TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Duell Duell: CD-streamere

Trådløse CD-spillere

CD-streamere er den opplagte måten å kombinere CD-samlingen med strømming på.

forfatter
Publisert 21.02.23 - 10:00

CD-streamere:

  • Primare CD35 PRISMA: 36 990 kr
  • Technics SL-G700M2: 35 999 kr

Fordelene med å kombinere strømming med en forsterker, er åpenbare. Man har alt på et sted, slipper kabelkluss og man klarer seg med én fjernkontroll til alt.

Det finnes et annet alternativ til en separat musikkstrømmer, nemlig CD-streamere. De er ikke mange, men de finnes, og de er laget for alle som har en CD-samling de fremdeles bruker. Da kan man kombinere en oppgradering av lyden fra den gamle CD-spilleren, samtidig som man kan strømme musikk i høyoppløst kvalitet rett fra mobilen.

Da kan man hoppe elegant over begrensningene Bluetooth har på lydkvalitet, og i stedet spille musikk i lossless eller ukomprimert kvalitet, fra det enorme biblioteket hos strømmetjenester som Tidal, Spotify og Qobuz. Det er den eneste måten man kan matche lydkvaliteten til CD-er på, og i mange tilfeller kan man også overgå CD-formatets PCM-kvalitet.

Samtidig kan man stadig spille av hele CD-samlingen, og enkelte CD-streamere kan også spille av SACD-er. 

Som Marantz SACD 30. En CD-streamer som også har en bra hodetelefonutgang, og innebygget DAC med digitale innganger for andre lydkilder. De har også Technics SL-G700M2. Som er en oppdatert utgave av SL-G700, en CD-streamer vi testet i 2020.

Foto: Lasse Svendsen

En annen CD-streamer som er høyinteressant, er Primare CD35 Prisma. Den spiller ikke SACD-er, og har ikke digitale innganger eller hodetelefonutgang, men ellers kan den det samme som spilleren til Marantz og Technics.

Siden sistnevnte kommer i en oppdatert versjon, og vi av uforståelige grunner ikke hadde testet Primare-spilleren, tenkte vi det var på sin plass med en duell mellom de to.

De to spillerne har vært testet side som side på to anlegg, med trådløs og kablet strømming, og selvsagt med CD-er. Vårt mål har vært å kåre den beste CD-strømmeren av de to. Det viste seg å bli vanskelig, for det er så tett mellom dem på lydkvalitet, at de må bli andre kriterier som tipper valget i den ene eller andres favør.

Guide: Husk på dette når du skal velge

Det aller viktigste å tenke på når du skal velge en musikkstrømmer, er hvilke kilder du kommer til å trenge. Hvis du bare skal bruke strømmetjenester, trenger strømmeren bare en nettverkstilkobling. Ønsker du derimot også å overføre nedlastet musikk, trenger den en harddisk i tillegg. Vi anbefaler en SSD, da slipper du støyen fra en roterende harddisk.

Du behøver ikke Roon Ready og høyoppløst ditt og datt, hvis alt du lytter til er Spotify. Likeledes trenger du ikke Spotify Connect-funksjon, hvis bare bruker Tidal eller Qobuz, i tillegg til en lokalt lagret høyoppløst musikksamling. I alle tilfeller kan det uansett være en fordel med Bluetooth-tilkobling, i situasjoner der du ønsker å få lyden fra mobilen over på anlegget, uavhengig av hvilken app du spiller fra. Vel vitende om de lydmessige kompromissene Bluetooth innebærer.

Tjenester

Spotify Connect er forresten en måte som kobler Spotify-appen på din mobiltelefon direkte til musikkstrømmeren, slik at du kan bruke grensesnittet fra mobilen, mens selve avspillingen i virkeligheten foregår i strømmeren. Mobilen er dermed bare en fjernkontroll. Akkurat samme funksjon har Tidal, som da heter Tidal Connect. Forskjellen er at Tidal har høyere lydkvalitet.

MQA

Hvis du bruker Tidal har du kanskje hørt om MQA. Det er en måte å pakke høyoppløst musikk ned i mindre filer på. Hvis strømmeren støtter MQA fullt ut, vil den kunne spille av musikken med oppløsninger mye høyere enn CD-kvalitet (inntil 24-bit / 384 kHz). Dersom strømmeren ikke støtter MQA, vil den likevel kunne gi inntil 24-bit / 96 kHz, som fortsatt er bedre enn CD (16-bit / 44,1 kHz).

Roon

Mange strømmebokser er såkalt Roon Ready. Roon er et program for PC og Mac, som spiller musikk du har lagret på datamaskinen, og kan også strømme fra Tidal og Qobuz. Hvis en strømmeboks eller nettverks-DAC er Roon Ready, betyr det at du kan spille musikk fra Roon på din PC, og musikken overføres til strømmeboksen direkte over nettverket. Ingen USB-kabel trengs imellom. Merk at Roon er en abonnementstjeneste, som koster penger månedlig eller årlig. 

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Produkter i testen

Technics SL-G700M2

Bedre enn noensinne

Technics oppgraderte SL-G700M2 er en velspillende kombinasjon av CD-spiller med og nettverkspiller.

Nydelig varm og behagelig lyd. CD- og nettverksspiller med forforsterker og DAC-innganger. Omfattende støtte for høyoppløst lyd fra strømming, spiller både SACD og CD.
Mangler det siste hakket på dynamisk kontrast. Lite futt i hodetelefonutgangen. Appstyringen kan bli bedre.

Primare CD35 PRISMA

Bunnsolid CD-streamer

Primare CD35 Prisma er en CD-spiller som tilfeldigvis har knallbra strømming innebygget.

Superb lyd og byggekvalitet i en uvanlig praktisk og anvendelig CD- og nettverkspiller. Støtter høyoppløst lyd fra CD og strømming.
Støtter ikke Tidal med MQA. Kan ikke brukes som DAC.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
lbpluss
Det beste av begge verdener CD-streamere er den opplagte måten å kombinere CD-samlingen med strømming på.
Følg Lyd & Bilde