TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST McIntosh MC312

Massive krefter

Når man trenger både mer krefter og bedre lyd, kan man definitivt stole på en McIntosh-forsterker.

forfatter
Publisert 22.05.21 - 10:00
Karakter
McIntosh MC312
L&B mener
Enormt med krefter og dynamikk. Spiller med utsøkt finesse og innlevelse. Svært solid bygget.
Vekten.
Spesifikasjoner

Type: Effektforsterker
Effekt: 2 x 300 w, 8, 4, 2 ohm
Teknologi: Transistor utgangstrinn, Autoformere
Tilkoblinger: Ubalansert RCA, balansert XLR
Frekvensrespons: -3 dB, 10Hz – 100 kHz
Dynamikk: 2,3 dB headroom
THD: 0,005 %
Signal/støy: 118 dB ubalansert, 120 dB XLR
Mål og vekt: 44,45 x 23,97 x 55,88 cm/47,6 kg
Web: neby.no

Veil. pris 85.990Pr. 22.05.21 Produktside

Få andre lager så mange forsterkere som McIntosh. Bare blant effektforsterkerne, finner vi sju flerkanalsforsterkere, fire rørforsterkere, åtte transistorforsterkere, og en hybrid rør/transistorforsterker.

Da er det kanskje ikke så rart at én av dem, MC312, lett forsvinner i mengden. Den 2 x 300 w kraftige transistorforsterkeren, har kanskje kommet litt i skyggen av den fantastiske MC462 som vi testet for ikke veldig lenge siden, og den velkjente og legendariske rørforsterkeren MC275. Som vi også har testet.

Man kan se på 312 som en rimeligere utgave av den enorme 462, men den er slett ingen pingle av dem grunn. Massive 300 w effekt per kanal uansett belastning, er ikke til å kimse av, og vår erfaring er at det er små forskjeller mellom de to effektforsterkerne,

Den større 462 har litt bedre grep om særlig tungdrevne høyttalere, og evner å drive dem til øredøvende volum uten å mukke. Mye takket være McIntosh Quad Balanced kretsløp med autoformere – transformatorer på utgangene, som gjør 462 enormt stabil under krevende belastning.

Den mindre 312 har ikke samme Quad Balanced kretsløp, og litt lavere dynamisk takhøyde, 2,3 mot 3 dB, men bruker autoformere den også, og lyder for alle praktiske formål, temmelig likt en MC462.

McIntosh trykker kretsløptegningene på topplokket, også hvordan autoformerne er koblet.

Balansert kretsløp med transformatorer

Forsterkeren er kraftigere og mer stabil enn forgjengeren MC302 og to MC301 (som vi også har testet), og koster 25 prosent mindre enn MC462. Det gjør den til et langt mer attraktivt kjøp for lommeboken, men uten at man behøver å kompromisse på lydkvaliteten.

Som de fleste av McIntosh forsterkere, er den fullbalansert med autoformerne på utgangene. Med separate viklinger for utgangene til 2, 4 og 8 ohms høyttalere. Det skal gjøre forsterkeren ‘ufølsom’ for varierende høyttalerbelastning, og er noe man vanligvis bare ser på rørforsterkere. McIntosh Sentry Monitor som kobler ut utgangene er også integrert, sammen med Power Guard, som passer på signalet i sanntid for å unngå klipping som kan skade høyttalerne.

Høyttalerutganger for 2, 4 og 8 ohms høyttalere.

Stabil og raffinert kraftpakke

De store utgangsmeterne på fronten vinker friskt i vei når Al Jarreaus Cold Duck dundrer ut gjennom de enorme 15-tommerne på JBL 4367, og legger seg pent i den andre enden av skalaen, når jeg setter på Dire Straits Telegraph Road. Men det er bare til slutten av låten, da våkner forsterkeren til liv, og man kjenner fysisk hva så mye krefter kan få til med et par 15-tommers basser.

McIntosh sier selv at 312 har 27 prosent bedre dynamisk takhøyde enn forgjengeren 302, men minst like viktig er det at 312 hører til den nyere generasjonen McIntosh-forsterkere, som har et nytt kretsløpdesign, med dobbelt så stor kondensatorkapasistet (sammenlignet med 302), og bedre komponenter.

Det har ikke bare gitt forsterkeren bedre kontroll og dynamikk, men også bedre lyd. Man hører lyden av fingrene som dras langs strengene på en kontrabass mye bedre, det er større detaljrikdom og bedre fokus i lydbildet, og det finnes ikke hørbar forvrengning.

Jeg liker spesielt godt hvordan strykere lyder mer nyansert enn jeg opplevde på forrige generasjon fra McIntosh, og hvordan et klaver gjengis med mer dybde og større dynamisk kontrast. Kanskje spesielt i bassen, som er strammere og bedre definert her.

Den har ikke den samme varmen klangen som en MC275 eller MC1502, men den lyder fyldigere og varmere enn en Ayre VX-5, og mer dynamisk og potent enn en Yamaha M-5000.

Konklusjon

McIntosh MC312 fortjener minst like mye oppmerksomhet som den dyrere MC462. Den spiller så tett opp til storebror – for mindre penger, at den vil være et bedre kjøp for mange, som trenger en kraftpakke til et par tungdrevne høyttalere. Hvis man har plass og behovet eller rettere sagt begjæret er der, er den 300 w kraftige McIntosh-forsterkeren en av de effektforsterkerne vi definitivt anbefaler i denne klassen. Den vil blåse liv i selv de dølleste høyttalerne, og få hårene på hele kroppen til å reise seg på virkelige gode høyttalere.

 

Les også Råtøff og raffinert rørforsterker Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kraftig forsterker med strømming Kan leveres med strømmemodul og phono-trinn.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend