TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: NuPrime ST-10

En liten kraftkar

No-nonsens effektblokk kan drive det meste uten å gjøre vesen av seg.

Lyd & Bilde mener
+At gjengivelsen er saklig, trenger ikke å bety at den er kjedelig. Den har krefter nok til å få de fleste høyttalere til å spille rock.
-Vi er oppe i en prisklasse hvor konkurransen er hard. Hvis du liker varm lyd, må du lete andre steder.
Spesifikasjoner
  • Utgangseffekt: 2 x 150 W Klasse A/D (8 ohm)
  • Innganger: Analog stereo RCA, balansert XLR stereo
  • Utganger: 1 par høyttalere (banan/skrue terminaler)
  • Mål: 21,5 x 5,9 x 39,4 cm (BxHxD)
  • Vekt: 6 kg
  • Utførelse: Sølvanodisert aluminiumfinish
Veil. pris 17800

NuPrime ST-10 er den innlysende makkeren til DAC-1H. Designen og de ytre dimensjonene er akkurat like. Likevel er frontplaten helt blottet for kontroller, bortsett fra en nesten usynlig avbryterknapp, og en enkelt LED-indikator.

Til gjengjeld er det – for en effektforsterker – fylt godt opp på baksiden av ST-10. Et par kraftige skru-/banan-koblinger til høyttalertilkobling, samt både balanserte (XLR) og konvensjonelle RCA-innganger. En vippeskifter alternerer mellom balanserte og ubalanserte signaler. Det er dessuten en triggerinngang til fjernkontroll av på/av – for eksempel fra NuPrime DAC-10H.

ST-10 er en ren utgangsforsterker på 2 x 150 W. Som NuPrimes øvrige forsterkere kjører utgangstrinnet i klasse-D og de øvrige kretsløpene i klasse-A.

Forskjellen i effekt mellom STA-9, som vi testet i september-nummeret, og ST-10 er kun 30 W. ST-10 koster til gjengjeld det dobbelte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lyden

Det er ikke personlighet og varme som preger produktene fra NuPrime. Så hvis det er den type adjektiv du leter etter når du leser tester, vil ikke ST-10 være det mest nærliggende valget. Det kunne den til gjengjeld godt være hvis du søker etter en nøytral måte å få drevet de aller fleste høyttalere. I likhet med sine «søsken» IDA-16, IDA-8 og senest STA-9, setter den kun et ytterst lite fingeravtrykk på lyden som passerer gjennom den.

Som sagt er forskjellen i effekt (og for den saks skyld størrelse) mellom ST-10 og den halvparten så dyre STA-9, beskjeden. Men effekttall, målt på rent ohmske motstander, avslører langt fra hele sannheten. Satt etter en godsignalkilde, som DAC-10H, er det mange detaljer på begge. Men når det kommer rock på programmet, spilt høyt og over litt mer krevende høyttalere, viser ST-10 en makt som står i kontrast til størrelsen. Her får man en solid og mektig bunn. Dype bassdrønn fra Trentemøllers …Even Though You’re With Another Girl får den tyngden de må ha, og bass- og trommedetaljene i Ginger Bakers Time Be Time smeller ut i rommet, spilt over System Audio Pandion 30.

Begrepet «nesten-referanse» tilsvarer det å selge strikk som metervare: Det krever sterk moral. NuPrime holder imidlertid sitt løfte, og ST-10/DAC-10H-settet leverer en lydkvalitet som tenderer mot det beste, men uten at du må selge begge nyrene for å få råd.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

NuPrime ST-10 holder linjen fra de øvrige NuPrime-forsterkerne. Den er nøytral, på grensen til det uengasjerende, noe som på den andre siden betyr at den behandler all musikk like lojalt. Hvis du vil ha en bestemt klang, må den komme fra resten av kjeden. Det er tilstrekkelig med krefter til å spille opp i stuen med de fleste høyttalere, også de mer tungdrevne. Faktisk er den verste konkurrenten NuPrimes egen IDA-16, som bare koster en tredel mer, og som har enda mer rå styrke og innebygget forsterker og DAC.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.