TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Cambridge Audio Alva TT

Hi-Fi fra vinyl - på den enkle måten

En vellydende platespiller trenger ikke være komplisert å bruke. Møt en trådløs platespiller alle kan bruke.

forfatter
Publisert 24.01.22 - 10:10
Karakter
Cambridge Audio Alva TT
L&B menerskew
pluss Velbygget, kompakt og svært vellydende spiller som alle kan bruke, med alt innebygget.
minus Du kan ikke slå av phono-trinnet. For svakt utgangsignal til hodetelefoner. Litt behersket dynamikk.
Veil. pris 22995 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type: Direktedrevet platespiller
  • Tonearm: Aluminium
  • Pickup: Cambridge Alva High-Output MC-pickup
  • Tallerken: 305 mm Polyoxymethylene
  • Tilkoblinger: Phono-utgang, Bluetooth aptX HD
  • RIAA/DAC: Ja/Nei
  • Annet: Støvlokk, RCA-kabler
  • Farge: Grå/sort
  • Mål/vekt: 43,5 x 13,9 x 36,8 cm/11 kg
  • Web: mono.no
Annonse fra prisguiden.no

En så enkel konstruksjon som en platespiller, trenger ikke å koste all verden. Plassér en motor og en tallerken i et enkelt kabinett. Det behøver ikke være noe mer avansert enn en fiberplate. Sett på en arm med lav friksjon og skru fast en pickup. Ferdig.

Den kommer ikke til å spille noe særlig godt, men den virker. Hvis du ikke tror meg, les testene våre av de billigste platespillerne i markedet. Det er ikke lystig lesning.

Skal man få mest mulig ut av rillene på vinylplater, er det en stor fordel at spilleren har god demping, stabil gange, og et presist oppheng og en god pickup. Sånt koster mer, og kvaliteten både på spilleren og lyden, følger gjerne prisen.

Men for mange kan det å kjøpe en dyrere spiller for å få bedre lyd, fortone seg som å tre inn i en kjent verden. Hvor begreper som azimuth, VTA og RIAA er fullstendig ukjent, kanskje avskrekkende i verste fall.

Det hjelper ikke hvis man blir fortalt at det ikke holder å bruke mye penger på en platespiller. Man må ha dyrt tilbehør i tillegg, for i det hele tatt å få lyd ut av platene når man kommer hjem og setter opp det nye vidunderet.

Heldigvis finnes det platespillere som man ikke trenger høyskoleutdannelse for å betjene, og nei, jeg snakker ikke om de rakleverkene i plastikk som man kan bestille på nett, men spillere som denne.

Cambridge Audios stilrene Alva TT, er sånn spiller. En svært enkel platespiller med alt innebygget, som man bare trenger å plugge i veggen og i forsterkeren, for å få lyd. Det eneste tilbehøret man kan trenge, er en platebørste til 99 kroner.

Alva TT Detail 03
Alva MC-pickup med høy utgangspenning.

Ferdig montert – med MC-pickup

For spilleren kommer ikke bare ferdig montert – så kalt plug and play, den har alt unntatt forsterker og høyttalere innebygget. Sånn at man ikke trenger å tenke på azimuth, VTA eller RIAA. Phono-trinnet, eller RIAA som mange kaller det, er innebygget i spilleren.

Som er en god ting, all den stund nyere forsterkere nesten aldri leveres med platespillerinngang.

Alva TT Bluetooth Detail 01
Linje ut, og Bluetooth aptX HD.

Det er ikke alt. Den har også Bluetooth innebygget. Med aptX HD, som støtter høyere oppløsning enn vanlig Bluetooth (opptil 24bit/48kHz). Det betyr at man kan sette opp spilleren, og strømme til en – eller flere – Bluetooth-høyttaler(e). Eller et par trådløse hodetelefoner.

Cambridge-spilleren leveres ikke akkurat med kjipeste pickupen der ute. Den har en Alva MC-pickup med høy utgangspenning montert på armen. Som betryggende nok er levert av Rega.

Den sorte tallerkenen er laget i termoplast og drives direkte av en elektronisk styrt motor, og har elektronisk hastighetsbytte på siden av tallerkenen foran. Det følger med alt man trenger for å komme i gang, også en skikkelig RCA-signalkabel, et støvlokk og en enkel nåletrykksvekt fra Ortofon.

Cambridge Audio Alva TT detail

Noen vil sikkert synes at det er skuffende at man ikke kan velge sitte eget phono-trinn, men er låst til spillerens linjeutgang. De skal vite at Cambridge har bygget inn sitt eget phono-trinn basert på Alva Duo og Solo, som er deres separate phono-trinn.

Vellydende og velbygget

Vanligvis er så enkle spillere med alt innebygget, ikke det siste ordet innen lydkvalitet. Unntaket er den meget vellykkede Technics SL-1500C, som er rimeligere enn denne, men heller ikke like forseggjort og leveres med en enklere pickup.

Alva TT stiller nemlig i en prisklasse hvor langt mer påkostede spillere som Rega Planar 6 – med Ania MC, og MoFi Ultradeck befinner seg.

Alva TT Detail 02
Alva TT

Det er tøff konkurranse for en spiller som Alva TT, men den klarer å bite godt fra seg sammenlignet med de tre ovennevnte.

Du vil nok finne ut av Rega-spilleren med Ania påmontert, lyder litt mer raffinert og leverer musikken med større dynamisk kontrast. Men det skiller forbausende lite i Rega-spillerens favør, og det kan godt tenkes at mange vil foretrekke Cambridge-spilleren fordi den er mye enklere å bruke. Siden alt er innebygget.

Spilleren leverer bassen med god vekt og autoritet. Stortrommen sitter godt i magen hvis man spiller høyt, og man får med seg alle nyansene i klangen fra kontrabassens strenger. Vokaler gjengis med presisjon og uten noen skjemmende betoning, og instrumenter som akustiske gitarer og piano, klinger nydelig ut av høyttalerne.

Det svinger skikkelig av den når man drar på litt, men dynamisk sett kan den lyde litt tammere enn Rega- og MoFi-spilleren. Men den henter mye mer ut av rillene enn Technics-spilleren klarer, og vil alltid stille musikken i sitt beste lys. Uansett sjanger.

Bluetooth-funksjonen er bedre egnet til høyttalere, enn til hodetelefoner. På Apples AirPods Max var det ikke en gang mulig å stille volumet i hodetelefonene. Det fungerte fint med B&O Beoplay H95, men lyden ble aldri mer enn moderat høy.

Cambridge Audio AlvaTT Lifestyle Lid needle

Konklusjon

Cambridge Audio Alva TT er en svært gjennomført platespiller med egenskaper mange vil verdsette. I denne prisklassen er den ikke uten konkurrenter, men ingen av dem er så komplett og enkel å bruke som Alva TT. Som er velbygget, vellydende og med et lite fotavtrykk er den lett å finne plass til. Selv om man kan få enda litt bedre lyd for pengene andre steder, er det ingen spillere i denne klassen som kombinerer brukervennlighet med lydkvalitet bedre enn denne. Og den er langt fra rasket sammen av plastikkdeler, og virker bygget for å vare livet ut.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Primare + Roon = sant Nå får din Primare Prisma-forsterker endelig full Roon-støtte!
lbpluss
Musikkstrømming uten bryderi med NAD CS1 NADs rimelige CS1 kan spille av musikken din direkte fra mobilen. Du trenger ikke å installere en egen app.
lbpluss
Endelig får Hegels forsterkere AirPlay 2 Hegels forsterkere får bedre strømmefunksjon med AirPlay 2, og dermed også bedre smarthjemstøtte.
lbpluss
Forsterkere som bør blåse liv i hjemmekinoen Hvis en gamp på 5 x 250 watt ikke er nok, så kan Musical Fidelity også friste med et 11-kanals monster! Si hei til M6x 250.5 og M6x 250.11
lbpluss
Retroforsterker for samlere NAD C 3050 LE er en nesten perfekt replika av forsterkeren som definerte NAD-designet. Er det bare ny vin på gamle flasker?
Følg Lyd & Bilde