: McIntosh MC 275 50th Anniversary

De gamle er eldst

Etter 50 år er verdens kanskje mest berømte forsterker, fremdeles i stand til å fremkalle euforiske utbrudd, og klemme en tåre ut av øyekroken.

Lyd & Bilde mener

Nydelig klang Gjennomsiktig lydbilde Silkeglatt lyd
Begrenset effekt Høy pris
 • Stereo røreffektforsterker
 • 2 x 75 W 8 ohm
 • 1 x 150 W 8 ohm brokoblet
 • Balanserte innganger
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 65000 kr

1961 er en stund siden. Da lanserte McIntosh MC275, en rørbestykket forsterker som fremdeles er i produksjon, og for lengst har fått legendestatus. Og en velfortjent plass i hi-fi-ens Hall of Fame. Den velprøvde konstruksjonen har forandret seg og blitt forbedret flere ganger siden 1961, men den karakteristiske formen, er uforandret.

At den ennå ikke er tatt ut av produksjon, skyldes at etterspørselen ikke har gitt seg. Etter manges mening, er McIntosh MC275 en av de mest vellydende forsterkerkonstruksjonene som fremdeles er i produksjon. Den har overlevd hornalderen, 15 ohms småhøyttalere fra England, dødsfarlige elektrostathøyttalere, og trives som plommen i egget, med de mer moderne lettdrevne høyttalerkonstruksjonene. Kort sagt, den kan brukes til nesten alt av høyttalere, og vil alltid spille med varme, åpenhet og sjenerøs dynamikk.

Forsterkeren hadde en pause fra markedet, hvor den ikke var i produksjon, fra 1973 til 1993. Da laget McIntosh en Gordon Gow Commemorative Edition. En  MC275 i et begrenset antall, for å hedre selskapets president Gordon J. Gow, som døde 70 år gammel i 1989. Forsterkeren som var kraftig oppgradert med nye kretskort, komponenter, og balanserte innganger, fikk en enormt positiv mottagelse og i 1997 kom en ny og oppdatert versjon av MC275. Med chassis i rustfritt stål.

Jubileumsutgaven
Denne utgaven av MC275, markerer at det er 50 år siden forsterkeren ble lansert, og selv om utseendet har gjennomgått kun kosmetiske endringer, har McIntosh modernisert den klassiske forsterkeren ytterligere. 50th Anniversary Edition har fått forgylt stålchassis, de samme solide høyttalerkabelterminalene som siste generasjon transistorforsterkere fra McIntosh, som du kan stramme til med en fastnøkkel, men også stand-by-funksjon, og belyste vakuumrør. Når du slår på forsterkeren, tennes rørene i sekvens. Først med et oransje lys og når alle rørene er klare, skifter LED-ene til turkis farge.

Den kan også kobles til en forforsterker med en separat ledning, som lar deg styre stand-by og av/på fra fjernkontrollen.

Forsterkeren bruker fire KT-88 utgangsrør koblet til McIntosh’s patenterte Unity Coupled Output Circuitry, med tre viklinger i stedet for to i de store sorte transformatorene bak rørene. Det skal gi mer uniform forsterkning over hele frekvensområdet, og redusere forvrengning og støy når rørene er under belastning. En såkalt Sentry Monitor passer på rørenes helsetilstand, og slukker forsterkeren skulle et rør ryke.

Legendarisk klang
En av grunnene til at så mange foretrekker rørforsterkere, som MC275, er et forvrengningsmønster som oppleves som mer harmonisk enn fra en transistorforsterker. Rørforsterkerens harmoniske forvrengning blander seg ikke med musikkens klangfarger i samme grad, og låter mer naturlig, enn den grovkornete forvrengingen som mange transistorforsterkere har.

Men det er noe spesielt med MC275. Den har en mer legato og slepen måte å spille på. Forsterkeren har ikke den myke, litt ulne bassen, og blodfattige diskanten, som gjør så mange rørforsterkere til fremragende mellomtoneforsterkere. Og nesten bare det. Med bind for øynene, er jeg temmelig sikker på at mange ville slitt med å definere hva slags driftsprinsipp forsterkeren som spiller, benytter.

Den ga meg en himmelsk gjengivelse av Fleet Foxes Helplessness Blues, hvor særlig vokalharmoniene og de akustiske instrumentene, krøp under huden på meg. Stereoperspektivet er støtt, og bassfundamentet solid. Mens Fleet Foxes viste meg dybde i lydbildet, ga Keith Jarrett trio Live in Montreaux, meg bredde og dynamikk. Klaverets mangefasetterte klangfarger, kom glassklart frem i lydbildet, uten en eneste aggressiv tone. Både klaveret og trommene fikk en fin, naturlig varm klangfylde, som jeg vil kalle naturlig, og ikke tilgjort. En kort kontrabassolo avslørte at for eksempel en Mark Levinson No532H (70.000 kr), vil ha strammere kontroll i bassen. Men trommesoloer fra samme konsert lød likevel godt kontrollert, med god dynamisk kontrast.

Lydbildet har ikke bare sjenerøst med varme, det får frem vokaler med nesten magisk realisme. Keri Nobles stemme for eksempel, ga meg umiddelbart gåsehud, og pianoet som akkompagnerer vokalen forsterket atmosfæren, og ga meg live-følelse fra opptaket. Som er gjort i studio, ikke live. Klassisk musikk er rent ut smellvakkert gjengitt fra MC275. Strykere, treblåsere, messingblåsere og klaver, er instrumenter som kommer særdeles godt fra det, hvor diskantens silkemyke karakter kommer til sin rett.

De mange klangfargene og ikke minst klangbunnen, er praktfullt gjengitt. Forsterkeren har ingen problemer med å få små nyanser og detaljer frem i lydbildet der de hører hjemme. Det finnes enda bedre oppløsning andre steder, men jeg følte aldri at det skortet på gjennomsiktigheten fra MC275.

I stedet skaper den et svært så troverdig og sammenhengende lydbilde, hvor musikken får puste fritt. Dybden og bredden harmonerer godt med måten musikkens utøvere plasseres i lydbildet på liveopptak. Man blir ikke sittende og lytte etter lyter, forsterkeren har ellers en tilgivende og sjenerøs formidlingsevne, som etterlater lyttere med følelsen av å ha vært med på en musikalsk happening. Ikke en kritisk lyttesesjon.

Med to MC275 kan man brokoble hver forsterker slik at stereokanalene kobles sammen til en monokanal som leverer 150 W effekt i hver kanal, uansett belastning. Da løser man spørsmålet om manglende effekt, ikke at jeg opplever at det skorter på muskler, men har man svært tungdrevne høyttalere, kan to MC275 være en potensiell løsning.

Gratulerer
Legendestatusen er ikke tilfeldig. 50 år etter er fremdeles MC275 en av de mest innsmigrende og harmoniske musikkformidlerne, blant effektforsterkere, uansett driftsprinsipp. Den spiller rett og slett nydelig, med levende dynamisk kontrast og enorme mengder musikalsk sjarm. Jubileumsutgaven i svært begrenset antall, er utvilsomt et attraktivt alternativ til mange effektforsterkere, men kanskje ikke i  denne prisklassen. Man kan nemlig kjøpe en helt ny MC275R for 30.000 kr mindre, som leverer samme lydkvalitet, men uten LED-belysningen og standby-funksjon. Det er virkelig et godt kjøp.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.