det er tilstrekkelig med krefter til å spille opp i stuen med de fleste høyttalere, også de mer tungdrevne. Faktisk er den verste konkurrenten NuPrimes egen IDA-16, som bare koster en tredel mer, og som har enda mer rå styrke og innebygget forsterker og DAC.

Lyd & Bilde mener

At gjengivelsen er saklig, trenger ikke å bety at den er kjedelig. Den har krefter nok til å få de fleste høyttalere til å spille rock. Vi er oppe i en prisklasse hvor konkurransen er hard. Hvis du liker varm lyd, må du lete andre steder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top