TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: Cambridge Audio Alva TT

Hi-Fi fra vinyl - på den enkle måten

En vellydende platespiller trenger ikke være komplisert å bruke. Møt en trådløs platespiller alle kan bruke.

Karakter
Cambridge Audio Alva TT
forfatter
Publisert 24.01.22 - 10:10
Lyd & Bilde mener
Velbygget, kompakt og svært vellydende spiller som alle kan bruke, med alt innebygget.
Du kan ikke slå av phono-trinnet. For svakt utgangsignal til hodetelefoner. Litt behersket dynamikk.
Spesifikasjoner
  • Type: Direktedrevet platespiller
  • Tonearm: Aluminium
  • Pickup: Cambridge Alva High-Output MC-pickup
  • Tallerken: 305 mm Polyoxymethylene
  • Tilkoblinger: Phono-utgang, Bluetooth aptX HD
  • RIAA/DAC: Ja/Nei
  • Annet: Støvlokk, RCA-kabler
  • Farge: Grå/sort
  • Mål/vekt: 43,5 x 13,9 x 36,8 cm/11 kg
  • Web: mono.no

En så enkel konstruksjon som en platespiller, trenger ikke å koste all verden. Plassér en motor og en tallerken i et enkelt kabinett. Det behøver ikke være noe mer avansert enn en fiberplate. Sett på en arm med lav friksjon og skru fast en pickup. Ferdig.

Den kommer ikke til å spille noe særlig godt, men den virker. Hvis du ikke tror meg, les testene våre av de billigste platespillerne i markedet. Det er ikke lystig lesning.

Skal man få mest mulig ut av rillene på vinylplater, er det en stor fordel at spilleren har god demping, stabil gange, og et presist oppheng og en god pickup. Sånt koster mer, og kvaliteten både på spilleren og lyden, følger gjerne prisen.

Men for mange kan det å kjøpe en dyrere spiller for å få bedre lyd, fortone seg som å tre inn i en kjent verden. Hvor begreper som azimuth, VTA og RIAA er fullstendig ukjent, kanskje avskrekkende i verste fall.

Det hjelper ikke hvis man blir fortalt at det ikke holder å bruke mye penger på en platespiller. Man må ha dyrt tilbehør i tillegg, for i det hele tatt å få lyd ut av platene når man kommer hjem og setter opp det nye vidunderet.

Heldigvis finnes det platespillere som man ikke trenger høyskoleutdannelse for å betjene, og nei, jeg snakker ikke om de rakleverkene i plastikk som man kan bestille på nett, men spillere som denne.

Cambridge Audios stilrene Alva TT, er sånn spiller. En svært enkel platespiller med alt innebygget, som man bare trenger å plugge i veggen og i forsterkeren, for å få lyd. Det eneste tilbehøret man kan trenge, er en platebørste til 99 kroner.

Alva TT Detail 03
Alva MC-pickup med høy utgangspenning.

Ferdig montert – med MC-pickup

For spilleren kommer ikke bare ferdig montert – så kalt plug and play, den har alt unntatt forsterker og høyttalere innebygget. Sånn at man ikke trenger å tenke på azimuth, VTA eller RIAA. Phono-trinnet, eller RIAA som mange kaller det, er innebygget i spilleren.

Som er en god ting, all den stund nyere forsterkere nesten aldri leveres med platespillerinngang.

Alva TT Bluetooth Detail 01
Linje ut, og Bluetooth aptX HD.

Det er ikke alt. Den har også Bluetooth innebygget. Med aptX HD, som støtter høyere oppløsning enn vanlig Bluetooth (opptil 24bit/48kHz). Det betyr at man kan sette opp spilleren, og strømme til en – eller flere – Bluetooth-høyttaler(e). Eller et par trådløse hodetelefoner.

Cambridge-spilleren leveres ikke akkurat med kjipeste pickupen der ute. Den har en Alva MC-pickup med høy utgangspenning montert på armen. Som betryggende nok er levert av Rega.

Den sorte tallerkenen er laget i termoplast og drives direkte av en elektronisk styrt motor, og har elektronisk hastighetsbytte på siden av tallerkenen foran. Det følger med alt man trenger for å komme i gang, også en skikkelig RCA-signalkabel, et støvlokk og en enkel nåletrykksvekt fra Ortofon.

Cambridge Audio Alva TT detail

Noen vil sikkert synes at det er skuffende at man ikke kan velge sitte eget phono-trinn, men er låst til spillerens linjeutgang. De skal vite at Cambridge har bygget inn sitt eget phono-trinn basert på Alva Duo og Solo, som er deres separate phono-trinn.

Vellydende og velbygget

Vanligvis er så enkle spillere med alt innebygget, ikke det siste ordet innen lydkvalitet. Unntaket er den meget vellykkede Technics SL-1500C, som er rimeligere enn denne, men heller ikke like forseggjort og leveres med en enklere pickup.

Alva TT stiller nemlig i en prisklasse hvor langt mer påkostede spillere som Rega Planar 6 – med Ania MC, og MoFi Ultradeck befinner seg.

Alva TT Detail 02
Alva TT

Det er tøff konkurranse for en spiller som Alva TT, men den klarer å bite godt fra seg sammenlignet med de tre ovennevnte.

Du vil nok finne ut av Rega-spilleren med Ania påmontert, lyder litt mer raffinert og leverer musikken med større dynamisk kontrast. Men det skiller forbausende lite i Rega-spillerens favør, og det kan godt tenkes at mange vil foretrekke Cambridge-spilleren fordi den er mye enklere å bruke. Siden alt er innebygget.

Spilleren leverer bassen med god vekt og autoritet. Stortrommen sitter godt i magen hvis man spiller høyt, og man får med seg alle nyansene i klangen fra kontrabassens strenger. Vokaler gjengis med presisjon og uten noen skjemmende betoning, og instrumenter som akustiske gitarer og piano, klinger nydelig ut av høyttalerne.

Det svinger skikkelig av den når man drar på litt, men dynamisk sett kan den lyde litt tammere enn Rega- og MoFi-spilleren. Men den henter mye mer ut av rillene enn Technics-spilleren klarer, og vil alltid stille musikken i sitt beste lys. Uansett sjanger.

Bluetooth-funksjonen er bedre egnet til høyttalere, enn til hodetelefoner. På Apples AirPods Max var det ikke en gang mulig å stille volumet i hodetelefonene. Det fungerte fint med B&O Beoplay H95, men lyden ble aldri mer enn moderat høy.

Cambridge Audio AlvaTT Lifestyle Lid needle

Konklusjon

Cambridge Audio Alva TT er en svært gjennomført platespiller med egenskaper mange vil verdsette. I denne prisklassen er den ikke uten konkurrenter, men ingen av dem er så komplett og enkel å bruke som Alva TT. Som er velbygget, vellydende og med et lite fotavtrykk er den lett å finne plass til. Selv om man kan få enda litt bedre lyd for pengene andre steder, er det ingen spillere i denne klassen som kombinerer brukervennlighet med lydkvalitet bedre enn denne. Og den er langt fra rasket sammen av plastikkdeler, og virker bygget for å vare livet ut.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Men high-end hi-fi var slett ikke dødt. Alt tyder på at High-End 2022 i München var en dundrende suksess.
Endelig fyller Burmester hullet med 218 og 216 Det tok sin tid, men nå er to nye forsterkere klare.
Arne er integrert og leverer 30 w effekt Svenske Engstrøm lager sin første integrerte forsterker.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fram full vintagestil på high end-messen i München.
Dynaudio gjør det enkelt med trådløse Focus Du trenger bare to Focus-høyttalere for å strømme musikk.
High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende elementer Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend